Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do domu kopuły Autorusa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiec dach nie jest pokazany na wizualizacjach, konkretnie na taki jak jest się nie zgodziłem i dla tego architekt ma więcej pracy :)

Wymyśliłem to tak żeby pokryć kopułę łukowymi krokwiami, do tego zrobić deskowanie, a następnie przybić gont bitumiczny. Trudno określić jakie to będzie miało własności ocieplające. W sumie będzie przerwa wentylacyjna między kopułą i dachem.

Z ciekawostek , ale nie wiem czy przejdzie, dach ma być nakładany jak czapka, tzn nie będzie mocowany do kopuły. Sam ciężar ma gwarantować , że nie spadnie a jednocześnie będzie możliwy ruch kopuły w różnych temperaturach. Trochę to kosmicznie brzmi nawet dla mnie :)

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Ostatnio wpadły mi te parapety w oko na allegro, u mnie za późno na taki, ale i tak będę je ocieplał podobnie, tylko bez środkowego podwyższenia- dwuczęściowe wew i zewn.

Wodę do prób mogłeś zabarwić, lepiej byłoby widać ew. mokre miejsce. Pur jest lekki więc raczej woda będzie na dnie, a podciąganie kapilarne tu nie wystąpi.

Witam

chcialbym sie odniesc do ostatniego wpisu:

Mam przydział mocy 3kw, umowę podpisaną. Architekt twierdzi , że muszę mieć podpisana umowę na całą moc tj 22kW bo inaczej nie można złożyć dokumentów aby dostać pozwolenie na budowę. Znaczy sie urząd odrzuci taki projekt.

nie zrozumiale to jest dla mnie u mnie mialem pozwolenie na budowe a zadnej umowy z operatorem nie mialem podpisanej

do pozwolenia na budowe sklada sie tylko warunki przylacza a nie umowe . (tak bylo u mnie)

może chodzić o zapewnienie przyłącza - a nie o umowę - czyli ze energetyka zapewnia że w razie wydania PnB oni doprowadzą taki prąd - urzędy zabezpieczają się tak by nie wydać PnB a TY nie dostaniesz odpowiednich mediów i później będziesz ścigał urząd że wydał Ci taki dokument a TY poniosłeś z tego tytułu jakieś tam koszty którymi obciążyć możesz gminę

Może jeszcze podam z warunków przyłączeniowych, że

- przyłącze kablowe typu YAKXS 4x120mm2

Takim przewodem można przesłać ciągle zgodnie z tym co czytałem 275A czyli spokojnie ponad 100kW

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1658712.html

Z tego wnioskuję, że jak złoże papiery o nowe warunki ale na inna moc dostane dokładnie te same warunki tylko zamiast 3kw będzie 22kw..

Może jeszcze podam z warunków przyłączeniowych, że

- przyłącze kablowe typu YAKXS 4x120mm2

Takim przewodem można przesłać ciągle zgodnie z tym co czytałem 275A czyli spokojnie ponad 100kW

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1658712.html

Z tego wnioskuję, że jak złoże papiery o nowe warunki ale na inna moc dostane dokładnie te same warunki tylko zamiast 3kw będzie 22kw..

Ten kabel 4x120 to tylko z sieci do Twojej skrzynki?!

Zobacz jakie będziesz miał teraz bezpieczniki, potem będzie zmiana na większe ampery ;-)

U siebie od skrzynki w granicy do domu mam YKY 5x10(podziemny), Idd= 62A, przyjęta moc instalowana w budynku 18kW (pobierana będzie znacznie mniejsza, bo kuchenka będzie gazowa, nie elektryczna).