maciek1000000 14.02.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 ja tego nie stwierdzalem tylko pytalem tych madrzejszych, skoro kret na dobra sprawe jest w stanie przekopac sie na jakiejs tam glebokosci to pewnie moze tez przekopac rurke, argument ze jak dziala pompa z kolektorem to kret nie kopie jakos mnie nie utwierdza w tym ze tak jest, przeciez jak wylacze sobie pompe na lato i do jesieni jest wylaczona to wtedy juz kret pasty z powyzszego postu nie potrzebuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 14.02.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 A dlaczego masz PC wyłączyć na lato? Czym CWU będziesz grzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 14.02.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 poki co to nie mam co wylaczac bo rozwazam 3 opcje grzania domu a jedna z nich to pompa SOFATH NATEA do ogrzewania ktora ogrzewa wode w zimie a w lecie dziala na grzalce elektrycznej bo to najtansza opcja - czyli w lecie ta pompa nie dziala , albo opcja nieco drozsza, pompa NATEA ta sama do CO i osobna pompa do CWU ktora ma swoj osobny kolektor i grzeje wode niezaleznie - czyli pompa od CO nie dziala w lecie i kolektor tez tylko lezy w ziemi a dziala caly rok tylko ten od CWU, nie jest to duzo drozsze a sporo daje bo jak mi wysiadzie ogrzewanie to mam i tak niezaleznie CWU a jak wysiadzie woda to ogrzewanie i tak grzeje tak przy okazji macie jakies dane takie realne ile takie zbiorniki na CWU moga wytrzymac, tzn ile dzialaja zanim nie padnakonkretniej chodzi mi o ten :http://www.sofath.pl/wymienniki_pomp_ciepla/ale pewnie dzialaja one wszystkie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 15.02.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 My zdecydowaliśmy się na opcje ogrzania CWU osobną pompą.. najpierw chcieliśmy z tej opcji zrezygnować, ale po negocjacjach dostaliśmy dobrą ofertę i wzięliśmy ją..uruchomienie zapewne gdzieś w okolicach czerwca, więc troszkę musimy jeszcze poczekać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 15.02.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 jak wylacze sobie pompe na lato i do jesieni jest wylaczona to wtedy juz kret pasty z powyzszego postu nie potrzebuje jeżeli obserwujesz w najblizszej okolicy szczególną działalność krecią a chcesz mieć spokój na lata generalnie z kretami to daj siatkę na działkę i bedzie spokój z trawnikiem tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 17.02.2012 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 a nie wiecie czy np ubezpieczenie nieruchomosci takie standardowe od ognia wody i innych "kataklizmow" obejmuje np takie cos jak czesc instalacji w sumie nie taniej zostanie uszkodzona przez kreta?? o ile uszkodzenie jest w ogole mozliwe , no ale to juz pytanie do ekspertow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 18.02.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 a nie wiecie czy np ubezpieczenie nieruchomosci takie standardowe od ognia wody i innych "kataklizmow" obejmuje np takie cos jak czesc instalacji w sumie nie taniej zostanie uszkodzona przez kreta?? o ile uszkodzenie jest w ogole mozliwe , no ale to juz pytanie do ekspertow biorąc pod uwagę że od 20 lat w działalności firmy Thermogolv nie zdarzyło się by kret rozszczelnił instalację DZ, to sądzę że jak Pan powie o tym ubezpieczycielowi to z chęcią przyjmie od Pana składkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 19.02.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 biorąc pod uwagę że od 20 lat w działalności firmy Thermogolv nie zdarzyło się by kret rozszczelnił instalację DZ tak jak juz pisalem, nie uszkodzil bo instalacja caly czas dziala, a co jak instalacje wylacze???? generalnie analizuje koszty i jakies swoje wyliczenia i argumenty za i przeciw juz mam, dlatego mi chodzi o to co sie moze stac z taka wylaczona instalacji w DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 tak jak juz pisalem, nie uszkodzil bo instalacja caly czas dziala, a co jak instalacje wylacze???? generalnie analizuje koszty i jakies swoje wyliczenia i argumenty za i przeciw juz mam, dlatego mi chodzi o to co sie moze stac z taka wylaczona instalacji w DZ A to uważasz,że jesteś pierwszym, który wyłączy na lato ? ) Przecież puzondm napisał, że przez 20lat nic nikomu się stało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 20.02.2012 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 W menu kreta raczej nie występuje miedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 20.02.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Ubezpieczyciel może zażądać polisy od kreta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kronos85 20.02.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Witam Panowie znalazłem taką pompę na aledrogo : http://allegro.pl/show_item.php?item=2153323537 Jak myślicie czy jest sens inwestować. w używana PC z bezpośrednim parowaniem ? Cena w stosunku do mocy grzewczej jest kusząca i do tego koleś daje jeszcze Bojler ? bufor ?( nie wiem co to jest na zdjęciach gadałem z nim i sam tez nie wiedział dokładnie) Czy w bezpośrednim parowaniu wchodzą w grę kolektory pionowe ? mam działkę tak z 8 arów i jakoś nie widzę zbytnio tych miedzianych rurek pod trawnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Za 6-letnią pompę 20tyś??? Chyba kogoś pogięło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 20.02.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Witam Panowie znalazłem taką pompę na aledrogo : http://allegro.pl/show_item.php?item=2153323537 Jak myślicie czy jest sens inwestować. w używana PC z bezpośrednim parowaniem ? Cena w stosunku do mocy grzewczej jest kusząca i do tego koleś daje jeszcze Bojler ? bufor ?( nie wiem co to jest na zdjęciach gadałem z nim i sam tez nie wiedział dokładnie) Czy w bezpośrednim parowaniu wchodzą w grę kolektory pionowe ? mam działkę tak z 8 arów i jakoś nie widzę zbytnio tych miedzianych rurek pod trawnikiem Weź powietrzną pompę ciepła nową i na gwarancji dostaniesz za taką kasę a nawet możesz z zasobnikiem się zmieścić. A ten 6 letni zabytek sobie zostaw Poza tym znajdziesz kogoś kto ci to zamontuje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Weź powietrzną pompę ciepła nową i na gwarancji dostaniesz za taką kasę a nawet możesz z zasobnikiem się zmieścić. A ten 6 letni zabytek sobie zostaw Poza tym znajdziesz kogoś kto ci to zamontuje ?? Może nawet mieć nową gruntową w tej cenie. Ja bym używki w takiej cenie nie kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 21.02.2012 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Witam Panowie znalazłem taką pompę na aledrogo : http://allegro.pl/show_item.php?item=2153323537 Jak myślicie czy jest sens inwestować. w używana PC z bezpośrednim parowaniem ? Cena w stosunku do mocy grzewczej jest kusząca i do tego koleś daje jeszcze Bojler ? bufor ?( nie wiem co to jest na zdjęciach gadałem z nim i sam tez nie wiedział dokładnie) Czy w bezpośrednim parowaniu wchodzą w grę kolektory pionowe ? mam działkę tak z 8 arów i jakoś nie widzę zbytnio tych miedzianych rurek pod trawnikiem musiałbyś znać sprawę, może kupić od sąsiada, albo firmy ochsner która da ci następne 5 lat gwarancji, zbyt duże ryzyko, żeby zdemontować taką pc trzeba rozszczelnić układ, pytanie kto to robił, kto zabezpieczył sprężarkę przez zawilgoceniem, może mieszka już w niej pająk;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 21.02.2012 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Czy w bezpośrednim parowaniu wchodzą w grę kolektory pionowe ? nie polecam, poczytaj w tym wątku temat był juz klepany nieraz mam działkę tak z 8 arów i jakoś nie widzę zbytnio tych miedzianych rurek pod trawnikiem 8 arów to masę ziemi wcisnął bym tam kolektorek że byś się nawet nie zoorientował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kronos85 21.02.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Faktycznie panowie coś w tym jest.Bo na minę się wpakować to bardzo łatwo.A poza tym chciałem sam robić DZ pionowe glikol-woda już wszystko mam obmyślone a tutaj by trzeba kombinować z rurkami miedzianymi.Czy ktoś z kolegów ma DZ pionowe na bezpośrednim parowaniu ? Jak to w praktyce wygląda? Rurki miedziane pod trawnik potem ekipa nabija gazem, podłącza do pompy i uruchamia instalację ? Za 12.000- 15.000 zł to może bym się i skusił bo 20000 to też jak dla mnie nie poważna suma.Cholera bo przecież nawet jak coś padnie w takiej pompie to naprawa nie może kosztować z 5000zł ? Czy ktoś miał już takie niemiłe doświadczenia ? Tak gdybam bo ojciec kupił używany bojler niemiecki do wody viessmanna z uwaga 1986 r ze stali nierdzewnej i i w środku był jak nowy zero korozji delikatny osad który po wypłukaniu szlauchem zszedł bezproblemowo jedynie wieczko skorodowało z zewnatrz(pewnie coś na kapało na bojler), no a przecież ta pompa tez niemiecka. Ile takie sprężarki mają godz pracy ?Może ktoś pomoże co to może być na fotce Bufor ? czy raczej Bojler ? mam do gościa 85km i nie wiem czy jest sens sobie głowę zawracać ?Za rady będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 21.02.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Za taką cenę też nie kupiłbym tej PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtakx 21.02.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) Witam.Bardzo proszę o pomoc w sprawie wyboru pompy ciepła .Im wiecej czytam tym bardziej się waham i zaczynam mieć kwadratową głowę .Podobają mi się te rozwiazania z bezposrednim parowaniem ,dostałem ofertę sofath caliane kolektor poziomy 56000 zł z podlogowką ,mam około 160m2 do ogrzania chcę w miare solidnie ocieplic sciany podlogę strop (parterowka bez poddasza użytkowego garaż chcę odizolowac ,podłoga na gruncie) ,chcę tez zastosować rekuperacje .Trochę mnie cena zabija .Czy jest realne zejscie z ceny u jakiegos innego solidnego wykonawcy producenta co oferuje dobry produkt i uslugę .Jak to jest z przygotowaniem wody użytkowej w lecie przy takich instalacjach .Mam dużą działkę i miejsce na kolektor poziomy? Czy pionowy? co z pozwoleniami? Edytowane 22 Lutego 2012 przez wojtakx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts