Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła z bezpośrednim parowaniem

rydzadam

Recommended Posts

Podzielę się informacją o zużyciu prądu przez sezon grzewczy od 7.10.2011 do 7.10.2012. Pompa Zirius M2-5. Niby drugi sezon, ale w pierwszym tylko podtrzymująco aby można było wykonywać prace wykończeniowe w środku. Pierwszy sezon zamieszkania, kilka mostków termicznych - zużycie 6283 kWh

Temperatura w środku przeważnie 21.5 stop. Celsjusza. W największe mrozy pompa pracowała 24/24 godz. na dobę, a temp. spadała do 18.5 stopnia.

Obecnie, dzięki uprzejmości puzondm widzę, że średnie zużycie dobowe już jest niższe niż w analogicznym okresie 2011 roku (przy podobnej temp. na zewnatrz), a ciepłej wody nie brakuje.

Dziękuję Panu za pomoc w ustawieniu pompy! :)

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jest zużycie przez samą PC - ogrzewanie + ciepła woda. Powierzchni ogrzewanej jest 115 m2. Wysokość pomieszczeń 270 cm. Prąd od stycznia mam w taryfie weekendowej, ale to nie ma wpływu na zużycie tylko na kasę ;)

Dom ocieplony 15 cm styro, strop 20 cm styro, pod wylewkami 15 styro, okna 3-szybowe. Kamera termowizyjna pokazała kilka istotnych mostków min. pod drzwiami balkonowymi i na rogu ściany tzw. zimny róg.

Podzielę się informacją o zużyciu prądu przez sezon grzewczy od 7.10.2011 do 7.10.2012. Pompa Zirius M2-5. Niby drugi sezon, ale w pierwszym tylko podtrzymująco aby można było wykonywać prace wykończeniowe w środku. Pierwszy sezon zamieszkania, kilka mostków termicznych - zużycie 6283 kWh

Temperatura w środku przeważnie 21.5 stop. Celsjusza. W największe mrozy pompa pracowała 24/24 godz. na dobę, a temp. spadała do 18.5 stopnia.

Obecnie, dzięki uprzejmości puzondm widzę, że średnie zużycie dobowe już jest niższe niż w analogicznym okresie 2011 roku (przy podobnej temp. na zewnatrz), a ciepłej wody nie brakuje.

Jak na powierzchnie115m2 to spore zużycie energii elektrycznej.

MD to zależy w jakich okresach. Gdy jest na dworze dosć ciepło to pompa włącza się tylko w nocy, a w dzień różnie raz się włączy o 13.00 a czasem nie. Gdy temperatura spada pompa pracuje dłużej zahaczając o droższą taryfę. Gdy przez 2 tygodnie lutego było bardzo mroźno pompa pracowała 24/24h, a i tak licząc okresy tanie i drogie wychodziło 1 zł mniej na dobę niż w standardowej taryfie G11. Bez dwóch zdań taryfa weekendowa jest dla mnie najlepsza.

Kluczem do sukcesu jest właściwe dobranie pompy i jej dobre ustawienie. Ja potrzebowałam w tym zakresie pomocy ;)

Edytowane przez Renatka

miło, dziekuję :D, służe pomocą jakby co, najlepiej na tel za dużo pracy

• 3 weeks później...

Pojawił sie u mnie następujący problem: w weekendy gdy temperatura w pomieszczeniu zaprogramowana jest stale na 22 stopnie moja pompa ma od 15 do 23 załączeń na dobę pracując po kilkanaście minut. Czytałam, ze ilość startów ma istotne znaczenie dla żywotności sprężarki wiec nie podoba mi sie to.

W dni powszednie jest ok 4-5 startów do max 8.

Poradźcie proszę, który parametr ustawienia jest za tę ilość startów odpowiedzialny.

Pojawił sie u mnie następujący problem: w weekendy gdy temperatura w pomieszczeniu zaprogramowana jest stale na 22 stopnie moja pompa ma od 15 do 23 załączeń na dobę pracując po kilkanaście minut. Czytałam, ze ilość startów ma istotne znaczenie dla żywotności sprężarki wiec nie podoba mi sie to.

W dni powszednie jest ok 4-5 startów do max 8.

Poradźcie proszę, który parametr ustawienia jest za tę ilość startów odpowiedzialny.

to dlatego,

że w weeken pc pracuje tylko w trybie komfortowym, napewno jest ustawione w sterowniku w programie taryf tryb komfortowy dla całej doby, co oznacza że nie ma odniesienia do temperatury ekonomicznej czyli nie pojawia sie histereza jako taka w skali doby, i mając mozliwość pc dogrzewa tylko wg histerezy zbiornika a tam jest zbyd duża dynamika pracy ze względu na rozbiór cwu i cyrkulację, dlatego taktuje, ile godzin na dobę pracuje cyrkulacja? bo to ma chyba istotny wpływ na rozbiór temperatury w tym przypadku?

Niezawodny puzondm!

Wiem, że jest Pan obecnie bardzo zajęty więc nie śmiałam dzwonić.

Cyrkulacja w weekendy ustawiona na 3 godz na dobę - 1x godzina i 1 x 2 godz.

chciałem tylko zapytać w jakich godzinach cyrkulacja i jak się użytkuje, gdy cyrkulacja ma tylko 2 okresy? Czy żeby można było się wykąpać, czy głównie wtedy z toalety korzystać? Możesz przybliżyć, bo nie kumam?

Pawel: Ja jeszcze z dygresja do twoeje stopki. Jakim cudem osiagasz rachunki za CWU na poziomie 30 zl miesiecznie z cyrkulacja i 500l zasobnikiem? Ekstremalnie male zuzycie polaczone ze zbiornikiem schowanym w kontenerze z welna mineralna w ogrzewanym garazu? ;-)

Liczyłem to po cenach z kolejnych rachunków, a ceny się zmieniały w trakcie roku. Już piszę skąd to się wzięło. :) Tak wychodzi z obliczeń i z praktyki. Jak zaczynałem budować dom i brałem pod uwagę PC, to liczyłem że powinienem się zamknąć w kwocie 1500zł za prąd do PC i w tym max 500zł to CWU. Wszystko się zgadza i to potwierdza praktyka.

Wielkość zasobnika nie ma znaczenia, czy duży czy mały, a jedynie jakie ma straty, bo i z 500l i z 300l pobiorę do kąpieli tyle samo.

Ważne jak ocieplisz CCWU i którędy puścisz, bo możesz i 1000 zł rocznie na to wydać. Widziałem i optymalizowałem (podczas remontu) takie instalacje.

PC włącza się 2 razy na dobę grzejąc CWU (o 13:05 i 22:05) i grzeje średnio poniżej 20 minut, co daje (0,33h + 0,33h) x4kW x 0,3373 zł = 0,90 zł dziennie x 365 dni daje 328,50 po dzisiejszej cenie prądu. PC zlicza również godziny pracy osobno CO i osobno CWU, co daje ten sam wynik.

Cyrkulacja, pompa 25W mocy pracuje od 5:00 do 24:00, więc pracuje 4h w nocnej taryfie i 15h w dziennej w cyklu 5 minut pracy/8 minut postoju - woda taka sama, a prądu mniej :

4h x 0,025kW x 365 dni x 5/13 x 0,3373 zł = 4,75 zł

15h x 0,025kW x 365 dni x 5/13 x 0,6870 zł = 36,20 zł

To daje kwotę 369,45 zł. W stopce mam uwzględnione zmiany cen prądu oraz wygrzewanie zbiornika co 2 m-ce grzałką 6 x 6h x 2kW x 0,3373 = 24,30zł, więc cały rok liczony po dzisiejszej cenie prądu to będzie 394 zł.

Zasobnik stoi w kotłowni a właściwie pompowni :D gdzie jest zawsze między 18 a 24 stopnie.

Przy PC bardzo ważne są "niby szczegóły". Kilka zrobisz źle i jest już lipa. Zasobnik 500l też nie jest na wyrost, tylko po prostu pod PC. Grzałek nie mam w PC i nie używam, bo to bez sensu, ale cześć producentów powie inaczej... CCWU też mam teoretycznie nietypowo bo w górnej części ocieplenia podłogi, ale prawidłowo i zgodnie ze sztuką.

Niezawodny puzondm!

Wiem, że jest Pan obecnie bardzo zajęty więc nie śmiałam dzwonić.

Cyrkulacja w weekendy ustawiona na 3 godz na dobę - 1x godzina i 1 x 2 godz.

trzeba dzwonić p.Renato przez tel najlepiej bo najszybciej, na forum będziemy musieli się solidnie napisać żeby ustawić pc, nr tel znajdzie Pani na stronie kontakty na stronie firmy do usłyszenia

Liczyłem to po cenach z kolejnych rachunków, a ceny się zmieniały w trakcie roku. Już piszę skąd to się wzięło. :) Tak wychodzi z obliczeń i z praktyki.

Tylko wlasnie mi chodzi o to, czy to prqaktyka, czy teoria :-)

Mam podobne cykle pracy na CWU jak u Ciebie (2,6 cyka pracy na CWU na dobe), z tym ze inaczej rozwiazana cyrkulacje. Za duzo kosztowalo jej ciagla praca. Pewnie dlatego, ze moi hydraulicy polozyli rurki od cieplej wody w izolacji piankowej (tej czerwonej), ale nie w warstwie styropianu a pod nia. Nie dopilnowalem niestety tego tematu, a mam kuchnie i jedna z lazienek najdalej jak tylko mozna od zasobnika (po przekatnej budynku).

Nie zszedlem przez te ponad 3 miesiace mieszkania ponizej 48 zl/mc za CWU, a wiec rocznie to 576 zl. To i tak mniej niz zakladalem w optymistycznym wariancie, ale zaskoczyl mnie Twoj wynik. :-)

Mam teraz zrobina "cykrulacje na zadanie" , ale bedzie to dopracowane dopiero jak hydra wymieni mi w poniedzialek obiegowke Wilo 4,5W na znacznie, znacznie mocniejsza.

chciałem tylko zapytać w jakich godzinach cyrkulacja i jak się użytkuje, gdy cyrkulacja ma tylko 2 okresy? Czy żeby można było się wykąpać, czy głównie wtedy z toalety korzystać? Możesz przybliżyć, bo nie kumam?

w nowym sterowniku Ziriusa m2 sterowanie cyrkulacją CWU jest trzy zakresowe np od 7 do 8 , 13-14, 20-21, dodatkowo na każdy dzień tygodnia moga być inne zakresy nie znajdzie Pan tego w innych sterownikach max 2 zakresy mało gdzie jest podział na dni, co do kapieli to nie ma to wpływu na dostępnośc do wody tylko na czas oczekiwania aż z kranu poleci ciepła, bez cyrkulacji max 15 sek, z cyrkulacją parę sek.

Liczyłem to po cenach z kolejnych rachunków, a ceny się zmieniały w trakcie roku. Już piszę skąd to się wzięło. :) Tak wychodzi z obliczeń i z praktyki. Jak zaczynałem budować dom i brałem pod uwagę PC, to liczyłem że powinienem się zamknąć w kwocie 1500zł za prąd do PC i w tym max 500zł to CWU. Wszystko się zgadza i to potwierdza praktyka.

Wielkość zasobnika nie ma znaczenia, czy duży czy mały, a jedynie jakie ma straty, bo i z 500l i z 300l pobiorę do kąpieli tyle samo.

Ważne jak ocieplisz CCWU i którędy puścisz, bo możesz i 1000 zł rocznie na to wydać. Widziałem i optymalizowałem (podczas remontu) takie instalacje.

PC włącza się 2 razy na dobę grzejąc CWU (o 13:05 i 22:05) i grzeje średnio poniżej 20 minut, co daje (0,33h + 0,33h) x4kW x 0,3373 zł = 0,90 zł dziennie x 365 dni daje 328,50 po dzisiejszej cenie prądu. PC zlicza również godziny pracy osobno CO i osobno CWU, co daje ten sam wynik.

Cyrkulacja, pompa 25W mocy pracuje od 5:00 do 24:00, więc pracuje 4h w nocnej taryfie i 15h w dziennej w cyklu 5 minut pracy/8 minut postoju - woda taka sama, a prądu mniej :

4h x 0,025kW x 365 dni x 5/13 x 0,3373 zł = 4,75 zł

15h x 0,025kW x 365 dni x 5/13 x 0,6870 zł = 36,20 zł

To daje kwotę 369,45 zł. W stopce mam uwzględnione zmiany cen prądu oraz wygrzewanie zbiornika co 2 m-ce grzałką 6 x 6h x 2kW x 0,3373 = 24,30zł, więc cały rok liczony po dzisiejszej cenie prądu to będzie 394 zł.

Zasobnik stoi w kotłowni a właściwie pompowni :D gdzie jest zawsze między 18 a 24 stopnie.

Przy PC bardzo ważne są "niby szczegóły". Kilka zrobisz źle i jest już lipa. Zasobnik 500l też nie jest na wyrost, tylko po prostu pod PC. Grzałek nie mam w PC i nie używam, bo to bez sensu, ale cześć producentów powie inaczej... CCWU też mam teoretycznie nietypowo bo w górnej części ocieplenia podłogi, ale prawidłowo i zgodnie ze sztuką.

potwierdzam z rzeszą paruset klientów że koszt CWU od czerwca do września nie przekracza 30 zł na radzinę z pc Zirius m2, juz nie mówiąc o jej temperaturze 60C+