ferrit 07.02.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Do Ania i Bartek, puzondm i sledz98: A gdzie są umieszczone czujniki temp na wyj i wej gazu z parownika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 07.02.2012 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 U mnie czujnki (bo mam stary model sterownika do PC) mam umieszczony zaraz przed wejściem rury (tej już zbiorczej ze studni kolektorowej) do pompy ciepła. Drugi mam umieszczony na wejściu tego gorącego gazu do zbiornika z wodą. Trzeci mam na wyjściu ze zbiornika z wodą. Nie wiem czy tak powinno być, być może moje temp. na wejściu są wyższe, ale musiałbym się dobrać do studni, która jest teraz pod piaskownicą dzieci. Te czujniki to zwykłe termometry elektroniczne, takie po 12 zł z alledrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 07.02.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Do puzondm i Ania i Bartek: Hm mając kolektor-parownik zakopany na 1..1,2m, teraz w tej temp na zewnątrz -15'C przy wyjściu z PC macie -3,5..0'C i czynnik ogrzewa się w ziemii, która ma w tej chwili pewnie koło 0'C do temp +12..13'C !!! ??? Jak to możliwe ? sledz98 ma podobną temp do mojego kolegi. Czy może mi to ktoś wytłumaczyć ? Oto parametry ZH26: http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=HCSSC-ZH-2009&model=ZH26K4E-TFD&RID=4&Tab=2 pisałem już o tym w tym temacie dlaczego jest taka temperatura DZ, w sumie to napisałem nawet o tym zadużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 07.02.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Producent (tutaj Copeland) nie wprowadza klienta w błąd (no może trochę mija się z prawdą w swoim programie doborowym). Te warunki w tabelce z grubsza się zgadzają z rzeczywistością dla PARAMETRÓW W TABELCE (tutaj 0/40) ale nie mają nic wspólnego z warunkami panującymi zwłaszcza teraz w pompie ciepła z bezp. parowaniem!!! A temperatura powracających par z ziemi ponad 10C? Tak ale w którym miejscu, może po podgrzaniu w kotłowni. pisałem już o tym dlaczego taka temp gazu z DZ, wynika to z przerzutu ciepła z dochładzacza, co do '(tutaj 0/40) ale nie mają nic wspólnego z warunkami panującymi zwłaszcza teraz w pompie ciepła z bezp. parowaniem!!!" to wynika że nie rozumiesz zależności temperatur i nie identyfikujesz ich z tymi które podałem na zdjęciu ze sterownika. Źle to napisałem sory, chodziło mi o to że w glikolówce jak i na BP ta sama sprężarka pracuje tak samo, i analogicznie można odszukać na układzie BP te same zależności temperatur z tabeli co dla glikolówki Edytowane 7 Lutego 2012 przez puzondm error Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 07.02.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ja mam stary sterownik i jedyne co mogę powiedzieć, że obecnie gaz wchodzący do pompy ma około 1 stopnia, a ten po sprężeniu wchodzący do zbiornika akumulacyjnego ma od 70 do 85 stopni. Przy wyjściu ze zbiornika temperatura gazu to między 20 a 25 stopni. Ile idzie dalej - nie mam pojęcia. czy masz zawór rozprężny na zewnątrz? ile masz pętli i jakie masz DZ mokre suche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 07.02.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 w glikoluwce jest 1/3 połączeń na miedzi mniej i takie same ryzyko jak na BP, w ziemi nie ma żadnych połączeń, kładziemy całe rury długości 60-70m, jak nie ma urazów mechanicznych typu szpadel koparka to nic się nie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 07.02.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Mam zawór na zewnątrz, grunt mokry jak diabli (3 rzeki w odległości do 150m od mojego domu) 3 pętle po 70m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 07.02.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Mam zawór na zewnątrz, grunt mokry jak diabli (3 rzeki w odległości do 150m od mojego domu) 3 pętle po 70m. ile średnio na godzin hula pc na dobę? i jaki masz pobór prądu na dobę średni, w którym miejscu masz czujnik DZ i czy zaizolowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 08.02.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ciężko mi powiedzieć ile godzin hula, bo ja robię odczyty podlicznika raz na parę dni. Jeśli policzyć zużycie paru dni / normatywną moc PC to wychodzi mi około 19-20h na dobę prze temperaturach poniżej -25 stopni. Czujnik mam w kotłowni, przed wejściem rury do PC, zaizolowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 08.02.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Ciężko mi powiedzieć ile godzin hula, bo ja robię odczyty podlicznika raz na parę dni. Jeśli policzyć zużycie paru dni / normatywną moc PC to wychodzi mi około 19-20h na dobę prze temperaturach poniżej -25 stopni. Czujnik mam w kotłowni, przed wejściem rury do PC, zaizolowany. jaką miałeś w poprzednim sezonie najniższą temperaturę DZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 08.02.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Nie wiem, dopiero na ten sezon przygotowałem te termometry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 08.02.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 hmm czy te termometry to jakas istotna sprawa dla dzialania PC???? pytam jako przyszly uzutkownik? czy warto je miec albo czy jest to w sumie obowiazek aby je zamontowac zeby to lepiej dzialalo? i czy mozna ewentualnie je domontowac pozniej??? i jaki to koszt. pytam uzytkownikow i sprzedawcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.02.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 hmm czy te termometry to jakas istotna sprawa dla dzialania PC???? pytam jako przyszly uzutkownik? czy warto je miec albo czy jest to w sumie obowiazek aby je zamontowac zeby to lepiej dzialalo? i czy mozna ewentualnie je domontowac pozniej??? i jaki to koszt. pytam uzytkownikow i sprzedawcow Nie są niezbędne ale warto je mieć. Ja oprócz danych ze sterownika posługuję się pirometrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 09.02.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Maciek - ja mam je tylko i wyłącznie, bo moja PC ich nie miała fabrycznie. Nowe modele już mają wbudowane te wszystkie czujniki i pokazują na bieżąco dane. Ja zamontowałem z ciekawości, chciałem sobie popatrzeć jakiej temp. gaz idzie z ziemi, jakiej do bufora. Ot i wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 12.02.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 hmm moze to bedzie glupie pytanie ale czy np dzialalnosc kretow ma jakis wplyw na kolektory poziome???? jakies podkopki i tym podobne? czy moze to uszkodzic kolektory poziome czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 12.02.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Oooo ciekawe spostrzeżenie z tymi kretami. Co mają znawcy do powiedzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 12.02.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Ponoć, tam gdzie są kolektory od PC, kretów niet. Rzeczywiście, na wiosnę 2011 nie było u mnie ani jednego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 13.02.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 krety odczuwają istotny spadek komfortu jest im zimno, grunt może być penetrowany ale nie blisko rury kolektora, no chyba że kret używa pasy Sensodyne:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 13.02.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Ha Ha Ha dobre z tą pastą dla kretów:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 14.02.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 czy np dzialalnosc kretow ma jakis wplyw na kolektory poziome???? jakies podkopki i tym podobne? czy moze to uszkodzic kolektory poziome czy nie? Z obserwacji kilku lat kretów brak-wszystko dookoła zryte za płotem tylko tu gdzie kolektor grzebać im się nie chce Poza tym raczej nie będą się grzebać metr pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts