Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła z bezpośrednim parowaniem

rydzadam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie czujnki (bo mam stary model sterownika do PC) mam umieszczony zaraz przed wejściem rury (tej już zbiorczej ze studni kolektorowej) do pompy ciepła. Drugi mam umieszczony na wejściu tego gorącego gazu do zbiornika z wodą. Trzeci mam na wyjściu ze zbiornika z wodą. Nie wiem czy tak powinno być, być może moje temp. na wejściu są wyższe, ale musiałbym się dobrać do studni, która jest teraz pod piaskownicą dzieci.

Te czujniki to zwykłe termometry elektroniczne, takie po 12 zł z alledrogo.

Do puzondm i Ania i Bartek: Hm mając kolektor-parownik zakopany na 1..1,2m, teraz w tej temp na zewnątrz -15'C przy wyjściu z PC macie -3,5..0'C i czynnik ogrzewa się w ziemii, która ma w tej chwili pewnie koło 0'C do temp +12..13'C !!! ??? Jak to możliwe ? sledz98 ma podobną temp do mojego kolegi. Czy może mi to ktoś wytłumaczyć ? Oto parametry ZH26: http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=HCSSC-ZH-2009&model=ZH26K4E-TFD&RID=4&Tab=2

pisałem już o tym w tym temacie dlaczego jest taka temperatura DZ, w sumie to napisałem nawet o tym zadużo

Producent (tutaj Copeland) nie wprowadza klienta w błąd (no może trochę mija się z prawdą w swoim programie doborowym). Te warunki w tabelce z grubsza się zgadzają z rzeczywistością dla PARAMETRÓW W TABELCE (tutaj 0/40) ale nie mają nic wspólnego z warunkami panującymi zwłaszcza teraz w pompie ciepła z bezp. parowaniem!!!

A temperatura powracających par z ziemi ponad 10C? Tak ale w którym miejscu, może po podgrzaniu w kotłowni.

pisałem już o tym dlaczego taka temp gazu z DZ, wynika to z przerzutu ciepła z dochładzacza,

co do '(tutaj 0/40) ale nie mają nic wspólnego z warunkami panującymi zwłaszcza teraz w pompie ciepła z bezp. parowaniem!!!"

to wynika że nie rozumiesz zależności temperatur i nie identyfikujesz ich z tymi które podałem na zdjęciu ze sterownika.

Źle to napisałem sory, chodziło mi o to że w glikolówce jak i na BP ta sama sprężarka pracuje tak samo, i analogicznie można odszukać na układzie BP te same zależności temperatur z tabeli co dla glikolówki

Edytowane przez puzondm
error

Ja mam stary sterownik i jedyne co mogę powiedzieć, że obecnie gaz wchodzący do pompy ma około 1 stopnia, a ten po sprężeniu wchodzący do zbiornika akumulacyjnego ma od 70 do 85 stopni. Przy wyjściu ze zbiornika temperatura gazu to między 20 a 25 stopni. Ile idzie dalej - nie mam pojęcia.

czy masz zawór rozprężny na zewnątrz? ile masz pętli i jakie masz DZ mokre suche?

Ciężko mi powiedzieć ile godzin hula, bo ja robię odczyty podlicznika raz na parę dni. Jeśli policzyć zużycie paru dni / normatywną moc PC to wychodzi mi około 19-20h na dobę prze temperaturach poniżej -25 stopni. Czujnik mam w kotłowni, przed wejściem rury do PC, zaizolowany.

jaką miałeś w poprzednim sezonie najniższą temperaturę DZ?

hmm czy te termometry to jakas istotna sprawa dla dzialania PC???? pytam jako przyszly uzutkownik? czy warto je miec albo czy jest to w sumie obowiazek aby je zamontowac zeby to lepiej dzialalo? i czy mozna ewentualnie je domontowac pozniej??? i jaki to koszt. pytam uzytkownikow i sprzedawcow

hmm czy te termometry to jakas istotna sprawa dla dzialania PC???? pytam jako przyszly uzutkownik? czy warto je miec albo czy jest to w sumie obowiazek aby je zamontowac zeby to lepiej dzialalo? i czy mozna ewentualnie je domontowac pozniej??? i jaki to koszt. pytam uzytkownikow i sprzedawcow

Nie są niezbędne ale warto je mieć. Ja oprócz danych ze sterownika posługuję się pirometrem.

czy np dzialalnosc kretow ma jakis wplyw na kolektory poziome???? jakies podkopki i tym podobne? czy moze to uszkodzic kolektory poziome czy nie?

Z obserwacji kilku lat kretów brak-wszystko dookoła zryte za płotem tylko tu gdzie kolektor grzebać im się nie chce :-)

Poza tym raczej nie będą się grzebać metr pod ziemią.