damianwlkp 07.06.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 witam co tak temat ucichl??? mam zamiar zainstalowac do konca roku PC u siebie w domu i tak szukam i wyczytuje mam niedaleko siebie przedstawiciela firmy sofath interesuje mnie bzposrenie parowanie ale moje pytanie brzmi . CZY KAZDA POMPA BP MUSI MIEC PODLOGOWKE W KTOREJ BEDZIE KRAZYL GAZ??? bo czytam forum i jakos nikt nic o tym nieopisal tylko cos wspominali ze moze byc wodna i czy z tej pompy mozna miec tez latem ciepla wode chce miec w domu kominek z plaszczem a gaz w podlodze eliminuje juz to. Niechodzi tu o pompe typowo sofath ma byc dobra i spelniac moje oczekiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.06.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 A gdzie ty to wyczytałeś z tym gazem. Pierwsze słyszę o gazie w podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.06.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 W Sofath Caliane górnym źródłem może być typowa, wodna podłogówka. No a CWU każda może dostarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.06.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 (edytowane) A gdzie ty to wyczytałeś z tym gazem. Pierwsze słyszę o gazie w podłogówce. W Sofath Natea GZ to miedziane rurki w których krąży sobie czynnik. Wymaga dobrze policzonego projektu, bo to GZ jest praktycznie niesterowalne. "Wypływający wciąż w postaci gazowej czynnik wpływa w pętle ogrzewania podłogowego gdzie oddaje zgromadzone w nim ciepło skraplając się jednocześnie. " Edytowane 7 Czerwca 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianwlkp 07.06.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 wiec jedynie jak milo by byc ogrzewanie wodne a nie z czynnikiem to pompa caliane co zapewne jest drozszym rozwiazaniem. A czy inne firmy posiadaja tez pompy BP ale by moc polaczyc z wodna podlogowka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.06.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 A czy Ty w ogóle szukałeś odpowiedzi na Twoje pytania ?http://www.thermogolv.pl/oferta/zirius_m2/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianwlkp 07.06.2012 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 jakos niedoczytalem bo bylem na tej stronie wiec to rozwiazanie jest takie jak bym oczekiwal da sie zrobic kominek z plaszczem bo podlogowka wodna musil bym poszukac przedstawiciela w moim rejonie i poprosic o wycene na moj dom. A czy kazdy grunt sie nadaje na taki kolektor u mnie jest zolty piach i woda gruntowa na okolo 1.5m czy taki kolektor ma wieksza efektywnosc jak byl by na zanuzony w wodzie gruntowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianwlkp 07.06.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 ?????? nikt nieodpowie???? albo czy ktos mogl by zrobic oferte tej pompy ja jestem z okolic poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 07.06.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 jakos niedoczytalem bo bylem na tej stronie wiec to rozwiazanie jest takie jak bym oczekiwal da sie zrobic kominek z plaszczem bo podlogowka wodna musil bym poszukac przedstawiciela w moim rejonie i poprosic o wycene na moj dom. A czy kazdy grunt sie nadaje na taki kolektor u mnie jest zolty piach i woda gruntowa na okolo 1.5m czy taki kolektor ma wieksza efektywnosc jak byl by na zanuzony w wodzie gruntowej? ze względu na piach zaleca się przewymiarowanie kolektora DZ, czyli np dla pc Zirius m2-9 masz dedykowane pętle DZ 3x70m, to przewymiarowanie będzie 4x60m. Kolektor DZ zakopuje się maksymalnie na głębokości 1m, im głebiej tym wolniej się regeneruje po ziemie. Koszt wykonania kolektora od 2-2,5 tys zł zaleznie od ilości pętli. Praktycznie każdy roszaj gruntu nadaje się pod Ziriusa, poza skalistym oczywiście w tej cenie. Co do reszty wysłałem Ci na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HeatPumps 13.06.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2012 jakos niedoczytalem bo bylem na tej stronie wiec to rozwiazanie jest takie jak bym oczekiwal da sie zrobic kominek z plaszczem bo podlogowka wodna musil bym poszukac przedstawiciela w moim rejonie i poprosic o wycene na moj dom. A czy kazdy grunt sie nadaje na taki kolektor u mnie jest zolty piach i woda gruntowa na okolo 1.5m czy taki kolektor ma wieksza efektywnosc jak byl by na zanuzony w wodzie gruntowej? Ogólnie grunt piaszczysty niesie ze sobą mniejszy ładunek energetyczny, jednak jest gruntem b.dobrze przepuszczalnym, jeśli masz wodę na 1,5 to zakładając że podlega ona wymianie (płynie) możesz śmiało ładować wymiennik w tą wodę. Wówczas wymiennik odnawia się nie poprzez przepływ wody w płaszczyźnie pionowej (opady, roztopy) tylko dzięki wodzie płynącej wokół rurek. Ps. Sofath ma rozwiązanie z BP i instalacją wodną ogrzewania (do 65C) - Caliane RT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 21.06.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Czynnik chłodniczy w mojej pompie to R410 a to nie propan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 21.06.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 misiek00 to reklamiarz. Nie ma co zwracac uwagi na takie wpisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 22.06.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Wydaje mi sie, ze bezpośrednie odparowanie raczej nie jest za dobrym pomysłem. Zwykle czynnikiem chłodniczym jest propan ktory jest palny. Dlatego sam wolalbym zaproponowac inne rozwiazanie. Uwazam, ze pompa ciepla posredniego odparowania jest bezpieczniejsza w eksploatacji. Mozna wyszukac w internecie takie pompy. Moj znajomy ma produkt firmy Galmet ktory jest jeszcze w miare rozsadnej cenie. Moze macie jakies inne ciekawe propozycje? źle się wydaje, wiekszość układów na bezpośrednim parowaniu posiada czynnik roboczy R410, w dodatku taki sam układ zamknięty występuje w większości "glikolówek" pomiędzy sprężarka a wymiennikiem w dodatku na tym samym czynniku roboczym, jeśli chodzi o propan to jego zastosowanie w w stosunku do R 410 jest znikome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.06.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 ciekawe co się lepiej pali propan czy R410 A ( CH2F2 i CH2CF3).I co ma mniej toksyczne produkty spalania.? Czy eksplodowała komuś PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 24.06.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2012 ciekawe co się lepiej pali propan czy R410 A ( CH2F2 i CH2CF3).I co ma mniej toksyczne produkty spalania.? Czy eksplodowała komuś PC? nie słyszałem żeby eksplodowała komuś lodówka lub klima w samochodzie, klimatyzator czy pc ale zawsze możesz zapytać "googla":D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby220 12.07.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Przylacze sie do tematu...mam zamiar ogrzewac dom za pomoca pompy ciepla z bezposrednim parowaniem...zasialiscie mi teraz troche niepokoju do tego rozwiazania gdyz nastawialem sie na rozwiazanie Sofath Natea...sam juz niewiem co bedzie lepsze...zalezy mi na mozliwosci regulacji temperatury oddzielnie w pomieszczeniach wiec raczej z tego co czytam NATEA odpada. Przyznam ze wczesniej nie wiedzialem o istnieniu ukladow ZIrius.I co tu wybrac...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 20.07.2012 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Ziriusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin00 24.07.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 źle się wydaje, wiekszość układów na bezpośrednim parowaniu posiada czynnik roboczy R410, w dodatku taki sam układ zamknięty występuje w większości "glikolówek" pomiędzy sprężarka a wymiennikiem w dodatku na tym samym czynniku roboczym, jeśli chodzi o propan to jego zastosowanie w w stosunku do R 410 jest znikome. Kolega ma racje, ze pompy bezposredniego parowania na gazie R410 posiadaja znikome ilości propanu. Większosc producentow pomp ciepła w swojej ofercie proponuje pompy pośredniego parowania. Teraz akurat mowie o Galmecie, bo tego producenta znam. U nich pompy posredniego parowania czyli uklad chlodniczy znajduje wewnatrz urzadzenia a energia jest pozyskiwana za pomocą układu zewnetrznego czyli w naszym przypadku woda np. ze studni lub glikol w przypadku odwiertow lub wymiennika poziomego. Jeśli chodzi o pompy z bezposrednim parowaniem to jako układ pozyskiwania energii są przewody wypełnione gazem, o którym jest dyskusja. Wiem, ze smialo mozna zadzwonic do doradcow technicznych - w wiekszosci firm tacy sa, robia specyfikacje techniczne i doradzaja przy wyborze produktu, wiec moze tedy sprobujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianwlkp 06.08.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 w jakich gruntach macie swoje wymienniki i jak sie sprawuja u mnie na 3m glebokosci sam zolty piach potem glina woda gruntowa na 1.5m niewiem czy warto inwestowac w pompe czy wymiennik bedzia mial dobre warunki i czy pompa niebedzie non stop chodzic bo niebedzie mogla tyle wyciagnac z ziemi ma ktos wymiennik w takim pasku jak sie sprawuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 07.08.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 (edytowane) w jakich gruntach macie swoje wymienniki i jak sie sprawuja u mnie na 3m glebokosci sam zolty piach potem glina woda gruntowa na 1.5m niewiem czy warto inwestowac w pompe czy wymiennik bedzia mial dobre warunki i czy pompa niebedzie non stop chodzic bo niebedzie mogla tyle wyciagnac z ziemi ma ktos wymiennik w takim pasku jak sie sprawuje?? w przypadku bezposredniego parowania praktycznie nie ma to znaczenia, wymagane jest tylko przewymiarowanie DZ o jakieś 2 tys zł, jesli masz wątpliwości podam ci kilkanaście namiarów na klientów którym zamontowaliśmy Ziriusa na suchym jak wiór DZ, np suchy ił na wzgórzu w siemianicach pc Zirius m2- 14, 4 pętle po 70m, facet ma cwu o temp 90C+ na prv moge dac nry tel. zwróć uwagę że masz na 1,5 metra wodę, a DZ posadowione jest na głębokości 1m, także nie masz suchego DZ, wilgotność piasku na 1 m, bedzie powyżej 50%, także pełen luz:D Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez puzondm error Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts