niedowiarek 17.11.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 w nowym sterowniku Ziriusa m2 sterowanie cyrkulacją CWU jest trzy zakresowe np od 7 do 8 , 13-14, 20-21, dodatkowo na każdy dzień tygodnia moga być inne zakresy nie znajdzie Pan tego w innych sterownikach max 2 zakresy mało gdzie jest podział na dni, co do kapieli to nie ma to wpływu na dostępnośc do wody tylko na czas oczekiwania aż z kranu poleci ciepła, bez cyrkulacji max 15 sek, z cyrkulacją parę sek. A w sterowniku krajowej produkcji nie dość, że jest program tygodniowy ccwu to jeszcze można ustawić interwały czasowe pracy i postoju pompki cyrkulacyjnej w ramach harmonogramu. Np. 2 min. pracy i 10 min. postoju potwierdzam z rzeszą paruset klientów że koszt CWU od czerwca do września nie przekracza 30 zł na radzinę z pc Zirius m2, juz nie mówiąc o jej temperaturze 60C+ A ta rzesza jak liczne ma rodziny? Możesz (choćby szacunkowo) podać w przeliczeniu na osobę, albo lepiej na m3 wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 18.11.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 tez to mamy:D, co do zużycia CWU to założyłem licznik 2 miesiące temu po twoim poście, 32 zł /6m3/mc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 12.12.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 puzondm: Jakie masz temp w DZ zasilania i powrotu ? Gdzie są one mierzone ? Gdzie masz zawór rozprężny (jak daleko od sprężarki) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 15.12.2012 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 puzondm: Jakie masz temp w DZ zasilania i powrotu ? Gdzie są one mierzone ? Gdzie masz zawór rozprężny (jak daleko od sprężarki) ? 1. 12C zasilanie, powrót -3C,, 2. zasilanie- przed wejściem do sprężarki czujnik przylgowy izolowany, powrót - czujnik na zaworze rozpręznym, 3. ZR w studzience na dworze, 15 m od sprężarki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 15.12.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 1. 12C zasilanie, powrót -3C,, 2. zasilanie- przed wejściem do sprężarki czujnik przylgowy izolowany, powrót - czujnik na zaworze rozpręznym, Temperatura czynnika (12*C) przed sprężarką - czyli po przejściu przez regeneracyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 15.12.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Temperatura czynnika (12*C) przed sprężarką - czyli po przejściu przez regeneracyjny? po przejściu przez dochładzacz skroplin, do sprężarki wchodzi 12C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 15.12.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Pragnę poinformować miłośników pomp ciepła z bezpośrednim parowaniem i skraplaniem, że uruchomilismy z sukcesem instalację pc Zirius M2-18,dzięki czemu zostanie poszerzona oferta pc marki Zirius, pc przerzuca 17m3 czynnika na godzinę, zużywając przy tym 3,7 kwh, przedział jej pracy miesci się w temperaturze skraplania 0-40C dzieki czemu jest gwarantowany COP na poziomie 5,5, dodatkowo istalacja zotała wzbogacona w dochładzacz skroplin dzieki czemu została dodatkowo podniesiona sprawność układu. Obecnie pc jest w fazie testów, w najbliższym czasie do oferty mogą zostać dodane dodatkowe modle Ziriusów m2- 16kw, m2-18kw, co czyni ofertę tańszą ze względu na brak konieczności stawiania kaskady pc, dając w zamian mniejsze zużycie prądu. Edytowane 15 Grudnia 2012 przez puzondm error Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 15.12.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 po przejściu przez dochładzacz skroplin, do sprężarki wchodzi 12C Dziekuję za info. Ciśnienia parowania nie znasz ? Może znasz przegrzanie na niskim ciśnieniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicaj222 16.08.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Więc jeśli dobrze rozumiem to w pompie ZIRIUS M2 jest bufor, i nie potrzeba żadnego dodatkowego bojlera, ciepłą wodę użytkową pobieramy z bufora coś na zasadzie przepływowego podgrzewacza tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 17.08.2013 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Tak. Dodatkowo woda z tego bufora jest brana do CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 17.08.2013 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Więc jeśli dobrze rozumiem to w pompie ZIRIUS M2 jest bufor, i nie potrzeba żadnego dodatkowego bojlera, ciepłą wodę użytkową pobieramy z bufora coś na zasadzie przepływowego podgrzewacza tak? dokładnie rzecz biorą to wymiennik wielkości 550l, jego wielkość pozwala na ogrzewanie wody przepływowo, na stronie thermogolv.com masz schemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreamerx 05.03.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 wiem że dostanę w nagrodę złotą łopatę za odkopanie tematu ale - jak sprawuje się pompa Sofath Natea u tych, którzy zdecydowali się ją zainstalować? Właśnie dumamy nad wyborem rodzaju ogrzewania i przyznam że to rozwiązanie też jest brane pod uwagę - martwi mnie tylko niedostatek informacji na jej temat w porównaniu do instalacji glikolowych stąd pytanie. Pomoże dobra dusza jakaś i odpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 05.03.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Ja równiez jestem coraz bardziej zainteresowany tym tematem. W planach ma być ogrzewanie propanem z własnej butli, ale ten propan jest sprowadzany od Putina... Jak wprowadzi cła eksportowe to kalkulację kosztów ogrzewania szlag trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.03.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Robiłem różne instalacje ale miedzi z freonem pod ciśnieniem 20bar raczej z własnej woli nie zakopałbym może mam skrzywienie zawodowe po różnego rodzaju przypadkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.03.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Robiłem różne instalacje ale miedzi z freonem pod ciśnieniem 20bar raczej z własnej woli nie zakopałbym może mam skrzywienie zawodowe po różnego rodzaju przypadkach No nie przesadzajmy z ciśnieniem. Nie ma tam aż 20 barów, co najwyżej okolice pięciu (to akurat nieistotne, jak przeżre goły kawałek rury to nawet 0,001 bara wystarczy), ale: -mam podobne skrzywienie zawodowe -nie widzę jakiegokolwiek potwierdzenia wyższej efektywności pomp z bezpośrednim parowaniem (ktoś zamieścił na forum kilka miesięcy temu odnośnik do zestawienia niemieckich badań różnego rodzaju pomp) Skoro nie ma lepszych parametrów a jest więcej zagrożeń, po co inwestować w taką technologię??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.03.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Skoro nie ma lepszych parametrów a jest więcej zagrożeń, po co inwestować w taką technologię??? Wlasnie wyzszym COP kusza ludzi instalatorzy tych wynalazkow. Ja nie jestem "z branzy", ale tez slabo mi sie robi na mysl rozkopywania po paru latach ogrodu i szukania dziurki w miedzianej rurce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.03.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 (edytowane) No nie przesadzajmy z ciśnieniem. Nie ma tam aż 20 barów, co najwyżej okolice pięciu (to akurat nieistotne, jak przeżre goły kawałek rury to nawet 0,001 bara wystarczy), ale: -mam podobne skrzywienie zawodowe -nie widzę jakiegokolwiek potwierdzenia wyższej efektywności pomp z bezpośrednim parowaniem (ktoś zamieścił na forum kilka miesięcy temu odnośnik do zestawienia niemieckich badań różnego rodzaju pomp) Skoro nie ma lepszych parametrów a jest więcej zagrożeń, po co inwestować w taką technologię??? No fakt musiało by być ze 30oC aby skoczyło na postoju do 20bar ale 10 to już realne. Jak teraz pamiętam przy odparowaniu 0oC albo +5 jest chyba 7bar No i w końcu aby mieć takie rzeczy z głowy mądrzy ludzie między innymi po to wymyślili układy pośrednie. Edytowane 5 Marca 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 06.03.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Pomoże dobra dusza jakaś i odpowie? sprawdź ten topik http://forum.muratordom.pl/showthread.php?200257-Sofath-Natea-czyli-bezposrednie-parowanie-szukam-użytkowników/page5 ewentualnie zerknij na dziennik http://forum.muratordom.pl/showthread.php?177584-Dom-w-daliach-4-Opolskie ja nie mam więc nie poradzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.03.2014 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) Niewątpliwie lęk powstaje z niewiedzy, zachęcał panów do dokształcania się, temat był tak wiele razy mielony na forum, że tego typu zaczepki uznaje za celowe, przyjmuję, że powstają z braku pracy. Ktoś kto pisze, że jest z branży a pisze, że nie widzi przyczyn różnic w sprawności obu układów ośmiesza się tylko. Istnieje jeden podstawowy powód dużej sprzedaży pomp ciepła solanka woda, możliwość instalacji przez niewykwalifikowany personel, czyli byle hydraulik może odpalić taką PC na glikol i nie musi posiadać żadnej wiedzy chłodniczej nie wspominając o narzędziach, temat jest analogiczny do klimatyzatorów z castoramy, ta przewaga pozwala pchać towar korporacjom. Zaraz podniesie się larum ale spływa to po mnie, montujemy także glikol ale na inwestycjach po paręset kW, w domkach bezpośrednie parowanie - bo są to instalacje niezniszczalne i można o nich zapomnieć, a dla wszystkich cwaniaków z branży to niech się ktoś pochwali instalacjami sprzed 20 lat wstecz, które pracują do dziś, firma ma ponad 200 pracujących układów powyżej 10 lat użytkowania. Dla wszystkich chętnych zainteresowanych zrobię ofertę na prv i podam listę tel pracujących instalacji. Na pochybel nieukom. Dobra wiadomość dla glikolowców mamy obniżkę cen od maja o 20 proc hehe. Jak coś jest dobre i dobrze się sprzedaje to żaden kapitalista nie obniży ceny o 20% Myślę że ta obniżka to ze względu na to że trzeba opchnąć stare on off z magazynów bo euro komuna zaczyna wymagać inwerterów. Edytowane 8 Marca 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 08.03.2014 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 puzondm pochwal się jakie masz koszty grzania za ten sezon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts