puzondm 08.03.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Obecnie nie ma obowiązku stosowania w pc inwerterów na terenie UE. Chciałem zauważyć że nadal liderem w sprężarkach jest firma Emerson produkująca typoszereg ZH, są to sprężarki z przeznaczeniem do PC i pomimo inwerterów konkurencyjnych nie doczskaliśmy się sprężarki o lepszych parametrach pracy. Dodatkowo coraz częściej stosowany czynnik 410 wymaga większych ciśnień więc sprawności będą zawsze gorsze. Proszę zauważyć że do tej pory nie doczeliśmy się sprężarki inwerterowej ze wspomnianego typoszeregu. PC gruntowa to nie klimatyzator, ma mniejsza dynamikę pracy, większą bezwładność górnego i dolnego źródła, a wniosek jest taki że inwerter nie jest po prostu potrzebny, bo nikt nie przewymiarowuje doboru sprężarki do instalacji a skoro zawsze jest na styk to inwerter nie ma co robić.Co do motywów działań kapitalistycznych, to są zawsze takie same czyli - mnożyć zyski, i tak jest teraz, mamy więcej ekip, zespołów i możemy więcej uruchamiać pc, szukamy jeszcze chętnych do nauki na terenie w okolicach Szczecina, do tej pory było to wąskie gardło w firmie, teraz można obniżyć marzę i robić znacznie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.03.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Obecnie nie ma obowiązku stosowania w pc inwerterów na terenie UE. Chciałem zauważyć że nadal liderem w sprężarkach jest firma Emerson produkująca typoszereg ZH, są to sprężarki z przeznaczeniem do PC i pomimo inwerterów konkurencyjnych nie doczskaliśmy się sprężarki o lepszych parametrach pracy. Dodatkowo coraz częściej stosowany czynnik 410 wymaga większych ciśnień więc sprawności będą zawsze gorsze. Proszę zauważyć że do tej pory nie doczeliśmy się sprężarki inwerterowej ze wspomnianego typoszeregu. PC gruntowa to nie klimatyzator, ma mniejsza dynamikę pracy, większą bezwładność górnego i dolnego źródła, a wniosek jest taki że inwerter nie jest po prostu potrzebny, bo nikt nie przewymiarowuje doboru sprężarki do instalacji a skoro zawsze jest na styk to inwerter nie ma co robić. Co do motywów działań kapitalistycznych, to są zawsze takie same czyli - mnożyć zyski, i tak jest teraz, mamy więcej ekip, zespołów i możemy więcej uruchamiać pc, szukamy jeszcze chętnych do nauki na terenie w okolicach Szczecina, do tej pory było to wąskie gardło w firmie, teraz można obniżyć marzę i robić znacznie więcej. To co piszesz o czynnikach to mi już wystarczy. Uważaj aby jedna z tych wielu ekip nie popełniła gdzieś pod ziemią trefnego lutu na miedzi - człowiek to tylko człowiek i najlepsi się mylą i wiem to nie z instalacji "domowych". Czasami kapitalista opycha towar który zalega na magazynach bo naprodukował a nie schodzi. Przeważnie do pl właśnie się pcha takie towary a na zachodnie rynki idą już nowe modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 08.03.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 1186 zł, od 1.09, cały układ CO ze wszystkimi komponentami. Temp. po kalibracji czujników 24,3-23,3C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 08.03.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Jeśli jest konieczność lutowania w ziemi to robi się to srebrem. W instalacji DZ ciśnienie gazu jest bardzo małe dla wartości odparowania jakie ustawiamy. Jedyne ryzyko to uszkodzenia mechaniczne i woda amoniakalna która w przyrodzie nie występuje, każda z instalacji DZ przeżyje tego kto ją kupił. Proszę pamiętać że to nie są rury cieczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 08.03.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Ferit jakie masz ciśnienia i temp na chłodniczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.03.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 gdybym dostał kompletną kotłownię do mojego domu o obciążeniu 3.5 kW + CWU opartą na PC gruntowej z odwiertami (mała działka) za mniej niż 20 tys. zł, to się piszę . oczywiście odpowiednio przewymiarowana, żeby się zmieścić w taniej taryfie. skoro wszyscy jadą tylko w taniej taryfie, to inwerter niepotrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.03.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) Jeśli jest konieczność lutowania w ziemi to robi się to srebrem. W instalacji DZ ciśnienie gazu jest bardzo małe dla wartości odparowania jakie ustawiamy. Jedyne ryzyko to uszkodzenia mechaniczne i woda amoniakalna która w przyrodzie nie występuje, każda z instalacji DZ przeżyje tego kto ją kupił. Proszę pamiętać że to nie są rury cieczowe. Lut zawiera tylko określony % srebra w swoim składzie tak dla ścisłości - mam nadzieje że lutujecie na "twardo" to w zasadzie na pograniczu spawania ponieważ lut "wnika" w materiał lutowany niestety nawet w warunkach "fabryki" bywają "niedociągnięcia' ale w fabryce są komory helowe ponieważ sprawdzanie azotem nie zawsze jest skuteczne. Inny temat to przegrzanie miedzi przy lutowaniu - staje się krucha. Następny temat to to że lutowanie zgodnie z sztuką powinno się odbywać w osłonie azotu - już to wszystko widzę widzę w wykopach. Kolego proponuję też się dokształcić - lutowanie lutem z zawartością srebra to nie jakieś niezniszczalne i nie obarczone błędem rozwiązanie. Następna sprawa to to że miedź koroduje najbardziej w środowisku kwaśnym i parowniki które czasami wymieniam nie były montowane przez mojego dziadka ani ojca. Ciśnienie w czasie pracy to zapewne 7 do 9 bar na r410 ale na postoju rośnie i wtedy jest z 10 może i więcej Edytowane 8 Marca 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.03.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Wszystko wiesz i zapewne nie jedną już instalację z bezpośrednim na R410 widzialeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 08.03.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 puzondm parowanie -3'c dla 407c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.03.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Na pochybel nieukom Brawo panie "uku" - brawo.... (jakbyś nie domyślił się o co mi chodzi, zajrzyj do słownika ortograficznego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 08.03.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Srebrem a nie jakimś proc srebra, nie 410 a 407c, oglądnij sobie u kogoś taką instalację przy odrobinie dobrej woli mnie zrozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.03.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Ktoś kto pisze, że jest z branży a pisze, że nie widzi przyczyn różnic w sprawności obu układów ośmiesza się tylko Na tym polega ten "marketing", że wybiórczo się podaje informacje. To co jest na plus się uwypukla, a to co jest na minus pomija. To wszystko. To, że nie ma pompy dolnego źródła i jest niższy pobór mocy to bzdura - podobną pracę wykonuje sprężarka na przetransportowanie czynnika przez bardzo długi parownik. Przy okazji pracuje to z niższym odparowaniem. Ogólnie - bilans wychodzi na zero. Jak się jeszcze łudzisz że nie - sięgnij do tych wyników niemieckich badań. Istnieje jeden podstawowy powód dużej sprzedaży pomp ciepła solanka woda(...) Oprócz tych zalet pomp glikolowych które wymieniłeś, jest jeszcze kilka: -zwarty układ chłodniczy w jednym miejscu, łatwy do diagnozy i naprawy -brak konieczności stosowania separatorów cieczy i odolejaczy -możliwość chłodzenia pasywnego (coraz częściej stosowane) - spróbuj to wykonać z BP? ALE TO JUŻ BYŁO "mielone" - jak sam wspomniałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.03.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 oglądnij sobie u kogoś taką instalację przy odrobinie dobrej woli mnie zrozumiesz. Właśnie to że widziałem jak to jest technicznie zorganizowane, skutecznie mnie odwiodło od zabawy w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.03.2014 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Srebrem a nie jakimś proc srebra Najpierw popytaj kolegów "technicznych" w swojej firmie, a dopiero potem się wypowiadaj. Nie masz bladego pojęcia o czym mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 08.03.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 To że czegoś nie wiesz nie znaczy że tego nie ma : D,wstyd że niewesz że są takie druty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 08.03.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Pitolenie, bla bla bla, dyskusja pozbawiona sensu z hydraulikami, w nowym programie prosument określone są kryteria COP dla PC, gdzie dla PC z bparowaniem postawione są wyższe copy, wszyscy się mylą łącznie z towarzystwem naukowym w posce, a ty mesjasz PC pomp glikolowych niesiesz nam nową prawdę, kup sobie najpierw miernik cęgowy zKw i porównaj agregaty zamiast pitolic bez pokrycia, gadać każdy może, poszukaj sobie pracy nie mam czasu na uczenie hydraulików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.03.2014 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 To że czegoś nie wiesz nie znaczy że tego nie ma : D,wstyd że niewesz że są takie druty. Są też samochody ze złota. Ja do lutowania stali z miedzią stosuję lut z zawartością 45% Ag, więcej nie ma sensu. Wy lutujecie czystym srebrem rury miedziane??? Chyba żartujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 08.03.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 nie mam czasu na uczenie hydraulików. Hydraulikiem nie jestem. A uczyli mnie ludzie mądrzejsi od Ciebie. Takie szczęście miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 08.03.2014 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 puzondm jakie masz parowanie w swojej PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 08.03.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 puzondm parowanie -3'c dla 407c. Rozumiem, że tyle masz obecnie. Jakie najniższe parowanie zanotowałeś poprzedniej zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts