HenoK 24.10.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Z Twojej stopki Pierwszy sezon grzewczy w temp. 23C od 7.10.2010- 7.05.2011 - 5140kWh. CWU - 5 osób. Z jakim zużyciem energii na CO i CWU zamknął Ci się cały rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 24.10.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 Z Twojej stopki Z jakim zużyciem energii na CO i CWU zamknął Ci się cały rok? do 7.10.2011 - 5716,20 kWh - pierwszy sezon grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.10.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2011 do 7.10.2011 - 5716,20 kWh - pierwszy sezon grzewczy Pierwszy sezon to i trochę dużo. A jak z taryfami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 25.10.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 (edytowane) najpierw do grudnia miałem budowlany, potem, g11,a od sierpnia mam g12, więc już będzie tylko lepiej, teraz CWU i CO ustawiłem tylko na 2 taryfe, CWU przy moim buforze 500 l mam za dużo, zobaczymy co będzie jak temperatura spadnie poniżej -10C czy dam rade z CO tylko na 2 taryfie, ustawiłem na 2 T 24C a na IT 22 ciekawy jestem czy na krzywej zero się obronię podczas silnych mrozów, stosunek startów do czasu pracy mam po restarcie z 7.10.2011 86h na 120 startów, podbicie CWU na 5C, hist 5C, delta CO 5 C, dyskomfortu na tych ustawieniach nie odczuwam w domu temp waha się od 23,6C do 23,3C. tyle z aktualności:D Edytowane 25 Października 2011 przez puzondm error Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 28.10.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 a co brakuje ci miejsca na działce że tak kombinujesz? "Miejsca u mnie dostatek" (1200m2) Kombinuję czy DZ wykonać glikolowe czy może z miedzi do bezpośredniego parowania. Tak porównując to sumarycznie 600mb PE40 lub PE32+glikol lub 300mb CU8+czynnik. Przy wersji CU8 jest mniej kopania, tańszy nośnik ciepła ale za to miedź droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 28.10.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 na BP osiągniesz większa sprawność i nie straszne ci będzie tzw wyziębienie DZ, bo mrozić będziesz mógł do -15C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 28.10.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 (edytowane) Czy do wykonania DZ przy BP nadawałaby się rurka miedziana od instalacji LPG w samochodach ? Są tam stosowane średnice 6,8 rzadziej 10,12. Chodzi mi o otulinę z PCV ? W jakim zakresie temperatur powinien być czynnik w DZ ? Edytowane 29 Października 2011 przez ferrit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 29.10.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 średnicę znajdziesz gdzieś w moich postach, wstawiłem tam zdjęcie przekrojowe takiej rurki, co do temperatur to bez znaczenia dla dla miedzi bo zakres od -50 do 50 w którym się mieści temp czynnika w dolnym źródle nie ma wpływu na nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 15.12.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Użytkownicy PC z BP: Czy pamiętacie jakie temp DZ: we i wy uzyskiwaliście w okresie wiosna-lato-jesień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 15.12.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 obecnie mam 15c a miałem grubo powyżej 20+, 26,24,22, od tych wartości należy odjąć około 6C tyle przechodzi mi z "rury na rurę" bo mam zawór rozprężny na zewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 15.12.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 A gdzie Ty Puzondm mierzysz tą temp ? Czy rury doprowadzenia między PC a zaworem rozprężnym są przy sobie blisko ? Czy są każda osobno izolowana i nie stykają sie ze sobą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 15.12.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) A gdzie Ty Puzondm mierzysz tą temp ? Czy rury doprowadzenia między PC a zaworem rozprężnym są przy sobie blisko ? Czy są każda osobno izolowana i nie stykają sie ze sobą ? są razem zaizolowane na długości 15 metrów, czujnik mam na powrocie z DZ Edytowane 15 Grudnia 2011 przez puzondm error Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 15.12.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 są razem zaizolowane na długości 15 metrów Rozumiem, ale czy gołe rurki bez izolacji dotykają się i potem na nich obu jest izolacja, czy każda osobno jest w izolacji i gołe rurki się nie dotykają ? Ten czujnik jest na rurze powrotnej z DZ ale przy PC a nie 15m dalej w studzience ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 15.12.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Rozumiem, ale czy gołe rurki bez izolacji dotykają się i potem na nich obu jest izolacja, czy każda osobno jest w izolacji i gołe rurki się nie dotykają ? Ten czujnik jest na rurze powrotnej z DZ ale przy PC a nie 15m dalej w studzience ? rury się stykają ze sobą bo z jednej na drugą musi przechodzić ciepło to bardzo podnosi sprawność pc, obie rury są zaizolowane razem i zakopane na głębokosci 1m, czujnik się znajduje pod izolacją na rurze powracającej z DZ, weź tylko pod uwagę że te informacje mogą być nieprawdziwe bo jestem sprzedawcą pomp ciepła:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 15.12.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 weź tylko pod uwagę że te informacje mogą być nieprawdziwe bo jestem sprzedawcą pomp ciepła:D Jak chcesz podawać nieprawdziwe informacje, to lepiej nic nie pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 15.12.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 rury się stykają ze sobą bo z jednej na drugą musi przechodzić ciepło to bardzo podnosi sprawność pc, obie rury są zaizolowane razem i zakopane na głębokosci 1m, czujnik się znajduje pod izolacją na rurze powracającej z DZ, weź tylko pod uwagę że te informacje mogą być nieprawdziwe bo jestem sprzedawcą pomp ciepła:D Puzondm nikt sie do Ciebie nie czepia o informacje czysto techniczne, ale jak wychwalasz pod niebiosa Ziriusa z bezpośrednim parowaniem, okrzykując jej wyższość nad innymi, a później sie okazuje ze jesteś sprzedawcą Ziriusa to co ma sobie taki czytelnik pomyśleć. Wcale sie nie dziwie że jest z tego halo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.12.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 moim zdaniem są prawdziwe, ale zdaniem innym mogą nie być, bo zachwalając rozwiązania zachwalam markę, ja dzięki temu rozwiązaniu mam bardzo ładne uzyski ciepła. Chyba nie tylko ciepła. Szkoda tylko, że nie zapłaciłeś Muratorowi za reklamę, którą ewidentnie uprawiasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 15.12.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 trzeba z tym też uważać żeby nie przegiąć, to wszystko zależy od wydajności sprężarki, jak zrobisz to mocnej wydajnej sprężarce to doprowadzisz do tego że temp. czynnika po skropleniu może osiągnąć nawet 125C lub więcej a to już nie jest wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 16.12.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Do puzondm: nie mogę znaleźć Twojego postu ze zdjęciem tej odkopanej rurki miedzianej z ziemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 16.12.2011 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Do puzondm: nie mogę znaleźć Twojego postu ze zdjęciem tej odkopanej rurki miedzianej z ziemii. znalazłem http://www.megaparty.pl/upload/rurka_1_cm_wew_0,8_cm.png http://www.megaparty.pl/upload/rurka_z_boku.JPG mam jeszcze foto pióra ze skrzydła anioła Gabriela i foto ostatniego szczebla z drabiny Jakubowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts