Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła z bezpośrednim parowaniem

rydzadam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

najpierw do grudnia miałem budowlany, potem, g11,a od sierpnia mam g12, więc już będzie tylko lepiej, teraz CWU i CO ustawiłem tylko na 2 taryfe, CWU przy moim buforze 500 l mam za dużo, zobaczymy co będzie jak temperatura spadnie poniżej -10C czy dam rade z CO tylko na 2 taryfie, ustawiłem na 2 T 24C a na IT 22 ciekawy jestem czy na krzywej zero się obronię:D podczas silnych mrozów, stosunek startów do czasu pracy mam po restarcie z 7.10.2011 86h na 120 startów, podbicie CWU na 5C, hist 5C, delta CO 5 C, dyskomfortu na tych ustawieniach nie odczuwam w domu temp waha się od 23,6C do 23,3C. tyle z aktualności:D Edytowane przez puzondm
error

a co brakuje ci miejsca na działce że tak kombinujesz?
"Miejsca u mnie dostatek" (1200m2) Kombinuję czy DZ wykonać glikolowe czy może z miedzi do bezpośredniego parowania. Tak porównując to sumarycznie 600mb PE40 lub PE32+glikol lub 300mb CU8+czynnik. Przy wersji CU8 jest mniej kopania, tańszy nośnik ciepła ale za to miedź droższa.

• 1 month później...
A gdzie Ty Puzondm mierzysz tą temp ? Czy rury doprowadzenia między PC a zaworem rozprężnym są przy sobie blisko ? Czy są każda osobno izolowana i nie stykają sie ze sobą ?

są razem zaizolowane na długości 15 metrów,

czujnik mam na powrocie z DZ

Edytowane przez puzondm
error

Rozumiem, ale czy gołe rurki bez izolacji dotykają się i potem na nich obu jest izolacja, czy każda osobno jest w izolacji i gołe rurki się nie dotykają ? Ten czujnik jest na rurze powrotnej z DZ ale przy PC a nie 15m dalej w studzience ?

rury się stykają ze sobą bo z jednej na drugą musi przechodzić ciepło to bardzo podnosi sprawność pc, obie rury są zaizolowane razem i zakopane na głębokosci 1m, czujnik się znajduje pod izolacją na rurze powracającej z DZ, weź tylko pod uwagę że te informacje mogą być nieprawdziwe bo jestem sprzedawcą pomp ciepła:D

rury się stykają ze sobą bo z jednej na drugą musi przechodzić ciepło to bardzo podnosi sprawność pc, obie rury są zaizolowane razem i zakopane na głębokosci 1m, czujnik się znajduje pod izolacją na rurze powracającej z DZ, weź tylko pod uwagę że te informacje mogą być nieprawdziwe bo jestem sprzedawcą pomp ciepła:D

Puzondm nikt sie do Ciebie nie czepia o informacje czysto techniczne, ale jak wychwalasz pod niebiosa Ziriusa z bezpośrednim parowaniem, okrzykując jej wyższość nad innymi, a później sie okazuje ze jesteś sprzedawcą Ziriusa to co ma sobie taki czytelnik pomyśleć. Wcale sie nie dziwie że jest z tego halo

Do puzondm: nie mogę znaleźć Twojego postu ze zdjęciem tej odkopanej rurki miedzianej z ziemii.

znalazłem

http://www.megaparty.pl/upload/rurka_1_cm_wew_0,8_cm.png

http://www.megaparty.pl/upload/rurka_z_boku.JPG

mam jeszcze foto pióra ze skrzydła anioła Gabriela i foto ostatniego szczebla z drabiny Jakubowej :D