Liwko 16.12.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Ja też to znalazłem Dostałem od firmy Thermogolv, od Tomasza Kołodzieja, dystrybutora pc Zirius dwudziestoletnią rurkę miedzianą z DZ, została wykopana tydzień temu z jednej z pierwszych instalacji w Polsce na bezpośrednie parowanie, po wymianie instalacji po powodzi w Jaśle, przed zakupem PC jakiś sprzedawca glikolówki straszył mnie abym nie kupował ziriusa na bezpośrednie parowanie bo rurki z DZ korodują (co za noob tak miedzy wierszami) więc męczyło mnie to jakiś czas co miał na myśli dlatego dla wszystkich którzy się lękają toksyczności miedzi i jej "korozji" załączam zdjęcia by spało się lepiej nic nie koroduje. Podziękowania dla p. T. Kołodzieja z Thermogolv za rurkę http://www.megaparty.pl/upload/rurka_1_cm_wew_0,8_cm.png http://www.megaparty.pl/upload/rurka_z_boku.JPG Ech... Ciekawe co myśli teraz sobie Pan Kołodziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 16.12.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Ja też to znalazłem Ech... Ciekawe co myśli teraz sobie Pan Kołodziej? nic wtedy jeszcze nie współpracowałem z firmą Thermogolv, wyobraź sobie Liwko, że najpierw byłem szczęśliwym posiadaczem Ziriusa a dopiero potem partnerem tej firmy, nie mówiąc już że więcej czasu spędziłem tu na tym forum jako użytkownik ich pompy niż jako ich partner biznesowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 A wiesz, tak nawet mogło być, dało to się w pewnym momencie odczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 16.12.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 puzondm dziękuję za zdjęcia. Liwko dla Ciebie też podziękowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 20.12.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 W przypadku stosowania dochładzacza w PC nie jest konieczne stosowanie zbliżonych (razem zaizolowanych) do siebie rur doprowadzenia do studzienki z zaworem rozprężnym. W ziriusie nie ma dochładzacza, więc rury doprowadzające spełniają to zadanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 20.12.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 dochładzacz - brzmi dobrze, pytanie na ile spełnia swoje zadanie tzn na ile zwiększa sprawność układu, czy jest czy go nie ma to zależy do pc, co do Ziriusa to i tak już "za dużo" o tym napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 21.12.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 pojawiła się na rynku nowa koncepcja, bezpośrednie parowanie bez wymiennika w kotłowni, gaz po skropleniu jest bezpośrednio wprowadzany w miedzianą podłogówkę czyli temperatura gazu na wyjściu z podłogówki ma np 25C, w przypadku układu układu z wymiennikiem temp. na wyjściu z wymiennika od 33C w sezonie grzewczym - do 45C latem. Minusem nowatorskiego układu jest niwelacja GZ w stosunku do poziomu sprężarki, zbyt wysoko umiejscowione GZ może doprowadzić do skrócenia żywotności sprężarki im wyżej tym wolniej gaz się przemieszcza tym samym większa praca sprężarki, graniczne ciśnienia przy rozprężaniu 2bary przy skraplaniu 14 bar, trzeba policzyć na jaka wysokość max można pompować gaz przy założeniu średnicy wew rurki w podłodze 8mm i długości pętli 100mb. Kto chętny? @puzondm, trochę czasu upłynęło, gdzieniegdzie jakiś minusowe temperatury się pojawiły - możesz pociągnąć pryncypała za język i opowiedzieć jak to wygląda? Ile trzeba podłogówki względem wodnej, jaki to koszt, czy miedź da się czymś zastąpić, czy trzeba zaworów na pętle, czy trzeba to pędzić do takiego ciśnienia (R134 np. ma kilka barów przy 30*) itd., itp., no i, oczywiście, jakie COP-y uzyskujecie, bo mniemam, że wyższe niż w klasycznych układach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 11.01.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 @puzondm, trochę czasu upłynęło, gdzieniegdzie jakiś minusowe temperatury się pojawiły - możesz pociągnąć pryncypała za język i opowiedzieć jak to wygląda? Ile trzeba podłogówki względem wodnej, jaki to koszt, czy miedź da się czymś zastąpić, czy trzeba zaworów na pętle, czy trzeba to pędzić do takiego ciśnienia (R134 np. ma kilka barów przy 30*) itd., itp., no i, oczywiście, jakie COP-y uzyskujecie, bo mniemam, że wyższe niż w klasycznych układach. mylisz układ BP Ziriusa z układem De Dietrich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigi_bigi 25.01.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Tez mnie czeka chyba PC z BP. Mam pytanie, jak wyglada sprawa kolektorow pionowych - nie chce ograniczac sobie w pozniejszych czasach dzialki i dlatego pytam od razu. Sprawdza sie to rozwiazanie w praktyce ?I jeszcze jedno pytanie, czy pompe z BP da sie zamontowac z poglogowka wodna ? czy te systemy pracuja tylko na gazie ?? Edytowane 25 Stycznia 2012 przez bigi_bigi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 25.01.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 (edytowane) tak pc z BP jak najbardziej da się połączyć z podłogówką, to jest moim zdaniem najlepsze rozwiązanie bo daje możliwość kompilowania różnych mediów na jeden zbiornik buforowy jeśli jest taka potrzeba, w układach z gazem w podłogówce jest ograniczająca i zmusza do stosowania 2 rodzajów sprężarek w jednym układzie grzewczym (osobna sprężarka na CO i osobna na CWU, sprężarki te pracują na różnych stopniach sprężania). Jeśli jest potrzeba to ofertę na BP z Ziriusem proszę na prv. Edytowane 25 Stycznia 2012 przez puzondm error Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 26.01.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 czy moze mi ktos napisac o doswiadczeniach z pompami:http://www.sofath.pl/natea/ - konkretniej pompa o mocy 7,2KW otrzymalem wycene na wykonanie kolektora poziomego , do tego cala podlogowka wraz z materialem ( natomiast bez styropianu i foli) , do tego pompa ciepla , zasobnik na 300 litrow CWU oraz podlaczenie i regulacja calego systemu dla domu o powierzchni okolo 110 metrow w cenie okolo 9500 euro czy to dobra cena i czy sama pompa z bezposednim odparowaniem ma racje bytu w takiej cenie i konfiguracji???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 26.01.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 teraz to "de dietrich",wady:- podłogówka kładziona w dużych odstępach na miedzi, większa bezwładność, większy udział 1 taryfy,- dwie sprężarki na CO i na CWU co daje mniejszą sprawność systemu,- także pionowe odwierty w BP, co za tym idzie pisałem już nie raz,- zakup wiąże na zawsze z firmą przez tą podłogóką, ZALETY-Ładna obudowa,- atrakcyjna cena dla domów 100 m+, PYTANIA:- jakie modele konkretnie sprężarek i jakiej firmy,- czy można w tej cenie podłogówkę na gazie co 10 cm:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.01.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Część wad może odpaść, kiedy wybierze się system Caliane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 26.01.2012 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 tak pozy tym sprzedają jakieś absurdalne ilości pc 20 tys+ na miesiąc w europie, tylko coś się nie chwalą jakie dają sprężarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 26.01.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 no tak ale mnie chodzilo o konkretnie ten jeden model, co do sprezarek z tego co sie dowiedzialem sa dwie opcje , albo jedna sprezarka na CO i CWU z boilerem na 300 litrow ktory sie grzeje razem z grzaniem sie podlogi a w lecie grzeje sie na grzalce 3KW , albo ewentualnie osobny system do CO i osobny do CWU ktory jest mniej wiecej drozszy o jakies 10%, chodz mi konkretnie czy ktos to juz montowal i jak to dziala no i czy cena jest adekwatna do jakosci urzadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 26.01.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 a co do Caliane to niestety ceny sa juz sporo wyzsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.01.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (....)a w lecie grzeje sie na grzalce 3KW(....) Jeżeli tak jest rzeczywiście to ja nie wróżę sukcesów temu "patentowi". Pomijając wiele innych wad bezp. skraplania. Musiałbym być "zdrowy inaczej" żeby zainwestować w pompę ciepła i grzać cwu ordynarną grzałką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 27.01.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Musiałbym być "zdrowy inaczej" żeby zainwestować w pompę ciepła i grzać cwu ordynarną grzałką... Faktycznie co to za poraniony pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 27.01.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 juz tlumacze , mnie to wyjasniono w ten sposob mamy kolektor poziomy ktory grzeje w zimie nam dom i przy okazji grzania domu ogrzewa tez boiler z woda ten na 300 litrow, w momencie jak wode wykorzystamy to nowa sie nagrzeje dopiero wtedy gdy sprezarka znow sie wlaczy czyli jak zacznie grzac sobie dodatkowo dom a w lecie w momencie gdy domu nie grzejemy ogrzewamy wode grzalka 3 KW opcja dwa , zbiornik jakis tam 3W , ktory oprocz tego sie sie grzeje w zimie od PC, to w lecie mozna go podlaczyc rowniez pod solary ale to tez bez sensu bo trzeba dokupic solary albo grzalka3 KW , koszt + okolo 200 EURO opcja 3 , niezalezne grzanie domu + niezalezne grzanie wody CWU poniewaz i ogrzewanie domu i CWU maja osobne kolektory poziome, tzn , dla domu jest to w stosunku 1:1 powierzchni kolektora i domu , a dla wodu czyli zbiornika 300 litrow jest osobny kolektor poziomy ktory ma okolo 30 metrow kwadratowych i wtedy woda sie grzeje niezaleznie od ogrzewania przez caly rok i tutaj to wersji standard jest doplata okolo 1000euro z uwagi na to ze ja w tym temacie jestem zielony to zadalem pytanie czy ktos to cos juz mial i jak to dziala i ewentualnie o jakies sugestie co do plusow i minusow takiej instalacji bo plusem na pewno jest jego prostota , dziala to na zasadzie zwyklej najzwyklejszej klimatyzacji tyle ze zamiast jednostki zewnetrznej mamy kolektor poziomy i tak defacto to w takim czyms nie ma co sie zepsuc (pozostaje tylko ile wytrzyma sprezarka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 27.01.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 no tak ale mnie chodzilo o konkretnie ten jeden model, co do sprezarek z tego co sie dowiedzialem sa dwie opcje , albo jedna sprezarka na CO i CWU z boilerem na 300 litrow ktory sie grzeje razem z grzaniem sie podlogi a w lecie grzeje sie na grzalce 3KW , albo ewentualnie osobny system do CO i osobny do CWU ktory jest mniej wiecej drozszy o jakies 10%, chodz mi konkretnie czy ktos to juz montowal i jak to dziala no i czy cena jest adekwatna do jakosci urzadzenia mamy juz zainstalowany kolektor poziomy tej pompy (natea) a podłogówkę będziemy montować gdzieś w okolicach końca marca/początku kwietnia i zapewne potem pompę, jak już tylko będzie cały układ podpięty to pewnie wypróbujemy i włączymy.. no chyba, że na zewnątrz będzie +20st mamy osobny obieg dla CWU i osobny dla CO, tyle tylko, że my mamy 9,1kW i więcej metrów po podłodze, bo w sumie jakieś 200m2 zarówno w podłodze jak i w ziemi będzie gaz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts