Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła z bezpośrednim parowaniem

rydzadam

Recommended Posts

mamy juz zainstalowany kolektor poziomy tej pompy (natea) a podłogówkę będziemy montować gdzieś w okolicach końca marca/początku kwietnia i zapewne potem pompę, jak już tylko będzie cały układ podpięty to pewnie wypróbujemy i włączymy.. no chyba, że na zewnątrz będzie +20st

mamy osobny obieg dla CWU i osobny dla CO, tyle tylko, że my mamy 9,1kW i więcej metrów po podłodze, bo w sumie jakieś 200m2

zarówno w podłodze jak i w ziemi będzie gaz..

co ile cm będą wam kłaść na podłodze rurę? zróbcie trochę zdjęć z waszej inwestycji przyda się na ten wątek,

zapytajcie też o parametr temp gazu wchodzącego w wylewkę czy jest możliwa regulacja jego temperatury

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdjęcia kolektora poziomego mam (w razie potrzeby moge zamieścić), jeśli chodzi o podłogówkę, to wiem, że jest robiomy projekt (lub też juz jest zrobiony), ale zapewne otrzymam go dopiero bezpośrednio przed instalacją.. i nie wiem co ile będą rurki

zdjęcia na bank będziemy robić

witam. Sam interesuje sie tym systemem z racji ceny i kompleksowej usługi z gwarancją że nawet przy -20 bedziemy mieli stałą temp w domu ponad 20 st.

Z tego co sie dowiedziałem to rurki z podlogówki dają nawet co 40 cm (jeśli tak wyjdzie z zapotrzebowania danego pomieszczenia) Trochę mnie to martwi ale z drugiej strony to oni dają chyba 5 lat gwarancji na prawidlowe dzialanie calego systemu.

Zdjęcia kolektora poziomego mam (w razie potrzeby moge zamieścić), jeśli chodzi o podłogówkę, to wiem, że jest robiomy projekt (lub też juz jest zrobiony), ale zapewne otrzymam go dopiero bezpośrednio przed instalacją.. i nie wiem co ile będą rurki

zdjęcia na bank będziemy robić

a jaka jest kwota calej inwestycji i jaka jest powierzchnia waszego domu?????

a jaka jest kwota calej inwestycji i jaka jest powierzchnia waszego domu?????

kwota całej inwestycji to 13 232 euro (umowę podpisywaliśmy w trzeciej dekadzie listopada)

pompa 9,1kW plus druga do ciepłej wody

powierzchni grzanej po podłogach będzie 189m2

powierzchni grzanej (użytkowej - po odliczeniu skosów itd) - 162m2

powierzchnia całego domu to: 233m2 (206m2)

witam. Sam interesuje sie tym systemem z racji ceny i kompleksowej usługi z gwarancją że nawet przy -20 bedziemy mieli stałą temp w domu ponad 20 st.

jak dla mnie nic specjalnego, musiałbym chodzić w swetrze, dlaczego nie gwarantowane 24C lub więcej? tak jak np w układzie Ziriusa,

Z tego co sie dowiedziałem to rurki z podlogówki dają nawet co 40 cm

bieda bieda bieda, położyłbyś se normalną podłogówkę co 40 cm w domu z wodą? przecież i tak możesz maxymalnie w podłogę walić 35C, no chyba że nie będzie ci przeszkadzać 40C w podłodze, ale trzeba po tym chodzić w butach o grubej podeszwie, nie mówiąc już o bezwałdności wylewki pzry takim rozstawie, zapomnij o systemie grzania prądem dwu taryfowym.

(jeśli tak wyjdzie z zapotrzebowania danego pomieszczenia)

wychodzi dla tego co kładzie miedź tak żeby położyć jak najmniej

Trochę mnie to martwi ale z drugiej strony to oni dają chyba 5 lat gwarancji na prawidlowe dzialanie calego systemu.

prawidłowe to tez takie że pc chodzi non stop

>>>puzondm

Obaj jesteśmy "w branży" ale chyba trochę przeginasz z tymi atakami...

Firma jak firma, ma swoje rozwiązanie, inne niż powszechnie stosowane, ale jeśli są pewni że będzie działać i kogoś przekonają do tego rozwiązania to "niech se klient ryzykuje". Czyż nie?

Według mnie to bardzo ryzykowne rozwiązanie, przede wszystkim całkowity brak kontroli nad rozkładem temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, jedyny moment kiedy można to próbować ustalić to etap projektu. A co jeśli projektant "się rypnie" albo obliczy prawidłowo ale za to na podstawie błędnych danych wejściowych??? Zostawię bez komentarza.

A stwierdzenia typu "zirius nagrzeje do 24C a to pewnie nie" też są nie na miejscu.

To nie system (bezp. parowanie, "glikol" czy inny) daje temperaturę możliwą do uzyskania w domu lecz zapas mocy (nadmiar!!) w stosunku do zapotrzebowania obliczeniowego!!!

Edytowane przez wihajster

ja z branzy nie jestem wiec przekazuje tylko informacje jakie mam, obliczenia co do temperatury sa takie ze standardowo jest temperatura X , a w lazienkach jest X+2-3 stopnie , dodatkowo mozna sobie zrobic kilka termostatow i to dodatkowy koszt okolo 1200 za sztuke i wtedy mozemy sobie regulowac , pisze o pompie de detrich czy jak to sie tam pisze

co do ziriusa to na podstawie tych samych danych otrzymalem oferte na pompe slabsza o 2 KW , a kolektor poziowy wiekszy o okolo 40% w stosunku do de tricha, jesli chodzi o koszty takie wstepne to na ta chwile zirius jest drozszy, przynajmniej w cenie ofertowej

co do pomylenia sie przy obliczeniach to jak najbardziej jest to mozliwe ale kazdy kto projektuje moze sie pomylic w jednej jak i drugiej firmie a w obu przypadkach usluge mozna przeciez reklamowac, gwarancja 5 lat tu i tu daje taka mozliwosc , wkoncu nie po to wydaje sie 40-50 tys zeby sie potem jeszcze o to martwic ze nie bedzie dzialac jak nalezy

i co do rurek, tzn ich rozstawu, widzialem przykladowy projekt , i mniej wiecej w pokojach rozstaw rurek byl projektowany tak mniej wiecej na okolo 27 cm rozstawu , byly rzeczywiscie miejsca gdzie rozstaw byl 40 cm i byl to np wiatrolap ale byly tez miejsca gdzie bylo to 22 cm, nie znam sie , nie wiem tylko pisze co mi ktos powiedzial w jednej i drugiej firmie

i moze mi ktos wyjasnic fachowo o co kaman z ta bezwladnoscia wylewki????

>>>puzondm

Obaj jesteśmy "w branży" ale chyba trochę przeginasz z tymi atakami...

Firma jak firma, ma swoje rozwiązanie, inne niż powszechnie stosowane, ale jeśli są pewni że będzie działać i kogoś przekonają do tego rozwiązania to "niech se klient ryzykuje". Czyż nie?

Według mnie to bardzo ryzykowne rozwiązanie, przede wszystkim całkowity brak kontroli nad rozkładem temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, jedyny moment kiedy można to próbować ustalić to etap projektu. A co jeśli projektant "się rypnie" albo obliczy prawidłowo ale za to na podstawie błędnych danych wejściowych??? Zostawię bez komentarza.

A stwierdzenia typu "zirius nagrzeje do 24C a to pewnie nie" też są nie na miejscu.

To nie system (bezp. parowanie, "glikol" czy inny) daje temperaturę możliwą do uzyskania w domu lecz zapas mocy (nadmiar!!) w stosunku do zapotrzebowania obliczeniowego!!!

no przyznaję że czasami mnie ponosi z wizją świata gdzie wszędzie widzę zamontowane Ziriusy:D

Dostałam rozstaw i długości pętli ogrzewania podłogowego..

Kuchnia salon i hol: rozstaw 24cm

pokój: 31cm

wiatrołap: 9cm

wc: 20 cm

pokój wschodnio-południowy: 37cm

pokój południowo zachodni: 42cm

pokój zachodni: 42cm

pokój nad garażem: 46cm

łazienka: 20cm

na górze dlatego takie rozstawy ze względu, że ciepło z dołu będzie siłą rzeczy szło do góry i grzejąc dół góra też będzie grzana..

Dostałam rozstaw i długości pętli ogrzewania podłogowego..

Kuchnia salon i hol: rozstaw 24cm

pokój: 31cm

wiatrołap: 9cm

wc: 20 cm

pokój wschodnio-południowy: 37cm

pokój południowo zachodni: 42cm

pokój zachodni: 42cm

pokój nad garażem: 46cm

łazienka: 20cm

na górze dlatego takie rozstawy ze względu, że ciepło z dołu będzie siłą rzeczy szło do góry i grzejąc dół góra też będzie grzana..

zastanów się co byś zrobił instalatorowi który by ci położył podłogówkę na parterze na 25-30, no chyba że będzie grzał większa temperaturą niż 35C, ale ja jestem z konkurenci popytaj obiektywnie chłopaków

Kamila i Marcin, nie wierzę w taki rozstaw rurek. Sorry, mi OZC też mówiło co 30-40cm rozstaw, niemniej dałem co 15 cm i jedyne co reguluję przy naprawdę dużych mrozach to temp. zasilania podnoszę np do 35 stopni. W cieplejsze dni, zmniejszam tę temperaturę. Zrobicie jak uważacie, ale te rozstawy są zbyt duże. Jak w każdej dziedzinie, teoria swoje, praktyka swoje.