puzondm 27.01.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 mamy juz zainstalowany kolektor poziomy tej pompy (natea) a podłogówkę będziemy montować gdzieś w okolicach końca marca/początku kwietnia i zapewne potem pompę, jak już tylko będzie cały układ podpięty to pewnie wypróbujemy i włączymy.. no chyba, że na zewnątrz będzie +20st mamy osobny obieg dla CWU i osobny dla CO, tyle tylko, że my mamy 9,1kW i więcej metrów po podłodze, bo w sumie jakieś 200m2 zarówno w podłodze jak i w ziemi będzie gaz.. co ile cm będą wam kłaść na podłodze rurę? zróbcie trochę zdjęć z waszej inwestycji przyda się na ten wątek, zapytajcie też o parametr temp gazu wchodzącego w wylewkę czy jest możliwa regulacja jego temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 27.01.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Zdjęcia kolektora poziomego mam (w razie potrzeby moge zamieścić), jeśli chodzi o podłogówkę, to wiem, że jest robiomy projekt (lub też juz jest zrobiony), ale zapewne otrzymam go dopiero bezpośrednio przed instalacją.. i nie wiem co ile będą rurkizdjęcia na bank będziemy robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 27.01.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 witam. Sam interesuje sie tym systemem z racji ceny i kompleksowej usługi z gwarancją że nawet przy -20 bedziemy mieli stałą temp w domu ponad 20 st.Z tego co sie dowiedziałem to rurki z podlogówki dają nawet co 40 cm (jeśli tak wyjdzie z zapotrzebowania danego pomieszczenia) Trochę mnie to martwi ale z drugiej strony to oni dają chyba 5 lat gwarancji na prawidlowe dzialanie calego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 27.01.2012 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Zdjęcia kolektora poziomego mam (w razie potrzeby moge zamieścić), jeśli chodzi o podłogówkę, to wiem, że jest robiomy projekt (lub też juz jest zrobiony), ale zapewne otrzymam go dopiero bezpośrednio przed instalacją.. i nie wiem co ile będą rurki zdjęcia na bank będziemy robić a jaka jest kwota calej inwestycji i jaka jest powierzchnia waszego domu????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 27.01.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 ja za kompletny system bez cwu dostalem wycene na ok 36 tys brutto. Dom 130 m2 pompa 7,2kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 27.01.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 a jaka jest kwota calej inwestycji i jaka jest powierzchnia waszego domu????? kwota całej inwestycji to 13 232 euro (umowę podpisywaliśmy w trzeciej dekadzie listopada) pompa 9,1kW plus druga do ciepłej wody powierzchni grzanej po podłogach będzie 189m2 powierzchni grzanej (użytkowej - po odliczeniu skosów itd) - 162m2 powierzchnia całego domu to: 233m2 (206m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 27.01.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 witam. Sam interesuje sie tym systemem z racji ceny i kompleksowej usługi z gwarancją że nawet przy -20 bedziemy mieli stałą temp w domu ponad 20 st. jak dla mnie nic specjalnego, musiałbym chodzić w swetrze, dlaczego nie gwarantowane 24C lub więcej? tak jak np w układzie Ziriusa, Z tego co sie dowiedziałem to rurki z podlogówki dają nawet co 40 cm bieda bieda bieda, położyłbyś se normalną podłogówkę co 40 cm w domu z wodą? przecież i tak możesz maxymalnie w podłogę walić 35C, no chyba że nie będzie ci przeszkadzać 40C w podłodze, ale trzeba po tym chodzić w butach o grubej podeszwie, nie mówiąc już o bezwałdności wylewki pzry takim rozstawie, zapomnij o systemie grzania prądem dwu taryfowym. (jeśli tak wyjdzie z zapotrzebowania danego pomieszczenia)wychodzi dla tego co kładzie miedź tak żeby położyć jak najmniejTrochę mnie to martwi ale z drugiej strony to oni dają chyba 5 lat gwarancji na prawidlowe dzialanie calego systemu.prawidłowe to tez takie że pc chodzi non stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.01.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) >>>puzondmObaj jesteśmy "w branży" ale chyba trochę przeginasz z tymi atakami...Firma jak firma, ma swoje rozwiązanie, inne niż powszechnie stosowane, ale jeśli są pewni że będzie działać i kogoś przekonają do tego rozwiązania to "niech se klient ryzykuje". Czyż nie?Według mnie to bardzo ryzykowne rozwiązanie, przede wszystkim całkowity brak kontroli nad rozkładem temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, jedyny moment kiedy można to próbować ustalić to etap projektu. A co jeśli projektant "się rypnie" albo obliczy prawidłowo ale za to na podstawie błędnych danych wejściowych??? Zostawię bez komentarza. A stwierdzenia typu "zirius nagrzeje do 24C a to pewnie nie" też są nie na miejscu. To nie system (bezp. parowanie, "glikol" czy inny) daje temperaturę możliwą do uzyskania w domu lecz zapas mocy (nadmiar!!) w stosunku do zapotrzebowania obliczeniowego!!! Edytowane 27 Stycznia 2012 przez wihajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 28.01.2012 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 ja z branzy nie jestem wiec przekazuje tylko informacje jakie mam, obliczenia co do temperatury sa takie ze standardowo jest temperatura X , a w lazienkach jest X+2-3 stopnie , dodatkowo mozna sobie zrobic kilka termostatow i to dodatkowy koszt okolo 1200 za sztuke i wtedy mozemy sobie regulowac , pisze o pompie de detrich czy jak to sie tam pisze co do ziriusa to na podstawie tych samych danych otrzymalem oferte na pompe slabsza o 2 KW , a kolektor poziowy wiekszy o okolo 40% w stosunku do de tricha, jesli chodzi o koszty takie wstepne to na ta chwile zirius jest drozszy, przynajmniej w cenie ofertowej co do pomylenia sie przy obliczeniach to jak najbardziej jest to mozliwe ale kazdy kto projektuje moze sie pomylic w jednej jak i drugiej firmie a w obu przypadkach usluge mozna przeciez reklamowac, gwarancja 5 lat tu i tu daje taka mozliwosc , wkoncu nie po to wydaje sie 40-50 tys zeby sie potem jeszcze o to martwic ze nie bedzie dzialac jak nalezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 28.01.2012 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 i co do rurek, tzn ich rozstawu, widzialem przykladowy projekt , i mniej wiecej w pokojach rozstaw rurek byl projektowany tak mniej wiecej na okolo 27 cm rozstawu , byly rzeczywiscie miejsca gdzie rozstaw byl 40 cm i byl to np wiatrolap ale byly tez miejsca gdzie bylo to 22 cm, nie znam sie , nie wiem tylko pisze co mi ktos powiedzial w jednej i drugiej firmie i moze mi ktos wyjasnic fachowo o co kaman z ta bezwladnoscia wylewki???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 28.01.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 >>>puzondm Obaj jesteśmy "w branży" ale chyba trochę przeginasz z tymi atakami... Firma jak firma, ma swoje rozwiązanie, inne niż powszechnie stosowane, ale jeśli są pewni że będzie działać i kogoś przekonają do tego rozwiązania to "niech se klient ryzykuje". Czyż nie? Według mnie to bardzo ryzykowne rozwiązanie, przede wszystkim całkowity brak kontroli nad rozkładem temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, jedyny moment kiedy można to próbować ustalić to etap projektu. A co jeśli projektant "się rypnie" albo obliczy prawidłowo ale za to na podstawie błędnych danych wejściowych??? Zostawię bez komentarza. A stwierdzenia typu "zirius nagrzeje do 24C a to pewnie nie" też są nie na miejscu. To nie system (bezp. parowanie, "glikol" czy inny) daje temperaturę możliwą do uzyskania w domu lecz zapas mocy (nadmiar!!) w stosunku do zapotrzebowania obliczeniowego!!! no przyznaję że czasami mnie ponosi z wizją świata gdzie wszędzie widzę zamontowane Ziriusy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 28.01.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Mnie też ponosi, czasem też nie udaje mi się zamknąć ryja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 02.02.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 jak Wam się sprawują te pompy przy obecnych mrozach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 02.02.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 u mnie wzorowo, zresztą ta zima jest na razie słabiutka w porównaniu z poprzednią, DZ 12C, dopiero co zacząłem rżnąć pierwszą taryfę, niech mrozi robale pozdychają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 03.02.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dostałam rozstaw i długości pętli ogrzewania podłogowego.. Kuchnia salon i hol: rozstaw 24cmpokój: 31cmwiatrołap: 9cmwc: 20 cm górapokój wschodnio-południowy: 37cmpokój południowo zachodni: 42cmpokój zachodni: 42cmpokój nad garażem: 46cmłazienka: 20cm na górze dlatego takie rozstawy ze względu, że ciepło z dołu będzie siłą rzeczy szło do góry i grzejąc dół góra też będzie grzana.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 03.02.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dostałam rozstaw i długości pętli ogrzewania podłogowego.. Kuchnia salon i hol: rozstaw 24cm pokój: 31cm wiatrołap: 9cm wc: 20 cm góra pokój wschodnio-południowy: 37cm pokój południowo zachodni: 42cm pokój zachodni: 42cm pokój nad garażem: 46cm łazienka: 20cm na górze dlatego takie rozstawy ze względu, że ciepło z dołu będzie siłą rzeczy szło do góry i grzejąc dół góra też będzie grzana.. zastanów się co byś zrobił instalatorowi który by ci położył podłogówkę na parterze na 25-30, no chyba że będzie grzał większa temperaturą niż 35C, ale ja jestem z konkurenci popytaj obiektywnie chłopaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 03.02.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Temeratura grzania to 35st, wszystko jest robione pod OZC i zapotrzebowanie poszczególnych pokoi.. jeśli w innych domach to się sprawdza, to czemu u mnie nie miałoby sie sprawdzać? PozdrawiamKamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 03.02.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Kamila i Marcin, nie wierzę w taki rozstaw rurek. Sorry, mi OZC też mówiło co 30-40cm rozstaw, niemniej dałem co 15 cm i jedyne co reguluję przy naprawdę dużych mrozach to temp. zasilania podnoszę np do 35 stopni. W cieplejsze dni, zmniejszam tę temperaturę. Zrobicie jak uważacie, ale te rozstawy są zbyt duże. Jak w każdej dziedzinie, teoria swoje, praktyka swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 03.02.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 ale ta firma daje gwarancje na rownomierny rozklad temperatur w domu więc jakby co to oni odpowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.02.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 ale ta firma daje gwarancje na rownomierny rozklad temperatur w domu więc jakby co to oni odpowiadają. To nie telewizor, że ci wymienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts