Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła z bezpośrednim parowaniem

rydzadam

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmm czy poza krytyka konkurencji ma ktos jakies doswiadczenia dobre albo zle z tymi pompami????? bo jak sadze konkurencja grzeje na swoich wiec tych o ktorych tutaj pisano nie ma i nie wie jak dzialaja w praktyce??? chyba ze sie myle i konkurencja dziala na tych a ze sa zle to sprzedaja inne pompy co by bylo dla mnie komiczne?

hmm czy poza krytyka konkurencji ma ktos jakies doswiadczenia dobre albo zle z tymi pompami????? bo jak sadze konkurencja grzeje na swoich wiec tych o ktorych tutaj pisano nie ma i nie wie jak dzialaja w praktyce??? chyba ze sie myle i konkurencja dziala na tych a ze sa zle to sprzedaja inne pompy co by bylo dla mnie komiczne?

pisałem o tym ostatnio że szkoda że ich tu nie ma, może Pan ich zagadnąć żeby się poodnosili do uwag na forum, da to większy ogląd i poszerzy wątek o BP

Rozmawiałam z instalatowem o tych rozstawach.. ma się kontaktować z tym co robił projekt itd, pytaliśmy też czy dałoby radę dorzucić dodatkową pętlę na górze, aby te rozstawy były mniejższe niżeli co 40 pare cm.. w poniedziałek mamy mieć więcej informacji..

Nie wiem dokładnie co WY macie (na ziriusach) w podłogówce, ale u nas ma być gaz.. więc może dlatego takie rozstawy..

edit:

tak przy okazji znalazłam zdjęcia z realizacji sofath (natea)

http://www.sztuka-ogrzewania.pl/images/galeria5/b4.JPG

http://www.sztuka-ogrzewania.pl/images/galeria2/nw5.jpg

więcej tu:

http://www.sztuka-ogrzewania.pl/realizacje.html#

Edytowane przez Kamila i Marcin

pisałem o tym ostatnio że szkoda że ich tu nie ma, może Pan ich zagadnąć żeby się poodnosili do uwag na forum, da to większy ogląd i poszerzy wątek o BP

nigdy w zyciu bym nie chcial aby wypowiadali sie sprzedawcy , bo kazdy z nich i po czesci was chwali swoje i tylko swoje , moje dobre a inne zle, moje lepsze a tamto gorsze i tak w kolko, mnie chodzi wylacznie o informacje od osob ktore ewentualnie maja takie cos a nie o nieoptwierdzone fakty sprzedawcow czy tez konkurencji

tez mi sie to wydaje dziwne ze rozklad rurek jest co 40 cm ale to jest taka spiewka , bo wedlug kamili i marcina rozklad w projekcie na dole maja juz co jakies 27 a to spora roznica w porownaniu do 40 cm

do tego (pisze tutaj jako laik) jedni twierdza ze lepiej rozlozyc rurki co 10 cm a inni ze co 30 cm bo po pierwsze wchodzi mniej materialu, po drugie petle sa mniejsze a co za tym idzie na koncu petli jest wyzsza efektywnosc grzania niz w przypadku dluzszych petli gdzie na koncu petli jest chlodniej

po kolejne ziriusy grzeja woda a sofath`y grzeja czynnikiem chlodniczym i kazdy twierdzi ze jego rozwiazanie jest lepsze ale nie pisze dlaczego , a argument bo woda to woda albo bo tak nie jest chyba powazny

do tego na dobra sprawe jak zaczolem sobie to wszystko liczyc to chyba podziekuje jednej i drugiej firmie bo jak przeliczam te wszystkie brednie ktore opowiadaja obie firmy (tzn ich przedstawiciele) to dochodze do wniosku ze to sie nigdy nie zwroci w przypadku mojego malego domu

argument 1: dzieki PC nie buduje pan komina , gowno prawda, i tak trzeba budowac komin wentylacyjny czyli koszt nizszy ale jednak jest wiec na samym kominie dymowym mozna zaoszczedzic jakies 3 tys

argument 2: pompy ciepla grzeja za darmo (w reklamie) ale jednak skad sie bierze ten rachunek za prad i mimo ze jest to powiedzmy 25-30% tego co pompa oddaje to nie jest to i tak malo

argument 3: z roznych symulacji i obliczen wyszlo mi juz bez znaczenia ktory to producent systemu ze ciepla woda wyjdzie mi jakies 30-40 zl z pompy ciepla na miesiac czyli jakies 400-450zl rocznie, piecyk gazowy to koszt rocznie 600-700zl

argument 4: po roznych przeliczeniach zawsze mi wychodzi ze pompa mi w ciagu roku pociagnie pradu za okolo 1300 zl za grzanie domu a w przypadku gazu bedzie to koszt niech bedzie na okolo 3 tys w przypadku pieca kondesacyjnego , tak wiec 1700 zl rocznie w przapadku instalacji PC zwroci mi sie za jakies15-20 lat, wiec coraz bardziej sie zastanawiam czy jest sens pakowac 40-50 tys w pompe skoro mam gaz pod nosem i koszt przylacza , kotla, podlogowki , komina to jakies powiedzmy maks 22-25 tys

nigdy w zyciu bym nie chcial aby wypowiadali sie sprzedawcy , bo kazdy z nich i po czesci was chwali swoje i tylko swoje , moje dobre a inne zle, moje lepsze a tamto gorsze i tak w kolko, mnie chodzi wylacznie o informacje od osob ktore ewentualnie maja takie cos a nie o nieoptwierdzone fakty sprzedawcow czy tez konkurencji

tez mi sie to wydaje dziwne ze rozklad rurek jest co 40 cm ale to jest taka spiewka , bo wedlug kamili i marcina rozklad w projekcie na dole maja juz co jakies 27 a to spora roznica w porownaniu do 40 cm

do tego (pisze tutaj jako laik) jedni twierdza ze lepiej rozlozyc rurki co 10 cm a inni ze co 30 cm bo po pierwsze wchodzi mniej materialu, po drugie petle sa mniejsze a co za tym idzie na koncu petli jest wyzsza efektywnosc grzania niz w przypadku dluzszych petli gdzie na koncu petli jest chlodniej

po kolejne ziriusy grzeja woda a sofath`y grzeja czynnikiem chlodniczym i kazdy twierdzi ze jego rozwiazanie jest lepsze ale nie pisze dlaczego , a argument bo woda to woda albo bo tak nie jest chyba powazny

do tego na dobra sprawe jak zaczolem sobie to wszystko liczyc to chyba podziekuje jednej i drugiej firmie bo jak przeliczam te wszystkie brednie ktore opowiadaja obie firmy (tzn ich przedstawiciele) to dochodze do wniosku ze to sie nigdy nie zwroci w przypadku mojego malego domu

argument 1: dzieki PC nie buduje pan komina , gowno prawda, i tak trzeba budowac komin wentylacyjny czyli koszt nizszy ale jednak jest wiec na samym kominie dymowym mozna zaoszczedzic jakies 3 tys

argument 2: pompy ciepla grzeja za darmo (w reklamie) ale jednak skad sie bierze ten rachunek za prad i mimo ze jest to powiedzmy 25-30% tego co pompa oddaje to nie jest to i tak malo

argument 3: z roznych symulacji i obliczen wyszlo mi juz bez znaczenia ktory to producent systemu ze ciepla woda wyjdzie mi jakies 30-40 zl z pompy ciepla na miesiac czyli jakies 400-450zl rocznie, piecyk gazowy to koszt rocznie 600-700zl

argument 4: po roznych przeliczeniach zawsze mi wychodzi ze pompa mi w ciagu roku pociagnie pradu za okolo 1300 zl za grzanie domu a w przypadku gazu bedzie to koszt niech bedzie na okolo 3 tys w przypadku pieca kondesacyjnego , tak wiec 1700 zl rocznie w przapadku instalacji PC zwroci mi sie za jakies15-20 lat, wiec coraz bardziej sie zastanawiam czy jest sens pakowac 40-50 tys w pompe skoro mam gaz pod nosem i koszt przylacza , kotla, podlogowki , komina to jakies powiedzmy maks 22-25 tys

proszę pójść w więc w gaz im większy dom tym większa różnica, mój teść ma mieszkanie 80 metrów i zużywa rocznie gazu za 3,5 tys, więc jeśli będzie miał Pan 150 metrów domu, poniżej 6 tys rocznie pan nie zejdzie przy temp 20+, zresztą trzeba popytać tych co palą gazem:D i jest po dyskusji wtedy.

Pierdzielisz głupoty.A czemuż to ma płacić 6tys za gaz i nie zejdzie niżej? Jak ociepli to może zejść i do tysiąca.Chłopie masz gaz to ociepl chałupę i dawaj a nie pakuj się w te wynalazki po 50tys,bo na końcu się dowiesz,że dobrze mieć piec na gaz w największe mrozy ,bo pompa może nie poradzić i się zdziwisz

momento:

po pierwsze planuje budowe domu 115 metrow po podlogach, 105 uzytkowych

po drugie jako alternatywe mam kominek

po trzecie znajomi budowali praktycznie ten sam dom i za gaz placa max 3 tys za rok razem z CWU , oczywiscie na gazie

po kolejne w planach mam ocieplenie 20cm z austotermu o lambdzie 0,032-0,033 i pasywne okna (przenikalnosc calego okna jakies 0,09 , a na poddaszu 25 cm welny wiec raczej trudnobylo by mi placic za gaz 6 tys,

nawet wpisujac w najprosty kalkulator energetyczny ktory jest na stronach firm montujacych pompy ciepla wychodzi mi przy takich parametrach grzanie gazem za 3000-3500 na rok a pompa ciepla 1700-1900

ja nie szukam tekstow typu TO WEZ SE PAN ZALOZ GAZ , to nie o to chodzi, ja szukam argumentow na plus ktore mnie przekonaja ze pompa sie oplaca, ze z czasem wyjdzie ze bedzie taniej jako cala inwestycja i ze wyrobi na grzanie calej chatki

momento:

po pierwsze planuje budowe domu 115 metrow po podlogach, 105 uzytkowych

po drugie jako alternatywe mam kominek

po trzecie znajomi budowali praktycznie ten sam dom i za gaz placa max 3 tys za rok razem z CWU , oczywiscie na gazie

po kolejne w planach mam ocieplenie 20cm z austotermu o lambdzie 0,032-0,033 i pasywne okna (przenikalnosc calego okna jakies 0,09 , a na poddaszu 25 cm welny wiec raczej trudnobylo by mi placic za gaz 6 tys,

nawet wpisujac w najprosty kalkulator energetyczny ktory jest na stronach firm montujacych pompy ciepla wychodzi mi przy takich parametrach grzanie gazem za 3000-3500 na rok a pompa ciepla 1700-1900

ja nie szukam tekstow typu TO WEZ SE PAN ZALOZ GAZ , to nie o to chodzi, ja szukam argumentow na plus ktore mnie przekonaja ze pompa sie oplaca, ze z czasem wyjdzie ze bedzie taniej jako cala inwestycja i ze wyrobi na grzanie calej chatki

To i WM będzie musiało też być w takim dom :)

ja też się nie znam, jestem użytkownik nowicjusz pomp, ale na chłopski rozum co 40 to jakoś nie widzę.

Maciek... nie denerwuj sie, weź poczytaj co piszą ci ludzie (fakt niektóre to typowe polaki) i się zastanów, przepytaj wykonawcę:tak mu powiedz: co 40??? panie taka małą rurka, a dlaczego nie co 25,20,15,10 - ile więcej za ten materiał a jakie straty... ciśnij wykonawce

rozmawiałem z gościem na temat tych rozstawów i on tłumaczył że robią ozc kadego pomieszczenia osobno i robia rurki wedlug wyliczeń. Sam zaprasza do obejrzenia działających instalacji i wyczucia gdzie w podłodze są rurki. Dodatkowo jak sam twierdzi na sprawne działanie calosci dają gwarancję. Robią tak więc możliwe że to działa. Sam biorę tą firme pod uwagę bo za taką cenę mamy kompletną inst co z pompą ciepła a w innych firmach to samo dz i pompa jest za tą kase.

Mam karte katalogową tego systemu i tam do każdej mocy pomp jest konkretna ilość rur dz i konkretna ilość i dlugość ogrzewania podłogowego. Podłogówka nie jest wodna tylko w niej płynie ten sam czynnik co w dz. Stąd pewnie wychodzą te duże rozstawy bo więcej poprostu rury nie ma i być może nie potrzeba. Temperatura na podłogę idzie 35 st.

To że rurki w podłodze są mniejsze bo chyba 10 czy 11 mm może być problemem jak się coś spitoli i bedziemy chcieli inne źródło energii zastosować. Wtedy trzeba by bylo chyba rozdzielacze przerobić bo są tam jakieś dziwaczne systemowe.

Generalnie to jest cołościowo jakiś system konkretnie zaprojektowany (dz, pompa, podlogówka). Rurki są w fabryce napełnione czynnikiem i zaplombowane.

W systemie nie ma żadnych dodatkowych grzałek, na plus to że nie ma też zadnych pomp obiegowych.

OZC dla każdego pomieszczenia osobno? a ja zawsze myślałem, że OZC się robi dla budynku jako całości...wybacz, ale to co napisałeś w moich oczach dyskwalifikuję tę firmę...

A może im chodziło że obliczają zapotrzebowanie na ciepło dla poszczególnych pomieszczeń w celu dobrania ilości rur do podłogówki w każdym pomieszczeniu???

Ja sam robię OZC dla budynku a potem jeszcze zapotrzebowanie poszczególnych pomieszczeń i uważam że to jest poprawne..

Projektując podłogówkę muszę wiedzieć jakie jest zapotrzebowanie na ciepło, czy występują duże powierzchnie szkła???

Dzięki temu mogę rozrysować podłogówkę dokładnie co do metra i ilości pętli :)

Więc czy to źle???

Może handlowiec czy instalator z firmy X nie wytłumaczył tych szczegółów???

Pozdrawiam

OZC dla każdego pomieszczenia osobno? a ja zawsze myślałem, że OZC się robi dla budynku jako całości...wybacz, ale to co napisałeś w moich oczach dyskwalifikuję tę firmę...

czepiasz sie słówek.Chodzi o to że licza zapotrzebowanie kazdego pomieszczenia z osobna i na tej podstawie projektują podłogówkę. Powiedz ile firm sie wogole bawi w liczenie a nie daje standardowo co 15 cm?

może ujmę to inaczej - nawet jakby mi wyszło zapotrzebowane na ciepło w domu w rozstawie co 25cm, to i tak dałbym co 15cm - bo koszt dodatkowy niewielki - a wręcz jest to lepiej, bo można wtedy grzać podłogę niższą temperaturą. A jak się fachowcy pomylili w obliczeniach i źle ci to dobrali to kaplica...co ci wtedy da gwaranca? - po lekturze forum nie byłbym w tej kwestii optymistą....a dodaj sobie do tego fakt, że na pewno będziesz mieć w domu mostki termiczne których nie uwzględniają obliczenia...

co innego gdyby to dotyczyło części gospodarczej...ale w części mieszkalnej nie dałbym nigdzie rzadziej niż co 15cm

mam w piwnicy rozstaw co 20cm i wiem że trochę czasu trzeba żeby nagrzać pomieszczenia, mimo że piwnica jest częściowo zagłebiona w ziemi...

pracuje w szwecji i mogę powiedzieć że tam nikt nie liczy zadnego zapotrzebowania tylko dają standardowo co 20 cm. Nie spotkałem się żebyna jakiejkolwiek budowie dawali inaczej. Są specjalne plyty osb frezowane dokladnie pod taki rozstaw.

I co działa!

ale piszesz o ogrzewaniu podlogowym zasilanym woda czy czynnikiem???

mnie to tlumaczyli tak ze na podlogowce wodnej mozna sobie podregulowac osobno pomieszczenia a na podlogowce w ktorej jest czynnik ten co w DZ to temperatura zawsze jest wszedzie taka sama i regulowac sie tego nie da, dla jednych to minus bo lubia sobie pokrecic dla innych plus bo nie maja czego spierniczyc

Edytowane przez maciek1000000