Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła z bezpośrednim parowaniem

rydzadam

Recommended Posts

Jesli budujesz za gotowke, to zrob sobie gaz. Ja mam gaz 7m od domu, w ulicy. Niemniej zdecydowalem sie na PC bo zbudowalem dom na kredyt i koszt kredytu traktuje jako koszt eksploatacyjny domu. Postanowilem zmniejszyc inne koszt eksploatacyjne (czyli ogrzewanie), tak aby w razie problemow nie dozynac sie kosztami ogrzewania. Moglem zrobic piec na drewno, ale interesowalo mnie tylko bezpobslugowe zrodlo, bo duzo pracuje i nie bardzo usmiechalo mi sie po pracy ladowanie do pieca.

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Maciek, możesz napisać czy budujesz dom na kredyt czy za gotówkę? Wbrew wszystkiemu to ważna informacja i może pomóc przy wyborze źródła ciepła.

Moim zdaniem nie masz racji. Załózmy dwie wersje. 2 identyczne domy. Oba sa budowane na kredyt za kwote powiedzmy 300 tys zł. w jednym domu sa parkiety i drogie płytki, w drugim panele i standardowe płytki. Jasna rzecza jest ze w tym drugim została spora suma i montujemy w nim pompe...w sumie oba domy sa gotowe do zamieszkania, oba kosztowały 300 tys zł, oba sa na kredyt. Czy Twoim zdaniem w tym przypadku pompa nadal jest droższa od pierwszego systemu grzewczego ?? załóżmy nawet prądu, gdzie w gruncie rzeczy przeliczajac nakład na instalację ogrzewania prądem i pompę ciepła, dodajac odsetki, prąd wyjdzie taniej.

Taki przykład reprezentuje właśnie ja sam. Czyli miałem do wyboru dwie opcje. obie z kredytem na pewna sumę, nie na całośc. Pierwsza opcja była taka, że dom budują mi fachowcy, do niczego sie nie dotykam, ogrzewanie groszkiem badz cos podobnego. Druga opcja była taka że równiez biore kredyt w takiej samej ilosc PLNów ale sam buduje dom i co potrafie wykańczam, ale wówczas robie ogrzewanie pompa ciepła i wentylacje mechaniczna z rekuperacją. W obu wariantach pod uwagę brana była tylko podłogówka. Stanęło na drugiej opcji i jestem bardzo zadowolony że tak postanowiłem.

Ja bym nie bawił się na Twoim miejscu w takie doradzanie ze jak kredyt to wszystko jasne jakie ogrzewanie. Kazdy człowiek ma inne priorytety, jak napisałem wyzej jeden za takie same pieniądze zamontuje w domu jeszcze pompę drugiemu ledwie na elektryczne styknie, nie policzysz wówczas czy ten z pompa wybrał gorsza drogę

śledź nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje intencje, chodziło mi o to iz coniektórzy próbuja udowodnic teże iz pompa kupowana na kredyt to najwieksze zło...doliczajac odsteki za instalacje wychodzi dużo więcej, co powyższym obalam definitywnie

Edytowane przez photos

Jesli budujesz za gotowke, to zrob sobie gaz.

dla mnie jest to zupelnie nieistotne czy buduje za gotowke czy na kredyt, mam jakis zarys domu , buduje maly tani w budowie i tani w utrzymaniu dom, bez balkonow, zupelnie kwadratowy, dach dwuspadowy, b.dobrze docieplony i czy gotowka czy kredyt co za roznica???

tak czy tak te same pieniadze trzeba oddac w przypadku kredytu co zaplacic w przypadku gotowki

mnie chodzi o realne koszty utrzymania co jest lepsze, perspektywa 15-20 lat zwrotu do mnie nie przemawia, media ida w gore wszystkie solidarnie, gaz pojdzie w gore, na wegiel pewnie wrzuca zaraz jakis nowy podatek albo akcyze , prad tez pojdzie w gore i zlotego srodka chyba nie ma

tak jak pisalem w moim przypadku jak przeliczylem koszt gazu czyli kociol zasobnik przylacze instalacja wewnetrzna gazu komin dymowy papiery podlogowka to jakies max 25tys

pompa ciepla to powiedzmy 45 tys

roznice mam 20 tys czyli jakies 15 lat

i zupelnie z innej beczki, nie znam sie za bardzo na programach co do zapotrzebowania na cieplo, ale znalazlem prosty programik na stronie producenta styropianu austrotermu, wklepalem w niego wszystkie dane i wyszlo mi ze wedlug tego co bede robil a wklepalem wszystko dokladnie moje zapotrzebowanie na cieplo to 16 kW na metr szescienny , nie wiem dlaczego podaja w metrach szesciennych a nie kwadratowych ale czy ten program w ogole ma jakies realne odbicie w rzeczywistosci

momento:

po pierwsze planuje budowe domu 115 metrow po podlogach, 105 uzytkowych

po drugie jako alternatywe mam kominek

po trzecie znajomi budowali praktycznie ten sam dom i za gaz placa max 3 tys za rok razem z CWU , oczywiscie na gazie

po kolejne w planach mam ocieplenie 20cm z austotermu o lambdzie 0,032-0,033 i pasywne okna (przenikalnosc calego okna jakies 0,09 , a na poddaszu 25 cm welny wiec raczej trudnobylo by mi placic za gaz 6 tys,

nawet wpisujac w najprosty kalkulator energetyczny ktory jest na stronach firm montujacych pompy ciepla wychodzi mi przy takich parametrach grzanie gazem za 3000-3500 na rok a pompa ciepla 1700-1900

ja nie szukam tekstow typu TO WEZ SE PAN ZALOZ GAZ , to nie o to chodzi, ja szukam argumentow na plus ktore mnie przekonaja ze pompa sie oplaca, ze z czasem wyjdzie ze bedzie taniej jako cala inwestycja i ze wyrobi na grzanie calej chatki

Myślę, że Pan problemu nie ma... biorąc pod uwagę fakt, że jest możliwość dociągnięcia gazu do nowego domu, to nie wydaje mi się sensowne, by inwestować w pompę ciepła. Ja mam od prawie dwóch lat ziriusa m2-5 i jestem bardzo zadowolony, ponad roczny koszt ogrzewania i CWU (01.09.2010 - 08.10.2011) zamknął się w 1800 zł z tego pompa wzięła 1350 zł, do tego spaliłem może ze 2/3 metry drzewa w kominku, powierzchnia podobna do Pana domku, u mnie nie było opcji gazu, bo go nie ma, więc ja nie miałem dylematu, co do kosztów - ja za pompe/podłogówke/kominek/plus wszelkiej maści media/przyłącza itp. zapłaciłem ok.55 tys.zł. Czy to się kiedyś zwróci??? Porównując z ogrzewaniem gazem -trudno rzec, jeśli chodzi o pozostałe nośniki energii, myślę że tak. Za gazem przemawia to, że Pan już go ma. Pozdrawiam Bartek

Policzenie gazu dla mojego domu (gdybym go miał). W zeszłym roku od 30.08.2010 do 31.08.2011 zużyłem 5666kWh energii elektrycznej na potrzeby CO i CWU. Przy średniej cenie 0,45PLN/kWh daje to koszt 2549,9 (uwzględniając wszelkie opłaty i abonamenty). 1m3 gazu to 32,26MJ energii, zaś 1MJ to 0,27kWh. Przeliczając to z 1m3 gazu otrzymuję równowartość 8,7102 kWh. Przyjmując COP równy 3,8 (dane producenta, rzeczywiście może być wyższy ze względu na bardzo dobre warunki glebowe) moja PC wyprodukowała 19152kWh co po przeliczeniu na m3 daje wartość 2199m3.

Biorąc średnią cene 1m3 gazu 2,25 (ze wszelkimi opłatami) daje to kwotę 4947,4 PLN. Różnica to 2397,5 PLN. Za PC zapłaciłem 35500, za gaz zapłaciłbym około 12-15 tys (niech nitkt nie sugeruje, ze kociol gazowy kosztuje 2000, bo takiego za nic bym nie kupił), zatem różnica powiedzmy 20-23tys. Przy tych wyliczeniach czas zwrotu w stosunku do gazu to 10 lat. Dla mnie to była dobra inwestycja (zakładałem właśnie taki zwrot). Pierwsza wersja mojego ogrzewania to był gaz + kominek, zatem większe koszty (około 20-25 tys) zatem i różnica w cenie takiego zestawu a PC mniejsza, zatem czas zwrotu byłby szybszy.

------------------

Pytasz czy PC da radę. Obecnie w moim rejonie jest w nocy -23, -25 stopni. Moja strefa obliczeniowa przyjmuje temp. -16, więc to co jest teraz jest znacznie poniżej tych obliczeń, mimo to PC chodzi po 18-19 godzin (moc mojej sprężarki to 2,77kW; no i jest zapas) a na dole mam temp. 26 stopni, u góry mam 24 stopnie (co wynika z niechlujnego wykonania ocieplenia dachu w dwóch pokojach, co zostanie na wiosne poprawione). Moje rachunki za ogrzewanie jeszcze spadną.

Jakbyś chciał to zapraszam do polskiej stolicy frytek - Lęborka :D

Edytowane przez sledz98

sledz98 dobrze radzisz. Ja też mam gaz 5m od granicy działki, ale też inwestuję w PC. Koszt podłączenia gazu wraz z kotłownią to: przyłącze koło ok 4 kzł, kocioł 8..12 kzł (chciałem Wolf) więc wychodzi 12..16 kzł. Jak rozmawiałem ze znajomymi, co się ostatnio budowali i mają gaz, to wszyscy stękają że drogo i bardzo oszczędzają na gazie, dogrzewając się kominkami prawie codziennie. Koszt PC obliczyłem na ok 20 kzł (DZ własnymi rękami), więc idę w PC. Dla ciekawostki podam, że jeden mój kolega podłączył sobie gaz za kwotę... 4 kzł i jak potem popytał ile ludzie płacą za gaz - powiedzieli że sporo, to... gaz podłączył do kuchenki gazowej a do CO/CWU kupił... piec na węgiel. Tak więc obiad gotuje na gazie za 4 kzł a grzeje węglem. Bez sensu.

Nie rozśmieszaj mnie proszę :D

Co ma TABELKA do rzeczywistych warunków? Teraz przy glikolowej z odwiertami nie ma odparowania 0C, a co dopiero bezpośrednie parowanie!!!

Nie tylko laicy to czytają więc dla swojego dobrego imienia nie pisz że masz u siebie takie parametry....

co do tabelki to własnie ta tabela podaje konkretny zakres konkretnych rzeczywistych warunków przy których są konkretne wydajności na sprężarce, nie rozumiem dlaczego producent miałby wprowadzać w błąd swoich klientów, natomiast rozumiem dlaczego niektórzy instalatorzy zwłaszcza ci nie sprzedający copelanda nie wierzą w "tabelki" przedstawiane przez producenta

Ja mam stary sterownik i jedyne co mogę powiedzieć, że obecnie gaz wchodzący do pompy ma około 1 stopnia, a ten po sprężeniu wchodzący do zbiornika akumulacyjnego ma od 70 do 85 stopni. Przy wyjściu ze zbiornika temperatura gazu to między 20 a 25 stopni. Ile idzie dalej - nie mam pojęcia.