sledz98 06.02.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Po jakim czasie od startu masz takie parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 06.02.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 u mnie w Ziriusie (9kw) parowanie 65C skraplanie 35C sprężarka Copeland ZH26 od 0C/40C 10,85 KW - 5,83 COP, zużycie 2,48 kW/h uśrednione. Poproszę o pokazanie i udowodnienie, że parametr parowanie 65stC nie jest cudem, bo instalator powinien wiedzieć co to jest parowanie i skraplanie oraz jakiego rzędu te temperatury powinny mieć wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 06.02.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Poproszę o pokazanie i udowodnienie, że parametr parowanie 65stC nie jest cudem, bo instalator powinien wiedzieć co to jest parowanie i skraplanie oraz jakiego rzędu te temperatury powinny mieć wartość. zaraz zaczniemy się zastanawiać nad producentem czujników, wkleiłem własnie po to po to zdjęcie, co do terminów parowanie i skraplanie to szkoła podstawowa piata klasa - chemia, więc powinni raczej wiedzieć to wszyscy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 06.02.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Po jakim czasie od startu masz takie parametry? 35-40 min pc miała mały przestój po taniej taryfie dlatego odczekałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 06.02.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Znam jednego takiego, co najpierw miał gaz. Drogo mu było, więc przeszedł na ekogroszek. Eee tam znów coś mu nie pasiło więc teraz korzysta znów z gazu. Do sledz98 i Ania i Bartek: Jakie macie temp czynnika na wyjściu z parownika ? Temp gazu po rozprężeniu -1,5/ 0 temp gazu powracającego z DZ - OK.11.5/12.5 temp gazu po sprężeniu - ok. 88 c temp po przejściu przez wymiennik - ok.38/40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 06.02.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 No to ja mam problem z PC. Bo tuż przed wejściem do PC termometr pokazuje mi temperatury od -4 do +2 stopni. Termometr elektroniczny. Ale jakim cudem to działa zatem? Muszę mieć coś skopane z instalacją, albo nie wiem co jest. Jak przestanie mrozić, to odkopię studnię i tam zamontuję termometry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 06.02.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Do puzondm i Ania i Bartek: Hm mając kolektor-parownik zakopany na 1..1,2m, teraz w tej temp na zewnątrz -15'C przy wyjściu z PC macie -3,5..0'C i czynnik ogrzewa się w ziemii, która ma w tej chwili pewnie koło 0'C do temp +12..13'C !!! ??? Jak to możliwe ? sledz98 ma podobną temp do mojego kolegi. Czy może mi to ktoś wytłumaczyć ? Oto parametry ZH26: http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=HCSSC-ZH-2009&model=ZH26K4E-TFD&RID=4&Tab=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 06.02.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Myślę, że Pan problemu nie ma... biorąc pod uwagę fakt, że jest możliwość dociągnięcia gazu do nowego domu, to nie wydaje mi się sensowne, by inwestować w pompę ciepła. inwestowanie w pompe ciepla jest sensowne o ile sie to dobrze przeliczy , mnie chodzi o efekt ktory jest widoczny w portfelu wiec skoro pompa ciepla grzeje taniej i jest to widoczne w rachunkach to sens jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 06.02.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Policzenie gazu dla mojego domu (gdybym go miał). W zeszłym roku od 30.08.2010 do 31.08.2011 zużyłem 5666kWh energii elektrycznej na potrzeby CO i CWU. Przy średniej cenie 0,45PLN/kWh daje to koszt 2549,9 Biorąc średnią cene 1m3 gazu 2,25 (ze wszelkimi opłatami) daje to kwotę 4947,4 PLN. Różnica to 2397,5 PLN. Za PC zapłaciłem 35500, za gaz zapłaciłbym około 12-15 tys (niech nitkt nie sugeruje, ze kociol gazowy kosztuje 2000, bo takiego za nic bym nie kupił), zatem różnica powiedzmy 20-23tys. to jest juz dla mnie jakies konkretne przeliczenie i konkretna roznica....ale w tej cenie 35tys miales tylko PC z dolnym zrodlem czy cos wiecej???? bo ja takiej oferty na oczy nie widzialem aby w tej cenie byla cala instalacja o takiej mocy??? do tego przy gabarytach twojego domu za ogrzewanie placic 2500 za rok, u mnie przy domu o 40% mniejszym trudno bedzie zejsc z kosztami pradu o 40% i do tego jeszcze z kosztem instalacji PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 06.02.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 inwestowanie w pompe ciepla jest sensowne o ile sie to dobrze przeliczy , mnie chodzi o efekt ktory jest widoczny w portfelu wiec skoro pompa ciepla grzeje taniej i jest to widoczne w rachunkach to sens jest To że pompa będzie tańsza i rachunki będą niższe niż grzanie gazem nie podlega dyskusji, dyskutować można o tym czy zysk z niższych rachunków za pompe zrekompensuje dużo większy nakład finansowy niż w przypadku ogrzewania gazowego.... tutaj decyduje wiele niezależnych czynników, kolega sledz98 wyliczył na podstawie swojego domu 10 lat, ponieważ Pana domek jest mniejszy, a nakład podobny czas zwrotu się wydłuży, teraz pytanie czy piec gazowy będzie służył 10 lat czy nie , podobnie rzecz się ma do pompy ciepła, na stronie coopelanda można wyczytać, że sprężarki powinny wytrwać ok. 50000 tys. startów, przy moim użytkowaniu daje to wynik ok. 30 lat, a firma montująca daje gwarancję na pięć lat, a co potem??? nikt realnie nie jest w stanie wyliczyć ile faktycznie zostanie w portfelu po 10 latach użytkowania pompy ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 06.02.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 to jest juz dla mnie jakies konkretne przeliczenie i konkretna roznica....ale w tej cenie 35tys miales tylko PC z dolnym zrodlem czy cos wiecej???? bo ja takiej oferty na oczy nie widzialem aby w tej cenie byla cala instalacja o takiej mocy??? Za 35tys miałem: pompę M2-9 + zbiornik akumulacyjny + rury kolektora + montaż pompy + ułożenie kolektora (tymi ręcyma!). Podłogówkę robiłem sam (no i jak widać działa). Mogłem mieć za 35tys polską PC + podłogówkę ale warunek był jeden - bardzo duża działka (moja niestety ma tylko 696m2). W tym momencie plan legł w gruzach bo różnica między polską PC + odwierty był niewiele niższy niż szwedzki Zirius + własna robota związana z zakopaniem kolektora. do tego przy gabarytach twojego domu za ogrzewanie placic 2500 za rok, u mnie przy domu o 40% mniejszym trudno bedzie zejsc z kosztami pradu o 40% i do tego jeszcze z kosztem instalacji PC Dlatego pytałem Cię o to czy budujesz na kredyt. U mnie pomijając kwestię zwrotu z inwestycji doszła kwestia kredytu, który dla mnie jest kosztem eksploatacyjnym domu. Dlatego postawiłem na PC, co przy szalejącym franku było strzałem w dziesiątkę. Na franka i tak nie mam wpływu, na koszty miałem. Dom musiałem wybudować taki jaki mam, mniejszego (choć bardzo chciałem) nie mogłem, bo mam bliźniak. Z geometrią domu też niewiele mogłem zrobić (zmniejszyłem wykusz w salonie, u sąsiada idzie on przez dwie kondygnacje i jest większy niż mój). Jedynie mogłem wybrać bezobsługowe (tylko takie wchodziło w grę) źródło ciepła. Być może kiedyś wezmę się za budowę drugiego domu gdzieś na wsi, niedaleko mojego miasta i wtedy pewnie też zrobię PC, ale już raczej P-W bo zdecydowanie lepiej będę pilnował ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 06.02.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 sprezarka to jedno, dla mnie jest rowniez istotne ile wytrzyma sam kolektor w ziemi i rury w podlodze bo niby nic im nie grozi ale w przypadku rozszczelnienia instalacji mozna powiedziec ze jest po ptokach , wie ktos moze ile tak realnie powinny wytrzymac rury miedziane lutowane na twardo? ktore sobie leza w gruncie??? o podlodze nie wspomne bo kazdy remont ktory sie zdaza raz na powiedzmy 10 lat to tez troche wibrycji przy skuwaniu posadzek i calej reszty o to tez moze chyba takie rurki uszkodzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 06.02.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 (edytowane) Mogłem mieć za 35tys polską PC + podłogówkę ale warunek był jeden - bardzo duża działka mozesz podeslac jakiegos linka na to polskie ustrojstwo??? dzialke mamna tyle duza wiec moze to jakas alternatywa bo poki co przy cenie 45 tys za CO i CWU jestem tak srednio ale na tak Edytowane 6 Lutego 2012 przez maciek1000000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 06.02.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Nie bardzo jest co podawać. Masz do wyboru albo Ecopower albo Ecopol. Ja ugadywałem się z Ecopolem, ale to było 3 lata temu. Teraz pewnie będzie ciężko. Poza tym jeśli się nie boisz, to podłogówkę możesz wykonać sam, a pompę kupić od polskiego producenta (ani jeden, ani drugi nie robi z tym problemu). Kolektor w tym wypadku będzie glikolowy (co też wielką filozofią nie jest jeśli chodzi o ułożenie). Aha, co do rury miedzianej puzondm pokazywał zdjęcie rurki bodajże 20letniej. Zużycia brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.02.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 http://ppcpompy.eu/ppc.phphttp://www.ecopol-system.pl/A tu znajdziesz wszelkie tematy związane z nimi i nie tylkohttp://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 06.02.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Aha, co do rury miedzianej puzondm pokazywał zdjęcie rurki bodajże 20letniej. Zużycia brak. zuzycia brak, ale tu nie chodzi o zuzycie tylko o trwalosc polaczen, minimalne rozszczelnienie i jest po calej instalacji bo jakos sobie nie wyobrazam zeby znalesc jedna mala dziurke w gaszczu rurek, nie mowie juz o ich odkopaniu bo to w sumie nierealne co do podlogowki to tez nie takie proste bo w moim przypadku czyli oferta sofath podlogowka tez jest gazowa myslalem jeszcze o jednej mozliwosci, moze doradzicie , calkowity koszt to powiedzmy okolo 45 - 50 tys w zaleznosci od firmy i to dla mnie troche duzo szczegolnie w przypadku ze glowny powod dla mnie aby kupic PC to tanie ogrzewanie , przepatrzylem oferte sofathu i wyglada to tak przynajmniej mniej wicej plus minus - pompa , montaz , kolektor , ogrzewanie podlogowe = 30 tys plus minus - CWU dzialajaca w momencie dzialania pompy a w lecie grzalka to okolo 10 tys plus minus - niezalezne CWU okolo 15 tys ale dziala caly rok srednio cena ogrzewania CWU to jakies max 20% wartosci ogrzewania calego domu wiec czy nie byloby sensowne zalozyc sama pompe do ogrzewania domu za 30tys a nad CWU myslec w jakis inny sposob??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.02.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 co do podlogowki to tez nie takie proste bo w moim przypadku czyli oferta sofath podlogowka tez jest gazowa A nad Caliane, zamiast Natea nie myślałeś ? BO cenowo chyba podobnie, a podłogówka nie skazuje Cie na TYLKO taką pompę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 co do tabelki to własnie ta tabela podaje konkretny zakres konkretnych rzeczywistych warunków przy których są konkretne wydajności na sprężarce, nie rozumiem dlaczego producent miałby wprowadzać w błąd swoich klientów, natomiast rozumiem dlaczego niektórzy instalatorzy zwłaszcza ci nie sprzedający copelanda nie wierzą w "tabelki" przedstawiane przez producenta Producent (tutaj Copeland) nie wprowadza klienta w błąd (no może trochę mija się z prawdą w swoim programie doborowym). Te warunki w tabelce z grubsza się zgadzają z rzeczywistością dla PARAMETRÓW W TABELCE (tutaj 0/40) ale nie mają nic wspólnego z warunkami panującymi zwłaszcza teraz w pompie ciepła z bezp. parowaniem!!! A temperatura powracających par z ziemi ponad 10C? Tak ale w którym miejscu, może po podgrzaniu w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 06.02.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 A nad Caliane, zamiast Natea nie myślałeś ? BO cenowo chyba podobnie, nie moja liga, cena pompy jest sporo wyzsza i z tego co sie dowiedzialem nie jest to kwestia tysiaca euro tylko wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 06.02.2012 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Do puzondm i Ania i Bartek: Hm mając kolektor-parownik zakopany na 1..1,2m, teraz w tej temp na zewnątrz -15'C przy wyjściu z PC macie -3,5..0'C i czynnik ogrzewa się w ziemii, która ma w tej chwili pewnie koło 0'C do temp +12..13'C !!! ??? Jak to możliwe ? sledz98 ma podobną temp do mojego kolegi. Czy może mi to ktoś wytłumaczyć ? Oto parametry ZH26: http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=HCSSC-ZH-2009&model=ZH26K4E-TFD&RID=4&Tab=2 To są fotki sterownika - pierwsza zrobiona chwilę po starcie, temp gazu na wyjściu -3,3, powrót 7, na drugiej fotce po około 40 minutach temp. na wyjściu -0,6, temp. gaz na powrocie DZ 10,9, po sprężeniu 89,4, po przejściu przez wymiennik 39,3... http://desmond.imageshack.us/Himg195/scaled.php?server=195&filename=dsc08839v.jpg&res=medium http://desmond.imageshack.us/Himg51/scaled.php?server=51&filename=dsc08840l.jpg&res=medium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts