Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywe płytki gresowe, proszę o poradę co robić

radam5

Recommended Posts

Witam,

Dokładnie miesiąc temu zakupiłem płytki gresowe z Cisa Ceramica, dokładnie model Xilema CILIEGIO, 15m2 w cenie 150,00/m.

Wczoraj majster zaczął je układać i okazało się, że każda (KAŻDA!!!!) jest wybrzuszona. Jak leżą na płaskiej powierzchni to środek uniesiony jest nawet do 2mm. Rozpakowaliśmy 4-5 paczek i wszystkie są wygięte jak łuk :mad:

Oczywiście od razu pojechałem do sklepu. Chłopaki zadzwonili do jakiegoś przedstawiciela, przyjechała kobita i oglądała płytki. Stwierdziła, że po konsultacji z producentem płytki wyprostują się jak zostaną położone. A dokładniej to klej je dociągnie. Na próbę i na jej odpowiedzialność kazała położyć na klej kilka płytek i zobaczyć co będzie. Oczywiście nikt nie miał wątpliwości, że to nie pomoże i tak też się stało. Wybrzuszenia wyglądają fatalnie.

http://images8.fotosik.pl/2224/36b14b006c8d1671m.jpg

Płytka ma wymiar 13x80 i jest ułożona zgodnie z zaleceniami producenta czyli mijanka na 3/4 długości.

Teraz co najważniejsze.

Będę dzwonił do tej kobiety, żeby zgodnie z umową przyjechała i sama zobaczyła jak wygląda podłoga.

I chciałbym wiedzieć czego mam prawo żądać. Boję się, że stwierdzi, że ten typ tak ma i już.

Co zrobić w takim przypadku? Kłócić się ze sklepem, który ma płytki na wystawie i KAŻDA jest PROSTA, czy udać się do odpowiedniego organu np rzecznika praw i jemu przekazać sprawę?

P.S. chciałbym załatwić to szybko, ponieważ planowaliśmy z żoną, która jest w ciąży, przeprowadzić się już w tym roku.

Złóż pisemną reklamację (za pokwitowaniem) u sprzedawcy + ksero F-ry lub paragonu.

Zażądaj wymiany na pozbawione wad.

Ciebie jako konsumenta nie dotyczą „pertraktacje” z producentem, czy jego przedstawicielem.

Dla Ciebie stroną jest tylko i wyłącznie sprzedawca.

Tobie do celu reklamacji wystarczy - a sprzedawca jeśli nie wystawił F-ry lub paragonu, może mieć kłopoty z US:yes: (o czym mozna mimochodem wspomnieć, gdyby nie był skory do prawidłowej reakcji na Twoją reklamację niezgodności towaru z umową)

Muszę najpierw trochę ochłonąć bo od wczoraj chodzę jak struty.

Jutro wpadam do sklepu i załatwiam sprawę. Jeżeli będą stwarzać problemy to znajdę odpowiednie punkty w kodeksie.

A tak kobieta to był przedstawiciel hurtowni, i po dzisiejszym telefonie powiedziała, że po rozmowach z producentem (tzn przedstawicielem producenta w PL, którego ja nie mogę znaleźć w necie) i pokazaniu mu płytek (wzięła 2 szt na wzór) stwierdzili, że płytki są OK i takie są wszystkie.

Taka fotka jeszcze

http://images8.fotosik.pl/2226/7aad43ef544b15d5m.jpg

Edytowane przez radam5

właśnie dzisiaj wpadliśmy na te płytki, zastanawiamy się nad ich zakupem ale Twój post nas trochę otrzeźwił...w katalogu na stronie producenta okreslone są max dopuszczalne odchylenia które ma spełniać dana płytka tj. +/-0,5%..nie ma co prawda której wartości, ale zobacz katalog i specyfikację producenta... płytki w sklepie wyglądają super i nie myślałam, że aż takie jazdy z nimi będą, tym bardziej że nie są tanie... a faktycznie na foto wyglądają fatalnie...myślę że jak najbardziej pownieneś złożyc reklamację...to jakies nieporozumienie..

Na reklamację dostałem odpowiedź, że jest to efekt procesu produkcji i wszystkie płytki gresowe powyżej bodajże 40cm długości takie są. Pojeździłem po sklepach popytałem i wszędzie dostałem podobną odpowiedź.

Jest jednak światełko w tunelu. Otóż, znaleźliśmy z glazurnikiem takie ułożenie tego gresu, że praktycznie nie będzie widać tych wychyleń,

Wracam do tematu bo sprawa obrała inny tor.

Z przedstawicielem miałem umowę, że mam położyć kilka płytek i zobaczyć czy klej tego nie wciągnie.

Zgodnie z jego zapewnieniem w ubiegłym tygodniu dostarczył mi paczkę płytek, które straciłem po zerwaniu ich z podłogi.

Po rozpakowani w obecności przedstawiciela okazało się, że wszystkie płytki z tej paczki są prościutkie. Na co przedstawiciel zaproponował wymianę na krzywe!!!!

Dobrze, że nerwy mi nie puściły bo by miał ładny ślad na twarzy ze wzorem gresu.

Od razu zapakowałem nową paczkę i pojechałem do sklepu, w którym chłopaki po obejrzeniu przestali przebierać w słowach podczas telefonicznej rozmowy z hurtownią. W efekcie poszła oficjalna reklamacja już nie do hurtowni tylko do przedstawiciela.

Dzisiaj będąc w sklepie po inne zakupy zapytano mnie czy już wymienili mi płytki? (miał przedstawiciel się ze mną kontaktować) z tego wnioskuję, że jest to tylko kwestia czasu abym otrzymał towar jaki chciałem.

A wszystkim, którzy myśleli nad zakupem tych płytek to powiem, że są one super, może akurat miałem pecha i dostałem wadliwą partie (jeszcze 7 paczek jest nie otwartych- może w nich są proste, po za tym nie ja pierwszy kupowałem ten model i nie było żadnych reklamacji), wykonanie też jest dobre- są twarde (przy zrywaniu 2szt z 12 pękły) ale oczywiście nie będę bawił się w skrobanie pozostałości po kleju i dostałem 12 nowych sztuk.

Teraz przy wymianie otworzę i sprawdzę każdą sztukę

• 2 weeks później...
Trochę to trwało ale jakieś efekty są. Właśnie otrzymałem telefon z firmy w Warszawie z uprzejmym zapytaniem czy mam możliwość dostarczenia płytek i wymiany na wolne od wad. Mieszkam, w sumie nie daleko więc jak najbardziej się zgodziłem. Dołożę, parę złotych na dojazd ale to będzie pikuś w porównaniu z ciągłym patrzeniem na krzywe płytki na podłodze przez kolejne kilkanaście lat.

• 2 weeks później...

Już jestem zadowolony. Płytek sam nie zawoziłem (nie dałem rady), ale firma zaproponowała, że sami dostarczą nowe i dzisiaj przed kilkoma minutami dotarły. Pierwsze co zrobiłem to otworzyłem 4 losowe paczki. WSZYSTKIE są proste:)

W poniedziałek zadzwonię jeszcze raz do osoby, która się ze mną kontaktowała i grzecznie podziękuję oraz podpytam czemu poprzednie były krzywe. Podejrzewam jakąś wadliwą serię.

Małe porównanie

nowa http://images8.fotosik.pl/2418/1125460d05b4617fmed.jpg

starahttp://images8.fotosik.pl/2226/7aad43ef544b15d5med.jpg

Edytowane przez radam5

• 2 months później...
spox. może to cookis dzialają moje albo Pana, tak się czepiam trochę dla zasady. Sam się tą płytką interesuję z troche innych względów. Z tego co wiem płytki długie są krzywe bo... takie są. Ale każda krzywisna płytki ma swoje granice, jeżeli nie da sie ich ułozyć to rzeczywiscie problem. Swoja drogą podziwiam, że udało sie panu załatwic wymianę - czapki z głów.

• 10 months później...