Gość 18.05.2002 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2002 WitamZwracam się do Was z pytaniem. Jaka książkę możecie polecić jako poradnik do "nauki budowania" ? Trafiłem kiedyś na jakiś tytuł na stronach Muratora ale teraz nie moge tam trafić. A może jakieś inne sugestie ? Czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.05.2002 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 20.05.2002 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 Obawiam się, że nie ma takiej książki która by cię zadowoliła. Dla takich amatorów jak my to nikt książek nie pisze. Osobiście poleciłbym ci poczytać Muratory i to numery również z przed kilku lat /czytelnia/ oraz inne czasopisma np. Ładny Dom. Mi żona kupiła trzy podręczniki do technikum, choć opisy nie są już takie proste. Generalnie zacznij od lektury teoretycznie prostszej, opatrzonej przejrzystymi rysunkami a w miarę twojego profesjonalizmu sięgaj po książki do z zawodówek czy technikum. Ach jeśli chcesz budować w technologii szkieletu drewnianego to MURATOR ma taką pozycję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 20.05.2002 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 Ja poleciłabym "Sami budujemy dom" kosztuje około 100 PLN, ale nie jest w 100% wystarczająca. Ma natomiast duuuużo plusów. Obejmuje budowę od fundamentów aż po aranżację wnętrz. Jest tam dużo ciekawych wskazówek i porad. Jest dużo zdjęć pokazujących krok po kroku wykonanie danego etapu. Czasem jednak brakuje mi szczegółów. Jako uzupełnienie polecam więc podręcznik dla majstrów budowy (o ile wiem jest to podręcznik do technikum budowlanego) Tam jest mnóstwo szczegółów. Myślę, że to uzupełnienie wystarczy wypożyczyć w bibliotece. No i oczywiście muratory.Ja korzystam głównie z tej książki "sami budujemy dom" (kupiłam ją w internetowej księgarni Merlin) i muratorów, a z podręcznika korzystałam raz - podczas stawiania stropu ponieważ potrzebowałam szczegółów.pozdrawiam Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.05.2002 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Popieram Agnichę. Korzystam z tych samych książek i co ciekawe w tych samych firmach kupionych. I jeszcze "Poradnik majstra budowlanego". Też z Merlina (taki w brązowej okładce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 23.05.2002 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2002 Chi, chi - no popatrz Mario - ile mamy wspólnego ze sobą A podręcznik, o którym mówiłam to właśnie poradnik majstra budowlanego - tyle, że zapomniałam tytuł Pozdrawiam gorąco Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 23.05.2002 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2002 Agnicha co do tej książki Sami budujemy dom, to obiektywienie warto?. W księgarni Merlin jest za 91zł i tak się zastanawiam. Patrzę, że autorem jest niemiec i mam już podobną książkę i jednak te technologie są trochę inne. np. zamiast fundamentów - płyta fundamentowa itp. Dlatego pytam warto dać stówkę za tą pozycję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 23.05.2002 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2002 Trudno powiedzieć kodi_gdynia. Tak jak pisałam wszystkich Twoich problemów nie rozwiąże, w niektórych częściach może rozczarować, ale zawiera też baaardzo dużo pożytecznych informacji, uwag, porad itp. Są tam przedstawione budowy z kilku materiałów. o ile pamiętam jest tam beton komórkowy, ceramika i jakiś jeszcze materiał. Książka przydała mi się wielokrotnie, ale też kilkakrotnie rozczarowała. Wydanie jest porządne na papierze kredowym, kolorowe zdjęcia, twarda oprawa - jakość iście niemiecka. Gdybym miała wybierać jeszcze raz to kupiłabym ją ponownie, ale muszę to powiedzieć, że po pierwszej euforii, rozczarowałam się, a teraz znów jestem z niej zadowolona. Wszystko zależy od tego czego wymagasz od książki. Ma też dużo szczegółów w jednej materii, a w drugiej jest bardziej pobieżna.Fundament jest tam pokazany płytowy, ale nie pamiętam, chyba jest też inny (dziś w domu sprawdzę). Ogólnie jest przedstawionych kilka sposobów budowania. Kominy o ile pamiętam są przedstawione tylko schiedlowskie - nie ma tradycyjnej murarki.. Musisz zdecydować sam - jeśli moge odpowiedzieć na jakieś Twoje pytania, kóre pomogą w zakupie to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 24.05.2002 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2002 Dzięki Agnicha za wyczerpującą odpowiedź. Zrobie tak spróbuję poszukać po księgarniach i jeśli znajdę to zadecyduję, jeśli jej nie spotkam to chyba zrezygnuję. Tak jak mówiłem mam podobne cudo /też niemiec ją pisał/ i tak jak mówisz coś można wyciągnąć, ale z drugiej strony nie do końca jest to co byśmy chcieli. Atutem niewątpliwym obu tych pozycji jest super wydanie i masa zdjęć, tylko czy jest sens wydać kolejną stówę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 24.05.2002 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2002 No właśnie - rzecz bardzo indywidualna. Jak Ci mówiałam były momenty, że żałowałam, teraz jestem zadowolona - a jest przede mna cała sprawa instalacji - dobrze opisanych... więc cóż... Faktycznie myślę, że najlepiej będzie oglądnąć książkę. Gdybyś mieszkał niedaleko to skrzynelibyśmy się na oglądanie - a tak.... no cóż - nie bardzo jest jak Pozdrawiam serdecznie Agnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 24.05.2002 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2002 Nie znajdziesz książki w której będzie wszystko. Ja szukam informacji które pomogą mi 1.w dyskusji z wykonawcami 2. w samodzielnym wykonawstwie. I w/w niemiecki podręcznik nieco mnie rozczarował, bo na temat więźby dachowej pisze tam mniej więcej tak: "..a teraz zdaj się na fachowców i popatrz jak im to zgrabnie idzie.." czy coś w tym rodzaju. Natomiast jest tam sporo informacji o instalacjach i pracach wykończeniowych. Co do głównych prac budowlanych to spróbuj poszukać w bibliotekach starych podręczników. Ja właśnie przeglądałem .. (nie pamiętam tytułu) wydanie chyba 15 z 1990 r. autor Wacław Żenczykowski tom1 - są tam szczegółowo rozrysowane konstrukcje drewniane schody, dachy, zasady zbrojenia, konstrukcje murowane i tak dalej. szczegółowe rysunki i omówienia.A w ogóle warto zwrócić uwagę na stare podręczniki i poradniki.Np. najlepszy podręcznik z podstawami księgowości jaki znalazłem to przedwojenny poradnik dla spółdzielni uczniowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 24.05.2002 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2002 Czy ktoś gdzie mogę kupić ten "Poradnik majstra budowlanego" - w Merlinie już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 24.05.2002 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2002 W ostatniej Wyborczej o Budowaniu jest informacja o nowej książce (Wielkiej ksiedze budowy). Tytuł "Własny dom" autorzy Albert Jackson i David Day. Tłumaczenie na polski i dostospowanie lokalnej specyfiki Jerzy Woźniak i Katarzyna KLukowska.Zachwalają ale ja jej jeszcze nie widziałem na żywo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 24.05.2002 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2002 Ja wypożyczałam ten poradnik z biblioteki, a najnowszą wersję widziałam właśnie w merlinie. Może warto ich zapytać czy sprowadzą? Albo spróbuj w jakiejś innej księgarni internetowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 24.05.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2002 A'propos książki, o której pisze Maco:http://www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=233231&zet=txcnbrgiuoocmwpjbyzypnakjdgkgf&ret=wys7345155 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.05.2002 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2002 Agnicha, a wiesz dlaczego kupiłem "Poradnik majstra budowlanego"? Bo powyżej stówki przesyłka była za darmochę . A tak prawdę mówiąc to przydał się parę razy. "Sami budujemy dom" jest idealna dla kogoś kto rzeczywiście chce sam stawiać dom i to z betonu komórkowego na klej (najlepiej Ytong-a). Poza tym jest kilka innych ciekawych informacji ale bez zbędnego drążenia tematu (raczej dosyć ogólnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 14.06.2002 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2002 W tej niemieckiej książce pokazano dach masywny, tzn. sufit poddasza wykonany z płyt, na nim elementy więźby i dachówka. Spotkaliście się z czymś takim w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 14.06.2002 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2002 a ja uwazam, że w zupełności wystarcza forum Co tysiąc głów to nie jedna jakiegoś tam Niemca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.06.2002 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2002 Jasne że się spotkaliśmy tylko że w książce jest to dach z płyt z betonu komórkowego montowanych dźwigiem a częściej robi się go po prostu ze zbrojonego betonu lanego w szalunek. Jak zwiąże to krokwie do betonu i ocieplenie a dalej do wyboru blacha, dachówka, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts