Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kładzenie nowej podłogi, wyrównanie konstrukcji

DJMarco

Recommended Posts

Witam, napisałem tutaj ostatnio posta, jednak zdecydowałem się wyrwać stare deski, które były przymocowane do belek, z tego względu, że były bardzo zniszczone przez robaki. Wyrwałem je i teraz mam problem, bo jedna belka z drugą jest równo,lecz inna znowu krzywo, chciałbym jakieś porady jak to wyrównać. Na to chciałbym położyć 2 razy płytę OSB o grubości 11mm jedna, w środek belek na wzmocnienie jeszcze jedną deskę, żeby OSB się nie wyginały, później gdy już będę miał wyrównaną podłogę płytami osb, mata(podłoga pływająca) i na to deske barlinecką. Proszę tylko o porady jak to wyrównać,żeby było dobrze. Załączam zdjęcia

http://www30.zippyshare.com/thumb/82473625/file.html

http://www30.zippyshare.com/thumb/84116750/file.html

http://www30.zippyshare.com/thumb/43078459/file.html

Robie kapitalny remont w poniemieckim domu w którym mieszka na pietrze gdzie strop jest drewniany. Również wyrzuciłem stara podłogę z desek wyciągnałem ponadto całą szlake między belkami dokładnie oczyściłem belki wymieniłem deskowanie nad pustką i zacząłem odbudowywać.

W pierwszej kolejnosci przeszlifowałem stare belki i je zaimpregnowałem i potraktowałem preparatami na korniki i inne owady (jak nie teraz to kiedy).

Następnie ułożyłem wełne mineralną o grubości 10cm miedzy belki (odciążyć chciałem konstrukcje - z powierzchni 65 mkw 7 ton dziadostwa wywaliłem).

Teraz dochodzimy do Twojego problemu krzywych belek. Wypoziomowanie podłogi nie było dużym problemem choć dość czasochłonnym. Z uwagi na odstępy miedzy belkami (60-90cm) ułożyłem prostopadle łaty dachowe (3 na 5 cm) w miejscach gdzie belka była niższa stosowałem podkładki, całosć przymocowałem na wkręty. Na szerokość płyty OSB dawałem od 4 do 5 łat, łaty oczywiście na wskroś gdyz przy odległosciach 90 na wet na płycie OSB gr. 22 (jaka zastosowałem) podłoga możesie uginać. Na łaty pod OSB dodatkowo dałem pianke wygłuszającą, którą sie stosuje pod panele podłogowe.

Na płytach OSB zamontowałem podłogę Deske sosnową na wkręty i wszystko jest ok.

Z Twoich zdjęć widzę że Twoje belki stropowe są w dość dobrym stanie, moje miały dość poważne ubytki spowodowane ingerencją szkodników.

Pozdrawiam

W celu wyrównania poziomu proponuję dwie metody do wyboru:

• Wysypanie podsypki keramzytowej na całej powierzchni (grubość warstwy podsypki min. 10cm) i położenie na niej dwóch warstw płyty OSB. Do zamocowanych płyt można kleić lub w sposób pływający układać podłogę. Jest to sposób bardzo dobry lecz podraża koszty i podnosi wysokość podłogi o min. 10cm.

• Pod legary zastosować podkładki z drewna. Mogą w sposób luźny być podkładane pod legary. Szerokie podkładki (15-20cm) nie pozwolą na przemieszczanie się legarów i płyt.