Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drenaż działki

Łukasz80

Recommended Posts

Witam,

chciałbym skonsultować i poprosić o poradę, na jaką głębokość wkopać drenaż i w jakiej odległości od domu podpiwniczonego?

Poniżej załączam rysunki poglądowe działki. W najbliższym czasie będę robił porządki wokół domu i niwelacje podwórka. Chcę przy okazji zdublować drenaż (zapobiegawczo na przyszłość) w przypadku pogorszenia warunków wodnych. Mam już wykonany drenaż opaskowy domu na poziomie ław fundamentowych.

Woda z rur drenarskich jest odprowadzana do rowu melioracyjnego, na które mam pozwolenie.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za porady.

Cholewka co te osie tu robia:confused:, architekt i archeolog- nie, bo nie wiedza co to sa osie XY :sick: , geodeta tez nie - bo skierowane inaczej. Chyba jakis matematyk :rotfl:

...to nie są osie. Dla wygody opisu, o wartości tych długości mi chodzi. X to odległość od domu, a Y to głębokość ppz.

po co drugi drenaz. Woda splywa ( prawdopodobienstwo 90%) z wyzszych parti powierzchniowo, to sie robi zabezpieczenie sciany zalewanej w postaci odkrytego kanalika ( ACo). Z reguly ludzie maja pas chodnika z kostki betonowej, a zamiast kraweznika wzmacnaijacego, to taki kanalik. Kanalik wpinasz do studzienki. Ladnie wyglada jak sie wymuruje samemu odkryty kanalik, jedna kostka (na pionowo dluzsza czescia) + druga (o grubosc kostki obnizona) + 3 na pionowo po dlugosci ( lub pionowo po dlugosci co zabezpiecza obsowaniu sie ziemi). Wszystko na zaprawie lub kleju.