Łukasz80 30.06.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Witam,chciałbym skonsultować i poprosić o poradę, na jaką głębokość wkopać drenaż i w jakiej odległości od domu podpiwniczonego? Poniżej załączam rysunki poglądowe działki. W najbliższym czasie będę robił porządki wokół domu i niwelacje podwórka. Chcę przy okazji zdublować drenaż (zapobiegawczo na przyszłość) w przypadku pogorszenia warunków wodnych. Mam już wykonany drenaż opaskowy domu na poziomie ław fundamentowych.Woda z rur drenarskich jest odprowadzana do rowu melioracyjnego, na które mam pozwolenie. Pozdrawiam i dziękuję z góry za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 02.07.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Cholewka co te osie tu robia:confused:, architekt i archeolog- nie, bo nie wiedza co to sa osie XY , geodeta tez nie - bo skierowane inaczej. Chyba jakis matematyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 03.07.2011 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Cholewka co te osie tu robia:confused:, architekt i archeolog- nie, bo nie wiedza co to sa osie XY , geodeta tez nie - bo skierowane inaczej. Chyba jakis matematyk ...to nie są osie. Dla wygody opisu, o wartości tych długości mi chodzi. X to odległość od domu, a Y to głębokość ppz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 03.07.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 po co drugi drenaz. Woda splywa ( prawdopodobienstwo 90%) z wyzszych parti powierzchniowo, to sie robi zabezpieczenie sciany zalewanej w postaci odkrytego kanalika ( ACo). Z reguly ludzie maja pas chodnika z kostki betonowej, a zamiast kraweznika wzmacnaijacego, to taki kanalik. Kanalik wpinasz do studzienki. Ladnie wyglada jak sie wymuruje samemu odkryty kanalik, jedna kostka (na pionowo dluzsza czescia) + druga (o grubosc kostki obnizona) + 3 na pionowo po dlugosci ( lub pionowo po dlugosci co zabezpiecza obsowaniu sie ziemi). Wszystko na zaprawie lub kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts