Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rabaty żwirowe

Recommended Posts

qqilo - mogę wiedzieć jaką masz warstwę klińca a ile jest żwirku ( czy to jest zwykły płukany żwir ze żwirowni , jaka granulacja ) mówisz że się sprawuje , nie rozjeżdża ?

Zjazd do garazu (o ile dobrze pamietam):

od dolu - 30cm tlucznia 3-50; 20cm tlucznia 0-30 i na gorze warstwa 2-3 cm grysu 8-16.

Taras zwirowy:

2-3 cm grysu 8-16 na kilkunastu centymetrach tlucznia 0-30

Sciezki podobnie jak taras.

To nie jest taki okragly zwir, bo on by nie zdal egazaminu na pochylosciach, tylko kinujacy sie grys porfirowy. Na zjezdzie zdaje egazamin rowniez zima, bo nie robi sie tak szybko sliski. Czasem jak ktos przybuksuje to trzeba grabkami wyrownac :)

Sciezki sa ok, ale musze w miejscach pochylych dodac cement dla stabilizacji, albo dorobic schodki.

Kruszywo jest na agrowlokninie (czasem geowlokninie), ale i tak nie blokuje to koniecznosci pielenia od czasu do czasu - chwasty wrastaja od gory w warstwe kamienia. Dookola sporo lak i nieuzytkow, no i polowa mojej dzialki dalej w chwastach, wiec nie ma szans, zeby sie nie pojawialy. No i jak ze zwirem - trzeba to uzupelniac czasem.

Ja jestem zadowolony - na bruk bet. bym nie wymienil w zyciu. Zjazd do garazu moze bedzie kiedys z klinkier, ale pewnie niepredko, bo wtedy bede musial zalozyc podgrzewanie zjazdu.

Pzdr

• 1 month później...
U mnie sporo sciezek, jeden taras i nawet zjazd do garazu sa zwirowe i niezle sie sprawdzaja.

Sciezki na pochylosciach (u mnei dosc ciekawy teren) warto ustabilizowac cementem.

Foty w galerii w stopce.

Pzdr

Obejrzałam Twoja galerię- jaki masz urokliwy dom z ogrodem! Po prostu uroczy. Cudne scieżki, świetne skarpy, płot śliczny. I gabiony- mój konik.

Świetne. Jednak żeby nie było za słodko i z racji że ogród z potencjałem, pozwolę sobie Cię skrytykować co nieco. Mogę?

Nie przemyślałeś chyba nasadzeń na skarpie- tej z zdjęcia nr. 6. To ważna skarpa, blisko domu, pewnie widać ją z okien. I do tego stroma. Musi mieć mocno przemyślane nasadzenia. A tam gatunki do słońca i do cienia, wysokie, pionowe akcenty na środku. Wg. mnie ta skarpa musi mieś spokojne , zadarniające nasadzenia, u stóp może mieć jakieś akcenty. Jak chcesz to mi ją opisz, zwymiaruj, napisz o ziemi na niej, warunkach świetlnych, to podrzucę Ci jakiś pomysł.

Obejrzałam Twoja galerię- jaki masz urokliwy dom z ogrodem! Po prostu uroczy. Cudne scieżki, świetne skarpy, płot śliczny. I gabiony- mój konik.

Świetne. Jednak żeby nie było za słodko i z racji że ogród z potencjałem, pozwolę sobie Cię skrytykować co nieco. Mogę?

Nie przemyślałeś chyba nasadzeń na skarpie- tej z zdjęcia nr. 6. To ważna skarpa, blisko domu, pewnie widać ją z okien. I do tego stroma. Musi mieć mocno przemyślane nasadzenia. A tam gatunki do słońca i do cienia, wysokie, pionowe akcenty na środku. Wg. mnie ta skarpa musi mieś spokojne , zadarniające nasadzenia, u stóp może mieć jakieś akcenty. Jak chcesz to mi ją opisz, zwymiaruj, napisz o ziemi na niej, warunkach świetlnych, to podrzucę Ci jakiś pomysł.

Nie da sie ukryc, ze nasadzenia byly troche jak pospolite ruszenie. Ale troche swiadomie. Skarpa o ktorej piszesz ma bardzo skomplikowana ekspozycje - czesc jest doswietlana poludniowym slonce (glownie u gory), nizej jest RACZEJ w cieniu, ale czesc jest mocno oswietlana sloncem zachodnim. Wiekszosc skarpy to glina, ale czesc miala nawieziona bardziej przepuszczalnej ziemi. Z woda tez jest roznie.

Dlatego sadzimy troche "na probe", zeby zobaczyc co gdzie da rady rosnac.

Oczywiscie naszmym celem jest okrycie lub/i zadarnienie calej pwoierzchni skarp - to robota dla barwinka, tojesci, plozacych jalowcow, irg itd.

W wolnej chwili zrobie "plan sytuacyjny" i podesle - zawsze nowe spojrzenie moze przyniesc dobre efekty.

Dzieki i pozdrawiam