jack82 01.07.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 WitamMam kosztorys inwestorski dla budowy domu. Czy jego wartość odzwierciedla rzeczywisty koszt budowy? Słyszałem że te kosztorysy są zawyżane a ostateczna wartość robót jest niższa, bo zależy od wykonawcy. Czy jest to prawda? Jeśli tak to jaka może być różnica w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 01.07.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 jesli patrzysz na te kosztorysy w gotowych projektach to patrz na date kiedy byly wykonane i pomnoz razy 2 ..... tak minimum he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Empus 01.07.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 To zależy od wykonawcy. Ja miałem dwóch poleconych, jeden podał cenę podobną do ceny kosztorysu, lub może nawet ciut większą, drugi podał cenę o ponad 1/3 mniejszą niż ta w kosztorysie. Więc zależy na kogo trafisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelb1980 02.07.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Kosztorys na pewno jest pomocny np w porównaniu kosztów budowy różnych domów z tego samego katalogu. Jeżeli chcesz go użyć do zarządzania budżetem budowy to lepiej go nieco zmodyfikować a raczej zrobić 3 różne kosztorysy w wersjach: optymistyczny (może być ten z katalogu), realistyczny (np. 10% wyżej) pesymistyczny (wszystkie ceny np. 20% wyżej). Fundusze na budowę zawsze planujesz pod kątem kosztorysu pesymistycznego, natomiast wydatki pilnujesz żeby nie przekraczały tych z optymistycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 02.07.2011 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Kosztorys na pewno jest pomocny np w porównaniu kosztów budowy różnych domów z tego samego katalogu. Zgodzę się z powyższym. Niektóre pozycje w kosztorysie są przeszacowane, inne niedoszacowane (szczególnie gdy chcesz użyć lepszych/dobrych materiałów, albo gdy okazuje się, że aby zrobić coś dobrze to trzeba dokupić to i owo). Kosztorys nie obejmuje też spraw typu - przyłącza, szambo, ogrodzenie, transporty wszelkich materiałów, kierownik budowy, biały montaż i cała dalsza wykończeniówka - oj nazbiera się tych dodatkowych kosztów. W sowim kosztorysie nie widzę przewidzianych żadnych instalacji - elektryki, hydrauliki, ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 02.07.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 jesli patrzysz na te kosztorysy w gotowych projektach to patrz na date kiedy byly wykonane i pomnoz razy 2 ..... tak minimum he he chyba nie do końca. Ja w stosunku do kosztorysu na SSO wydałem ok 30 000 mniej niż było zawarte w tym kosztorysie. Zresztą idąc Twoim tokiem myślenia, to dom który buduję powinien kosztować mnie ponad 600 000 za 103m2. nie wiem co musiałbym do tej chaty ładować, zeby taką kwote wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 02.07.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Zgodzę się z powyższym. Niektóre pozycje w kosztorysie są przeszacowane, inne niedoszacowane (szczególnie gdy chcesz użyć lepszych/dobrych materiałów, albo gdy okazuje się, że aby zrobić coś dobrze to trzeba dokupić to i owo). Kosztorys nie obejmuje też spraw typu - przyłącza, szambo, ogrodzenie, transporty wszelkich materiałów, kierownik budowy, biały montaż i cała dalsza wykończeniówka - oj nazbiera się tych dodatkowych kosztów. W sowim kosztorysie nie widzę przewidzianych żadnych instalacji - elektryki, hydrauliki, ogrzewania. Badziewny kosztorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 02.07.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witam Mam kosztorys inwestorski dla budowy domu. Czy jego wartość odzwierciedla rzeczywisty koszt budowy? Słyszałem że te kosztorysy są zawyżane a ostateczna wartość robót jest niższa, bo zależy od wykonawcy. Czy jest to prawda? Jeśli tak to jaka może być różnica w cenie? Nie masz kosztorysu inwestorskiego, bo gdybyś go miał to byś wiedział jaka jest wartość, kosztorys inwestorski Ty zlecasz jako inwestor, to ty zadajesz materiały, robociznę i inne dane do kosztorysu, na podstawie tego sporządzany jest kosztorys i wiesz jakie pozycje sa ujete i w niewielkim stopniu odbiega on od rzeczywistości. Ty masz kosztorys przedwykonawczy czy może bardziej kosztorys projektowy, a tutaj ceny mogą być bardzo rózne i pozwalaja z grubsza ocenić ilość materiałów i zakrs prac niż właściwą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 03.07.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Badziewny kosztorys Nie badziewny, tylko orientacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 03.07.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Nie badziewny, tylko orientacyjny. Co za problem uwzlglednic w kosztorysie:o np. montaz kibla + wanny, jezeli wiemy ile bedziemy mieli lazienek Czyli jednak badziewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 03.07.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Co za problem uwzlglednic w kosztorysie:o np. montaz kibla + wanny, jezeli wiemy ile bedziemy mieli lazienek Czyli jednak badziewny. Takie rzeczy to się uwzględnia we własnym kosztorysie, a nie w takim, który dostajesz od architekta i którym się kierujesz przy wyborze projektu. Różnice pomiędzy kosztorysem otrzymanym wraz z projektem a kosztami faktycznie ponoszonymi - napisałam powyżej. Zakładam, że przyda się to autorowi wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts