Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na zboczu - KOMENTARZE

Recommended Posts

• Odpowiedzi 964
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Alus, mąż obejrzał film, ale go nie zrozumial, pyta czy to reklama Igrzysk? ręce mi opadają :(

Super inspiracje wkleiłas :)

Bardzo podobaja mie sie drewniane schody w prysznicu musi byc szyba albo nic zaslonek nie trawię, szczególnie wtedy kiedy oblepiaja moje ciało :)

Ja nie mam nic przeciwko zasłonkom. Teraz mamy prysznic w wannie i mam zasłonkę z IKEI - taka materiałową - nic się nie przykleja.

Szybę trzeba myć, u nas jest bardzo twarda woda i to niestety będzie widać na szybie. A zasłonkę co jakiś czas zdejmuję, wkładam do pralki i po problemie.

A reklama dotyczy Igrzysk, pośrednio. Buduje markę tego producenta ale nie jest taka nachalna jak u nas na przykład niektórzy sponsorzy EURO. Jeśli chodzi o pomysł to bardzo podobnie była w PL zrobiona reklama Bakusia. Ale jednak za granicą potrafią o wiele lepiej ten pomysł wykorzystać, subtelniej no i sam filmik lepiej wykonany.

Hej Alicjo, u nas ta reklama P&G ciagle w TV leci...fajna jest....zima tez mieli fajna cos w ten sam desen:

http://www.youtube.com/embed/VK6Gy9vQkMU?rel=0

niestety nie wiem jak wkleic ja Ty to zrobilas:(

Maja

To ja pomogę

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=VK6Gy9vQkMU

Lubię takie reklamy.

• 2 weeks później...

Ala może i miesięcznik ale ile do przodu popchnięte :) Dach zielony jest świetny więc jeśli trafiłaś na wykonawców - pasjonatów to masz duże szanse, czego życzę.

Za prąd trzymam mocno kciuki, bez tego to tylko na grzeczność sąsiada trzeba liczyć, bo na generatorze daleko się nie zajedzie :(

I w końcu umknęło mi jakie te okna? czy szykujesz niespodziankę? :)

No widzisz tyle napisałaś że mi umknęło :) chcecie mieć wodę tylko z własnej studni? nie robicie wodociągu? A pytałaś sąsiadów jaka ta woda, bo ja też tak chciałam, ale sąsiad mnie uświadomił że woda u nas jest taka okropna, że do domu się w ogóle nie nadaje, mimo filtrów. Odpuściłam i zrobimy tylko abisynkę do ogrodu. A wodociągową oczywiście też będziemy "poprawiać".

Oczyszczalnię na glinie ja bym sobie darowała, ale ja z tych co nie lubią komplikacji, zwłaszcza kosztownych ;) Rozumiem, że na kanalizację nie macie szans? :(

napiszę tak jak cronin- z tego co wiem nie daje się POŚ na terenach gliniastych- woda nie będzie wsiąkać w teren - my mamy tak samo przynajmniej 150 metrów w głąb glina i nie mamy szans na POŚ

u nas jak robili dach to trzeba było prąd do zgrzewania membrany ( będziesz mieć mambranę?) ale to agregat spokojnie wystarczy

Ala może i miesięcznik ale ile do przodu popchnięte :) Dach zielony jest świetny więc jeśli trafiłaś na wykonawców - pasjonatów to masz duże szanse, czego życzę.

Za prąd trzymam mocno kciuki, bez tego to tylko na grzeczność sąsiada trzeba liczyć, bo na generatorze daleko się nie zajedzie :(

I w końcu umknęło mi jakie te okna? czy szykujesz niespodziankę? :)

Mam w zanadrzu pomysł dla Panów od dachu, ale na razie poczekam co zaproponują. Bo pierwsza ich wycena dachu zielonego zabiła wysokością.

:no: Prądu nie mamy szans pożyczać - za stara sieć, nie nadaje się, wybijałoby korki wszystkim dookoła. Kciuki taaak, poproszę :)

Okna nie pisałam jakie? A to błąd! Okna drewniane - drewno meranti, kolor dąb, dwukomorowe, z termoramką, szyby w dużych oknach 6mm samoczyszczące, a w sypialnianych 4mm. Profil 92mm (HSy też), okucia RotoNT. Eeeee co tam jeszcze... klamki tytan Schuco. Montaż ciepły z tym, że tam gdzie zostają betony (70% okien) od wewnątrz nie będzie taśmy EPDM tylko specjalna guma/gąbka uszczelniająca. Z ciekawostek powierzchnia szyb to ok 55m kw. Współczynnik przenikania ciepła dla całego okna (średnio) U=ok 0,9-1 W/mkwK skoro pakiety szyb mają U=0,5 W/mkwK. Ale HSy na pewno więcej, raczej U=ok 1,4 W/mkwK.

Okna oczywiście będą piękne. Facet nie jest producentem, jest pośrednikiem kilku firm. I nie umiem sobie za skarby przypomnieć jakiego producenta mamy mieć okna, na R... :oops:. Ile razy z nim rozmawiam to zapominam zapytać.

No widzisz tyle napisałaś że mi umknęło :) chcecie mieć wodę tylko z własnej studni? nie robicie wodociągu? A pytałaś sąsiadów jaka ta woda, bo ja też tak chciałam, ale sąsiad mnie uświadomił że woda u nas jest taka okropna, że do domu się w ogóle nie nadaje, mimo filtrów. Odpuściłam i zrobimy tylko abisynkę do ogrodu. A wodociągową oczywiście też będziemy "poprawiać".

Oczyszczalnię na glinie ja bym sobie darowała, ale ja z tych co nie lubią komplikacji, zwłaszcza kosztownych ;) Rozumiem, że na kanalizację nie macie szans? :(

My musimy mieć wodę z własnej studni. Nawet jeśli nie chcemy. Wodociąg - nie wiadomo czy w ogóle tam będzie kiedykolwiek. To ostatnia wieś w gminie, najsłabiej chyba zaludniona, dopiero powstają nowe domy ale nie tak dużo jak w innych rejonach. To samo z kanalizacją. Nie liczę na tego typu inwestycje nawet za 15 lat. Zwłaszcza, że tam wszyscy dotychczas byli samowystarczalni. Ale jestem dobrej myśli. Kłopot tylko z tą oczyszczalnią. Kompletnie nie mam pojęcia co wybrać. No i skąd taaaka kasę na to wziąć. Bo przy 5 osobach koszt obsługi szamba będzie duży. Zwłaszcza, że w przyszłości planuję sprowadzić do siebie rodziców.

napiszę tak jak cronin- z tego co wiem nie daje się POŚ na terenach gliniastych- woda nie będzie wsiąkać w teren - my mamy tak samo przynajmniej 150 metrów w głąb glina i nie mamy szans na POŚ

u nas jak robili dach to trzeba było prąd do zgrzewania membrany ( będziesz mieć mambranę?) ale to agregat spokojnie wystarczy

Tak mamy agregat i spokojnie im wystarczy.

Co do POŚ - wszyscy oferenci wiedzą, że u mnie glina. dostali badania i żaden nie powiedział że nie można. Po prostu to nie może być drenażówka (ale o takie nie pytałam). A wodę zagospodarowywalibyśmy u siebie, mamy sporą działkę - oczyszczone ścieki - woda poprowadzona by była rurami rozsączającymi po trawnikach.

U mnie (przy pierwszej działce wilgotnej i gliniastej, ) w planie zagospodarowania było zapisane że tylko szamba, tak samo nie zgadzali się na piece na węgiel,tak w ramach ochrony środowiska, ale ekogroszek już był ok, a to też węgiel :)

Co do oczyszczalni to jeszcze nie wiem jak to się skończy, bo nie wiem czy starczy kasy. Ale mamy w WZ wpisane szambo lub POŚ więc starostwo nie powinno robić problemów. A jak już pisałam można na glinie zrobić oczyszczalnię tylko wymaga to odpowiedniej technologii. Oczywiście najłatwiej na piaskach.

A co do ekologii - w PL niestety nie wspiera się budownictwa ekologicznego i energooszczędnego, a jeśli to w niewielkim zakresie. Dopłaty są do solarów tak skonstruowane, że nie opłaca się ich brać na dopłaty bo konkretne firmy mają Ci to zrobić. Czytałam, że te dofinansowywane solary to nie są takie najnowocześniejsze, a wręcz w przestarzałej technologii. Do pomp ciepła mało kto dopłaca. Poza tym przeważnie promuje się modernizację ogrzewania starszych budynków niż ekologiczne ogrzewanie nowobudowanych budynków.

Tak więc ostatnio mnóstwo ekologicznych domów z piecem na ekogroszek, ich kominy kopca prawie tak samo jak te z piecami na wszystko. Nasz sąsiad też niestety ekogroszkowy.

U nas jest jakiś program dopłaty 70 % do solarów, ale nie gminny, tylko nie wiadomo jaki :) obejmuje zdaje się mazowieckie i nie tylko, mam tam zadzwonić i podpytać o szczegóły ale nie nastawiam się na coś sensownego. Ala jak chcesz sprawdzić to tutaj http://www.sunmax.pl/index.html

My zdaje się zrezygnujemy z gazu i solarów (jak planowaliśmy pierwotnie) i przejdziemy na prąd i powietrzną pompę ciepła do cwu - będzie ekologicznie :)

Ania dzięki za kontakt, poczytam sprawdzę.

U nas solary byłyby tylko do produkcji prądu - tego typu inwestycja nie opłaca się przy gruntowej pompie ciepła.

Na razie jestem na etapie wyboru wkładu kominkowego i.... skończy się tym, że nie będzie kominka - kurcze ile to kosztuje!

A blogi jakie proponujesz do poczytania są świetne. Poczytałam tego Matka Sanepid i płakałam ze śmiechu.

Solaryyyy taaaaaaaak ... jak przeczytałam ostatnio warunki jakie danej NFOŚiGW przy dopłatach do solarów czyt weź kredyt w BOŚ a damy ci 45% kosztów zwrotu. Tylko że kredyt ma tak bandyckie warunki że zupełnie nie opłaca się nawet przy tym wsparciu 45% inwestycji. Przecież to ewidenta próba wpompowania pieniędzy publicznych w konkretne WYBRANE banki i nikt tego głośno nie mówi.

Normalnie czasami wstyd mi za ten kraj :(

a to chyba nie solary a ogniwa fotowoltaiczne, ale to dopiero jest drogie - tak mi gdzieś brzęczy, ale dokładnie nie wiem. Przy pompie gruntowej to już nic się nie opłaca dokładać bo za samą instalację można wtedy 100 tys. zapłacić.

Blogi są świetne , ten ostatni to jakbym siebie i swoją rodzinkę widziała, te same teksty te same zachowania dzieciaków i też nie przespałam całej nocy od czterech lat 2 miesięcy 7 dni :) Pocieszające że nie tylko ja tak mam :)

Tofee z tej dotacji to de facto dostajesz jakieś 20 % po odliczeniu podatku, marży banku itd., a nie wiem czy nie jest to tylko na wybrane marki, wycenią ci instalację na 20% więcej niż normalnie i już wychodzisz na zero a firma i bank są zarobieni.

Tofee, Cronin - tak dokładnie tak jak piszecie dotacjami 45%. Rozkminiałam ten temat dosyć dawno temu, ale tak właśnie to wygląda: konkretne marki, konkretni wykonawcy. Dla mnie to żadna dotacja. Bo jak się to wszystko policzy to się to nie opłaca. Poza tym nie podoba się mi to, że preferuje się konkretnych wykonawców.

Co do blogów - świetna odstresownia, jak się poczyta że inni też mają normalne dzieci (a nie jak z filmu familijnego), i że normalnie reagują - czasami się denerwują (a nie jak w serialach oaza spokoju zawsze i wszędzie). Był taki czas, że wpadałam w depresję bo krzyknęłam na dzieciaki i kajałam się że jestem najgorszą matka świata...

Oczywiście Mama przy ostatniej wizycie już zdążyła mnie skrytykować, że NICZEGO nie uczę Małej. Pewnego dnia zrobili jej szkolenie dni tygodnia (stale jej powtarzamy, ale zapomina), liczenie, miesiące, główne rzeki Polski, wierszyki, piosenki...

I chyba tak chętnie przystała na propozycję wzięcia Małej do siebie bo ja "jej niczego nie uczę". A ja wychodzę z założenia, że dziewczyna jeszcze zdąży zakuwać pamięciówki w szkole. Umie liczyć, czasami się jej coś poprzestawia, dni tygodnia powtarzamy przy okazji pytania codziennego "Czy dzisiaj jest weekend?". A wierszyki i piosenki same wpadają w ucho.

Uczę ja za to dobrego zachowania przy stole, używania magicznych słów), dzielenia się, opiekuńczości i wielu innych życiowych rzeczy. Ale za to jestem akurat krytykowana - za często zwracam uwagę... jak na przykład mówię po raz tysięczny usiądź prosto przy stole, albo jak przeskrobie coś i ma przeprosić...

Ja mogłabym pisać o swoich relacjach z Mamą...

Ala ja mam z mamą to samo, słyszę że biedne dziecko ciągle tylko do przedszkola chodzi nawet w majówkę (znaczy 30, 2, 4, nie w wolne :) ), że mamy ciągle bałagan w domu, itd ale wystarczy że weźmie starszą do siebie na dobę i już słyszę że ona to jednak musi chodzić do przedszkola bo w domu się zwyczajnie nudzi i ją roznosi,, poza tym tyle się tam uczy i tak się rozwija, i że nie sposób przy niej porządku mieć bo wszystko rozrzuca i można po niej sprzątać w nieskończość a i tak nie widać. To balsam dla moich uszu :) I to ja wtedy mówię "a widzisz a nie mówiłam" :)