Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na zboczu - KOMENTARZE

Recommended Posts

Amglad witaj i dziękuję. Połechtałaś mile moją próżność ;)

A kciuki się przydadzą, bo jeśli chodzi o wizję wnętrz, wyposażenie to mam tak, że dopóki coś mnie nie zachwyci trudno podjąć jakąś decyzję. I tak mam teraz z płytkami - a na gwałt muszę zdecydować. Oglądam całą zimę i same drożyzny wpadają w oko.

hehe Alicja, teraz jak wchodzisz na etap wykończeniówki, to tak juz będzie ZAWSZE:yes::D:D:D... i najgorsze są kompromisy...:bash:

wybacz, że nie mam siły przegladac i czytac całości, ale moze wrzuć płytki tu - swoje propozycje, opisz koncepcję pomieszczenia płytkowaego i Ci pomożemy...może ktos zna tańsze odpowiedniki, a może jest sens wydac kase na drozyzne

bede podgladać

pozdrawiam:bye:

• Odpowiedzi 964
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oj tam kobiet, mojego męża można wpuścić do dowolnego sklepu i zawsze najbardzie mu się spodoba to, co najdroższe ;) nawet metek nie muszę sprawdzać.

ADK - może warto poszukać płytek w II gatunku? Ja byłam początkowo sceptyczna, ale kupiłam Berninę z V&B w II gatunku i z ok 60m2 było kilka sztuk odrzutów.

Ella&co witam u siebie i WIELKIE DZIĘKI. A o kciuki poproszę jak najbardziej.

Tofee tak mówisz? Mam problem, bo potrzebuję bardzo tanich płytek. Mam straszne ilości ich do położenia.

Spodobały się mi w necie płytki nawet cenowo OK: Azulev Nord Perla i Tubądzin Concrete. Musze zobaczyć na żywo.

Ale lampy jakie wyszukałam to szkoda gadać tak po 2 tysie. NIc szukam dalej.

Tatarak - dzięks. Badam właśnie temat folii basenowych, muszę zapodać temat architektowi i kierowniczce. Co do płytek w II gatunku to tak pamiętam o Twoich i zastanawiam się nad tym, choć się jednak boję bo ja z tych pechowych jestem. Znajomy nawet gdzieś jeździł (nie pamiętam Opoczno czy Paradyż) i kupował bezpośrednio chyba z fabryki. Tylko muszę wybrać. A do każdej płytki mam jakieś ale ;).

Amglad - no własnie te kompromisy... Koncepcje się ... dopracowują, jak będzie co pokazać to pokażę. Teraz wychodzę cała ja NIEZDECYDOWANA: a może to, a może to .... Coś czego nienawidzi mój mąż ;).

Tomekwa - chyba Cię jeszcze nie witałam - cześć :).

Witam :)

Na początek muszę przyznać że bardzo ciekawi mnie ten wątek... nie widziałam rzutów, ale to co wyłania się z murów wygląda bardzo interesująco :)

Przeczytałam w dzienniku że zastanawiacie się nad samodzielnym wykonaniem zielonego dachu... przed przystąpieniem do prac zastanówcie się jakiego typu roślinność ma się tam znaleźć ... bo ma to bezpośredni wpływ na grubość warstwy wegetacyjnej...

http://www.xeroflor.pl/uploads/image/tabelka_grubosci.jpg

PS. sama za dobrze nie znam się na roślinkach ... ale byłam ostatnio na BUDMIE i rozmawiałam sporo z producentami zielonych dachów (ponieważ intensywnie rozważam budowę domu z zielonym, skośnym dachem ) i pomyślałam że taka informacja może się przydać :)

Witam :)

Na początek muszę przyznać że bardzo ciekawi mnie ten wątek... nie widziałam rzutów, ale to co wyłania się z murów wygląda bardzo interesująco :)

Przeczytałam w dzienniku że zastanawiacie się nad samodzielnym wykonaniem zielonego dachu... przed przystąpieniem do prac zastanówcie się jakiego typu roślinność ma się tam znaleźć ... bo ma to bezpośredni wpływ na grubość warstwy wegetacyjnej...

http://www.xeroflor.pl/uploads/image/tabelka_grubosci.jpg

PS. sama za dobrze nie znam się na roślinkach ... ale byłam ostatnio na BUDMIE i rozmawiałam sporo z producentami zielonych dachów (ponieważ intensywnie rozważam budowę domu z zielonym, skośnym dachem ) i pomyślałam że taka informacja może się przydać :)

Jfilemonowicz witaj.A dach zielony już jest zrobiony :D. Na dowód (post 225). Oczywiście on potrzebuje ok 4 lat aby roślinność pokryła go w całości. Rozchodniki są przepiękne ale nie starczyło mi na kłącza. Chociaż zawsze mogę zmienić koncepcję :D. I na przykład co rok obsadzać jakieś fragmenty rozchodnikami - one potem się same rozrastają.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=125243&d=1342302465

Ale dzięki za info. Ilość substratu obliczali wykonawcy pod rozchodniki i roślinność ekstensywną. Ja zanim się zdecydowałam baaaardzo dużo się naczytałam na ten temat. I muszę powiedzieć, że Twoja tabelka jest bardzo "wymagająca". Zwykle pod roślinność ekstensywną wystarczało ok 10-12 cm substratu.

Spodobały się mi w necie płytki nawet cenowo OK: Azulev Nord Perla i Tubądzin Concrete. Musze zobaczyć na żywo.

Nie wiem czy widziałas, Nord Perla planuje u siebie Moorela, tutaj kilka fotek w realu :D Cena jest bardzo fajna :yes:

Tofee tak mówisz? Mam problem, bo potrzebuję bardzo tanich płytek. Mam straszne ilości ich do położenia.

.

:yes: niestety.

Ale ciesz się, że rozsądek dopadł cię już teraz. Ja mam kilka wydatków typu, że jak teraz o tym pomyślę to się zastanawiam gdzie ja głowę i męża miałam jak przelew robiłam :lol2:.

A płytki to koniecznie trzeba pomacać teraz takie cuda w necie wiszą a jak człowiek jedzie zobaczyć to jakby dwie różne rzeczy widział :(.

:yes: niestety.

Ale ciesz się, że rozsądek dopadł cię już teraz. Ja mam kilka wydatków typu, że jak teraz o tym pomyślę to się zastanawiam gdzie ja głowę i męża miałam jak przelew robiłam :lol2:.

A płytki to koniecznie trzeba pomacać teraz takie cuda w necie wiszą a jak człowiek jedzie zobaczyć to jakby dwie różne rzeczy widział :(.

Ja właśnie z tych co to nie potrafią kupić w ciemno przez internet :(. Ale jak już pomacam pooglądam, wybiorę typy to OK. A wydawanie kasy , ja mam w sobie coś ze skąpca :-). Zdarzają się mi zakupy pod wpływem impulsu pt. drogie ale takie śliczne/zachwycające/o jest promocja że muszę to mieć, ale jednak rzadko. A i to raczej w odniesieniu do ubrań dla dzieci ;), bo jak sobie mam kupować to wybrzydzam, a że "co takie drogie".

Natomiast co do wyposażenia domu to po prostu dzieci nauczyły mnie nie patrzeć na drogie rzeczy. Nie są z tych co niszczą nagminnie, ale zawsze się jakiś wypadek zdarzy i po co potem się denerwować. Lepiej powiedzieć nic się nie stało.

Stąd ten rozsądek :D

Hej :) My mamy Mile, maz odpalal juz, fajnie wyglada a ze maz mocno inwestyguje rozne tematy to temat kominka przewalal sie pare miesiecy i wybor padl na Mile. Znaczy maz chcial arysto ktorys tam ale ja nalegalam na wymiary 90x45 i maz dal sie przekonac do niego zwlaszcza ze parametry tez go przekonaly. A! No i cena. Do przelkniecia dla mnie. Powyzej 6 tys to juz dla mnie przegiecie za kominek.

Witam

Jesli chodzi o lodówki SBS nie pomoge, bo ja mam typową chłodziarko zamrażarkę niedawno kupowaną (2 lata?) i póki co jest ok (jest nas 4 dorosłe i 2 dzieci), ale na imprezy/święta jest za mała.. chciałam tylko zwrócić uwagę na A+ i A++ porównaj we wszystkich modelach przez Ciebie wybranych ile w rzeczywiście zużywają prądu, bo może być różnica na poziomie 0,02 kW a to niewiele, bo przedział żeby w A++ się zmieściła jest od X do Y a więcej o 0,01 kW już jest A+. Różnica w cenie może być parę stówek między A++ i A+, które po prostu nigdy się nie zwrócą..

Pozdrawiam

K.

Witam

Jesli chodzi o lodówki SBS nie pomoge, bo ja mam typową chłodziarko zamrażarkę niedawno kupowaną (2 lata?) i póki co jest ok (jest nas 4 dorosłe i 2 dzieci), ale na imprezy/święta jest za mała.. chciałam tylko zwrócić uwagę na A+ i A++ porównaj we wszystkich modelach przez Ciebie wybranych ile w rzeczywiście zużywają prądu, bo może być różnica na poziomie 0,02 kW a to niewiele, bo przedział żeby w A++ się zmieściła jest od X do Y a więcej o 0,01 kW już jest A+. Różnica w cenie może być parę stówek między A++ i A+, które po prostu nigdy się nie zwrócą..

Pozdrawiam

K.

Witaj :)

Nasza lodówka też dobra jeszcze i też bardzo za mała, choć ma więcej wzrostu ode mnie ;) (a kupiona ok 10 lat temu). Jak nie starczy kasy na nowe AGD to pójdzie jako "prowizorka". Ale muszę wiedzieć jaka lodówka ma być tzw. docelowa. Stąd moje decyzja o przychyleniu się do lodówek niezabudowanych (tak chciał też mąż). Dotychczas byłam w tej kwestii niezdecydowana.

Teoretycznie nie jest potrzebna wielka, ale to tylko teoria. Zakupy zwykle robiliśmy raz na tydzień, teraz trzeba częściej bo się nie mieścimy, do tego zawsze zostaje coś z obiadu co trzeba schować. Oczywiście można przekładać z garnka do garnuszka lub do pojemnika itd, i czasami jak potrzebuję garnka to tak robię, ale nie cierpię tego przekładania, zwłaszcza jak myślę, że bez przekładania mam do umycia jeden garnek, a po przekładaniu mam do umycia garnek, mniejszy garnek, a czasami pojemnik - wrrr (masa wody, gaz).

A jak chłopaki podrosną to z tego co widzę po szwagrze (23l) to będą duuużo jeść :lol2:, Tata też lubi sobie podjeść i potrzebna będzie lodówka jak wagon ;).

No i taka prozaiczna rzecz - gdzie moja Niunia będzie mi przyczepiała rysunki stwozone dla mnie? Nie ma w domu miejsca na farbę tablicową, a taka wielka lodówa to raj dla małej dekoratorki wnętrz. :yes:

No i z tymi A+, A++ to się właśnie dopiero wczoraj zorientowałam wiesz! Na niektórych serwisach w ogóle nie wyskakują lodówki A++. Co ciekawe trzeba uważać też na badania. Czytałam sobie wczoraj jakieś wpisy o lodówkach i tam o jednej lodówce napisane jest A-10% (nie pamiętam już o którą chodziło), a wszyscy sprzedający pokazują w danych technicznych A+. I producent też. Utwierdziłam się w przekonaniu, że te wszystkie blogi konsumencko-poradnicze to po prostu sposób na reklamę (bo same ochy i achy). Na testy "niezależne" też trzeba uważać. Wybierają kilka lodówek z naprawdę wielkiej oferty i potem piszą najlepsza ta i ta. Dla mnie jakaś ściema. Nawet jak przebadają 10 to jest to za mało.

ja patrząc po małych pojemnościach zamrażarek w SBS myślę o takim zestawie jedyny problem to taki zajmuje 120 cm :cool:

Ivy widziałam, i tak też je biorę pod uwagę. Widziałaś je może na żywo? Miejsce to całe szczęście nie problem.

Ivy widziałam, i tak też je biorę pod uwagę. Widziałaś je może na żywo? Miejsce to całe szczęście nie problem.

tak, można je zobaczyc prawie w każdym Euro czy innym takim, w zestawie cena ok 4 tysi.

Nie jest wysoka ale ja patrzę po pojemności zeby była jak największa, o ile chłodziarka ma gabaryty SBS-dowej lub troche wiecej, o tyle zamrażarka jest sporo większa. U mnie niby narazie dwie osoby i 2 m lodówka ale się nie wieścimy . SBS są dla mnie jakies takie małe :cool:

Fajne są jeszcze liebherry ale dla mnie poza zasięgiem kasy :(

Edit : ewentualnie TAKA

lub taki zestaw lodówka + zamrażarka tych nie widziałam niestety na żywo - cena po ok 2200 x 2

Edytowane przez ivy17