Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na zboczu - KOMENTARZE

Recommended Posts

Hej Alutku:). Wpadłam na kwilkę... ja też zdecydowałam, że najpierw wylewki potem tynki i byłam bardzo zadowolona ze swojego uporu;).

Po Twojej stronie jest inter keram w Halinowie. Ja zamawiałam tam i gres na cały dół i ceramikę łazienkową. Indywidualnie negocjowałam ceny. W sumie za gres zapłaciłam dwa razy taniej niż na Bartyckiej:D.

• Odpowiedzi 964
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

adk,

masz piękną elewację - czy kolor to złamana biel, czy jaśniuteńka szarość?

Możesz napisać, jaki to tynk?

Sharlotka dzięki. Mam tynk silikatowo-silikonowy firmy Alpol. Baranek 1mm, kolor Ganges 3000. Będzie jeszcze ciemna wnęka w kolorze 3070.

Kolor 3000 to biel "złamana" szarością. W ostrym słońcu prawie biały, ale nie wali słońcem tak w oczy.

Osobiście jestem bardzo zadowolona z tego koloru. Co do tynku - się zobaczy. Nie miałam kasy na lepszą firmę. A wykonawca, którego miałam robi tynki wszystkich firm więc...

No właśnie ja trochę boję się bieli – że za parę lat będzie nie tyle do czyszczenia, co do malowania:(

Bo cholera dostawca materiału sieje w nas wątpliwości, że biel, blisko lasu, czy to się sprawdzi…….

Ale innego koloru sobie nie wyobrażam – zdecydowaliśmy się na tynk silikonowy, nie akryl, nie mineralny - więc mam nadzieję, że będzie ok. – dziękuję Ci serdecznie za informacje!!

No właśnie ja trochę boję się bieli – że za parę lat będzie nie tyle do czyszczenia, co do malowania:(

Bo cholera dostawca materiału sieje w nas wątpliwości, że biel, blisko lasu, czy to się sprawdzi…….

Ale innego koloru sobie nie wyobrażam – zdecydowaliśmy się na tynk silikonowy, nie akryl, nie mineralny - więc mam nadzieję, że będzie ok. – dziękuję Ci serdecznie za informacje!!

Nie wiem jak zachowuje się elewacja w lesie. Mnie z kolei wykonawca straszył całkowicie północną ścianą - że podobno lubi zazielenić się. Ale obiecał mi, że doda do tynku środek grzybobójczy, p/glonom i że to powinno pomóc. Pocieszał mnie, że w razie czego Karcher w rękę i do mycia ;).

Zielenienie ściany????

Myślałam, że sam tynk silikonowy lub silikatowy załatwia sprawę i nic nie trzeba, a nawet nie można do niego dodawać......

O rany, kolejne pytanie do dostawcy i wykonawcy:D - dzięki serdeczne za poradę!!!

Pogadaj, bo podobno część tynków ma już jakieś środki p/glonom i grzybom w sobie a część nie. To samo z farbami do elewacji.

No trzeba przyznać, że bardzo blisko macie prawdziwą naturę.

:yes:

O kilku dni "śledzimy" na przykład sarenkę na naszej działce. W cudzysłowiu bo śledzimy tylko po śladach. Ale odważna jest bo najpierw chodziła tylko po części tylnej działki, a wczoraj widzieliśmy ślady na części frontowej od drogi.

No i musimy się jakoś zabezpieczyć przed dzikami - co prawda woda powinna im przeszkodzić, ale jak wyschnie to mogą wejść. Co prawda ślady widzieliśmy daleko od nas ale....

Jak dobrze,że prądowy kłopot z głowy :):):) Oby innych jak najmniej.

A swoją drogą - XXI wiek - a my sie tak cieszymy jak coś się uda wywalczyć, jakby to była co najmniej elektryfikacja wsi zaraz po wojnie :D

U Ciebie prąd, ja miałam perypetie z podłączeniem gazu, gdzie nitka gazowa dosłownie 0,5 metra od płotu. Ale nie narzekajmy, dobrze,że jest już pozytywnie, pozdrawiam

Gratuluję prądu.. my składaliśmy papiery dużo wcześniej przed budową i udało się mieć przyłącze równo z zaczęciem robót.. teraz dopiero staramy sie w przekształcenie przyłącza na cele domowe.. i też potrzebne jest tyle papierów co chyba do odbioru było mniej..

My mieliśmy umowy na oba przyłącza (budowlany i docelowy) z warunkami podpisane 1,5 roku przed rozpoczęciem budowy...