Balbina200 13.07.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Alunia,bardzo, ale to bardzo Ci współczuję z tymi wylewkami:hug:A nie może wszystko zostać o te dwa centymetry niżej?A co na to architekt???Nie możecie go obciążyć kosztami - ma na pewno jakieś ubezpieczenie od pomyłek.U mnie też wpada:-( Tak mnie to wk..., że się objawiłam na forum;)A filmiki śmieszne. Bo to nie może być prawda:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 18.07.2013 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Kochani przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję. Dzięki za pocieszenie. Niestety jestem taka osobowością, że jak czytam o wpadkach u innych to dołuje mnie to jeszcze bardziej. Po pierwsze, że wykonawcom nie można ufać, a po drugie na zasadzie "co jeszcze się wydarzy?". Alicja, brak mi słów na historię z wylewkami :hug:Jezeli Cię to troszkę pocieszy, ja tez mam ostatnio wtopy: zrobiony zgodnie z projektem odpływ wody z dachów okazał się niewydolny - zamokła mi ściana (woda zgromadiła się w pustakach) i wylazła na ścianie w salonie juz pomalowanym i gotowym... ocieplenie z zewnątrz zostało zdjęte, teraz mnie czekają poprawki tych rynien i części dachu - masakra - kolejny duży niespodziewany wydatek Bami jesteś dzielna naprawdę, ja bym się chyba załamała. Staram się byc na bieżąco, ale nie zawsze mam czas na wpis. Nie wiedziałam, że Bartek nie oddał drewna . Pocieszamy się nawzajem adk współczuję. Ale mam pytanie - nie może tak zostać? Czy problem jest ze schodami? Może prościej byłoby ze schodami coś zrobić niż podlewać na całym poziomie wylewki. Zresztą też cię mogę pocieszyć jak bami - u mnie wykonawca spaprał schody . Dr_au, kurcze niedobrze że tak wyszło z Twoimi schodami. W ramach wyjaśnienia o co u mnie chodzi załączę w dzienniku mój autorski rysunek i zdjęcia newralgicznego miejsca. Ten próg to niby nie problem, ale wiesz uczulam architekta, ze nie chcę progu przy wyjściu na taras, kupuję HSa z nastawieniem żeby nie było progu, uczulam na każdym etapie architekta, żeby pilnował poziomów - a on z premedytacją planuje próg! To mnie wkurzyło, on podając poziom HSa zaplanował próg 1-1,5 cm. No i teraz nie ma tego jak zgubić. Bo dla niego to nie problem. To tak jakbym poszła do krawcowej zamówiła suknię w kolorze czerwonym, a ona uszyłaby suknię w kolorze zielonym (w którym też mi do twarzy), ale nie takie było zamówienie. Próg mnie wkurza. Oczywiście tak się stało, że wyszedł nie 1 cm tylko wysokości 2 cm, bo archi z nadmiernej ostrożności w podał niższy poziom wylewkarzom zakładając z góry, że zrobią wyżej... Ala - w każdej budowie prędzej czy później wychodzi jakiś problem, jak to wszyscy mówią - lepiej wcześniej Nie wiem jak pocieszyć, pieniędzy szkoda ale coś wymyślicie, na pewno. Za miesiąc nawet nie będziesz tego wspominać zajęta wykończeniówką Koci obyś miała rację, że nie będę pamiętać. Jestem z tych co nie zawsze potrafią się po upadku otrzepać i iść dalej. Czasami podniesienie się zajmuje mi dużo czasu. Alunia, bardzo, ale to bardzo Ci współczuję z tymi wylewkami:hug: A nie może wszystko zostać o te dwa centymetry niżej? A co na to architekt??? Nie możecie go obciążyć kosztami - ma na pewno jakieś ubezpieczenie od pomyłek. U mnie też wpada:-( Tak mnie to wk..., że się objawiłam na forum;) A filmiki śmieszne. Bo to nie może być prawda:o Balbina, Pan A. i jego praca - MASAKRA! U mnie teoretycznie problem można rozwiązać, na nieszczęście to rozwiązanie, które mnie zadowoli (brak progu) generuje straszne koszty. A architekta niestety nie obciążymy. Uważa, że to wina wylewkarzy. Co do filmików powiedziałam Małżonkowi to samo - to niemożliwe... Już mi złość trochę przeszła, ale nie mogę przełknąć tego, że będzie próg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 19.07.2013 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 domek wygląda super, tak juz domowo. mam pytanie o tynki mozesz podzielić sie namiarem na wykonawcę... czy tynki juz zupełnie na gotowo czy planujesz gdzies jakies gładzie ? tych poziomow wylewkowych to u siebie sie obawiam...cos mam wrazenie ze okno w kuchni będzie zle i schody tez trzeba będzie drewnem gubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.07.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Ala, ja mam różnicę wysokości stopni na schodach: pierwszy jest o 1,5 cm niższy od pozostałych (tak wyszło, bo się ślusarze machnęli przy obsadzaniu konstrukcji chyba) i gwarantuję Ci, że nikt tego w żaden sposób nie odczuwa. nie wiem, czy różnica w drugą stronę jest wyczuwalna, ale może to jakoś "przetestować na sucho", zanim pójdzecie w koszty. poza tym ja bym zostawiła chyba próg przy drzwiach tarasowych, jeśli zlikwidowanie go ma kosztować fortunę, bo 1) jakoś bym w ogóle wolała, żeby ewentualna woda z tarasu miała do domu pod górę (chyba że problem jest w drugą stronę aaaa doczytałam, jest w drugą stronę, no to nie wiem ), a 2) z tarasu się czynnie korzysta w naszym klimacie 2-4 miesiące w roku, więc ostatecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 20.07.2013 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Ivy gładzi u nas nie będzie. Kompletnie nie pasowałoby to do surowych betonów i cegły. Dzisiaj na budowie był mój Tata i śmiał się "po co malować jak jest tak równo". Także tynki są OK. Z ekipy jestem zadowolona. Kontakt do ekipy proszę bardzo: PAW BUD Mitura Karol 663.488.463. Bardzo sympatyczny Gość. Jakbyś dzwoniła powiedz, że masz ode mnie telefon. Gdyby nie mieli terminu to brat p. Karola ma jeszcze jedną ekipę (była zajęta i do mnie nie mogli podjechać) p. Grzegorz Mitura 501.320.245. Tatarak Z wylewką ciągle mam problem decyzyjny (, czy i ile podnosić. U nas problem ze schodami byłby taki po podniesieniu wylewki, że idąc w górę nie pierwszy ale ostatni stopień byłby wyższy (nie niższy). Czyli masz jakiś rytm wchodzenia i nagle ostatni schód jest wyższy. Próbowaliśmy sprawdzić w obecnym domu, ale niestety położenie czegoś na schodach powoduje, że to widząc i wtedy nie używasz schodów "machinalnie" tylko myślisz cały czas o tym jednym wyższym schodku. Ale przeprowadzimy próbę na budowie. Już znalazłam sposób. Co do korzystania z tarasu - no jest zaprojektowany tak, żeby korzystać z niego nie tylko latem. Jest to właściwie loggia, bo 3/4 powierzchni tarasu jest zadaszona. A mój problem z progiem to wynika po prostu z tego, że inaczej to planowałam. Chciałam żeby ewentualnie wózek inwalidzki bez problemu przejechał (każdy próg to jakieś utrudnienie dla takiej osoby na wózku), starsza osoba żeby nie miała problemu z wychodzeniem na taras. Mam teraz takie 2 osoby pod opieką - Dziadka i Ciocię - i widzę jakim problemem są progi w domu, tylko 1 cm, schody. A ponieważ planuję wziąć kiedyś swoich Rodziców do siebie, to rozumiesz planuję to pod Nich, a też nigdy nie wiadomo czy nam się coś złego nie przydarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 21.07.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 adk - może pomoże ci w decyzji: rodzice swego czasu kupili dom wybudowany w latach 80-tych. Ja mieszkałem tam jakiś czas, oni mieszkają tam do tej pory. Niedawno - po tym jak sam zacząłem budować - siedziałem na kanapie i zorientowałem się, że schody są nierówne. Wysokości poszczególnych stopni są różne (jedne niższe, drugie wyższe). Różnic nie mierzyłem, ale na oko to tak ponad 1 cm. Oczywiście jest to spartolona robota. Ale.... sęk w tym, że przez ponad 20 lat ani ja, ani nikt inny nie zwrócił na to uwagi, mimo że schody są doskonale widoczne z salonu. Innymi słowy - budując jesteśmy strasznie uczuleni na detale (i dobrze, bo bez tego się nie przetrwa). W realnym życiu nawet się ich nie dostrzega. Koszt materiałów na wylewkę u Ciebie to około 3 tys zł (o ile dobrze liczę) + robocizna. To jest i dużo i mało, zależnie od tego, jak ci będzie ten problem przeszkadzał. Porównaj sobie z tym, co możesz za tę kwotę mieć (albo z czego musisz zrezygnować, i będziesz mieć odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 22.07.2013 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 adk - może pomoże ci w decyzji: rodzice swego czasu kupili dom wybudowany w latach 80-tych. Ja mieszkałem tam jakiś czas, oni mieszkają tam do tej pory. Niedawno - po tym jak sam zacząłem budować - siedziałem na kanapie i zorientowałem się, że schody są nierówne. Wysokości poszczególnych stopni są różne (jedne niższe, drugie wyższe). Różnic nie mierzyłem, ale na oko to tak ponad 1 cm. Oczywiście jest to spartolona robota. Ale.... sęk w tym, że przez ponad 20 lat ani ja, ani nikt inny nie zwrócił na to uwagi, mimo że schody są doskonale widoczne z salonu. Innymi słowy - budując jesteśmy strasznie uczuleni na detale (i dobrze, bo bez tego się nie przetrwa). W realnym życiu nawet się ich nie dostrzega. Koszt materiałów na wylewkę u Ciebie to około 3 tys zł (o ile dobrze liczę) + robocizna. To jest i dużo i mało, zależnie od tego, jak ci będzie ten problem przeszkadzał. Porównaj sobie z tym, co możesz za tę kwotę mieć (albo z czego musisz zrezygnować, i będziesz mieć odpowiedź. Dr_au dzięki za rady. Na razie zbadaliśmy jak to będzie z jednym schodem wyższym o 1 cm i doszliśmy do wniosku, że nie tak źle. Mąż podwyższył jeden stopień ale nie powiedział mi który i zauważyłam różnicę tylko schodząc. Może więc da się ten 1 cm różnicy w wysokości znieść bez problemu. W obecnym domu mamy schody nierówne, ale są to różnice minimalne, pierwszy schód jest tylko najwyższy. My się przyzwyczailiśmy bo tak było od początku, ale goście się zawsze potykają. Stąd mój niepokój. Wstępnie podjęliśmy decyzję o podniesieniu wylewki o 2 cm. Ale piszę wstępnie, bo muszę sobie własnie policzyć tak jak pisałeś z czego rezygnuję . A pieniądze na koncie niestety topnieją. Dodatkowo czeka nas kilka dużych wydatków domowych więc muszę sobie dokładnie policzyć jak to wpłynie na "płynność domową". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 03.08.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Alicja, dopiero po ostatnich zdjęciach skumałam, o co chodzi z bryłą Twojego domu, który "wygląda jak parterówka, ale nią nie jest" Jest niezwykły!!!! Gratuluję, jest naprawdę oryginalny P.S. Oczywiscie zazdroszczę, to chyba jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 08.08.2013 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Alicja, dopiero po ostatnich zdjęciach skumałam, o co chodzi z bryłą Twojego domu, który "wygląda jak parterówka, ale nią nie jest" Jest niezwykły!!!! Gratuluję, jest naprawdę oryginalny P.S. Oczywiscie zazdroszczę, to chyba jasne Basia Twój Dom jest piękny, i będzie oryginalny!! Nie masz czego zazdrościć! Zapomniałam zapytać swojego stolarza o spieki, ale zapytam obiecuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocimieta 08.08.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 to ja też chłodno witam, nie forsuj już ręki, poczekaj, korzystaj z lata w pozycji horyzontalnej w sobotę będzie już o ponad 10 stopni chłodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 08.08.2013 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Basia Twój Dom jest piękny, i będzie oryginalny!! Nie masz czego zazdrościć! Zapomniałam zapytać swojego stolarza o spieki, ale zapytam obiecuję! Ala, nie trzeba mam dwóch wykonawców, tylko jeszcze muszę wybrać właściwego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 12.08.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 znalazłaś już jakiś impregnat do betonu godny polecenia?? też już musimy zaimpregnować nasze betonowe wstawki a nie wiem czym żeby nie popsuć efektu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 15.08.2013 00:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 to ja też chłodno witam, nie forsuj już ręki, poczekaj, korzystaj z lata w pozycji horyzontalnej w sobotę będzie już o ponad 10 stopni chłodniej Koci właśnie od powrotu dzieci odpoczywam z musu. Są stęsknieni za mamą i tatą i nie mam serca zostawiać ich nawet na pół dnia. Z jednej strony serce się wyrywa żeby skończyć w końcu tą budowę, z drugiej nie chcę by nowy dom spowodował, że dzieci myślą, że tylko budowa się liczy a one nie. Także dzięki dzieciom odpoczywam od prac fizycznych . Ala, nie trzeba mam dwóch wykonawców, tylko jeszcze muszę wybrać właściwego.... Bami pytałam nie mają doświadczenia, a w jednej kuchni którą robili spieki montowali kamieniarze. Także cieszę się że masz wykonawców. znalazłaś już jakiś impregnat do betonu godny polecenia?? też już musimy zaimpregnować nasze betonowe wstawki a nie wiem czym żeby nie popsuć efektu.. MAG znalazłam wiele impregnatów, ale czekam na opinię architekta, bo ma klientów z betonem i ma podpytać co się sprawdziło u tamtego klienta. Zależy mi żeby betony po impregnacji nic się nie błyszczało, chodzi tylko o to by się z tego nie sypało, nie łapało brudu i to wszystko. Na razie polecił mi impregnaty Schomburga. Ale jako, że mam teraz wakacje z dziećmi nawet nie sprawdzałam cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 17.08.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2013 Alicja, Jeżeli to nie problem, czy możesz wziąć od swojego stolarza namiary na tych kamieniarzy, co robili kuchnię ze spieków? Albo chociaż nazwę firmy... Skoro stolarze są miejscowi, to kamieniarze zapewne tez z niedalekiej okolicy. Niestety realizacji kuchennych nikt nie ma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama_ 05.09.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Przeczytałam wątek od deski do deski i z niecierpliwością czekam na dalsze wieści, a tu taka cisza... Witam się zatem z nadzieją, że nowi czytający przyciągną autorkę wątku z nowymi wiadomościami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 06.09.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Alicjo, co slychac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 03.10.2013 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Cześć Kama, witam w swoich skromnych progach. Mayadaski cześć Kochani obiecuję, że niedługo jakiś wpis się pojawi. Jakaś taka niechęć do budowy z powodu meeegaaaa opóźnień mnie ogarnęła, że nie zaglądałam dłuższy czas na FM. Już niedługo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 27.10.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 HA! znaczy, ze zyjesz.... nie przejmuj sie...mam to samo, czasami siedze na forum a czasami nie tykam tygodniam....nie lubie zasmiecac sobie dziennika jak nie mam co pisac...a czasami gadac o niczym tez mi sie nie chce:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 27.10.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Hop... hop... A może chociaż kilka zdjęć? Bardzom ciekaw postępów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 18.11.2013 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 HA! znaczy, ze zyjesz.... nie przejmuj sie...mam to samo, czasami siedze na forum a czasami nie tykam tygodniam....nie lubie zasmiecac sobie dziennika jak nie mam co pisac...a czasami gadac o niczym tez mi sie nie chce:D Hop... hop... A może chociaż kilka zdjęć? Bardzom ciekaw postępów. Kochani dzięki za pamięć - nowy wpis w dzienniku już niedługo, właśnie skrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts