Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna szklana Pink-czy to sie nadaje?

zbyszek1982

Recommended Posts

Mam pytanko w kwestii ocieplenia poddasz uzytkowego a mianowicie czy ktos z Was ocieplał poddasze welna szklaną Pink?Obecnie w Obi jest na nia promocja i cenowo prezentuje sie ona mozna powiedziec, ze bardzo dobrze ( 8,99 zł m/2 gr 150mm , wpolczynik 0,040 na m/2) ale jak wyglada kwestia funkcjonalności?Jesli ktos sie zna na tym a najlepiej jesli ktos miał z ta wełna juz do czynienia to prosze o opiniez gory dzieki

• 2 weeks później...
zbyszek też jestem na etapie wyboru wełny mineralnej, ale na produktach oferowanych w promocji już nie raz się naciąłem niestety... Dlatego radziłbym dwa razy się zastanowić przed kupnem, a co do rodzaju wełny to ja skłaniam się narazie się ku Knauf Insulation ale musze jeszcze wszystko skalkulować.

• 2 weeks później...
Propkin, dokładnie - akurat izolacja jest na tyle ważną kwestią, że pomyślnie wybrana i zamontowana będzie nam służyć przez cały okres eksploatowania budynku, także zdecydowanie nie ma co na niej szczędzić, ponieważ możemy stracić podwójnie, a odpowiednio gruba i solidna przyniesie naprawdę same zyski i to w szybkim czasie. Przeszukując różne oferty natknąłem się również na Knauf, o której wspomniałeś, i fakt - wydają się być całkiem atrakcyjnym producentem. Teraz buszuję tylko po sieci by znaleźć jakieś opinie na ich temat, których póki co nie widzę za dużo...

Powiem szczerze, że również nie zalecam kupowania materiałów po super niskich cenach - nie ma wtedy pewności co do tego czy spełni materiał swoją rolę przez okres eksploatacji budynku. Dom budujemy raz więc lepiej nie oszczędzać, bo potem może nam się to odbić niekorzystnie.

W przypadku ocieplenia poddasza istotne jest, aby ocieplenie było wykonane dwuwarstwowo - między krokwiami i pod krokwiami. Grubośc minimalna to 25 cm. Zalecana 30 cm.

Tutaj kilka linków do wykonania http://www.youtube.com/user/kanalrockwool#p/a/u/1/lFjZtEOwyrE

http://przewodnik.rockwool.pl/doradztwo/wskazowki-wykonawcze/izolacja-poddasza-uzytkowego-typu-nieszczelnego-dla-pary-wodnej-z-zastosowaniem-plyt-toprock-i-superrock.aspx

Napisałem już w innym wątku ale powtórzę:

Sam ocieplam poddasze, kupiłem w OBI parę rolek na próbę. Z wyglądu (poza kolorem) i na dotyk nie odbiega jakościowo od porównywalnych parametrami np. ISOVER-Unimata czy URSA Silver (ta jest wg. mnie nawet gorsza bo się bardzo strzępi - jest mniej zwarta). Niestety pachnie bardzo nieciekawie (jak z kanalizacji) może dlatego ta przecena. Mam nadzieję, że smrodek spod paroizolacji i płyt wydobywać się nie będzie.

Mam już ocieplone prawie całe poddasze i podtrzymuję co napisałem. Wełna niegorsza od porównywalnych parametrami ale niemal dwa razy droższych produktów innych producentów. Daję 30cm w dwóch warstwach, więc trochę grosza zostanie. A smrodek już wywietrzał.