Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej srednicy świder do słupków ogrodzeniowych?

Recommended Posts

jakiej średnicy ręcznego świdra najlepiej użyć do zrobienia dołków pod słupki ogrodzeniowe w sosie betonowym? 17cm nie za mało? 22 nie za dużo? jak na świder ręczny? a wogóle to jakiego typu świdrem najlepiej się pracuje? typu fiskars z kilkoma zwojami czy rzemiosło z jednym zwojem?

Witam;

a to zależy od tego jaki masz stan "finansów" są różne, ręczne, silnikowe i pewnie jakieś tam jeszcze. Standardowa rura pod siatkę - musi być wkopana w głąb poniżej poziomu zamarzania powiedzmy ok. 1,2 - 1,3 m [albo ciut więcej] i taki słupek [profil zamknięty] ma średnicę 60 mm lub bok o długości 60 mm... Wiele mu nie potrzeba. Naprawdę.

pozdr

na mojej prowincji niestety nie mam takiej możliwości, planuję sobie w wolnej chwili po troszeczku wiercić i zalewać, tylko ni miałem nigdy styczności z takim sprzętem i nie wiem jaki z ręcznych byłby najlepszy no i zastanawiam się jaką konkretnie średnicę wybrać?

Ostatnio robię ogrodzenie siatka leśną. Dziury świdrem Fiskarska fi200 w bardzo ciężkiej glinie. Oczywiście nie jest łatwo. Spokojnie w jeden weekend da się 100 dziur zrobić (około 70 cm głębokie) i rozwiesić 130m siatki leśnej. Świder bardzo wytrzymały. Czasem nawet na niego stąpałem, żeby jakoś szło. W luźniejszych gruntach będzie luks maszyna.

A co do średnicy to myślę, że 20 cm będzie ok do zalewania. Jak przyjdzie czas to będę docelową siatkę tak robił. Trochę gruzu się nawrzuca, betonu i będzie dobrze.

20cm? zdaje się, że fiskars ma świdry 17 i 22cm?

Witam kolego ...

Świderkiem fiskarsa 17 stawiam znaki drogowe - jak dla mnie najlepszy wybór. !!! 22 troszkę się zmęczysz przy glinie jak i przy kopaniu w piasku. 17 znacznie szybciej się wierci. Do prawidłowego postawienia słupków do ogrodzenia potrzebujesz jeszcze tylko dobry 'ubijaczek' by zagęścić grunt i będzie garało ;)

pozdrawiam .... Marcin

Ja kupiłem tu: http://allegro.pl/swider-glebowy-wiertlo-do-gleby-wiertnica-i1688317534.html. Średnica 24 cm. Kopałem w zeszłym roku 160 mb ogrodzenia co 2,5 m słupek na głębokość ok. 60cm. Jeżeli jest sama glina to idzie rewelacyjnie. Jeżeli są kamienie to kup sobie od razu porządną breche (łom). Miałem dużo kamienia i zajęło mi to tydzień.

Ja zrobiłem sobie sam taki świderek o średnicy 20cm. mniejszej nie polecam, wykopałem nim ponad 100słupków, tylko że u mnie jest piaseczek :)

http://i3.fmix.pl/fmi791/4b00fca2000ed06e4ca37342/zdjecie.jpg

[/url]http://i3.fmix.pl/fmi44/c0b730fb002ce42e4ca37428/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi87/27ca8820002c31854ca373ea/zdjecie.jpg

• 3 years później...

Powoli przygotowuję się do zrobienia ogrodzenia. Mam już słupki betonowe kwadratowe o wymiarach 10cm x 10cm. Do wiercenia chciałbym użyć świdra. Mam już ręczny o średnicy 20cm. Jak myślicie...czy taka średnica będzie odpowiednia czy nie za mała przy takim wymiarze słupka? Słupek po wsadzeniu w dołek ma być zalewany betonem. Głębokość posadowienia słupka około 80cm. Czy może jednak 25cm świder byłby lepszy ?! Gleba to glina, także nie będzie łatwo.

Myślę także o zakupie świdra spalinowego, ale który wybrać, żeby nie padł przy pierwszym wiercenie .Czy w cenie do 850zł kupię coś w miarę solidnego? Wypożyczenie sprzętu odpada, u nas na prowincji nie ma skąd. Czy Ktoś ze swojego doświadczenia coś doradzi?

• 3 months później...
Powoli przygotowuję się do zrobienia ogrodzenia. Mam już słupki betonowe kwadratowe o wymiarach 10cm x 10cm. Do wiercenia chciałbym użyć świdra. Mam już ręczny o średnicy 20cm. Jak myślicie...czy taka średnica będzie odpowiednia czy nie za mała przy takim wymiarze słupka? Słupek po wsadzeniu w dołek ma być zalewany betonem. Głębokość posadowienia słupka około 80cm. Czy może jednak 25cm świder byłby lepszy ?! Gleba to glina, także nie będzie łatwo.

Myślę także o zakupie świdra spalinowego, ale który wybrać, żeby nie padł przy pierwszym wiercenie .Czy w cenie do 850zł kupię coś w miarę solidnego? Wypożyczenie sprzętu odpada, u nas na prowincji nie ma skąd. Czy Ktoś ze swojego doświadczenia coś doradzi?

Mam nieco inne doświadczenia.Robiąc siatkę by nieproszeni mieli utrudnienia,pojechałem chyba 8 lat temu by zakupić świder.Miałem do wyboru opcję prezentowaną wyżej z jednym zwojem alb z trzema.Wybrałem z trzema.Wysokość jak pamiętam była x3.Każdy ze słupków miał dospawane dodatkowe wąsy.Wąsy były na końcu słupka i wyżej ale jeszcze w ziemi(około 30 cm jedne od drugich)zalewałem pierwsze wąsy na małej warstwie gruzu.Poziomy miałem dziwne to i musiałem uważać na wygląd mojego ogrodzenia.Okręciłem się jak głupi z fachmanami z pobliskiego sklepu ale dałem radę.Na drugi czy trzeci dzień gruz i zalewanie końcowe.Siatkę miałem od faceta który miał ją z kopalni ,a właściwie robił z drutu z kopalni.Naciągnęliśmy siatkę i było pięknie. Dziś wiem ,że nie potrzebnie to robiłem bo po roku jak do mojej suczki podkopywali się adoratorzy ,nie wytrzymałem i zalałem siatkę w betonie na całej długości.Powstał ziemny mur ,który jak na razie nie kruszy się i służy.Kret sporadycznie ale to ten który przebiegnie pod brama wjazdową.

Edytowane przez niktspecjalny