edde 01.07.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 jakiej średnicy ręcznego świdra najlepiej użyć do zrobienia dołków pod słupki ogrodzeniowe w sosie betonowym? 17cm nie za mało? 22 nie za dużo? jak na świder ręczny? a wogóle to jakiego typu świdrem najlepiej się pracuje? typu fiskars z kilkoma zwojami czy rzemiosło z jednym zwojem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 01.07.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Witam;a to zależy od tego jaki masz stan "finansów" są różne, ręczne, silnikowe i pewnie jakieś tam jeszcze. Standardowa rura pod siatkę - musi być wkopana w głąb poniżej poziomu zamarzania powiedzmy ok. 1,2 - 1,3 m [albo ciut więcej] i taki słupek [profil zamknięty] ma średnicę 60 mm lub bok o długości 60 mm... Wiele mu nie potrzeba. Naprawdę.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 01.07.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 najlepiej pracuje się świdrem spalinowym. u mnie w miescie wypozyczenie takiej spalinowej makity kosztuje 120 zł na dobę. polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.07.2011 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 na mojej prowincji niestety nie mam takiej możliwości, planuję sobie w wolnej chwili po troszeczku wiercić i zalewać, tylko ni miałem nigdy styczności z takim sprzętem i nie wiem jaki z ręcznych byłby najlepszy no i zastanawiam się jaką konkretnie średnicę wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 01.07.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Ostatnio robię ogrodzenie siatka leśną. Dziury świdrem Fiskarska fi200 w bardzo ciężkiej glinie. Oczywiście nie jest łatwo. Spokojnie w jeden weekend da się 100 dziur zrobić (około 70 cm głębokie) i rozwiesić 130m siatki leśnej. Świder bardzo wytrzymały. Czasem nawet na niego stąpałem, żeby jakoś szło. W luźniejszych gruntach będzie luks maszyna.A co do średnicy to myślę, że 20 cm będzie ok do zalewania. Jak przyjdzie czas to będę docelową siatkę tak robił. Trochę gruzu się nawrzuca, betonu i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.07.2011 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 20cm? zdaje się, że fiskars ma świdry 17 i 22cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 01.07.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Witam; weź 22 cm, zawsze będzie wygodniej większe kamulce wrzucać i gruz który zawsze jest na budowie bez konieczności walenia młotem. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankaimarcin 02.07.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 20cm? zdaje się, że fiskars ma świdry 17 i 22cm? Witam kolego ... Świderkiem fiskarsa 17 stawiam znaki drogowe - jak dla mnie najlepszy wybór. !!! 22 troszkę się zmęczysz przy glinie jak i przy kopaniu w piasku. 17 znacznie szybciej się wierci. Do prawidłowego postawienia słupków do ogrodzenia potrzebujesz jeszcze tylko dobry 'ubijaczek' by zagęścić grunt i będzie garało pozdrawiam .... Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emisb 02.07.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Ja kupiłem tu: http://allegro.pl/swider-glebowy-wiertlo-do-gleby-wiertnica-i1688317534.html. Średnica 24 cm. Kopałem w zeszłym roku 160 mb ogrodzenia co 2,5 m słupek na głębokość ok. 60cm. Jeżeli jest sama glina to idzie rewelacyjnie. Jeżeli są kamienie to kup sobie od razu porządną breche (łom). Miałem dużo kamienia i zajęło mi to tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 03.07.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Ja zrobiłem sobie sam taki świderek o średnicy 20cm. mniejszej nie polecam, wykopałem nim ponad 100słupków, tylko że u mnie jest piaseczek http://i3.fmix.pl/fmi791/4b00fca2000ed06e4ca37342/zdjecie.jpg [/url]http://i3.fmix.pl/fmi44/c0b730fb002ce42e4ca37428/zdjecie.jpg http://i2.fmix.pl/fmi87/27ca8820002c31854ca373ea/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 08.07.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 20cm? zdaje się, że fiskars ma świdry 17 i 22cm? Mierzyłem na oko. To pewnie będzie 22cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 08.07.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 tylko że u mnie jest piaseczek Zwyczajnie poszedłeś na łatwiznę. Trzeba było choć na gruby żwir trafić dla przygody:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 08.07.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Zwyczajnie poszedłeś na łatwiznę. Trzeba było choć na gruby żwir trafić dla przygody:rotfl: Oj tak łatwo nie było, trafiały się korzonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Glicynka 01.03.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Powoli przygotowuję się do zrobienia ogrodzenia. Mam już słupki betonowe kwadratowe o wymiarach 10cm x 10cm. Do wiercenia chciałbym użyć świdra. Mam już ręczny o średnicy 20cm. Jak myślicie...czy taka średnica będzie odpowiednia czy nie za mała przy takim wymiarze słupka? Słupek po wsadzeniu w dołek ma być zalewany betonem. Głębokość posadowienia słupka około 80cm. Czy może jednak 25cm świder byłby lepszy ?! Gleba to glina, także nie będzie łatwo.Myślę także o zakupie świdra spalinowego, ale który wybrać, żeby nie padł przy pierwszym wiercenie .Czy w cenie do 850zł kupię coś w miarę solidnego? Wypożyczenie sprzętu odpada, u nas na prowincji nie ma skąd. Czy Ktoś ze swojego doświadczenia coś doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 08.06.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Też się przymierzam do stawiania ogrodzenia. Póki co ma być z siatki leśnej. Później postawię z siatki. Pytanie czym różnią się te świdry Fiskarsa i takie rzemieślnicze. Mam glinę więc domyślam się, że łatwo nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.06.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Powoli przygotowuję się do zrobienia ogrodzenia. Mam już słupki betonowe kwadratowe o wymiarach 10cm x 10cm. Do wiercenia chciałbym użyć świdra. Mam już ręczny o średnicy 20cm. Jak myślicie...czy taka średnica będzie odpowiednia czy nie za mała przy takim wymiarze słupka? Słupek po wsadzeniu w dołek ma być zalewany betonem. Głębokość posadowienia słupka około 80cm. Czy może jednak 25cm świder byłby lepszy ?! Gleba to glina, także nie będzie łatwo. Myślę także o zakupie świdra spalinowego, ale który wybrać, żeby nie padł przy pierwszym wiercenie .Czy w cenie do 850zł kupię coś w miarę solidnego? Wypożyczenie sprzętu odpada, u nas na prowincji nie ma skąd. Czy Ktoś ze swojego doświadczenia coś doradzi? Mam nieco inne doświadczenia.Robiąc siatkę by nieproszeni mieli utrudnienia,pojechałem chyba 8 lat temu by zakupić świder.Miałem do wyboru opcję prezentowaną wyżej z jednym zwojem alb z trzema.Wybrałem z trzema.Wysokość jak pamiętam była x3.Każdy ze słupków miał dospawane dodatkowe wąsy.Wąsy były na końcu słupka i wyżej ale jeszcze w ziemi(około 30 cm jedne od drugich)zalewałem pierwsze wąsy na małej warstwie gruzu.Poziomy miałem dziwne to i musiałem uważać na wygląd mojego ogrodzenia.Okręciłem się jak głupi z fachmanami z pobliskiego sklepu ale dałem radę.Na drugi czy trzeci dzień gruz i zalewanie końcowe.Siatkę miałem od faceta który miał ją z kopalni ,a właściwie robił z drutu z kopalni.Naciągnęliśmy siatkę i było pięknie. Dziś wiem ,że nie potrzebnie to robiłem bo po roku jak do mojej suczki podkopywali się adoratorzy ,nie wytrzymałem i zalałem siatkę w betonie na całej długości.Powstał ziemny mur ,który jak na razie nie kruszy się i służy.Kret sporadycznie ale to ten który przebiegnie pod brama wjazdową. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts