mrTomo 01.07.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 (edytowane) Chcę zbudować wiatę na dwa samochody. Wymiar (dł. x szer) 5 x 5 z niewielkimi przedłużeniami dachu. Zastanawiam się nad samą budową dachu. Pierwotnie chciałem budować dach dwuspadowy o konstrukcji krokwiowej (bez jętek) opartej na 6-ciu zakotwionych słupach 14x14cm i dwóch murłatach 12x14cm. Krokwie chciałem dać 7x14cm co 80cm. Słupy usztywnione mieczami i dodatkowo wiązarami z przodu i tyłu wiaty (po dwie łaty skręcone z sobą poprzez słup). Kąt dachu 30°, wiatrownice. Trafiłem jednak na zdjęcie wiaty, o konstrukcji mniej więcej (na oko) 5x5m 4 słupy 14x14 połączone belkami tej samej grubości (dwie murłaty i dwa wiązary), 8 mieczy i na to wszytko krokwie co około 50cm, dach zupełnie płaski. Konstrukcja prosta jak budowa cepa i wygląda bardzo solidnie. Strasznie się podpaliłem (bo to mniej pracy i materiału) ale zaczynam mieć wątpliwości. Może zatem dach jednospadowy z 15° spadem? A może taki spad jest wart tyle samo co nic i nie warto go robić? Macie wiatki o takich rozmiarach z płaskimi lub jednospadowymi dachami? -- Postanowiłem zbudować z dachem jednospadowym. Naszkicowałem kilka rysunków jak mniej więcej sobie to wyobrażam. Czy może się ktoś wypowiedzieć co do konstrukcji? Mam nadzieję, że rysunki są wystarczająco czytelne - wszelkie uwagi mile widziane.wiata_r4.pdfwiata_r1.pdfwiata_r2.pdfwiata_r3.pdf Edytowane 2 Lipca 2011 przez mrTomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 04.07.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam Zanim pojawi się kilka wypowiedzi typu: "a projekt jest" i "niech ci to konstruktor policzy" ..... 1. Wiata z zadaszeniem jedno i dwu + spadowym to zasadniczo tyle samo materiau. 2. Zadaszenie jednospadowe przemawia do mnie tylko w przypadkach.... a) dobudowania czegoś do ściany b) budowania w granicy 3. Pochylenie nawet 15sto stopniowe ladniej wzglada niz dach plaski 4. Dla dachu jednospadowego - dalbym wyzsze krokwie (20 cm). 5. Dla dachu dwuspadowego - kazda para slupow 'wiazana' kleszczami, dodatkowa belka w kalenicy podparta na tych kleszczach i na niej wsparte krokwie. Pozdrawiam Chcę zbudować wiatę na dwa samochody. Wymiar (dł. x szer) 5 x 5 z niewielkimi przedłużeniami dachu. Zastanawiam się nad samą budową dachu. Pierwotnie chciałem budować dach dwuspadowy o konstrukcji krokwiowej (bez jętek) opartej na 6-ciu zakotwionych słupach 14x14cm i dwóch murłatach 12x14cm. Krokwie chciałem dać 7x14cm co 80cm. Słupy usztywnione mieczami i dodatkowo wiązarami z przodu i tyłu wiaty (po dwie łaty skręcone z sobą poprzez słup). Kąt dachu 30°, wiatrownice. Trafiłem jednak na zdjęcie wiaty, o konstrukcji mniej więcej (na oko) 5x5m 4 słupy 14x14 połączone belkami tej samej grubości (dwie murłaty i dwa wiązary), 8 mieczy i na to wszytko krokwie co około 50cm, dach zupełnie płaski. Konstrukcja prosta jak budowa cepa i wygląda bardzo solidnie. Strasznie się podpaliłem (bo to mniej pracy i materiału) ale zaczynam mieć wątpliwości. Może zatem dach jednospadowy z 15° spadem? A może taki spad jest wart tyle samo co nic i nie warto go robić? Macie wiatki o takich rozmiarach z płaskimi lub jednospadowymi dachami? -- Postanowiłem zbudować z dachem jednospadowym. Naszkicowałem kilka rysunków jak mniej więcej sobie to wyobrażam. Czy może się ktoś wypowiedzieć co do konstrukcji? Mam nadzieję, że rysunki są wystarczająco czytelne - wszelkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 04.07.2011 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Dziękuję za odpowiedź. Po przemyśleniach (i wizycie w gminie) zdecydowałem się jednak na dach dwuspadowy (strefa IV opadów śniegu i wymagania min. 35° spadu. Rysunek dałem do dachu jednospadowego. Co do wiązania kleszczami wszystkich słupów - moje przeoczenie. Przy dwuspadowym uwzględniam również wiatrownice. Przyznam, ze nie myślałem o belce w kalenicy - jaki przekrój?Zastanawiam się również na mniejszym przekrojem krokiew przy spadku 35° (60x120?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 04.07.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam Przy 35 stopniach i 5m pomiędzy "murłatami" to będzie c.a. 3,7 metra krokwi (w zależności od szerokości okapu) tak więc : 1. Dużo to nie jest 2. Wolałbym 5x15, 6x18 (a kupowałbym takie, które "na oko" byłby najładniejsze;) ). 3. Przy 35 stopniach NIE DAWAŁBYM belki pod kalenicą i nie podpierałbym jej na kleszczach (bo nie będzie ładnie ) 4. Jak ostatnia krokiew jest "w krawędzi dachu" to zamiast wiatrownic wystarczy to obrobić zgrabnie blachą (tania jest w arkuszach a przy odrobinie pomyślunku jej gięcie też jest banalne.... Pozdrawiam Dziękuję za odpowiedź. Po przemyśleniach (i wizycie w gminie) zdecydowałem się jednak na dach dwuspadowy (strefa IV opadów śniegu i wymagania min. 35° spadu. Rysunek dałem do dachu jednospadowego. Co do wiązania kleszczami wszystkich słupów - moje przeoczenie. Przy dwuspadowym uwzględniam również wiatrownice. Przyznam, ze nie myślałem o belce w kalenicy - jaki przekrój? Zastanawiam się również na mniejszym przekrojem krokiew przy spadku 35° (60x120?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 05.07.2011 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Wymyśliłem jeszcze, że zepnę te słupy belkami z góry (na murłacie z zacięciem) zamiast kleszczami bocznymi. W ten sposób obniżę wysokość słupów (wiaty) o 20cm. Czy w takim układzie konieczne będę dodatkowe miecze?Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 05.07.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Wymyśliłem jeszcze, że zepnę te słupy belkami z góry (na murłacie z zacięciem) zamiast kleszczami bocznymi. W ten sposób obniżę wysokość słupów (wiaty) o 20cm. Czy w takim układzie konieczne będę dodatkowe miecze? Pozdrawiam, Witam Gdzie miałyby być te dodatkowe miecze?? (w stosunku do pierwotnego rozwiązania). Brakuje usztywnienia konstrukcji w płaszczyźnie prostopadłej do wjazdu ("na boki") - ale tak było "od początku". Miecze w świetle wjazdu nie sa najlepszym rozwiazniem, ale wskazanym (nawet jak te kleszcze miałby by być mocowane tak jak poprzednio - pod "murłatami" - do słupów). Jeżeli kleszcze bedą na belce to poza zacięciem można je mocować równiez do krokwi i wtedy ich liczba nie jest zdeterminowana liczbą słupów. (np dobieramy rozstaw krokwi tak aby było ich nieparzyście i dajemy "kleszcze" co drugą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 05.07.2011 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Dziękuję bardzo - i wszystko już jasne. W wolnej chwili dokończę rzut pionowy wg. poprawek i zamieszczę na forum. Może komuś kiedyś się przyda aczkolwiek uprzedzam - to mój pierwszy projekt - na potrzeby własne.Rysunki nie są "fachowe".Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za cenne uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barthelemy 23.03.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Możesz wysłać jakieś zdjęcia tej wiaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 31.12.2014 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Możesz wysłać jakieś zdjęcia tej wiaty? Wysłałbym, gdybym dostał pocztę z tego wątku ... ? Dziwne. Jak odszukam to wstawię. Ewentualnie zrobię nowe jeśli komuś to potrzebne. Powinienem mieć też gdzieś poprawione rysunki. O dziwo były bardzo przydatne do zgłoszenia w starostwie. Teoretycznie miał wystarczyć szkic a zachodu miałem z tym co nie miara. Zupełnie jakbym o pozwolenie budowlane prosił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts