Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiata - jaki dach płaski, jednospadowy czy dwuspadowy?

mrTomo

Recommended Posts

Chcę zbudować wiatę na dwa samochody. Wymiar (dł. x szer) 5 x 5 z niewielkimi przedłużeniami dachu.

Zastanawiam się nad samą budową dachu. Pierwotnie chciałem budować dach dwuspadowy o konstrukcji krokwiowej (bez jętek) opartej na 6-ciu zakotwionych słupach 14x14cm i dwóch murłatach 12x14cm. Krokwie chciałem dać 7x14cm co 80cm. Słupy usztywnione mieczami i dodatkowo wiązarami z przodu i tyłu wiaty (po dwie łaty skręcone z sobą poprzez słup). Kąt dachu 30°, wiatrownice.

Trafiłem jednak na zdjęcie wiaty, o konstrukcji mniej więcej (na oko) 5x5m 4 słupy

14x14 połączone belkami tej samej grubości (dwie murłaty i dwa wiązary), 8 mieczy i na to wszytko krokwie co około 50cm, dach zupełnie płaski. Konstrukcja prosta jak budowa cepa i wygląda bardzo solidnie.

Strasznie się podpaliłem (bo to mniej pracy i materiału) ale zaczynam mieć wątpliwości. Może zatem dach jednospadowy z 15° spadem? A może taki spad jest wart tyle samo co nic i nie warto go robić? Macie wiatki o takich rozmiarach z płaskimi lub jednospadowymi dachami?

--

Postanowiłem zbudować z dachem jednospadowym. Naszkicowałem kilka rysunków jak mniej więcej sobie to wyobrażam. Czy może się ktoś wypowiedzieć co do konstrukcji?

Mam nadzieję, że rysunki są wystarczająco czytelne - wszelkie uwagi mile widziane.

wiata_r4.pdf

wiata_r1.pdf

wiata_r2.pdf

wiata_r3.pdf

Edytowane przez mrTomo

Witam

Zanim pojawi się kilka wypowiedzi typu: "a projekt jest" i "niech ci to konstruktor policzy" ..... :)

1. Wiata z zadaszeniem jedno i dwu + spadowym to zasadniczo tyle samo materiau.

2. Zadaszenie jednospadowe przemawia do mnie tylko w przypadkach....

a) dobudowania czegoś do ściany

b) budowania w granicy

3. Pochylenie nawet 15sto stopniowe ladniej wzglada niz dach plaski

4. Dla dachu jednospadowego - dalbym wyzsze krokwie (20 cm).

5. Dla dachu dwuspadowego - kazda para slupow 'wiazana' kleszczami, dodatkowa belka w kalenicy podparta na tych kleszczach i na niej wsparte krokwie.

Pozdrawiam

Chcę zbudować wiatę na dwa samochody. Wymiar (dł. x szer) 5 x 5 z niewielkimi przedłużeniami dachu.

Zastanawiam się nad samą budową dachu. Pierwotnie chciałem budować dach dwuspadowy o konstrukcji krokwiowej (bez jętek) opartej na 6-ciu zakotwionych słupach 14x14cm i dwóch murłatach 12x14cm. Krokwie chciałem dać 7x14cm co 80cm. Słupy usztywnione mieczami i dodatkowo wiązarami z przodu i tyłu wiaty (po dwie łaty skręcone z sobą poprzez słup). Kąt dachu 30°, wiatrownice.

Trafiłem jednak na zdjęcie wiaty, o konstrukcji mniej więcej (na oko) 5x5m 4 słupy

14x14 połączone belkami tej samej grubości (dwie murłaty i dwa wiązary), 8 mieczy i na to wszytko krokwie co około 50cm, dach zupełnie płaski. Konstrukcja prosta jak budowa cepa i wygląda bardzo solidnie.

Strasznie się podpaliłem (bo to mniej pracy i materiału) ale zaczynam mieć wątpliwości. Może zatem dach jednospadowy z 15° spadem? A może taki spad jest wart tyle samo co nic i nie warto go robić? Macie wiatki o takich rozmiarach z płaskimi lub jednospadowymi dachami?

--

Postanowiłem zbudować z dachem jednospadowym. Naszkicowałem kilka rysunków jak mniej więcej sobie to wyobrażam. Czy może się ktoś wypowiedzieć co do konstrukcji?

Mam nadzieję, że rysunki są wystarczająco czytelne - wszelkie uwagi mile widziane.

Dziękuję za odpowiedź.

Po przemyśleniach (i wizycie w gminie) zdecydowałem się jednak na dach dwuspadowy (strefa IV opadów śniegu i wymagania min. 35° spadu.

Rysunek dałem do dachu jednospadowego. Co do wiązania kleszczami wszystkich słupów - moje przeoczenie.

Przy dwuspadowym uwzględniam również wiatrownice. Przyznam, ze nie myślałem o belce w kalenicy - jaki przekrój?

Zastanawiam się również na mniejszym przekrojem krokiew przy spadku 35° (60x120?)

Witam

Przy 35 stopniach i 5m pomiędzy "murłatami" to będzie c.a. 3,7 metra krokwi (w zależności od szerokości okapu) tak więc :

1. Dużo to nie jest

2. Wolałbym 5x15, 6x18 (a kupowałbym takie, które "na oko" byłby najładniejsze;) ).

3. Przy 35 stopniach NIE DAWAŁBYM belki pod kalenicą i nie podpierałbym jej na kleszczach (bo nie będzie ładnie :) )

4. Jak ostatnia krokiew jest "w krawędzi dachu" to zamiast wiatrownic wystarczy to obrobić zgrabnie blachą (tania jest w arkuszach a przy odrobinie pomyślunku jej gięcie też jest banalne....

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź.

Po przemyśleniach (i wizycie w gminie) zdecydowałem się jednak na dach dwuspadowy (strefa IV opadów śniegu i wymagania min. 35° spadu.

Rysunek dałem do dachu jednospadowego. Co do wiązania kleszczami wszystkich słupów - moje przeoczenie.

Przy dwuspadowym uwzględniam również wiatrownice. Przyznam, ze nie myślałem o belce w kalenicy - jaki przekrój?

Zastanawiam się również na mniejszym przekrojem krokiew przy spadku 35° (60x120?)

Wymyśliłem jeszcze, że zepnę te słupy belkami z góry (na murłacie z zacięciem) zamiast kleszczami bocznymi. W ten sposób obniżę wysokość słupów (wiaty) o 20cm. Czy w takim układzie konieczne będę dodatkowe miecze?

Pozdrawiam,

Witam

Gdzie miałyby być te dodatkowe miecze?? (w stosunku do pierwotnego rozwiązania).

Brakuje usztywnienia konstrukcji w płaszczyźnie prostopadłej do wjazdu ("na boki") - ale tak było "od początku".

Miecze w świetle wjazdu nie sa najlepszym rozwiazniem, ale wskazanym (nawet jak te kleszcze miałby by być mocowane tak jak poprzednio - pod "murłatami" - do słupów).

Jeżeli kleszcze bedą na belce to poza zacięciem można je mocować równiez do krokwi i wtedy ich liczba nie jest zdeterminowana liczbą słupów. (np dobieramy rozstaw krokwi tak aby było ich nieparzyście i dajemy "kleszcze" co drugą.

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo - i wszystko już jasne.

W wolnej chwili dokończę rzut pionowy wg. poprawek i zamieszczę na forum. Może komuś

kiedyś się przyda aczkolwiek uprzedzam - to mój pierwszy projekt - na potrzeby własne.

Rysunki nie są "fachowe".

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za cenne uwagi!

• 8 months później...
  • 2 years później...
Możesz wysłać jakieś zdjęcia tej wiaty?

Wysłałbym, gdybym dostał pocztę z tego wątku ... ?

Dziwne.

Jak odszukam to wstawię. Ewentualnie zrobię nowe jeśli komuś to potrzebne.

Powinienem mieć też gdzieś poprawione rysunki.

O dziwo były bardzo przydatne do zgłoszenia w starostwie.

Teoretycznie miał wystarczyć szkic a zachodu miałem z tym co nie miara.

Zupełnie jakbym o pozwolenie budowlane prosił.