Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fontanna do oczka wodnego + kaskada

Recommended Posts

Witajcie,

Mam oczko o głębokości ok. 1.70 m i szukam rozwiązania, aby zdubować fontannę oraz jednocześnie podpompować wodę do kaskady (wysokość 1.7 do lustra wody + jakieś 0.7m). Może ktoś podrzuci sprawdzoną firmę / pompę.

Jak robi się fontannę - jest jakaś lanca kończąca się tuż pod lustrem wody?

Michał

Nie jestem pewien jak jest teraz, ale kiedyś miałem fontannę w oczku i bardzo ciężko było mi ją ustawić aby wypuszczała wodę pionowo, sama konstrukcja wyglądała w ten sposób, że na dnie oczka ustawiony był filtr, na filtrze ustawiona pompka z lancą (to był zakupiony cały zestaw). Lanca była ruchoma i można było ją wydłużać lub skracać w zależności od potrzeb. Problemem było równe ustawienie filtra na dnie, trzeba było kombinować i dociążać filtr kamieniami w odpowiednich miejscach. Nawet jak się nam to udało to często lanca się przechylała i wpadała do wody i od nowa cala zabawa :) więc szybko zrezygnowaliśmy z fontanny. Ale tak jak mówię to było z 4-5 lat temu teraz może są inne rozwiązania. Co do kaskady to mam pompę, ale niestety nie znam marki (ogrodniczka ją założyła), wiem że musi do być pompa do pracy ciągłej, chociaż jak wcześniej sam montowałem to była pompa gardeny do pracy chwilowej i działała u mnie 2-3 lata ciągłej pracy z przerwą na zimę :)