Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty. c.w.u

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jacek150 napisał:
Ile Wam wychodzi miesięcznie za c.w.u ? U mnie przy 4 osobach pompa Nibe 1245 12kw wychodzi ok 70 zł za miesiąc . Wbudowany zbiornik 180 litrów.

Coś nie teges. Nasze 5 osób, grzejąc czystym prądem, 1 taryfa 0,56 gr/kWh, zużywa najwyżej 100 zł miesięcznie. Cyrkulacji brak.

Jacek150 napisał:
Mam cyrkulacje. pompka stale pracuje. Nie wiem jak sie komus udaje się płacic za energie za wodę ok 25 zł. Myślę że podgrzanie wody za ok 2 zł dziennie daje kwotę ok 60 zl na miesiąc i to jest realnym zużyciem miesięcznym prądu do c w u

Jacku

podałem moje realne zuzycie pradu przez PCi z podlicznika ( od 10.06 do dzis)

wczesniej juz gdzies pisalem ze grzeje wode raz dziennie (zbiornik 300l)

pochlania to ok. 2,5kWh - spisalem licznik przed 13.00 i po 15.00 ( w tych godzinach grzeje wode), + w sobote rano przegrzewam do 65stC

cyrkulacje mam , ale nie dziala.

pozdr

W sumie wyliczyłem zużycie prądu na cwu w czerwcu ok 120 kwh. Pompa była ustawiona na tryb ekonomiczny bez kombinowania z grzaniem w określonych godzinach poprostu jak wody brakowało to sie włączala pompa nawet w nocy. Pompa grzala wode do ok 48-50 stopni . Jak temp. spadla do ok 38 to podgrzewala do kolejnych 48-50 stopni.

hydrauli napisał:

Ogrzewanie cwu na poziomie 25 zł miesięczne samym prądem jest możliwe .Ale czy to jest komfort.

mysle ze jest to komfort

pod warunkiem ze - jak w moim przypadku - wystarcza cieplej wody na moj poranny prysznic, wieczorna kapiel w wannie corki i zonki, oraz oczywiscie ciepla woda na potrzeby codziennego zuzycia

hydrauli napisał:
Ogrzewanie cwu na poziomie 25 zł miesięczne samym prądem jest możliwe .Ale czy to jest komfort.

QQQQ napisał:
mysle ze jest to komfort

pod warunkiem ze - jak w moim przypadku - wystarcza cieplej wody na moj poranny prysznic, wieczorna kapiel w wannie corki i zonki, oraz oczywiscie ciepla woda na potrzeby codziennego zuzycia

Przy cenie 1kWh około 0,56zł daje to około 40l CWU dziennie na cała rodzinę.

Przy grzaniu tylko w II taryfie, daje około 50l CWU dziennie na całą rodzinę.

Oczywiście bez uwzględnienia istniejących strat, które nie są wcale małe.

sSiwy12 napisał:
Przy cenie 1kWh około 0,56zł daje to około 40l CWU dziennie na cała rodzinę.

Przy grzaniu tylko w II taryfie, daje około 50l CWU dziennie na całą rodzinę.

Oczywiście bez uwzględnienia istniejących strat, które nie są wcale małe.

cos nie tak bo ja zuzywam ok. 100l na prysznic, a wieczorem reszta rodziny ok 200l do wanny

koszt 1kWh = 0,32zł

Jacek150 napisał:
Dzienne zuzycie energii przez pompę wynosi ok 4-5kwh i nie musze brac prysznica w okreslonych godzinach

poranny prysznic biore od zawsze;)

a wieczorem kapiel reszty rodziny - tez dla nich to naturalne

nikt nikogo nie zmusza do prysznica/kapieli w okreslonych godzinach

Edytowane przez QQQQ

QQQQ napisał:
cos nie tak bo ja zuzywam ok. 100l na prysznic, a wieczorem reszta rodziny ok 200l do wanny

koszt 1kWh = 0,32zł

Sam policz (przepraszam za „skróty” w jednostkach):

25zł / 0,32zł = 78kWh

78kWh / 30 dni = 2,6kWh

2,6kWh daje około 65l CWU codziennie.

A Ty zużywasz:

300l x 4kWh = 12kWh dziennie

12kWh x 30 dni = 360kWh w miesiącu

360kWh x 0, 32zł = 115,2 zł

sSiwy12 napisał:
Sam policz (przepraszam za „skróty” w jednostkach):

25zł / 0,32zł = 78kWh

78kWh / 30 dni = 2,6kWh dzielone na 22 dni

2,6kWh daje około 65l CWU codziennie.

A Ty zużywasz:

300l x 4kWh = 12kWh dziennie

12kWh x 30 dni = 360kWh w miesiącu

360kWh x 0, 32zł = 115,2 zł

to mam perpetum mobile;) - no prawie

podane wyniki sa z podlicznika pradu i nie zamierzam ich w zaden sposob weryfikowac - wierze w te pomiary

QQQQ napisał:
to mam perpetum mobile;) - no prawie

podane wyniki sa z podlicznika pradu i nie zamierzam ich w zaden sposob weryfikowac - wierze w te pomiary

Zwracam nieśmiało, że odnosiłem sie do stwierdzenia:

hydrauli napisał:

Ogrzewanie CWU przez PCi nie jest ogrzewaniem „samym prądem” – a biorąc pod uwagę, ze pisał to instalator PCi ………

Być może zamiar i kontekst był inny, ale literalnie, to tak brzmi.

witam, dla celów porównawczych podam zużycie cwu w mieszkaniu wynajmowanym przez 4 młode osoby - w roku 2010 zużyły 90m3 cwu tj 247l/dobę, przy rozliczeniowym koszcie podgrzewu cwu (bez kosztu zimnej wody) z elektrociepłowni w wys 11zł/m3 wypadło 2,71zł/dobę. W innym mieszkaniu gdzie cwu jest z junkersa zużycie gazu GZ50 taryfa W1 razem z gotowaniem (raczej mało gotują), wynajmowanym również przez 4 młode osoby waha się od 0,8-1 m3/dobę, co przy cenie gazu 2,35zł/m3 wypada 1,88-2,35zł/dobę Edytowane przez kbab