Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty. c.w.u

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam cyrkulacje. pompka stale pracuje. Nie wiem jak sie komus udaje się płacic za energie za wodę ok 25 zł. Myślę że podgrzanie wody za ok 2 zł dziennie daje kwotę ok 60 zl na miesiąc i to jest realnym zużyciem miesięcznym prądu do c w u

Jacku

podałem moje realne zuzycie pradu przez PCi z podlicznika ( od 10.06 do dzis)

wczesniej juz gdzies pisalem ze grzeje wode raz dziennie (zbiornik 300l)

pochlania to ok. 2,5kWh - spisalem licznik przed 13.00 i po 15.00 ( w tych godzinach grzeje wode), + w sobote rano przegrzewam do 65stC

cyrkulacje mam , ale nie dziala.

pozdr

W sumie wyliczyłem zużycie prądu na cwu w czerwcu ok 120 kwh. Pompa była ustawiona na tryb ekonomiczny bez kombinowania z grzaniem w określonych godzinach poprostu jak wody brakowało to sie włączala pompa nawet w nocy. Pompa grzala wode do ok 48-50 stopni . Jak temp. spadla do ok 38 to podgrzewala do kolejnych 48-50 stopni.

Ogrzewanie cwu na poziomie 25 zł miesięczne samym prądem jest możliwe .Ale czy to jest komfort.

mysle ze jest to komfort

pod warunkiem ze - jak w moim przypadku - wystarcza cieplej wody na moj poranny prysznic, wieczorna kapiel w wannie corki i zonki, oraz oczywiscie ciepla woda na potrzeby codziennego zuzycia

Ogrzewanie cwu na poziomie 25 zł miesięczne samym prądem jest możliwe .Ale czy to jest komfort.

mysle ze jest to komfort

pod warunkiem ze - jak w moim przypadku - wystarcza cieplej wody na moj poranny prysznic, wieczorna kapiel w wannie corki i zonki, oraz oczywiscie ciepla woda na potrzeby codziennego zuzycia

Przy cenie 1kWh około 0,56zł daje to około 40l CWU dziennie na cała rodzinę.

Przy grzaniu tylko w II taryfie, daje około 50l CWU dziennie na całą rodzinę.

Oczywiście bez uwzględnienia istniejących strat, które nie są wcale małe.

Przy cenie 1kWh około 0,56zł daje to około 40l CWU dziennie na cała rodzinę.

Przy grzaniu tylko w II taryfie, daje około 50l CWU dziennie na całą rodzinę.

Oczywiście bez uwzględnienia istniejących strat, które nie są wcale małe.

cos nie tak bo ja zuzywam ok. 100l na prysznic, a wieczorem reszta rodziny ok 200l do wanny

koszt 1kWh = 0,32zł

Dzienne zuzycie energii przez pompę wynosi ok 4-5kwh i nie musze brac prysznica w okreslonych godzinach

poranny prysznic biore od zawsze;)

a wieczorem kapiel reszty rodziny - tez dla nich to naturalne

nikt nikogo nie zmusza do prysznica/kapieli w okreslonych godzinach

Edytowane przez QQQQ

cos nie tak bo ja zuzywam ok. 100l na prysznic, a wieczorem reszta rodziny ok 200l do wanny

koszt 1kWh = 0,32zł

Sam policz (przepraszam za „skróty” w jednostkach):

25zł / 0,32zł = 78kWh

78kWh / 30 dni = 2,6kWh

2,6kWh daje około 65l CWU codziennie.

A Ty zużywasz:

300l x 4kWh = 12kWh dziennie

12kWh x 30 dni = 360kWh w miesiącu

360kWh x 0, 32zł = 115,2 zł

Sam policz (przepraszam za „skróty” w jednostkach):

25zł / 0,32zł = 78kWh

78kWh / 30 dni = 2,6kWh dzielone na 22 dni

2,6kWh daje około 65l CWU codziennie.

A Ty zużywasz:

300l x 4kWh = 12kWh dziennie

12kWh x 30 dni = 360kWh w miesiącu

360kWh x 0, 32zł = 115,2 zł

to mam perpetum mobile;) - no prawie

podane wyniki sa z podlicznika pradu i nie zamierzam ich w zaden sposob weryfikowac - wierze w te pomiary

to mam perpetum mobile;) - no prawie

podane wyniki sa z podlicznika pradu i nie zamierzam ich w zaden sposob weryfikowac - wierze w te pomiary

Zwracam nieśmiało, że odnosiłem sie do stwierdzenia:

Ogrzewanie CWU przez PCi nie jest ogrzewaniem „samym prądem” – a biorąc pod uwagę, ze pisał to instalator PCi ………

Być może zamiar i kontekst był inny, ale literalnie, to tak brzmi.

witam, dla celów porównawczych podam zużycie cwu w mieszkaniu wynajmowanym przez 4 młode osoby - w roku 2010 zużyły 90m3 cwu tj 247l/dobę, przy rozliczeniowym koszcie podgrzewu cwu (bez kosztu zimnej wody) z elektrociepłowni w wys 11zł/m3 wypadło 2,71zł/dobę. W innym mieszkaniu gdzie cwu jest z junkersa zużycie gazu GZ50 taryfa W1 razem z gotowaniem (raczej mało gotują), wynajmowanym również przez 4 młode osoby waha się od 0,8-1 m3/dobę, co przy cenie gazu 2,35zł/m3 wypada 1,88-2,35zł/dobę Edytowane przez kbab