Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty. c.w.u

Jacek150

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy taniej gazem - raczej nie - to zależy od zużycia, w pierwszym mieszkaniu jest wanna, w drugim prysznic (tu zużycie dobowe waha się ok 330l/dobę w tym zw i cwu, bez osobnych liczników), a w 1 mieszkaniu zużyto w 2010r 88m3 zw, co razem z cwu (90m3) daje 488l/dobę - ci raczej wody nie oszczędzają. Dodam, że w podanych przykładach nie ma możliwości w ograniczeniach - cwu zużywają wg swoich potrzeb. Uzupełniając dane to należy zaznaczyć, że przeciętnie na podgrzanie cwu potrzeba 2-2,5kWh/dobę/osobę (z grubsza przyjmując 1000kWh/osobę rocznie to wypada 2,74kWh/dobę/osobę)- czym to dostarczymy i ile zapłacimy - to zależy od ceny nośnika energii i sprawności systemu, przypominam mój kalkulator

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=14

Edytowane przez kbab

Dalej nie wiem czy 60-70 zl za przygotowanie cwu za miesiąc to duzo czy mało. Wiem juz , ze ok 25 zl za miesiac to skrajnie niska cena za prad.

Jeśli faktycznie zużywasz 400 do 500l CWU dziennie i grzejesz tylko w I taryfie to, jest to bardzo dobry wynik (przy PCi).

Za gaz (2,3zł za 1m3) musiałbyś zapłacić około 130zł (przy takim zużyciu CWU).

Za 25zł miesięcznie, możesz (przy PCi) w I taryfie ogrzać około 110l CWU dziennie

Czyli gazem wychodzi taniej podgrzac cwu

elektrociepłownia rozliczając po 11zł/m3 cwu liczy podobnie kWh jak w gazie, ponieważ przy podgrzaniu 1m3 cwu o 40stC (potrzeba 48kWh), wypada 0,23zł/kWh, podobnie jak w GZ50 przy W-1, jak widać prądem nawet w tańszej taryfie jest sporo drożej

Edytowane przez kbab

Czemu przy wszystkich wyliczeniach nie bierzecie pod uwagę COP PCi? Przecież dzięki temu uzyskuje się więcej ciepła niż zużywa prądu... Ja u siebie uzyskałem COP=4,58 przy najprostszej powietrznej PCi.

bo my tu rozmawiamy o grzaniu prądem ale bezpośrednio;)

jaki masz całoroczny COP?

ps. dodam tylko że mam taką "maszynkę" tymi ręcami zrobioną co z powietrza wyciąga COP11.6

i co ty na to?

Edytowane przez jasiek71

bo my tu rozmawiamy o grzaniu prądem ale bezpośrednio;)

jaki masz całoroczny COP?

aaaaaaa..... abo ja patrzył na główny dział... ;)

ps. dodam tylko że mam taką "maszynkę" tymi ręcami zrobioną co z powietrza wyciąga COP11.6

i co ty na to?

Pokaż fotkę i opisz, a ja pozbieram szczękę z podłogi.... :)

Czemu przy wszystkich wyliczeniach nie bierzecie pod uwagę COP PCi? Przecież dzięki temu uzyskuje się więcej ciepła niż zużywa prądu... Ja u siebie uzyskałem COP=4,58 przy najprostszej powietrznej PCi.

jeśli masz problem z przeliczeniem to chętnie pomogę, przy takim COP i przy przeciętnym zapotrzebowaniu na cwu np 4 osobowej rodziny tj 10kWh/dobę Twoja PCi zużyje 2,5kWh/dobę (to już będzie z doliczoną stratą ok 15% na systemie), co oznacza że rocznie na cwu potrzebujesz 912kWh, im więcej z tego uda się zaspokoić w tańszej taryfie to będzie decydowało o koszcie cwu. Przy PCi jeśli średnia prądu zmieści się w 42gr/kWh to roczny koszt cwu w tym przypadku sięgnie 383zł co miesięcznie wypadnie po 32zł (niezły wynik)

Edytowane przez kbab

jeśli masz problem z przeliczeniem to chętnie pomogę, przy takim COP i przy przeciętnym zapotrzebowaniu na cwu np 4 osobowej rodziny tj 10kWh/dobę Twoja PCi zużyje 2,5kWh/dobę (to już będzie z doliczoną stratą ok 15% na systemie, co oznacza że rocznie na cwu potrzebujesz 912kWh, im więcej z tego uda się zaspokoić w tańszej taryfie to będzie decydowało o koszcie cwu. Przy PCi jeśli średnia prądu zmieści się w 42gr/kWh to roczny koszt cwu w tym przypadku sięgnie

383zł co miesięcznie wypadnie po 32zł (niezły wynik)

Popraw mnie jeśli się mylę:

Pierwsze wyniki pomiarów. W ciągu doby pompa ciepła zużyła 7,5kWh prądu i wyprodukowała 0,1242 GJ ciepła.

1GJ=277kWh, więc:

0,1242GJ*277=34,4kWh, czyli

COP=34,4/7,5=4,58

Na zasilaniu pompy jest miernik energii. Na obwodzie pompy ciepła zamontowany ciepłomierz. Pompa grzeje wodę w buforze do temperatury 48 stopni i włącza się jak temp. spadnie do 44.

jeśli PCi tyle pobrała na cwu to w prostym przeliczeniu bez strat ta ilość ciepła podgrzeje 720l wody o 40stC - jeśli takie jest zużycie - to może się zgadzać, chyba że straty na systemie są duże. Jeśli straty określimy na 15% to zużycie wypada na 610l/dobę (spore), ale to musiałby potwierdzić licznik wody. Może o wiele większe straty są na cyrkulacji? Edytowane przez kbab

ciekawe rozwiązanie, może się sprawdzić w praktyce, ale system powinien być dobrze izolowany, na pewno przyniesie spore oszczędności, pompa rzadko się włączy i na krótko, chociaż jej moc również wyjątkowo dopasowana. Jeśli wstępnie nie określi się strat na standardowej cyrkulacji to trudno policzyć zwrot z takiej modernizacji. Taniej byłoby w miejscu czujnika zastosować zwykły termostat z bojlera, który sterowałby obiegówką a efekt ten sam. Edytowane przez kbab

jeśli PCi tyle pobrała na cwu to w prostym przeliczeniu bez strat ta ilość ciepła podgrzeje 720l wody o 40stC - jeśli takie jest zużycie - to może się zgadzać, chyba że straty na systemie są duże. Jeśli straty określimy na 15% to zużycie wypada na 610l/dobę (spore), ale to musiałby potwierdzić licznik wody. Może o wiele większe straty są na cyrkulacji?

By sprawdzić straty buforowe i cyrkulacyjne musiałbym mieć licznik wody na wyjściu CWU z bufora. Raczej tego nie zainstaluję i tak mam dużo liczników. Podejrzewam, że i tak jako jeden z nielicznych mam liczniki ciepła i podaję rzeczywiste wielkości a nie wyliczone.

Moim zdaniem, w Twoim przypadku, występują duże straty na buforze (zasobnik ponad 700l – straty dobowe około 5kWh) + straty na cyrkulacji – też mogą być duże:

http://www.iko.pwr.wroc.pl/Air/Abstract/Poster-poster_Bednarczyk_Kulesza-03068-2934.pdf

Dopisałem:

Te 5kWh/dobę na buforze, to straty bez uwzględnienia COP PCi

Edytowane przez sSiwy12

Nie zrobi – straty pozostaną, no może na zasobniku będą mniejsze (bo będzie mniejszy).

Ale bufor mam większy i nie chcę mieć mniejszego :) Bufor ładnie optymalizował pracę kotła na pellety. Teraz ładnie łyka ciepło z kominka z PW.

Wyprzedzając sugestie o piecu dwufunkcyjnym, to informuję, że już to przerabiałem i dziękuję bardzo. Kocioł gazowy 23kW dwufunkcyjny ledwo sobie radził z podgrzaniem CWU w rozsądnych ilościach. Przy otwarciu dwóch kranów temperatura dramatycznie spadała. A teraz mam 3 łazienki i nigdzie wydajność temperaturowa i ilościowa nie spada przy normalnym użytkowaniu.

Nie zrobi – straty pozostaną, no może na zasobniku będą mniejsze (bo będzie mniejszy).

wg Kospela straty na 80l bojlerze to 0,82kWh/dobę

http://www.kospel.pl/pl/produkty/ogrzewacze-pojemnosciowe/osv-slim.html

wcześniej podałem przykłady 2 wynajmowanych mieszkań po 4 osoby i tam na cwu potrzeba po ok 10kWh/dobę, zatem czemu nie? Chociaż jak w innych tematach z wypowiedzi wynika zużycie cwu na 120l/dobę jest wystarczające, ale w tych przypadkach właściciele mieszkań nie mają wpływu na zapotrzebowanie na cwu wynajmujących, zatem nie muszą oszczędzać i stąd te dane. Zwłaszcza że również "fachowcy" od wyliczeń potwierdzają roczne zapotrzebowanie na przygotowanie cwu w wys 1000kWh/osobę (w podanych przykładach wypada nieco mniej, może ta różnica jest spowodowana tym, że to mieszkania studenckie i mniejsze jest zużycie latem).