Jacek150 03.07.2011 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Dalej nie wiem czy 60-70 zl za przygotowanie cwu za miesiąc to duzo czy mało. Wiem juz , ze ok 25 zl za miesiac to skrajnie niska cena za prad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek150 03.07.2011 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Czyli gazem wychodzi taniej podgrzac cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.07.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 (edytowane) czy taniej gazem - raczej nie - to zależy od zużycia, w pierwszym mieszkaniu jest wanna, w drugim prysznic (tu zużycie dobowe waha się ok 330l/dobę w tym zw i cwu, bez osobnych liczników), a w 1 mieszkaniu zużyto w 2010r 88m3 zw, co razem z cwu (90m3) daje 488l/dobę - ci raczej wody nie oszczędzają. Dodam, że w podanych przykładach nie ma możliwości w ograniczeniach - cwu zużywają wg swoich potrzeb. Uzupełniając dane to należy zaznaczyć, że przeciętnie na podgrzanie cwu potrzeba 2-2,5kWh/dobę/osobę (z grubsza przyjmując 1000kWh/osobę rocznie to wypada 2,74kWh/dobę/osobę)- czym to dostarczymy i ile zapłacimy - to zależy od ceny nośnika energii i sprawności systemu, przypominam mój kalkulator https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=14 Edytowane 3 Lipca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.07.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Dalej nie wiem czy 60-70 zl za przygotowanie cwu za miesiąc to duzo czy mało. Wiem juz , ze ok 25 zl za miesiac to skrajnie niska cena za prad. Jeśli faktycznie zużywasz 400 do 500l CWU dziennie i grzejesz tylko w I taryfie to, jest to bardzo dobry wynik (przy PCi). Za gaz (2,3zł za 1m3) musiałbyś zapłacić około 130zł (przy takim zużyciu CWU). Za 25zł miesięcznie, możesz (przy PCi) w I taryfie ogrzać około 110l CWU dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.07.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 (edytowane) Czyli gazem wychodzi taniej podgrzac cwu elektrociepłownia rozliczając po 11zł/m3 cwu liczy podobnie kWh jak w gazie, ponieważ przy podgrzaniu 1m3 cwu o 40stC (potrzeba 48kWh), wypada 0,23zł/kWh, podobnie jak w GZ50 przy W-1, jak widać prądem nawet w tańszej taryfie jest sporo drożej Edytowane 3 Lipca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 03.07.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Czemu przy wszystkich wyliczeniach nie bierzecie pod uwagę COP PCi? Przecież dzięki temu uzyskuje się więcej ciepła niż zużywa prądu... Ja u siebie uzyskałem COP=4,58 przy najprostszej powietrznej PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.07.2011 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 (edytowane) Czemu przy wszystkich wyliczeniach nie bierzecie pod uwagę COP PCi? Przecież dzięki temu uzyskuje się więcej ciepła niż zużywa prądu... Ja u siebie uzyskałem COP=4,58 przy najprostszej powietrznej PCi. bo my tu rozmawiamy o grzaniu prądem ale bezpośrednio;) jaki masz całoroczny COP? ps. dodam tylko że mam taką "maszynkę" tymi ręcami zrobioną co z powietrza wyciąga COP11.6 i co ty na to? Edytowane 3 Lipca 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 04.07.2011 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 bo my tu rozmawiamy o grzaniu prądem ale bezpośrednio;) jaki masz całoroczny COP? aaaaaaa..... abo ja patrzył na główny dział... ps. dodam tylko że mam taką "maszynkę" tymi ręcami zrobioną co z powietrza wyciąga COP11.6 i co ty na to? Pokaż fotkę i opisz, a ja pozbieram szczękę z podłogi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.07.2011 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Czemu przy wszystkich wyliczeniach nie bierzecie pod uwagę COP PCi? Przecież dzięki temu uzyskuje się więcej ciepła niż zużywa prądu... Ja u siebie uzyskałem COP=4,58 przy najprostszej powietrznej PCi. jeśli masz problem z przeliczeniem to chętnie pomogę, przy takim COP i przy przeciętnym zapotrzebowaniu na cwu np 4 osobowej rodziny tj 10kWh/dobę Twoja PCi zużyje 2,5kWh/dobę (to już będzie z doliczoną stratą ok 15% na systemie), co oznacza że rocznie na cwu potrzebujesz 912kWh, im więcej z tego uda się zaspokoić w tańszej taryfie to będzie decydowało o koszcie cwu. Przy PCi jeśli średnia prądu zmieści się w 42gr/kWh to roczny koszt cwu w tym przypadku sięgnie 383zł co miesięcznie wypadnie po 32zł (niezły wynik) Edytowane 4 Lipca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 04.07.2011 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 jeśli masz problem z przeliczeniem to chętnie pomogę, przy takim COP i przy przeciętnym zapotrzebowaniu na cwu np 4 osobowej rodziny tj 10kWh/dobę Twoja PCi zużyje 2,5kWh/dobę (to już będzie z doliczoną stratą ok 15% na systemie, co oznacza że rocznie na cwu potrzebujesz 912kWh, im więcej z tego uda się zaspokoić w tańszej taryfie to będzie decydowało o koszcie cwu. Przy PCi jeśli średnia prądu zmieści się w 42gr/kWh to roczny koszt cwu w tym przypadku sięgnie 383zł co miesięcznie wypadnie po 32zł (niezły wynik) Popraw mnie jeśli się mylę: Pierwsze wyniki pomiarów. W ciągu doby pompa ciepła zużyła 7,5kWh prądu i wyprodukowała 0,1242 GJ ciepła. 1GJ=277kWh, więc: 0,1242GJ*277=34,4kWh, czyli COP=34,4/7,5=4,58 Na zasilaniu pompy jest miernik energii. Na obwodzie pompy ciepła zamontowany ciepłomierz. Pompa grzeje wodę w buforze do temperatury 48 stopni i włącza się jak temp. spadnie do 44. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.07.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) jeśli PCi tyle pobrała na cwu to w prostym przeliczeniu bez strat ta ilość ciepła podgrzeje 720l wody o 40stC - jeśli takie jest zużycie - to może się zgadzać, chyba że straty na systemie są duże. Jeśli straty określimy na 15% to zużycie wypada na 610l/dobę (spore), ale to musiałby potwierdzić licznik wody. Może o wiele większe straty są na cyrkulacji? Edytowane 4 Lipca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 04.07.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Co sądzicie o tym projekcie cyrkulacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.07.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) ciekawe rozwiązanie, może się sprawdzić w praktyce, ale system powinien być dobrze izolowany, na pewno przyniesie spore oszczędności, pompa rzadko się włączy i na krótko, chociaż jej moc również wyjątkowo dopasowana. Jeśli wstępnie nie określi się strat na standardowej cyrkulacji to trudno policzyć zwrot z takiej modernizacji. Taniej byłoby w miejscu czujnika zastosować zwykły termostat z bojlera, który sterowałby obiegówką a efekt ten sam. Edytowane 4 Lipca 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 04.07.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 jeśli PCi tyle pobrała na cwu to w prostym przeliczeniu bez strat ta ilość ciepła podgrzeje 720l wody o 40stC - jeśli takie jest zużycie - to może się zgadzać, chyba że straty na systemie są duże. Jeśli straty określimy na 15% to zużycie wypada na 610l/dobę (spore), ale to musiałby potwierdzić licznik wody. Może o wiele większe straty są na cyrkulacji? By sprawdzić straty buforowe i cyrkulacyjne musiałbym mieć licznik wody na wyjściu CWU z bufora. Raczej tego nie zainstaluję i tak mam dużo liczników. Podejrzewam, że i tak jako jeden z nielicznych mam liczniki ciepła i podaję rzeczywiste wielkości a nie wyliczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.07.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Moim zdaniem, w Twoim przypadku, występują duże straty na buforze (zasobnik ponad 700l – straty dobowe około 5kWh) + straty na cyrkulacji – też mogą być duże:http://www.iko.pwr.wroc.pl/Air/Abstract/Poster-poster_Bednarczyk_Kulesza-03068-2934.pdf Dopisałem: Te 5kWh/dobę na buforze, to straty bez uwzględnienia COP PCi Edytowane 4 Lipca 2011 przez sSiwy12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.07.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 jeśli tak jak wyżej PCi na przygotowanie cwu dla 4 osób potrzebuje 7,5kWh/dobę to pod znakiem zapytania jest opłacalność inwestycji w taki system, kiedy podstawowy bojler zrobi to za 10kWh/dobę i to w tańszej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.07.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Nie zrobi – straty pozostaną, no może na zasobniku będą mniejsze (bo będzie mniejszy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 04.07.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Nie zrobi – straty pozostaną, no może na zasobniku będą mniejsze (bo będzie mniejszy). Ale bufor mam większy i nie chcę mieć mniejszego Bufor ładnie optymalizował pracę kotła na pellety. Teraz ładnie łyka ciepło z kominka z PW. Wyprzedzając sugestie o piecu dwufunkcyjnym, to informuję, że już to przerabiałem i dziękuję bardzo. Kocioł gazowy 23kW dwufunkcyjny ledwo sobie radził z podgrzaniem CWU w rozsądnych ilościach. Przy otwarciu dwóch kranów temperatura dramatycznie spadała. A teraz mam 3 łazienki i nigdzie wydajność temperaturowa i ilościowa nie spada przy normalnym użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 04.07.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Nie zrobi – straty pozostaną, no może na zasobniku będą mniejsze (bo będzie mniejszy). wg Kospela straty na 80l bojlerze to 0,82kWh/dobę http://www.kospel.pl/pl/produkty/ogrzewacze-pojemnosciowe/osv-slim.html wcześniej podałem przykłady 2 wynajmowanych mieszkań po 4 osoby i tam na cwu potrzeba po ok 10kWh/dobę, zatem czemu nie? Chociaż jak w innych tematach z wypowiedzi wynika zużycie cwu na 120l/dobę jest wystarczające, ale w tych przypadkach właściciele mieszkań nie mają wpływu na zapotrzebowanie na cwu wynajmujących, zatem nie muszą oszczędzać i stąd te dane. Zwłaszcza że również "fachowcy" od wyliczeń potwierdzają roczne zapotrzebowanie na przygotowanie cwu w wys 1000kWh/osobę (w podanych przykładach wypada nieco mniej, może ta różnica jest spowodowana tym, że to mieszkania studenckie i mniejsze jest zużycie latem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.07.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 W tym konkretnym opisywanym przypadku – a nie ogólnie. Ps. W mieszkaniu są mniejsze odległości od „produkcji CWU” do jej poboru i nie ma (z reguły) cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts