Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty. c.w.u

Jacek150

Recommended Posts

to prawda, ale PCi podała do systemu 34kWh/dobę, jeśli nie ustalimy zużycia cwu to również nie ocenimy sprawności systemu, to można najprościej ustalić chociażby z rachunku wod-kanu, lub z odczytu licznika, może być również tylko zw. Z moich wcześniejszych danych wynika, że nie będzie większego błędu jak przyjmiemy, że połowa to cwu. Edytowane przez kbab

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to prawda, ale PCi podała do systemu 34kWh/dobę, jeśli nie ustalimy zużycia cwu to również nie ocenimy sprawności systemu, to można najprościej ustalić chociażby z rachunku wod-kanu, lub z odczytu licznika, może być również tylko zw. Z moich wcześniejszych danych wynika, że nie będzie większego błędu jak przyjmiemy, że połowa to cwu.

Od wielu lat płacę za wodę i faktycznie średniorocznie w uproszczeniu można przyjąć, że w typowej rodzinie 55 % to woda zimna i 45 % to woda ciepła. Można w ten sposób na podstawie wodomierza oszacować ile zużywamy wody ciepłej, a co za tym idzie - ile nas to kosztuje. Różnica na "korzyść" zimnej zwiększa się oczywiście, kiedy dodamy podlewanie ogrodu, czy napełnianie basenu.

Od wielu lat płacę za wodę i faktycznie średniorocznie w uproszczeniu można przyjąć, że w typowej rodzinie 55 % to woda zimna i 45 % to woda ciepła. Można w ten sposób na podstawie wodomierza oszacować ile zużywamy wody ciepłej, a co za tym idzie - ile nas to kosztuje. Różnica na "korzyść" zimnej zwiększa się oczywiście, kiedy dodamy podlewanie ogrodu, czy napełnianie basenu.

Spróbuję też odczytywać zużycie całościowe wody. Na szczęście mierniki wody też mam w kotłowni (są dwa: całościowy i wody ogrodowej)

Pokaż fotkę i opisz, a ja pozbieram szczękę z podłogi.... :)

he he, z fotka trochę trudno bo nie jestem na miejscu ale postaram się opisać;

bierzemy zasobnik 140l dostosowany do trzonu kuchennego( bez wężownicy), montujemy go w szeregu z normalnym bojlerem.

do tego zasobnika a właściwie jego przyłącza do trzonu podpinamy wymiennik ciecz-powietrze z wentylatorem i pompką obiegową.

dolot wymiennika podłączamy pod środek ocieplonej połaci dachu blaszanego od południa( powietrze ciągniemy ze szczeliny went. pomiędzy blachą a membraną)

do tego wszystkiego dołączamy sterownik z regulowaną deltą który pilnuje temp. pod dachem i w zasobniku.

w słoneczny dzień łapiemy ponad 50*, w dzień pochmurny 35*(wtedy resztę musi podgrzać bojler)

średnio na jedną godzinę pracy ma przyrost o7.5* w tym zbiorniku 140l zużywając przy tym 105wh, dlatego napisałem COP 11,6 (można sobie policzyć)

to taka ciekawostka ale całkiem skuteczna, średnio z całego roku oszczędza połowę energii na cwu, reszta jest dogrzewana z tańszej taryfy.

całoroczny COP 2 (dlatego pytałem jaki masz całoroczny)

i to by było na tyle...:D

bierzemy zasobnik 140l dostosowany do trzonu kuchennego( bez wężownicy), montujemy go w szeregu z normalnym bojlerem.

do tego zasobnika a właściwie jego przyłącza do trzonu podpinamy wymiennik ciecz-powietrze z wentylatorem i pompką obiegową.

dolot wymiennika podłączamy pod środek ocieplonej połaci dachu blaszanego od południa( powietrze ciągniemy ze szczeliny went. pomiędzy blachą a membraną)

do tego wszystkiego dołączamy sterownik z regulowaną deltą który pilnuje temp. pod dachem i w zasobniku.

w słoneczny dzień łapiemy ponad 50*, w dzień pochmurny 35*(wtedy resztę musi podgrzać bojler)

średnio na jedną godzinę pracy ma przyrost o7.5* w tym zbiorniku 140l zużywając przy tym 105wh, dlatego napisałem COP 11,6 (można sobie policzyć)

to taka ciekawostka ale całkiem skuteczna, średnio z całego roku oszczędza połowę energii na cwu, reszta jest dogrzewana z tańszej taryfy.

Czyli solar ala Adam Słodowy :)

U nas na podgrzanie wody dla 4 osobowej rodziny pc zuzywa 4-4,5 kW/d, przed regulacją do 6-7 kW/d. W tej chwili pc wyłącza się od 6-13.00, 13-18.00 grzeje w trybie oszczędnym, od 18.00-23.00 w trybie normalnym, a od 23-6.00znowu w trybie oszczędnym. Jest jeszcze tryb luksusowy, ale go nie uzywamy. Mam Nibe 1245, licznik dwutaryfowy.

Mam podobne zużycie , czyli ok 5kwh. Zastanawiam sie nad jedna sprawą. teraz pompka cyrkulacji pracuje non - stop ale jesli podłącze programator i bedzie się np wyłączac od 24-6 rano i później bedzie pracowac z przerwami to straty powinny byc mniejsze

nie mam cyrkulacji, ale gdybym miał to za najdalszym pkt odbiory cwu zainstalowałbym termostat (np taki jak od bojlera, albo zwykły sterownik termiczny do pompki co), który sterowałby pompką tylko do czasu uzyskania ustawionej temperatury, oczywiście dodałbym programator czasowy ale podstawa to dobrze zaizolowane rury.

• 4 weeks później...

Witaj,

Ja też o czymś takim myślę tylko chcę ułożyć rurki pomiędzy blachą a membraną o dość dużej powierzchni wymiany (PVC lub miedź) i zasilić 300L zbiornik na cwu poprzez pompę obiegową + automatyka i zawory bezpieczeństwa.

Co o tym sądzisz, jak nie chcą o tym czytać tutaj to możesz na priv.:yes:

Kazjan.

W miesiącu lipcu u mnie wyszlo za caly miesiąc cwu 120 kw i nie chce zejśc niżej. Cyrkulacja pracuje od 6 rano do 23 . włącza się na 3 min , 12 minut odpoczywa i tak dalej. Serwisant Nibe tak ustawil sterowanie pompy cyrkulacji w pompie ciepła. Woda praktycznie caly czas w zbiorniku 180 litrowym 50 stopni . Od 23.30 do 6.30 mam grzanie wody wylączone.

W miesiącu lipcu u mnie wyszlo za caly miesiąc cwu 120 kw i nie chce zejśc niżej. Cyrkulacja pracuje od 6 rano do 23 . włącza się na 3 min , 12 minut odpoczywa i tak dalej. Serwisant Nibe tak ustawil sterowanie pompy cyrkulacji w pompie ciepła. Woda praktycznie caly czas w zbiorniku 180 litrowym 50 stopni . Od 23.30 do 6.30 mam grzanie wody wylączone.

Wyłącz cyrkulację ,ona traci 50 % ciepła.

Program jest bez sensu skoro w rurach jest ciągle ciepła woda to stygną.