Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gdzie kupić więźbę

wojtek120769

Recommended Posts

• 5 weeks później...

Może odpowiem trochę nie na temat, ponieważ sama buduję w lubelskim, ale cena drewna przez Was podana dla mnie jest powalająca. U nas w regionie najtaniej można kupić drewno na więźbę na Roztoczu, w okolicach Biłgoraja, Zwierzyńca za ok. 700 zł/m3 z impregnacją (ja kupiłam za 680). Drewno dlatego jest tańsze, ponieważ właściciele tartaków najczęściej dysponują własnym lasem. Może warto rozejrzeć się u Was za takimi możliwościami?

Pozdrawiam.

u nas mnóstwo świerkowych i sosnowych lasów dookoła, a drewno cholernie drogie. Dlaczego?? Tartaki kupują drewno na aukcjach z Nadleśnictw. Bliskość niemieckiej granicy powoduje wysokość cen. W okolicach Goerlitz jest zakład przeróbki drena, gdzie przerabia sie miesiecznie kilkadziesiąt tysiecy m3 przede wszystkim polskiego drewna. Nadlesnictwa sprzedajac na aukcjach nie mają pojęcia kto to drewnpo kupi. Kupują Niemcy dając najwyższa cenę. Tartaki, zeby mieć co robić (sprzedać) kupują również bardzo drogo, za co płaci końcowy klient, czyli my.

Przykład. Nadleśnictwo Swieradów zdrój organizowało nie tak dawno aukcję, na której zaoferowano prawie 10.000 m3 świerka. Niemcy kupili wszystko.

Ciągnąć drewno na wiezbę z daleka, raczej nie ma sensu, transport zabija.

No tak, niezbyt by Ci się opłacało zamawiać więźbę w naszym regionie. Ciekawa jestem - z góry uprzedzam, że nie mam orientacji - jakie mogą być ceny np. w Czechach? To już nieco bliżej... A z tymi aukcjami to fakt. Zawsze drewno z nadleśnictw będzie droższe niż z prywatnego lasu.

do Czech mam około 10km, ale tam, niestety jak i większość mat. bud., drewno jeszcze droższe niż u nas.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
w oleśnicy (dolnośląskie) ceny wahają się od 790-850zł za więźbę impregnowaną zanurzeniowo. o impregnacji ciśnieniowej nikt tu nie słyszał, a jak pytm to widzę ironiczny uśmiech na twarzach właścicieli tartaków- czy to już tak się porobiło, że o suchej więźbie można pomarzyć, a impregnacja ciśnieniowa to "wymysł tych co czytają muratora"?? :bash: w każdym razie, czy szukać tańszej więźby czy taka cena w granicach 800zł jest do przyjęcia w moim regionie?

Witam. Wojtek120769 ja będę kupował albo w Pisarzowicach albo w Wesołówce ceny mają po 900 zł za m3 impregnowane zanurzeniowo /i tak trzeba będzie samemu jeszcze smarować/, taniej nie chcą i nie ma w okolicy. Dowóz mają i jak do Zgorzeleca to można się dogadać i będzie w cenie. Ja mam blisko i transport będzie w cenie. Jak chcesz to podam Ci nr telefonów na pw.

Asiazett jak w takiej cenie to kupuj, u nas też nik o ciśnieniowym nie słyszał.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
W okolicy W-wy 120zł m3 za impregnacje ciśnieniową, ceny więźby 790-830zł impregnowane zanurzeniowo. Czas oczekiwania 2-3tyg.

Skąd te ceny. Kuję teraz więźbę. Cena z impregnacją i dowozem do Radzymina - Legionowo 710 zł, Węgrów 750 zł, Iłża 770 zł, Sadowne 750 zł, Krasnosielc 710, Ostrołęka (tu kupuję z polecenia) 720 zł Czas oczekiwania 7-10 dni

Witam. Pirawawa skąd Ty masz takie ceny, naprawdę dobre. U nas jak pisałem najtaniej 900 zł, a są tartaki które mają po 1100 zł, wszytsko impregnowane zanurzeniowo nikt nie robi tego ciśnieniowo.

Ale różnica prawie 200 zł na metrze to naprawdę sporo przy ilościach kupowanych na dom.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Skąd te ceny. Kuję teraz więźbę. Cena z impregnacją i dowozem do Radzymina - Legionowo 710 zł, Węgrów 750 zł, Iłża 770 zł, Sadowne 750 zł, Krasnosielc 710, Ostrołęka (tu kupuję z polecenia) 720 zł Czas oczekiwania 7-10 dni

A jak się nazywa ten tartak z Ostrołęki? Ja kontaktowałam się z jednym na razie z okolic Łochowa i nie mam porównania a widzę że kolega już obcykany... Czy tylko Ostrołękę ci polecono? Co z Legionowem- czemu nie?

• 2 weeks później...
Wojtek, pytałeś w Volku w Goerlitz? Ja tam kupowałam więźbę 2,5 roku temu i wtedy ceny były niższe od polskich, tak że nawet z transportem za 50 euro opłacało się kupić. Do Ciebie o wiele bliżej, więc i za transport mniej by policzyli. Zadzwoń i zapytaj albo podjedź, kilku ludzi mówi tam po polsku.