Przemolo 02.07.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witam,dostałem w spadku po poprzednim właścicielu domu instalację słonecznego ogrzewania wody. Ciśnieniomierz wskazuje mi tylko 1 atmosferę glikolu. Czy to znaczy, że glikolu jest za mało?Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić w jaki sposób można glikolu dolać? czy gdzieś w okolicy kolektora powinien być jakiś zawór, którym można dolać glikol? Czy samo dolanie spowoduje wzrost ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 04.07.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Przy grupie pompowej są króćce do napełniania/opróżniania instalacji. Do tego będziesz potrzebował specjalnej ręcznej pompki lub pompy elektrycznej przystosowanej do napełniania instalacji. Jeżeli nie masz zielonego pojęcia o co biega w tym temacie to bym to zlecił firmie. Dla pewności spuścić glikol, bo nie wiadomo ile już tam jest i jakie ma parametry, poza tym nabiją do odpowiedniego ciśnienia a przy okazji odpowietrzą układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemolo 04.07.2011 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Poleci ktoś fachowca "solarowego" ze Śląska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.07.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 spytaj poprzedniego właściciela, w kompletach solarnych są pompki do uzupełniania glikolu w instalacji a samo uzupełnienie to prosta obsługa, takie ciśnienie jest dopuszczalne, jeśli układ nie jest zapowietrzony. Jeśli miałbyś problem ze zdobyciem takiej pompki to skontaktuj się z Hewalexem - na pewno prześlą. U mnie pompka jest ciągle podłączona do układu na poddaszu odcięta zaworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemolo 05.07.2011 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 No a skąd wiadomo, że glikolu jest za mało? czy wlewa się "ile wlezie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts