Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

źle wytyczony dom na działce

matylda2000

Recommended Posts

Witajcie,

proszę Was o poradę. Mam dom w stanie surowym. Okazało się, że dom jest źle wytyczony na działce!!! Miał być usytuowany 5m od granicy działki a jest 8m!! Nie sprawdziliśmy tego wcześniej (mamy szeroką działkę 30m), ale nie sądziliśmy, że geodeta może się pomylić:( Jednak pomylił się, kierownik budowy też się nie zorientował. W tym momencie rozbiórka nie wchodzi w grę, moje pytanie jest czy da się to jakoś formalnie odkręcić?? Z tym, że budynek jest 8m od granicy już się pogodziłam, ale przed nami odbiór budynku i chcielibyśmy, żeby w papierach było wszystko w porządku.

Czy można w tym momencie zmienić projekt zagospodarowania działki oraz treść pozwolenia na budowę? Czy to jest możliwe??

czy da się to jakoś formalnie odkręcić?? Z tym, że budynek jest 8m od granicy już się pogodziłam, ale przed nami odbiór budynku i chcielibyśmy, żeby w papierach było wszystko w porządku.

Czy można w tym momencie zmienić projekt zagospodarowania działki oraz treść pozwolenia na budowę? Czy to jest możliwe??

Będziecie najprawdopodobniej potrzebowali projekt zamienny i złożyć ponownie pozwolenie na budowę.

Polecam artykuł:

http://gazetadom.pl/prawo/1,65547,3395751.html

I to zacznij robić jak najszybciej, bo w skrajnym przypadku nadzór budowlany może nakazać rozbiórkę. Po co mieć problemy. Przesunięcie budynku o taką odległość to bardzo duża zmiana w stosunku do projektu...

eeee z tym nakazem rozbiórki to chyba przesada, ale faktycznie na ZUDP i pozwolenie trzeba będzie złożyć dokumentację.

A przy okazji mam pytanie - problem znajomych - mianowicie projektant, który robił adaptacje projektu na zagospodarowaniu określił poziom 0,00 na X m.n.p.p.m. (jako poziom przed schodami wejściowymi do budynku) ale nie zwrocił uwagi że w projekcie systemowym poziom 0,00 jest zaznaczony na gotowej posadzce na parterze (biorąc pod uwagę, że wejście do domu jest po paru schodkach) co powoduje różnicę o ok. 50cm. Czy w przypadku takiej oczywistej rozbierzności też należy zgłaszać do ZUDP - ja tak mu sugeeruje, ale jego kierownik chce chyba spróbować na zasadzie "może się nie zorientują".

Ponadto strzelił jeszcze jedną gafę na zagospodarowaniu podał, że budynek jest o 70 cm szerszy (a dokładniej mówiąc głębszy) niż w rzeczywistości, ale to jest chyba proste do wyjażnienia bo cała pozostała dokumentacja jest spójna i podaje właściwą szerokość budynku.

Edytowane przez pmgruch

Matylda - Niezbędne jest zamienne pozwolenie na budowę. Zmiana zagospodarowania terenu jest zmianą istotną w rozumieniu przepisów prawa budowlanego i wymaga zmiany pozwolenia na budowę, konieczna będzie aktualna mapa do celów projektowych, uzgodnienie ZUD, projekt. Zmiana odległości od drogi może być dużym problemem - jest to odległość, która podana jest w decyzji o warunkach zabudowy lub w planie miejscowym i może się okazać, że jest podana na sztywno, tzn. 5 m, a nie minimum 5 m. Musisz sprawdzić, jak jest u Ciebie.

pmgruch - w ZUD uzgadnia się projekt zagospodarowania terenu, wysokościowo oni tego raczej nie sprawdzają. Za to do wysokości może się przyczepić nadzór budowlany. Aby sprawę wyprostować należałoby uzyskać zamienne pozwolenie na budowę w zakresie wysokości budynku.

Dzięki za odpowiedź, dokładnie chodzi o odległość od sąsiada- jest 8m, a miało być 5m. Twoja odpowiedź dużo mi wyjaśniła, a najważniejsze jest to, że da się to odkręcić- mam nadzieje, że nie będzie problemów- tylko koszty i załatwianie:)

pmgruch - w ZUD uzgadnia się projekt zagospodarowania terenu, wysokościowo oni tego raczej nie sprawdzają. Za to do wysokości może się przyczepić nadzór budowlany. Aby sprawę wyprostować należałoby uzyskać zamienne pozwolenie na budowę w zakresie wysokości budynku.

Jeżeli chodzi o wysokość budynku to jest ona zgodna z dokumentacją, tylko jest różnica w rzędnej posadowienia.

A co z planem zagospodarowania w sytuacji gdy na planie szerokość budynku jest inna niż w dokumentacji projektowej (ewidetna pomylka adaptujacego o 70cm)?

Najważniejszy w projekcie budowlanym jest plan zagospodarowania terenu właśnie, bo to on jest uzgadniany w zud i w tej sytuacji po wybudowaniu będzie niezgodnie.

Pozwolenie na budowę załatwiałeś sam czy przez rojektanta? Jeśli przez projektanta, to niech się teraz męczy i odkręca. Jeśi sam, to zacznij od rozmowy w starostwie, najlepiej z osobą, która prowadziła Twoją sprawę (w sygnaturze pozwolenia najczęściej są inicjały osoby prowadzącej).

powodzenia