matylda2000 02.07.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witajcie, proszę Was o poradę. Mam dom w stanie surowym. Okazało się, że dom jest źle wytyczony na działce!!! Miał być usytuowany 5m od granicy działki a jest 8m!! Nie sprawdziliśmy tego wcześniej (mamy szeroką działkę 30m), ale nie sądziliśmy, że geodeta może się pomylić Jednak pomylił się, kierownik budowy też się nie zorientował. W tym momencie rozbiórka nie wchodzi w grę, moje pytanie jest czy da się to jakoś formalnie odkręcić?? Z tym, że budynek jest 8m od granicy już się pogodziłam, ale przed nami odbiór budynku i chcielibyśmy, żeby w papierach było wszystko w porządku. Czy można w tym momencie zmienić projekt zagospodarowania działki oraz treść pozwolenia na budowę? Czy to jest możliwe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alus1719508498 03.07.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 czy da się to jakoś formalnie odkręcić?? Z tym, że budynek jest 8m od granicy już się pogodziłam, ale przed nami odbiór budynku i chcielibyśmy, żeby w papierach było wszystko w porządku. Czy można w tym momencie zmienić projekt zagospodarowania działki oraz treść pozwolenia na budowę? Czy to jest możliwe?? Będziecie najprawdopodobniej potrzebowali projekt zamienny i złożyć ponownie pozwolenie na budowę. Polecam artykuł: http://gazetadom.pl/prawo/1,65547,3395751.html I to zacznij robić jak najszybciej, bo w skrajnym przypadku nadzór budowlany może nakazać rozbiórkę. Po co mieć problemy. Przesunięcie budynku o taką odległość to bardzo duża zmiana w stosunku do projektu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 08.07.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 No zmiana pozwolenia po fakcie to już nielegalna będzie. Ale może wam się uda i nikt nie zauważy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmgruch 11.07.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 (edytowane) eeee z tym nakazem rozbiórki to chyba przesada, ale faktycznie na ZUDP i pozwolenie trzeba będzie złożyć dokumentację. A przy okazji mam pytanie - problem znajomych - mianowicie projektant, który robił adaptacje projektu na zagospodarowaniu określił poziom 0,00 na X m.n.p.p.m. (jako poziom przed schodami wejściowymi do budynku) ale nie zwrocił uwagi że w projekcie systemowym poziom 0,00 jest zaznaczony na gotowej posadzce na parterze (biorąc pod uwagę, że wejście do domu jest po paru schodkach) co powoduje różnicę o ok. 50cm. Czy w przypadku takiej oczywistej rozbierzności też należy zgłaszać do ZUDP - ja tak mu sugeeruje, ale jego kierownik chce chyba spróbować na zasadzie "może się nie zorientują".Ponadto strzelił jeszcze jedną gafę na zagospodarowaniu podał, że budynek jest o 70 cm szerszy (a dokładniej mówiąc głębszy) niż w rzeczywistości, ale to jest chyba proste do wyjażnienia bo cała pozostała dokumentacja jest spójna i podaje właściwą szerokość budynku. Edytowane 11 Lipca 2011 przez pmgruch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarinqa 17.07.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Matylda - Niezbędne jest zamienne pozwolenie na budowę. Zmiana zagospodarowania terenu jest zmianą istotną w rozumieniu przepisów prawa budowlanego i wymaga zmiany pozwolenia na budowę, konieczna będzie aktualna mapa do celów projektowych, uzgodnienie ZUD, projekt. Zmiana odległości od drogi może być dużym problemem - jest to odległość, która podana jest w decyzji o warunkach zabudowy lub w planie miejscowym i może się okazać, że jest podana na sztywno, tzn. 5 m, a nie minimum 5 m. Musisz sprawdzić, jak jest u Ciebie.pmgruch - w ZUD uzgadnia się projekt zagospodarowania terenu, wysokościowo oni tego raczej nie sprawdzają. Za to do wysokości może się przyczepić nadzór budowlany. Aby sprawę wyprostować należałoby uzyskać zamienne pozwolenie na budowę w zakresie wysokości budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matylda2000 17.07.2011 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Dzięki za odpowiedź, dokładnie chodzi o odległość od sąsiada- jest 8m, a miało być 5m. Twoja odpowiedź dużo mi wyjaśniła, a najważniejsze jest to, że da się to odkręcić- mam nadzieje, że nie będzie problemów- tylko koszty i załatwianie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmgruch 18.07.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 pmgruch - w ZUD uzgadnia się projekt zagospodarowania terenu, wysokościowo oni tego raczej nie sprawdzają. Za to do wysokości może się przyczepić nadzór budowlany. Aby sprawę wyprostować należałoby uzyskać zamienne pozwolenie na budowę w zakresie wysokości budynku. Jeżeli chodzi o wysokość budynku to jest ona zgodna z dokumentacją, tylko jest różnica w rzędnej posadowienia. A co z planem zagospodarowania w sytuacji gdy na planie szerokość budynku jest inna niż w dokumentacji projektowej (ewidetna pomylka adaptujacego o 70cm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarinqa 21.07.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Najważniejszy w projekcie budowlanym jest plan zagospodarowania terenu właśnie, bo to on jest uzgadniany w zud i w tej sytuacji po wybudowaniu będzie niezgodnie.Pozwolenie na budowę załatwiałeś sam czy przez rojektanta? Jeśli przez projektanta, to niech się teraz męczy i odkręca. Jeśi sam, to zacznij od rozmowy w starostwie, najlepiej z osobą, która prowadziła Twoją sprawę (w sygnaturze pozwolenia najczęściej są inicjały osoby prowadzącej).powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts