Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam problem jak w temacie. Czy możecie coś poradzić? Kiedy się stosuje odcięcia? Jakie są zagrożenia/przeciwskazania? Deski są różnej długości 1m-2,20 m, szerokie 20 cm, grube 2 cm, dębowe. Czy ktoś tak położył deski i miał (nie miał) problemy?
Mam problem jak w temacie. Czy możecie coś poradzić? Kiedy się stosuje odcięcia? Jakie są zagrożenia/przeciwskazania? Deski są różnej długości 1m-2,20 m, szerokie 20 cm, grube 2 cm, dębowe. Czy ktoś tak położył deski i miał (nie miał) problemy?

Przy ustabilizowanym klimacie pomieszczeń, właściwej wilgotności wylewki i drewna oraz dopasowaniu systemu klejowego do jakości podkładu nie zachodzi potrzeba dylatowania (stosowania odcięć). Każde odstępstwo od powyższego zmusza do szczególnych rozwiązań - temat bardzo szeroki. Odpowiedż dotyczy wyłącznie podłóg drewnianych klejonych do podkładu. Pozdrawiam.

Skibusiu, tak jak radzi wyżej kolega jest dobrze.

Dzielenie płatów podłogi ma największe znaczenie przy podłogach pływających.

Tutaj np. panele Alloc można położyć bez dylatacji na 225 m2, a na drugim końcu skali jest Kronopol, który dopuszcza bodajże 40 m2.

Jeżeli deski w 80% mają wilgotność 8-9%. Podłoże jest suche i ma wilgotność mierzoną DNS lub wago suszarką 1,1% i do tego utrzymasz klimat pomieszczenia 20C i 50% wilgotności względnej powietrza, to nie musisz się martwić o dylatacje. Ponieważ jednak jest inaczej jak to w życiu bywa, a siły pęczniejącego drewna są olbrzymie musisz zastosować dodatkowe dylatacje. Wynika to z prostych wyliczeń matematycznych. Tym bardziej jak sądzę chodzi o 80m2 w jednym kawałku. Dylatacje dodatkowe wykonujesz co 6mb. Na przykład: pomieszczenie ma 12m długości, a deski będą ułożone w poprzek tej długości, to stosujesz jedną dodatkową dylatację o szer. 1-1,5cm, lub częściej kilka mniejszych (węższych). Załącz plan pomieszczenia!

No ale jak na środku salonu zrobić dylatację? Z 80 m 67 to salon z kuchnią (nie wierze że przez środek musi mi biegnąć dylatacja z korka) a 13 to gabinet. Hmmm.....zobaczę co mi jutro powiedzą.
No ale jak na środku salonu zrobić dylatację? Z 80 m 67 to salon z kuchnią (nie wierze że przez środek musi mi biegnąć dylatacja z korka) a 13 to gabinet. Hmmm.....zobaczę co mi jutro powiedzą.

Budynek ustabilizowany klimatycznie pozwala na na utrzymanie mikroklimatu w pomieszczeniach w bezpiecznym dla drewna przedziale od 45% do 65% RH w typowej dla mieszkań temperaturze. W takich warunkach dobrze wysuszone drewno o średniej wilgotności 8-9% solidnie przyklejone do podkładu leży spokojnie i nie trzeba żadnych dylatacji.

Zamiast dylatacji proponuję zakupić dobrze wysuszone drewno, ewentualnie wzmocnić podkład betonowy oraz dopasować system klejowy.

Trudno sobie wyobrazić centymetrową dylatację po środku salonu.

Z technicznego punktu widzenia przesunięcie podłogi w kierunku takiej dylatacji spowoduje miejscowe oderwanie desek od wylewki a to będzie przyczyną dalszej degradacji połączenia podłogi z podkładem. Pozdrawiam.