wp03 03.07.2011 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 (edytowane) Wśród nowości pracowni Dobre Domy pojawiły się wymienione w tytule projekty. http://www.dobredomy.pl/projekty/pliki/miranda/w1_h286.jpghttp://http://www.dobredomy.pl/projekty/pliki/miranda/w1_h286.jpgMiranda http://www.dobredomy.pl/projekty/pliki/kleopatra/w1_h286.jpgKleopatra Mnie one bardzo zaciekawiły (no nie będę ściemniał podobają mi się bardzo , nawet bardziej niż dotychczasowy faworyt projekt Krzysiek z Archipelagu) w związku z tym chętnie poczytałbym opinii bardziej doświadczonych niż ja użytkowników forum. Jak oceniacie te projekty? Projekt Miranda:http://www.dobredomy.pl/projekt/miranda Projekt Kleopatra:http://www.dobredomy.pl/projekt/kleopatra Edytowane 4 Lipca 2011 przez wp03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 05.07.2011 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Który z projektów jest waszym zdaniem ciekawszą propozycją i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 07.07.2011 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Jakie są minusy tych projektów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 09.07.2011 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 To może któryś z nich ma jakieś plusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 10.07.2011 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Mała zagadka dla chętnych:D. Który z projektów Miranda czy Kleopatra ma szerszy salon? Aby było prościej w Kleopatrze proszę nie uwzględniać wykusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 12.07.2011 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 No tak zagadka nie skusiła - widocznie słaba.A projekty też do bani czy jednak może ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 13.07.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Nikt nie chce gadać - niedobrze. Zacznę od takich w zasadzie pierdółek. Wygląd taki sobie - osobiście nie podobają mi się te widoczne elementy więźby, nie lubię szprosów, balkonów, wykuszy. Okrągłe okienka od spiżarni ni przypiął ni przyłatał. Kominki na tarasie i potężne kominy do nich - czy na pewno będą przydatne? Sporo takich "podrażaczy" w wyglądzie - jak to wychodzi w naturze? Ano bardzo różnie. Pewnie jak wszystko będzie zrobione na tip top, tak jak na wizualkach, to może się podobać. Ale w moich okolicach widzę, że raczej rzadko tak wychodzi i na staranne wykończenie elewacji i tych podrażaczy już nie styka. Program użytkowy zbliżony. Każdemu według potrzeb. Co mnie zastanawia - domy w powierzchni użytkowej o 30m2 większe od mojego malczaka, a salony mniejsze. Gdzieś się te metry porozłaziły. Nie twierdzę, że 25m2 to za mało. Jest to typowy duży pokój, jakich wiele w domach 20-30 letnich, niektórych blokach i kamienicach. Jeżeli ma być na stałe w takim pomieszczeniu i funkcja wypoczynkowa i jadalna, to nie da się ukryć, że będzie trochę ciasno z lekkim efektem zagracenia. Na poddaszu za lepsze uważam rozwiązanie z dostępem do strychu z korytarza, a nie przez łazienkę. Ostatni minus - schody. Nieciekawy ten zabieg u szczytu - bardzo nieporęczne do wnoszenia czegokolwiek większego na poddasze. Szerszy salon ma Miranda i z tych dwóch projektów trochę bardziej mi się podoba, choć przejście na strych bym zmieniła w ramach adaptacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 14.07.2011 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 (edytowane) Dzięki bowess - jesteś wielka (zresztą jak zwykle) Trochę ostudziłaś moje zachwyty nad projektami. Faktycznie sporo pierdółek posiada i ja jak na rasowego laika budowlanego przystało zaraz pieję z zachwytu . No cóż taki wzrokowiec jestem i projekt musi gały cieszyć. Projekty podobne, wizualnie ładne, wnętrza chyba dadzą się dostosować do moich potrzeb i co ważniejsze sporo mniejsze od wcześniejszych projektów. No, chociaż jeden parametr udało mi się poprawić. Szerokość części z salonem Mirandy faktycznie szersza aż (i tylko) o 30 centymetrów. Potwierdzają to rysunki szczegółowe obu projektów, które dostałem z biura architektonicznego. Natomiast poddasze w "części łazienkowej" faktycznie ciekawsze w Kleopatrze. Taki "miks" Mirandy z Kleopatrą (parter z Mirandy + pierdółki tj. wykusz z balkonikiem i poddasze z Kleopatry + dodatkowe facjatki) nawet już istnieje. Dobre domy proponują go jako projekt Adonis. Niestety ma już ok. 146 m2 powierzchni a salon tylko ok 1 m2 większy. Wielkie dzięki za zwrócenie uwagi na tzw. "podrażacze" i inne minusy tych projektów. Pozdrawiam Edytowane 14 Lipca 2011 przez wp03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 14.07.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Co do podobania się - pewnie, że fajnie, jak już wizualka od razu "trafia" w oko i serce. Pierwsze wrażenie jest ważne, ale nie wszystkie biura projektowe jednakowo się do tej kwestii przykładają. Dom powinien przede wszystkim odpowiadać mieszkańcom wnętrzem, bo jednak z wnętrz korzystamy codziennie od kilku do czasem 24 godzin, a zewnętrze właściwie widzimy częściej sąsiednich domów niż własnego, więc to raczej sąsiedztwo powinno być w naszym guście i ładnie wykończone. Może być tak, że trafisz projekt z idealnym środkiem a nudny, budkowaty, w brzydkich kolorach. I tu moim zdaniem nie ma co skreślać projektu, zwłaszcza gdy ma koszt budowy niższy od potencjalnych konkurentów. Zawsze można zlecić wykonanie nowego projektu elewacji i dokupić "ozdobne" materiały. I na pewno finansowo korzystniej wyjdzie taki lifting domu za 350 tys. niż wybór takiego za 400, który ma na gotowo lepszą wizualizację. Kiedy kupowaliśmy nasz projekt, Archeton miał jeszcze dużo takich wizualnie niezbyt zachęcających projektów. Teraz się poprawili. Do pooglądania rowiązanie środka Soni Lux (troszkę większy salon, wygodniejsze schody ze spocznikiem, mniej metrów na komunikację). http://gotowe-projekty-domow.pl/an_sonia_lux_z_ogrzewaniem_na_paliwo_stale.htm No i jeszcze jedno biuro, które ma ciekawe środki, a zewnętrza zupełnie bez fajerwerków - Dobre Projekty. Też do pooglądania wnętrz jeden mniejszy i jeden większy: http://www.dobreprojekty.pl/projekt_BW03b.html http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w4912b.html Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 16.07.2011 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 (edytowane) Co racja to racja, ale na piękne domy sąsiadów(w większości typu "zrób to sam" - architekt zjawisko nieznane) raczej nie mam co liczyć. Wolę mieć swój dom, którego widok będzie cieszyć oko a wnętrze zapewni komfort reszcie:D. Ba co za teoria (trzeba było studiować filozofię to byłoby jak znalazł i miałbym podstawę do fantazjowania), szkoda że w praktyce z tym gorzej. Wiem, że "wizualki" nie wszystkie są ciekawe (ale to marketingowy błąd pracowni), ponieważ dużo osób (a ja przede wszystkim) wertując tysiące projektów w pierwszym rzędzie zwracam uwagę na wygląd i jak mnie zaciekawi to dopiero dokładnie go zaczynam studiować. Z zaproponowanych projektów najbardziej odpowiada mi wnętrze domu W49.12b a jeszcze bardziej w wersji z garażem dwustanowiskowym czyli BW 47 ponieważ jego parter można zaaranżować podobnie jak poniżej zrobiłem to z Kleopatrą: (Przynajmniej tak mi się wydaje, że tak można zaaranżować parter - to muszę jeszcze potwierdzić?) Z zewnątrz średni, ale jak słusznie zauważyłaś to można zmienić. Więc nie ma problemu. Natomiast wracając jeszcze do tytułowych projektów: czy dostrzegłaś może jeszcze jakieś ich minusy? Pozdrawiam Edytowane 16 Lipca 2011 przez wp03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 17.07.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 W zasadzie więcej minusów nie widzę - wygląd wiadomo - kwestia gustu i funduszy, program użytkowy ma być dopasowany do rodziny. Jeden jeszcze detal z Mirandy - aż 11 okien połaciowych, spory koszt, ale przez to, że jeden ze szczytów domu zajęty przez dach garażu, to światło trzeba wpuścić przez dach. Zgadzam się, że niedopieszczone zewnętrza to duży błąd marketingowy. Nawet nie dużo osób, ale zdecydowana większość wybiera projekt po obrazku. Tylko, że nie wszyscy mają tak dużą swobodę finansową, żeby po prostu wziąć z tych obrazków najładniejszy projekt i postawić taki dom. A jak już zaczyna się wnikanie w to, jak zejść trochę z kosztów, to i mniej ozdobne projekty znajdują amatorów. Ja mam teoretycznie wybitnie atrakcyjne domy po sąsiedzku. A właściwie na podstawie bardzo atrakcyjnych gotowców. Tylko, że albo budują się baaardzo powoli, albo elewacja i otocznie czekają na lepsze czasy. No ale jak się już dokończą, to będę mieć widoki. Jeżeli nadal planujesz podpiwniczanie, co będzie wymagać sporych przeróbek projektowych, to może też szukać z piwnicą, a bez garażu, który się doprojektuje. Dość ciekawy moim zdaniem projekt podpiwniczony: http://gotowe-projekty-domow.pl/dp_bukowo_9.htm A przy okazji widać, jaki jest koszt domu tej wielkości z piwnicą. I jeszcze jeden - częściowo podpiwniczony. Z zewnątrz może niezbyt, ale środek ciekawy i też można dostawić z boku garaż (ale łazienka będzie wtedy ciemna): http://gotowe-projekty-domow.pl/an_olcha.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 20.07.2011 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Niezłe projekty. Olcha skromna zewnętrznie, ale wnętrze całkiem ciekawe. Zwłaszcza parter - układ salon, jadalnia i kuchnia - bardzo mi odpowiada. Bukowo 9 fajny z zewnątrz a wnętrze też niczego sobie. Zastanawiam się nad tym co napisałaś: Jeżeli nadal planujesz podpiwniczanie, co będzie wymagać sporych przeróbek projektowych, to może też szukać z piwnicą, a bez garażu, który się doprojektuje. Domyślam się, że podpiwniczenie jest sprawą bardziej skomplikowaną od strony projektowej niż doprojektowanie garażu i w związku z tym sporo droższą. Masz może rozeznanie w tej kwestii? Jakie są koszty (tak +/_) doprojektowania garażu, a jakie piwnicy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 21.07.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Koszty doprojektowywania są bardzo różne. W naszych stronach około 1000 zł za piwnicę i strop nad nią, ale znane mi przykłady to były domy na planie prostokąta i bardzo prostym układem ścian nośnych. Można znaleźć informacje, że da się taniej, ale nie wiem, czy te ceny obejmują przeprojektowanie instalacji. Spotkałam też wpisy o kosztach rzędu 2 tys. i trochę powyżej. Doklejenie prostego garażu u nas zaczyna się od 600-800 zł, ale zależnie od stopnia skomplikowania konstrukcji też może dociągnąć do 2 tys. Ogólnie koszt może być podobny, ale różne szczegóły mogą sprawić, że jedno z tych rozwiązań może być znacznie korzystniejsze. Na przykład w Z500 jest do kupienia pakiet "doklej sobie garaż" za 250 zł - gotowe rysunki i obliczenia, więc architekt adaptujący będzie miał o wiele mniej roboty. Znowu doprojektowanie prostej piwnicy może wyjść dużo taniej niż dokładanie skomplikowanego garażu. Chyba najlepiej byłoby już teraz znaleźć lokalnego architekta i dla konkretnych przypadków zapytać, co będzie korzystniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 21.07.2011 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Dzięki bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 24.07.2011 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Może jeszcze ktoś wypowie się na temat tytułowych projektów (Miranda i Kleopatra) lub innych o których tu wspomniano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 31.07.2011 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 31.07.2011 23:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 podbijam wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 02.08.2011 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 podbijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 04.08.2011 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wp03 05.08.2011 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts