Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzisz - odkryłeś nową prawdę o sobie. ;)

A poważnie - ostatnio w rozkwicie są wątki o tanim budowaniu, prostych, małych domach. Albo zmieniają się gusta, albo na forum trafia więcej budujących "tymi ręcami", albo kryzys wychodzi, albo kurs franka i zmiana polityki banków przy ustalaniu limitów kredytowych przekładają się na wybór zupełnie innych domów. Fakt, że są też inwestorzy z grubszym portfelem, ale oni z kolei budują większy metraż - przestronniejsze salony, sypialnie z garderobami, dodatkowe łazienki. Nastąpiło pewne rozwarstwienie - jest grupa, która chce budować tanio i dla rodziny 2+2 wybiera około 100m2 i jest grupa, która na pierwszym miejscu stawia komfort i dla podobnej rodziny wybiera 170-200 metrów. Co do strony wizualnej - różne są gusta. Na przykład Archon coraz więcej swoich projektów oferuje w dwóch stylizacjach, żeby zadowolić tradycjonalistów i "nowoczesnych". Dałam cudzysłów, bo to taka pseudonowoczesność, ale pomysł, żeby pokazać, jak łatwo odmienić wygląd domu przez kolory i dodatki na elewacji jest dobry.

Masz dwa wyjścia. Pierwsze - pogodzić się z faktem, że nikomu innemu te domy nie pasują i po prostu jako pionier zbudować wybrany. Drugie - wybrać projekt o podobnym programie użytkowym, który buduje więcej forumowiczów. :)

Jakaś to prawda jest, tyle że nie nowa. Zajmowanie się przeszłością jest (jakby to powiedzieć) wpisane w mój zawód. Gust może i nie najlepszy mam, ale trochę zdziwiło mnie że akurat te projekty są takie "przedpotopowe". Natomiast wiele innych o podobnej bryle, choćby Dom w rododendronach 6, cieszy się sporą sympatią i nikt nie wypomina im, że są przestarzałe. Wykończenie elewacji to chyba element zależny od naszych gustów, finansów itp. a przy tym raczej łatwo go zmienić i dopasować do potrzeb.

Co do wersji tradycyjnych i nowoczesnych (pseudonowoczesnych) z Archonu podobają mi się obie (czasami nawet bardziej te ostatnie). Zależy to przede wszystkim od bryły budynku, a mniej od wykończenia.

Mądrze prawisz bowess, zresztą jak zwykle. Dzięki.

Ba, być pionierem - ciekawie to zabrzmiało i jak będzie trzeba to nim będę. Na konstruktywną krytykę w tym czy innym przypadku będę liczył dalej i dziękuję za dotychczasową.

Pozdrawiam

Edytowane przez wp03

• 2 weeks później...

wp03 cos jednak musi być nie tak z tymi projektami, że nikt ich nie wybrał na tym forum ;) Albo tak jest, że morzu projektów w takim stylu lepiej wybrać podobny, ale bardziej popularny?

Więc:

Masz dwa wyjścia. Pierwsze - pogodzić się z faktem, że nikomu innemu te domy nie pasują i po prostu jako pionier zbudować wybrany. Drugie - wybrać projekt o podobnym programie użytkowym, który buduje więcej forumowiczów. :)

Witaj Aleksandryta

Jak sądzisz co jest z tymi projektami nie tak?

Mnie osobiście wydaje się, że to przede wszystkim z powodu "młodego wieku" tych projektów. Poza tym w tym "morzu projektów" cieszących się popularnością (a zwykle istniejących już od dłuższego czasu) mało jest takich, które mnie odpowiadają (wygląd zewnętrzny ale i wnętrze pasujące lub możliwe do przystosowania).

Chętnie poznałbym Twoją opinię.

Pozdrawiam

Edytowane przez wp03

• 2 months później...
  • 1 month później...
witam, jestem tu nowa. zakupilam projekt Kleopatra i wkrotce ruszamy z budowa. bede robic kilka zmian wiec prosze o opinie i porady. zlikwiduje spizanie wiec kuchnia bedzie wieksza, spizanie zrobie pod schodami. mam pyt. miedzy salonem a kuchnia jest taki kawalek sciany musze zrobic sciane na calej dlugosci z powodu drugiego stropu, wiec doradzcie czy zrobic przejscie z kuchni do salonu chy to nie ma sensu bo i tak sa blisko? no i druga sprawa, marzy mi sie pralnia i nie wiem gdzie ja wcisnac .... moze powinnnam z lazienki na dole zrobic sama toalete a reszte pralnia? nie wiem, prosze o rady, moze macie jakies ciekawe pomysly...

Witaj Juutka

Niemożliwe, nareszcie ktoś zainteresował się tym projektem. Bardzo mnie to cieszy.:wave:

Co do Twoich ewentualnych zmian, jeżeli mógłbym się odnieść (tak według mojego skromnego gustu, bo laikiem budowlanym jestem):

zlikwiduje spizanie wiec kuchnia bedzie wieksza, spizanie zrobie pod schodami.
Może i niezły pomysł, powierzchnia kuchni wzrośnie (dotychczasowe ok.9 to znowu nie tak wiele), ale czy bedzie wygodnie "biegać" przez całą chałupkę z kuchni do spiżarni - kawałek drogi będzie.

miedzy salonem a kuchnia jest taki kawalek sciany musze zrobic sciane na calej dlugosci z powodu drugiego stropu, wiec doradzcie czy zrobic przejscie z kuchni do salonu chy to nie ma sensu bo i tak sa blisko?
Jak rozumiem chcesz zrobić kuchnię zamkniętą? Moim zdaniem ciekawy pomysł (nie przepadam za otwartymi kuchniami) tylko czy w praktyce fajnie to będzie wyglądać, na pewno salon optycznie zmaleje. Zmniejszy się też przestrzeń przeznaczona na jadalnię (mniejszy stół lub inaczej ustawiony). Jeżeli to nie stanowi problemu to ok. Przejście w tej nowej ściance chyba osobiście bym zrobił - podobają mi się duże drzwi rozsuwane. Pytanie tylko czy to realne ze względu na niewielką przestrzeń? W każdym razie jakieś drzwi lub przynajmniej otwór bym zrobił. Może jestem leniwy, ale będzie bardziej praktycznie - wygodniej coś wnieść z kuchni bezpośrednio do salonu niż drogą okrężną prze hall. Ja osobiście zastanawiałem się nad trochę inną opcją - niepełnej ścianki, takiej mniej więcej na szerokość tego blatu kuchennego z trzema siedziskami.

marzy mi sie pralnia i nie wiem gdzie ja wcisnac .... moze powinnnam z lazienki na dole zrobic sama toalete a reszte pralnia? nie wiem, prosze o rady, moze macie jakies ciekawe pomysly..
Przychodzą mi do głowy takie luźne pomysły:

1. przestrzeń pomieszczeń 1/7, 1/8, 1/9 przemodelować na większą łazienkę z pralnią i pomiędzy nią a pokojem 1/6 zrobić kotłownię z ewentualnym przejściem do garażu.

2. na wspomnianej przestrzeni zaaranżować tylko łazienkę i pralnię a kotłownię przenieść do poszerzonego w tym celu specjalnie garażu. No tylko tu chyba trzeba się liczyć z wyższymi kosztami.

Pytanie też chyba istotne jak dużej kotłowni potrzebujesz. Czym będziesz ogrzewać dom? Jak gazem czy prądem to chyba można by było połączyć pralnię z kotłownią.

Pewnie moje pomysły nie są za specjalne - mówiłem taki ze mnie laik - teoretyk ;), ale może przynajmniej swoim przydługawym wpisem sprowokuję znawców tematu budowlanego do włączenia się do dyskusji.

Serdecznie pozdrawiam i obiecuję, że będę kibicował Ci w Twoich zmaganiach budowlanych, zwłaszcza jeżeli założysz dziennik.

• 1 month później...
ciekawy pomysl z ta pralnia... ale juz za pozno :( zrobilam lawy wedlug planu. nie moglam sie zdecydowac wiec zostawilam tak jak jest. moze na gorze cos jeszcze wymysle. nie mam garazu wiec jakos wykorzystam ten korytarzyk prowadzacy na strych nad garazem. od poniedzialku przychodza murarze a mi sie wciaz marza zmiany. :lol2:

• 2 years później...

Witaj

Jakiś czas temu (rok 2012) był to mój faworyt i miałem nadzieję według tego projektu zbudować dom. Wówczas podobnie jak Ty szukałem innych budujących Kleopatrę. Wtedy było słabo i chyba się to nie zmieniło. Jedynie jakieś informacje z samej budowy znalazłem pod tym adresem:

http://www.kleopatra.mojabudowa.pl/

Niby parę osób buduje (np. juutka), ale wpisów w internecie jakoś prawie nie ma.

Pozdrawiam

• 3 months później...