Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysa na fundamencie

abaran

Recommended Posts

Witam mam problem z fundamentami.

Wykonałem w tamtym roku fundamenty o szerokości 24 z betonu B-20 i zbrojenie 4x12 strzemiączka co 30 cm. Wszystko wykonywałem sam starając się żeby niczego nie zawalić a jednak. Fundamenty nie posiadają stopy nie było możliwości wykopać stopy. Zacząłem je kopać ręcznie ale grunt był z byt twardy i wynająłem koparę która wykopała tylko na 110 cm dalej też nie była w stanie zbyt twarde podłoże - piaskowiec i łupek. Kierownik budowy mi powiedział ze jak nie ma stopy to zrobimy tylko jedną płytę to budynek będzie lżejszy krycie blacho dachówką. Wszystko pięknie ładnie po wykonaniu fundamentów w tamtym roku trzy tygodnie padało i po tych deszczach zobaczyłem dwie rysy na fundamencie po przekątnej.O długości około 40 cm z chodzącej pionowo do ziemi przy czym na poziomie ziemi tylko ryska jak włos u góry jakieś 2 minimetry. W tym samym czasie na sąsiedniej działce pojawiła się rysa na budynku sąsiada który stoi już 16 lat. Zapytałem dwóch znajomych którzy maja firmy budowlane co z tym fantem zrobić powiedzieli ze jak było zbrojenie to żeby się nie przejmować fundament osiada. Zabezpieczyłem go na zimę i zamalowałem ryski tak ze ich nie było widać. Po zimie wszystko O.K. do teraz dzis byłem na budowie zobaczyć co się dzieje z ziemią czy bardzo siada po deszczach patrzę a tam dalej te ryski powychodziły i nie wiem czy to dalej ignorować czy coś z tym fantem zrobić.

zdjęcia dołączę jutro.

co o tym myślicie.

Edytowane przez abaran

Idąc tym samym tropem czy poszedł byś do "najtańszego" lekarza lub mechanika samochodowego? Z jakiś powodów są "tani"...

ps... Jasło... to tereny górzyste - nie stawiasz tych "fundamentów" na zboczu góry?

Nie można tak generalizować, czasami ten najdroższy lekarz jest gorszy od tego tańszego.

Gość zibik_eng
Nie można tak generalizować, czasami ten najdroższy lekarz jest gorszy od tego tańszego.

"czasami"...

Ktoś kto jest dobry zawsze będzie droższy od tego co jest kiepski, chyba że właśnie wygrał 5 mln zł w Lotto i mu już Lotto...:lol2: