abaran 03.07.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 (edytowane) Witam mam problem z fundamentami. Wykonałem w tamtym roku fundamenty o szerokości 24 z betonu B-20 i zbrojenie 4x12 strzemiączka co 30 cm. Wszystko wykonywałem sam starając się żeby niczego nie zawalić a jednak. Fundamenty nie posiadają stopy nie było możliwości wykopać stopy. Zacząłem je kopać ręcznie ale grunt był z byt twardy i wynająłem koparę która wykopała tylko na 110 cm dalej też nie była w stanie zbyt twarde podłoże - piaskowiec i łupek. Kierownik budowy mi powiedział ze jak nie ma stopy to zrobimy tylko jedną płytę to budynek będzie lżejszy krycie blacho dachówką. Wszystko pięknie ładnie po wykonaniu fundamentów w tamtym roku trzy tygodnie padało i po tych deszczach zobaczyłem dwie rysy na fundamencie po przekątnej.O długości około 40 cm z chodzącej pionowo do ziemi przy czym na poziomie ziemi tylko ryska jak włos u góry jakieś 2 minimetry. W tym samym czasie na sąsiedniej działce pojawiła się rysa na budynku sąsiada który stoi już 16 lat. Zapytałem dwóch znajomych którzy maja firmy budowlane co z tym fantem zrobić powiedzieli ze jak było zbrojenie to żeby się nie przejmować fundament osiada. Zabezpieczyłem go na zimę i zamalowałem ryski tak ze ich nie było widać. Po zimie wszystko O.K. do teraz dzis byłem na budowie zobaczyć co się dzieje z ziemią czy bardzo siada po deszczach patrzę a tam dalej te ryski powychodziły i nie wiem czy to dalej ignorować czy coś z tym fantem zrobić. zdjęcia dołączę jutro. co o tym myślicie. Edytowane 3 Lipca 2011 przez abaran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 03.07.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Hej cowboy'e . RAZ RUSZONEGO GRUNTU NIE WSYPUJE SIE, DO WYKOPU powtornie !!!!!!!!!!!!!!!!!!. I to jest pierwsza odpowiedz po co stosuje sie chudziak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav30 06.07.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 odpowiedz sobie na pytanie czy ta ryska za chwile nie pojawi się na murach - i co wtedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav30 06.07.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 mnie pojawiły sie "ryski" w dwóch rogach fundamentu po złym zagęszczaniu środka. kazałem rozebrać rogi i wymurować ponownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 06.07.2011 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Abaran... mysle ze nalepiej to posluchaj kierownika budowy, to jest jego praca i za to placisz. Zycze dobrego rozwiazania Twojego problemu i oby nastepnych nie bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 07.07.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Idąc tym samym tropem czy poszedł byś do "najtańszego" lekarza lub mechanika samochodowego? Z jakiś powodów są "tani"... ps... Jasło... to tereny górzyste - nie stawiasz tych "fundamentów" na zboczu góry? Nie można tak generalizować, czasami ten najdroższy lekarz jest gorszy od tego tańszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 08.07.2011 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Nie można tak generalizować, czasami ten najdroższy lekarz jest gorszy od tego tańszego. "czasami"... Ktoś kto jest dobry zawsze będzie droższy od tego co jest kiepski, chyba że właśnie wygrał 5 mln zł w Lotto i mu już Lotto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 08.07.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 wstaw jakieś zdjęcie tego fundamentu, na razie nie wynika czy masz płytę czy ławy i posadzkęBTW- na łupek i piaskowiec robienie czegoś takiego jak fundamenty to lekka przesada, chyba że będzie miał budynek 5 pięter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts