Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrównanie grubości podłoża pod mozaikę

Recommended Posts

Witam

Niestety spotkałem się z następującym problemem tj. muszę wyrównać grubość podłoża pod mozaikę. Zbudowałem obudowę wanny z konstrukcji profili i GK. Krawędź wanny wychodzi około 1,5 cm ponad obudowę. Założenie jest takie by mozaikę ułożyć równo z krawędzią wanny. Ze względu, że trzeba mozaikę kłaść na równe podłoże i grzebieniem jak najmniejszym potrzeba jest wyrównać podłoże około 0,5 cm i nie wiem czym taką warstwę zrobić. Gładzią szpachlową, zwykłym gipsem, klejem czy jakąś zaprawą? W jaki sposób ją położyć by było równo?

Dodam, że obudowa to tylko jedna płaska ścianka z zielonego GK zaimpregnowana folią w płynie.

Po pierwsze to nie przykleja się płytek na gładź gipsową. Po drugie pod płytki stosuje się podwójne krycie płytami G-K. Po trzecie, zapewne wanna jest akrylowa i wątpie zeby miała równy brzeg. W związku z tym twój plan układania mozaiki równo z krawędzią spali na panewce. Po wtóre, nie po to kładzie sie płyty GK zeby je jeszcze szpachlować. Grzebień do mozaiki to ząb 3 lub 4 mm.

Pozdrawiam

Też myślałem, że gładź to kiepski pomysł, ale w jednym z poradników internetowych pisało właśnie o wyrównaniu podłoża szpachlą gipsową stąd pytanie o poradę.

Co do podwójnego GK to o tym wiem, ale nie dało się wcisnąć pod krawędź podwójnej płyty. Przyklejona mozaika by wystawała poza wannę.

Co do brzegu wanny to jest w miarę równy i myślę, że uda mi się to w rozsądny sposób połączyć. W obecnej sytuacji to wątpię by to estetycznie wyglądało jak płytki będą schowane pod wannę.

Obudowę robiłem przed kładzeniem płytek na ścianach i nie wiedziałem dokładnie jaki wymiar zastosować.Przyjąłem margines błędu ale i tak mam uchybienie 5mm. W związku z tym w tej chwili mogę tylko położyć warstwę wyrównawczą.

Oczywiście wiem o rozmiarach grzebienia i dlatego podłoże musi być równiutkie i w odpowiednim miejscu.

Jeszcze jedno pytanie - czym przykleić mozaikę na maskownicy ocynkowanej? Można klejem elastycznym? (stosuję Mapei Glazurnik elastyczny przy płytkach na ogrzewaniu podłogowym)

Poradnik wprowadził cie w błąd z tą gładzią gipsową. Podwójne krycie stosuje się m.in dlatego zeby woda z kleju nie powyginała płyty i nie zepsuła wizualnie naszej całej roboty. Ja obudowuje ytongiem 5cm całą wannę. Do tej ocynkowanej blachy musisz stworzyć warstwę szczepną np z Cerplasta f. Atlas albo z hydroizolacji którą zapewne stosujesz w swojej łazience. jaka to mozaika? jeżeli szklana to musisz kupić do niej specjalny klej.

http://img546.imageshack.us/img546/4373/imag0452g.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us