robdk 03.07.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 WitamNiestety spotkałem się z następującym problemem tj. muszę wyrównać grubość podłoża pod mozaikę. Zbudowałem obudowę wanny z konstrukcji profili i GK. Krawędź wanny wychodzi około 1,5 cm ponad obudowę. Założenie jest takie by mozaikę ułożyć równo z krawędzią wanny. Ze względu, że trzeba mozaikę kłaść na równe podłoże i grzebieniem jak najmniejszym potrzeba jest wyrównać podłoże około 0,5 cm i nie wiem czym taką warstwę zrobić. Gładzią szpachlową, zwykłym gipsem, klejem czy jakąś zaprawą? W jaki sposób ją położyć by było równo?Dodam, że obudowa to tylko jedna płaska ścianka z zielonego GK zaimpregnowana folią w płynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 03.07.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Po pierwsze to nie przykleja się płytek na gładź gipsową. Po drugie pod płytki stosuje się podwójne krycie płytami G-K. Po trzecie, zapewne wanna jest akrylowa i wątpie zeby miała równy brzeg. W związku z tym twój plan układania mozaiki równo z krawędzią spali na panewce. Po wtóre, nie po to kładzie sie płyty GK zeby je jeszcze szpachlować. Grzebień do mozaiki to ząb 3 lub 4 mm.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 03.07.2011 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Też myślałem, że gładź to kiepski pomysł, ale w jednym z poradników internetowych pisało właśnie o wyrównaniu podłoża szpachlą gipsową stąd pytanie o poradę.Co do podwójnego GK to o tym wiem, ale nie dało się wcisnąć pod krawędź podwójnej płyty. Przyklejona mozaika by wystawała poza wannę.Co do brzegu wanny to jest w miarę równy i myślę, że uda mi się to w rozsądny sposób połączyć. W obecnej sytuacji to wątpię by to estetycznie wyglądało jak płytki będą schowane pod wannę.Obudowę robiłem przed kładzeniem płytek na ścianach i nie wiedziałem dokładnie jaki wymiar zastosować.Przyjąłem margines błędu ale i tak mam uchybienie 5mm. W związku z tym w tej chwili mogę tylko położyć warstwę wyrównawczą.Oczywiście wiem o rozmiarach grzebienia i dlatego podłoże musi być równiutkie i w odpowiednim miejscu. Jeszcze jedno pytanie - czym przykleić mozaikę na maskownicy ocynkowanej? Można klejem elastycznym? (stosuję Mapei Glazurnik elastyczny przy płytkach na ogrzewaniu podłogowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 03.07.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Poradnik wprowadził cie w błąd z tą gładzią gipsową. Podwójne krycie stosuje się m.in dlatego zeby woda z kleju nie powyginała płyty i nie zepsuła wizualnie naszej całej roboty. Ja obudowuje ytongiem 5cm całą wannę. Do tej ocynkowanej blachy musisz stworzyć warstwę szczepną np z Cerplasta f. Atlas albo z hydroizolacji którą zapewne stosujesz w swojej łazience. jaka to mozaika? jeżeli szklana to musisz kupić do niej specjalny klej.http://img546.imageshack.us/img546/4373/imag0452g.th.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kmnba 03.07.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 możesz kleić na kleju keralastic t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 03.07.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 gipsem tak (rotband, goldband) ale nie szpachlą. Wierzcie mi na słowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts