Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie projektu, ściana trójwarstwowa, dwa okna ma ja do góry kszałt łuku.

ocieplenie będzie miało grubość 15 cm. na to cegła elewacyjna. Achitekt zaproponował mi zamontowanie okna głębiej (w miejscu pustaka) po to aby wastę ocieplenia wykorzystaż jako miejsce na zamontowanie rolety.

Osobiście uważam iż okno chyba będzie za głęboko w ścianie i wewnarz nie będzie dość jasno.

Miał ktoś taki problem jak to rozwiązaliście?

https://forum.murator.pl/topic/158588-jak-zamontowa%C4%87-rolet%C4%99-do-okna-w-kszta%C5%82cie-%C5%82uku/

oczywiscie ze sie da pod warunkiem ze luk nie jest np w bawolim oczku. Wtedy sie nie da.

A jak to zrobic, poszukaj belek okiennych z miejscem na rolete. Koszt jak sie kiedys dowiadywalem ok 900zl.

tu nie chodzi o wypełnienie łuku tylko umiejscowienie rolety!

co do okien łukowych to i tak okno musi byc cofniete bo nie otwozysz go bo bedzie haczyc o obróbke mozna zawsze zrobic przeduzenie ramy albo lekki skos ale czy to ładnie wyglada? w zaleznosci tez od tego czy na tej scianie sa tez inne okna i ile ona ma m2 to mozna pokusic sie o grubszy styropian w tym miejscu aby przykrył puszke.albo jakieś ładne bonie dookoła okna ....

???

a to dlaczego musisz cofnąć okno? Nadproże musi być odpowiednio przygotowane, mocno rozglifione w obrębie łuku i skrzydła będą ci się otwierać

Jeśli masz ścianę 2W możesz pokusić się o rozwiązanie jednego z moich klientów - po prostu obrobił całość odpowiednio styropianem, godząc się na ewentualne rozwalenie całej misternej konstrukcji w przypadku awarii rolety

co do okien łukowych to i tak okno musi byc cofniete bo nie otwozysz go bo bedzie haczyc o obróbke mozna zawsze zrobic przeduzenie ramy albo lekki skos ale czy to ładnie wyglada?.

Cofnięcie okna do wewnątrz - to dopiero "ładnie" wygląda :) - jak widać każdy ma w tym swoje zdanie - i dobrze :)

Myślę że w tym temacie jest tylko kilka rozwiązań:

- cofnięcie,

- rozlglifienie

- poszerzenie

ew. zrobienie prostokąta

Więc propozycja architekta trzeba brać pod uwagę.

Trzy dni już siedzę i czytam to forum i inne, fachwą literaturę itd. itp.....

Wniosek mam taki ..........

Nie montuje rolet wogóle!!!!

Gdyż jak mam kupić i montować byle co to wole wcale.

Ręcznie nie bede ich zamykał i otwierał ( 11 okien na parterze i 13 dachowych na poddaszu) pól dnia bym je zamykał i otwierał jedynie, a automatyka też nie jest tania.

Gdybym je zamontował podtynkowo oczywiście co by chałupy nie szpecić (ściana trójwarstwowa), jak by się co popsuło i trzeba by kuć elewacje to bym się pochlastał!!!!

Zyski ciepła (lato zima) nie sa aż tak duże aby ekonomicznie mialo to sens.

Więc kupię bardzo dobre okna i tyle!!!

O kłopocie ze znalezieniem odpowiednich rolet do łukowatych okien nie wspomnę.

scue

Gdyż jak mam kupić i montować byle co to wole wcale.

O kłopocie ze znalezieniem odpowiednich rolet do łukowatych okien nie wspomnę.

scue

Zgadzam się w 100-tu %......kupić i montować byle co? nie warto.....,właśnie wróciłem z montażu nadproży roletowych do okien łukowych i klientce u której odbywał się ten montaż doradzano podobnie jak w tym wątku......nie ma mozliwości zastosowania rolet w oknach łukowych ....a nawet gdyby to trzeba rozwalać misterną konstrukcję.....Panowie okniarze, gdybyście zobaczyli błysk w oczach wspomnianej klientki gdy zobaczyła to nadproże ......nie pisalibyście tego co piszecie

nie piszemy o sytuacji zastosowania specjalnych nadproży pod rolety RKS :)

ale klient powinien wiedzieć....niestety nie wie ,gdyz specjaliści od okien nie wiedzą lub nie chcą powiedzieć

Sławku, specjaliści od okien pojawiają się na budowie bardzo często za późno

Rzadkością jest rozpatrywanie okien i rolet na etapie projektu, jeszcze rzadziej w trakcie budowy no i sprawa zasadnicza, wielu klientów chce mieć rolety, coś tam sobie zaprojektuje, wymyśli a później życie weryfikuje koszty

jeśli klienci by szukali okien przed budową to napewno wiele problemów by znikło tylko ciebie wołają jak już są otwory itd.

co do RKS-ów ? niechce o nich słyszeć palce pocharatane i ogólne wkur... :D

Sławku, specjaliści od okien pojawiają się na budowie bardzo często za późno

Rzadkością jest rozpatrywanie okien i rolet na etapie projektu, jeszcze rzadziej w trakcie budowy no i sprawa zasadnicza, wielu klientów chce mieć rolety, coś tam sobie zaprojektuje, wymyśli a później życie weryfikuje koszty

Ja jestem na etapie projektu i jakoś nie pomogli mi specjaliści od okien oświadczajac żebym najpierw zrobił okna i pokazał im projekt.

Być może tacy to fachowcy, nie wem. Ale jeśli tak to 99% takich fachowców mamy.

Nikt nie doradził mi jak zamontować okna i rolety aby okno było jak najbliżej cegły elewacyjnej, jrdyne rozwiąanie to cofnięcie okna. Jeśli to jedyne rozwiązanie, to ja za rolety dziękuję!!!!

co do RKS-ów ? niechce o nich słyszeć palce pocharatane i ogólne wkur... :D

Witku....liczy się Twoja wygoda czy zadowolenie klienta? to się nazywa pójście po najmniejszej lini oporu.....wygodny montaż a poźniej ? ....to problem klienta , aż się dziwię że jeszcze masz klientów.....

Opinie klientki której dwa dni temu dostarczono nadproża roletowe

,,Już są!!! Dzisiaj przyjechały do nas nadproża!!! Jestem SZCZĘŚLIWA! :D''

.......a Witek nieszczęśliwy ponieważ musi zamontować rolety