ArtMedia 15.03.2004 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 ... W ofercie Cyfra+ też są te kanały, należy pamiętać że dowolny program z satelity można odbierać tylko na jednym TV. Niekoniecznie. Można dokupić card-splitter, kilka dekoderów i konwerter z odpowiednią ilością wyjść lub multiswitch i konwerter z wyjściami w polaryzacjach. Tylko to wszystko kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darom 17.03.2004 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 Pytanie do ArtMedia:Czy taką instalację z card-splitterem gdzieś wykonywałeś. Czy znasz to tylko z internetu (jak ja). Jak sie ona sprawuje. Czy nie ma jakiś problemów (np. jesli dwa tunery równocześnie zarządają dostępu do karty). Czy może to chodzić z Polsatem/Cyfrą? pzdr Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 17.03.2004 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2004 A czy jak mam 30 km do nadajnika i dach z blachy, to czy antena coś odbierze, jeśli ją dam na strychu pod dachem? Nadajniki są chyba na Pałacu Kultury? Nie? A co nadaje ten maszt w Raszynie, do którego mam 5 km? Proszę się nie nabijać, bo zupełnie się nie znam na antenologii i naprawdę nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 18.03.2004 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Jeśli dach jest blaszany, i antena skierowana w połać, to odbierze tylko odbicia z innych kierunków. Na 99% nie będzie dało sie oglądać.Co do card-splitter-a to znam go tak jak ty, jednak godne zaufania osoby potwierdzają jego skuteczność. Jest juz nawet schemacik i cała dokumentacja jak go samodzielnie zbudować + soft i wsady do kości. Wszystko jest na sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.03.2004 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 A czy jak mam 30 km do nadajnika i dach z blachy, to czy antena coś odbierze, jeśli ją dam na strychu pod dachem? Nadajniki są chyba na Pałacu Kultury? Nie? A co nadaje ten maszt w Raszynie, do którego mam 5 km? Proszę się nie nabijać, bo zupełnie się nie znam na antenologii i naprawdę nie wiem... polecam strone z danymi polskich nadajnikow http://www.radioelektronik.pl/content/przeglady.html#wykaz szukam czegos podobnego dla TV SAT. MOze ktos cos podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 18.03.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 http://www.lyngsat.comhttp://www.kingofsat.net/news.php3http://www.kingofsat.net/pl/news.php3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 18.03.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Z konieczności anteny radiową i telewizyjną dałem na poddaszu.Okazało się, że radiowa świetnie sobie radzi i tak już zostanie (wewnątrz budynku). TV też działa ale są lekkie odbicia - w kierunku nadajnika mam dwa budynki z blaszanymi dachami. Z tego powodu antene TV musze wynieśc jak najwyżej - planuje na komin. Morał: jak ktoś już radził dobrze polatać z antenami po domu i okolicy, żeby znaleźć dobre miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 18.03.2004 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 dzieki artmediamam nadzieje ze nie tylko mi sie to przyda.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 22.11.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Odświeżę temat, bo jestem przed takim samym wyborem. Rozważam warianty1. Zainstalowania wszystkich niezbędnych anten na kominie, ale komin jest gruby i do tego jest kanał kominowy2. Zainstalowanie anten zwykłych na poddaszu a satelity na ścianie bocznej, ale musiałaby być pod kątem prostym do elewacji i ze względu na niski okap na wysokości ok 2 - 2.5 m. Plusem tej elewacji jest to, że nie jest prawie widoczna ani z ogrodu ani z wejścia. Które rozwiązanie byście polecili? Skłaniam się do wariantu 2 ze względu na łatwy dostęp (odśnieżanie, awarie) jak "ściąganie piorunów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 22.11.2006 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Witam ponownie. Wszystko zalezy od tego gdzie i w jakich pasmach masz nadajniki? Nie ma odpowiedzi uniwersalnej. Co do uziemienia: Uziemienie masztu wystarczy! Anteny są galwanicznie połączone z masą. Właściwie nie produkuje się anten telewizyjnych izolowanych! Dlatego wystarczy uziemić maszt. A tak BTW: to antenę satelitarną można z powodzeniem umieścić np. w oknie na strychu o ile jest takie wolne okno na południe. Sygnał doskonale przenika przez szybkę Właściwie to nawet nie byłaby w ogóle widoczna, bo pewnie byłby to offset, a więc w praktyce umieszczony byłby pod oknem kilkadziesiąt cm. od niego, wewnątrz. Jeśli ktoś nie wierzy niech spróbuje. Mozna wziąć antene w rękę i przez dowolne południowe okno znaleźć swojego satelitę. Sprawa nie dotyczy szyb metalizowanych, ale kto umieszczałby je na nieużytkowym poddaszu? Absolutnie zgazam się w kwestii uziemiania masztu antenowego i to nie tylko ze względu na ewentualnośc pioruna ale głównie dlatego, natomiast takie uziemienie absolutnie nie gwarantuje oszczędzenia sprzętu RTV od uszkodzeń. trzeba o tym zapomnieć. Zabezpiecza za to dom od pożaru i o to właśnie chodzi. Zabezpieczenia przeciwprzepięciowe montowane w rozdzielnicy, przyłączu itd mają chronić nasze urządzenia od skutów wyładowań atmosferycznych pośrednich. Po prostu mają szanse odprowadzić przepięcie albo iskiernikiem w zabezpieczeniu A lub B lub warystorem w klasie C i D w zależności od warunków i parametrów przepięcia w sieci. Ich możliwości ochrony niestety nie gwarantują ochrony od uderzenia bezpośreniego w instalację odgromową. Po prostu nie ma takich urządzeń które skutecznie by chroniły wrażliwe urządzenia połączone galwanicznie z elementami w które uderzy piorun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.11.2006 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Będę miał wszystkie anteny na elewacji - na południowej satkę, na północnej RTV. Już zamontowane mam uchwyty i kable schowane pod ociepleniem. Jestem przeciwnikiem montowania anten na kominie - ze względu na trudny dostęp, a problemy z antenami są zwykle w zimie i na jesieni, gdy dach jest śliski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 14.11.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Witam, odświeżę troche temat. Mam pytanie, czy fale radiowe z anteny zamontowanej na elewacji styropian 18 cm i porotherm 25 cm, nie beda szkodzily osobie zamieszkujacej pokoj na wysokosci tej anteny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 26.11.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Antena odbiera jedynie fale, nie emituje ich, więc dla mieszkańców domu jest to bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.12.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Antena odbiera jedynie fale, nie emituje ich, więc dla mieszkańców domu jest to bez znaczenia. Oczywiście racja, jeśli kolega tomek898989 ma namyśli antenę odbiorczą (np TV/SAT). Nadawcze lub odbiorczo/nadawcze sygnał emitują - ale oczywiście, żeby mówić o szkodliwości sygnału to musiał by to być nadajnik o b. wysokiej mocy. Tak tylko dodaję dla doprecyzowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek898989 03.12.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Dziękuję za odpowiedzi chodzi o antenę odbiorcza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts