Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gdzie i jak zamontowac antene(y)?

Recommended Posts

...

W ofercie Cyfra+ też są te kanały, należy pamiętać że dowolny program z satelity można odbierać tylko na jednym TV.

Niekoniecznie. Można dokupić card-splitter, kilka dekoderów i konwerter z odpowiednią ilością wyjść lub multiswitch i konwerter z wyjściami w polaryzacjach. Tylko to wszystko kosztuje.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie do ArtMedia:

Czy taką instalację z card-splitterem gdzieś wykonywałeś. Czy znasz to tylko z internetu (jak ja). Jak sie ona sprawuje. Czy nie ma jakiś problemów (np. jesli dwa tunery równocześnie zarządają dostępu do karty). Czy może to chodzić z Polsatem/Cyfrą?

pzdr Darek

A czy jak mam 30 km do nadajnika i dach z blachy, to czy antena coś odbierze, jeśli ją dam na strychu pod dachem?

Nadajniki są chyba na Pałacu Kultury? Nie? A co nadaje ten maszt w Raszynie, do którego mam 5 km?

Proszę się nie nabijać, bo zupełnie się nie znam na antenologii i naprawdę nie wiem...

Jeśli dach jest blaszany, i antena skierowana w połać, to odbierze tylko odbicia z innych kierunków. Na 99% nie będzie dało sie oglądać.

Co do card-splitter-a to znam go tak jak ty, jednak godne zaufania osoby potwierdzają jego skuteczność. Jest juz nawet schemacik i cała dokumentacja jak go samodzielnie zbudować + soft i wsady do kości. Wszystko jest na sieci.

A czy jak mam 30 km do nadajnika i dach z blachy, to czy antena coś odbierze, jeśli ją dam na strychu pod dachem?

Nadajniki są chyba na Pałacu Kultury? Nie? A co nadaje ten maszt w Raszynie, do którego mam 5 km?

Proszę się nie nabijać, bo zupełnie się nie znam na antenologii i naprawdę nie wiem...

polecam strone z danymi polskich nadajnikow

http://www.radioelektronik.pl/content/przeglady.html#wykaz

szukam czegos podobnego dla TV SAT. MOze ktos cos podpowie?

Z konieczności anteny radiową i telewizyjną dałem na poddaszu.

Okazało się, że radiowa świetnie sobie radzi i tak już zostanie (wewnątrz budynku). TV też działa ale są lekkie odbicia - w kierunku nadajnika mam dwa budynki z blaszanymi dachami. Z tego powodu antene TV musze wynieśc jak najwyżej - planuje na komin.

Morał: jak ktoś już radził dobrze polatać z antenami po domu i okolicy, żeby znaleźć dobre miejsce.

• 2 years później...

Odświeżę temat, bo jestem przed takim samym wyborem.

Rozważam warianty

1. Zainstalowania wszystkich niezbędnych anten na kominie, ale komin jest gruby i do tego jest kanał kominowy

2. Zainstalowanie anten zwykłych na poddaszu a satelity na ścianie bocznej, ale musiałaby być pod kątem prostym do elewacji i ze względu na niski okap na wysokości ok 2 - 2.5 m. Plusem tej elewacji jest to, że nie jest prawie widoczna ani z ogrodu ani z wejścia.

Które rozwiązanie byście polecili?

Skłaniam się do wariantu 2 ze względu na łatwy dostęp (odśnieżanie, awarie) jak "ściąganie piorunów".

Witam ponownie.

Wszystko zalezy od tego gdzie i w jakich pasmach masz nadajniki? Nie ma odpowiedzi uniwersalnej.

Co do uziemienia:

Uziemienie masztu wystarczy! Anteny są galwanicznie połączone z masą. Właściwie nie produkuje się anten telewizyjnych izolowanych! Dlatego wystarczy uziemić maszt.

A tak BTW: to antenę satelitarną można z powodzeniem umieścić np. w oknie na strychu o ile jest takie wolne okno na południe. Sygnał doskonale przenika przez szybkę ;-) Właściwie to nawet nie byłaby w ogóle widoczna, bo pewnie byłby to offset, a więc w praktyce umieszczony byłby pod oknem kilkadziesiąt cm. od niego, wewnątrz. Jeśli ktoś nie wierzy niech spróbuje. Mozna wziąć antene w rękę i przez dowolne południowe okno znaleźć swojego satelitę. Sprawa nie dotyczy szyb metalizowanych, ale kto umieszczałby je na nieużytkowym poddaszu?

Absolutnie zgazam się w kwestii uziemiania masztu antenowego i to nie tylko ze względu na ewentualnośc pioruna ale głównie dlatego, natomiast takie uziemienie absolutnie nie gwarantuje oszczędzenia sprzętu RTV od uszkodzeń. trzeba o tym zapomnieć. Zabezpiecza za to dom od pożaru i o to właśnie chodzi.

Zabezpieczenia przeciwprzepięciowe montowane w rozdzielnicy, przyłączu itd mają chronić nasze urządzenia od skutów wyładowań atmosferycznych pośrednich. Po prostu mają szanse odprowadzić przepięcie albo iskiernikiem w zabezpieczeniu A lub B lub warystorem w klasie C i D w zależności od warunków i parametrów przepięcia w sieci.

Ich możliwości ochrony niestety nie gwarantują ochrony od uderzenia bezpośreniego w instalację odgromową. Po prostu nie ma takich urządzeń które skutecznie by chroniły wrażliwe urządzenia połączone galwanicznie z elementami w które uderzy piorun.

Będę miał wszystkie anteny na elewacji - na południowej satkę, na północnej RTV. Już zamontowane mam uchwyty i kable schowane pod ociepleniem. Jestem przeciwnikiem montowania anten na kominie - ze względu na trudny dostęp, a problemy z antenami są zwykle w zimie i na jesieni, gdy dach jest śliski.

• 7 years później...
  • 2 weeks później...
Antena odbiera jedynie fale, nie emituje ich, więc dla mieszkańców domu jest to bez znaczenia.

Oczywiście racja, jeśli kolega tomek898989 ma namyśli antenę odbiorczą (np TV/SAT). Nadawcze lub odbiorczo/nadawcze sygnał emitują - ale oczywiście, żeby mówić o szkodliwości sygnału to musiał by to być nadajnik o b. wysokiej mocy. Tak tylko dodaję dla doprecyzowania.