Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M-131 moje miejsce

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

krótko i na temat- geolog pojawił się w ubiegłą sobotę, zrobił masę odwiertów i zbadał glebę- nie ma dramatu, więcej jest dobrze, dobrze ale jest jedno miejsce gdzie występują namuły i pustki i tam trzeba to świństwo wykopać (1,5 m) wypełnić podsypką, zagęścić, ubić dołożyć ziemi i wtenczas dopiero lać fundament...trzeba też na całości wykopów wybrać jeszcze ze 30 cm ziemi i tam również zrobić taką samą podsypkę- wszystko zgodnie z zasadami i słowem geologa..

sił i weny nie miałam by pisać o tym, dzisiaj jednak światełko w tunelu (nie chwalę jeszcze dnia przed zachodem słońca) bo ekipa się zebrała, podsypka ma dojechać, koparka również, geolog też się zapowiedział jako nadzór i pomoc i mają działać, ostro mają działać.

po 15:00 pędzę na działkę rzucić okiem co tak jak tam...eh kiedy ta zła passa się skończy?...

ooo i miało być krótko i na temat i jak zwykle się rozwlekłam :)

• 2 weeks później...

oj działo się działo u nas.

postaram się jasno i zwięźle i w telegraficznym skrócie- haha, ciekawe czy mi się uda! :rolleyes:

sobotni poranek jakiś czas temu- wizyta geologa- wiercimy i sprawdzamy glebę....miały być cztery odwierty- wyszło....ze dwadzieścia!

geolog podrapał się po głowie, pomocnik geologa poprzewracał oczami, pomlaskali, pomacali ziemię, nawet ją wąchali, wywiercili różną mało estetyczną zawartość mojej działki i zadecydowali, że na części od strony garażu należy się dokopać głębiej, zrobić profesjonalną podsypkę, zagęścić, ubić i dopiero wtedy działać z ławami- dużo szerszymi niż w projekcie...

Wyglądało to tak

DSC01327.JPG

DSC01337.JPG

DSC01333.JPG

DSC01348.JPG

a później odwiedził nas fajny sąsiad i wygrzewał się na naszych nowiutkich ławach :-)

DSC01362.JPG

a tak wyglądał garaż w środku :-)

DSC01363.JPG

bloczki fundamentowe zwiezione- ładniutkie wypełniły cały wykop

DSC01364.JPG

jest i pierwszy murek hehe

DSC01370.JPG

i nie ostatni :)

DSC01375.JPG

a na drugi dzień o 16:30 zobaczyłam takie COŚ!!!!!

DSC01378.JPG

DSC01380.JPG

czterdzieści minut później pojawiła się gruszka

DSC01388.JPG

a pięć minut później druga :)

DSC01391.JPG

zbiegły się wszystkie dzieci z całej wsi, dorosłych też nie brakowało, ogólnie fajnie to teraz wszystko wygląda, fajniej niż kilka dni wstecz uffff

teraz już tylko do góry:welcome:

Edytowane przez gosja

dobra, wystarczy tego suszenia! dzisiaj czeka nas zasypywanie i UWAGA- równanie terenu :D z gór schodzimy na niziny :)

mili panowie zapowiedzieli się o świcie (akurat! :) )w każdym razie plan na dziś- ocieplenie fundamentów, zasypanie i przygotowanie terenu.

Od jutra mury- tak, tak, mury do góry!!! ma być piękna pogoda, nie biorę innych opcji pod uwagę! :yes:

fundamenty ocieplone, zasypane, ubite do granic możliwości, wyrównany teren działki tylko....zdjęć brak, bo tak się inwestorzy zagadali z budowlańcami, tak się zadziwili, że za 3 tygodnie dach powinien się pojawiać na domu, że o zdjęciach zupełnie zapomnieli :D

no to może dzisiaj późnym popołudniem uda mi się coś pstryknąć :)

na początek zdjęcia z wczoraj i dziś

mała inwestorka zaprasza

najpierw pokaże, jak ciężko się tu pracuje

DSC01407.JPG

zaprosi do swojego pokoju- tak, tak, tutaj będzie okno :)

DSC01408.JPG

wyjdzie na taras :)

DSC01409.JPG

a dzisiaj sprawy wyglądają następująco

DSC01414.JPG

garaż :)

DSC01416.JPG

i na zakończenie..

DSC01418.JPG

opis? hmmm nasuwa się taki tekst- tu narazie jest klepisko, ale będzie San Francisco- tak się buduje na Podkarpaciu :)

a dzisiaj okazało się, że i u nas wyrósł las :) najpierw w garażu, niedługo drzewo rozrośnie się dalej :)

DSC01442.JPG

nie ma grzybów ale las jest bomba!

DSC01444.JPG

nasz placyk budowy :)

DSC01447.JPG

a z innych spraw- dwóch specjalistów od łopaty i kilofa a także od znajomości rur wszelakich zlokalizowali rurę wodociągową na drodze u sąsiada i stwierdzili, że jest wystarczająco szeroka by się do niej podpiąć. jutro uderzam do dyrektora ZGKiM z nastawieniem, że rura jest ok i nie dam się nabrać na wymianę całego wodociągu na własny koszt...

"pani gosiu, alem się namachał tą łopatą, pani poczęstuje papierosem!" oczywiście nie poczęstuje bo nie pali. "panie starszy a pan to na pewno poczęstuje"- pytanie do sąsiada od rury w drodze. no również nie poczęstuje, bo nigdy nie palił.

mija kilka minut "o, to jak idzie pani do sklepu, to bym poprosił może o niebieskie nevady i zapałki" Nie szłam do sklepu, ale tak mnie te podchody ubawiły, że w końcu poszłam do wiejskiego sklepiku i nawet zamiast zapałek kupiłam mu zapalniczkę w kolorze błękitnej laguny.

jutro lejemy strop nad garażem

robimy fotki i nie wiem co jeszcze- aaaa i płacimy za beton i kruszywo.

coś mało piszę ostatnio, mam nadzieję, że fotki robią dobrą robotę i za dużo słów nie trzeba wstawiać :)

raz jeszcze strop nad garażem

DSC01480.JPG

z widokiem na wejście do salonu

DSC01482.JPG

te stemple kiedyś będą na sprzedaż, piękne, nowiutkie, równiutkie :)

DSC01483.JPG

spojrzenie na froncik

DSC01484.JPG

salon z widokiem na wyjście do przedpokoju

DSC01477.JPG

i na koniec zapraszam na taras :)

DSC01479.JPG