Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M-131 moje miejsce

Recommended Posts

hmm co za nowość, maksymalnie można umieścić 5 zdjęć w poście...widzę, że w czasie mojej nieobecności wiele się zmieniło na forum...i ten mały format zdjęć...cóż działam dalej :)

kaloryfery obfotografowane więc dalej będą :)

DSC_1740.JPG

DSC_1742.JPG

DSC_1747.JPG

DSC_1749.JPG

Edytowane przez gosja

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

coraz bardziej nie podobają mi się te nowe zmiany jakimi uraczyli nas administratorzy forum

a to zdjęcia miniaturki, nie wspominając o limicie 5 szt

a to odnośniki do zdjęć, zamiast fotek

eeee, nie tędy droga

no dobra, powrócę do tematu..

czy wspominałam coś o roletach zewnętrznych i nowiutkiej bramie garażowej? nie? to wspomnę a może i uda mi się kilka zdjęć wstawić przy okazji

działam :)

rolety założyliśmy na wszystkie okna na parterze, złoty dąb, są ręcznie otwierane za wyjątkiem tarasowej- ta jest elektryczna

wykonawca solidny, szczerze mogę go polecić innym :)

1.jpg

2.jpg

brama garażowa, również ręczna i w złotym dębie prezentuje się tak :)

DSC01824.JPG

pojawiła się też skrzynka z prądem a sam prąd ponoć za kilka chwil popłynie do naszego domu :)

z wykonawcą były niezłe jaja ale o tym myślę że napiszę w zupełnie oddzielnym wątku....

DSC01828.JPG

DSC01829.JPG

• 3 weeks później...

w końcu, po ponad roku oczekiwań mamy prąd, łaskawy monopolista PGE inkasując 2500 zł podłączył nam bardzo drogi prąd w taryfie budowlanej..

co by monopoliście nie napychać i tak dużych kieszeni, w tydzień załatwiliśmy nr budynku i za kilka dni mieć będziemy prąd mieszkaniowy, znaczy się o wiele tańszy :)

czym prędzej czmychnął ku nam nasz pan elektryk i w pół dnia z pomocą 6 pracowników wyposażył nas w komplet gniazdek, kontaktów, oprawek i innych gadżetów elektrycznych :)

na przykładzie elektryki widać dokładnie jak warto szukać, szukać i porównywać ceny poszczególnych produktów. pan elektryk wszystkie kontakty, włączniki itp itd wziął nam z hurtowni, w której sam zaopatruje się..Wybraliśmy gniazdka ze średniej półki cenowej firmy Simon, seria Basic.

Gniazdo rtv sat kosztowało nas 48 zł a ten sam model w Liroy Merlin za 68 zł

kontakt włącznik krzyżowy 11,80 a LM 16,55..głupia ramka do kontaktu w hurtowni kosztowała 2,25 a w LM 3,13zł

różnica w cenach ok 40%

za wszystkie włączniki, gniazdka, siłę, oprawki zapłaciliśmy ponad 2000 zł, jak widać w hiperach byłoby o wiele drożej.

powtórzę się ale raz jeszcze szczerze polecam wszystkim mojego elektryka wraz z ekipą- to prawdziwi fachowcy a przy tym parę tysięcy tańsi niż inni. Słowny, punktualny, kulturalny, nawet ekipa z "szybkiego" PGE chwaliła jego robotę..

kolejny temat jaki przerabiamy to kominek- będzie gotowy za kilka dni, już nie mogę się doczekać, gdy go odpalimy- będzie nie tylko jasno ale i ciepło haha

przy okazji pozbędziemy się ogromnych ilości drewna, które zalega nam na działce..a niedługo będziemy przerabiać kostkę brukową- do tego czasu musimy uprzątnąć teren wokół domu. Dużą część drewna wykorzystaliśmy robiąc podłogę na strychu- powstało kolejne ogromne pomieszczenie, które córka zamierza zagospodarować na swoje potrzeby :)

Przybyły nam też drzwi zewnętrzne i przejściowe- z mieszkania do garażu. Są to drzwi stalowe, antywłamaniowe. Powoli zaczynamy układać płytki- najpierw kotłownia, potem kuchnia i przedpokój. Na końcu zabierzemy się za panele i bambus do salonu.

Krótka fotorelacja :)

DSC_2625.JPG

DSC_2626.JPG

DSC_2633.JPG

DSC_2638.JPG

DSC_2640.JPG

DSC_2644.JPG

DSC_2645.JPG

DSC_2646.JPG

Edytowane przez gosja

• 3 weeks później...

płytki w przedpokoju prawie skończone, teraz czas na dolną łazienkę

DSC01927.JPG

DSC_2738.JPG

przyszedł czas na elewację

DSC_2746.JPG

DSC_2748.JPG

elewacja będzie z systemu Termo Organiki- na ściany styropian 15 cm, cokół grafitowy 12 cm, panowie zasuwają aż miło, małomówni ale na robocie się znają :-) jak to powiedział nasz majster i kierownik w jednym :)

w następnym tygodniu końcówka, mieliśmy w planie tynk robić wiosną a że plany są po to by je czasem zmieniać, kolorek będzie od razu :p

kończymy powoli płytkowanie dolnej łazienki, został jeszcze montaż kabiny, kibella, umywalki itp

a wygląda to wszystko tak:

DSC_2781.JPG

DSC_2785.JPG

DSC_2789.JPG

DSC_2790.JPG

DSC_2792.JPG

Edytowane przez gosja

próba ognia a raczej wc w dolnej łazience wykonana- wszystko działa bez zarzutów, jedyną niedogodnością pozostaje....brak drzwi, ale nie wszystko na raz :rolleyes: jest już ościeżnica, wkrótce pojawią się i drzwi :)

DSC01953.JPG

a w południowym słońcu nasza elewacja prezentuje się tak- jaśniutka wanilia czy jak we wzorniku T0111 :-)

DSC01955.JPG

kolejny etap zaczniemy we wtorek- ocieplanie poddasza

DSC01950.JPG

a teraz Oda do Darka ( dla niewtajemniczonych naszego kierownika-majstra-złotej rączki- projektanta-aranżera- filozofa -w jednym)

płytki, szpachla, malowanie

to dla Darka jest zadanie

przy okazji dach poprawi

drugą ręką kibel wstawi

aranżuje, projektuje

panie w sklepie adoruje

nie narzeka, nie biadoli

choć go pewnie w krzyżu boli

wujek, to pisałam ja Tamarka :)

ps. Dareczku dziękujemy i prosimy o więcej :) bez Ciebie w życiu byśmy sobie nie poradzili :rolleyes:

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

3 tygodnie zaległości wpisowych w dzienniku....niezbyt to wygląda, tym bardziej, że praca wre w dalszym ciągu na wysokich obrotach

czasu mało na cokolwiek...poddasze ocieplone, od razu inaczej, zniknęło echo a i cieplej ogólnie się zrobiło :)

teraz czas okładania płyt g.k., powoli wychodzimy z brudnej roboty a dom staje się bardziej mieszkalny niż budowlany, cieszy oko, cieszy :)

tylko ta niecierpliwość gdzieś tam z tyłu głowy co człowieka pogania i spokoju nie daje....

cel powoli staje się realny i to najważniejsze

chciałoby się tak jeszcze choć piąteczkę w totka utrafić ale jakoś szczęście omija mnie szerokim łukiem, smsy konkursowe to też lipa grrrrr

no nie można mieć wszystkiego :)

ale dobra jest, rozgadałam się a miałam jeszcze parę fotek wstawić :)

to nasze piękne sztachety, dzielny Pan Mąż- Inwestor maluje wszystkie cierpliwie i z największą starannością, chwała mu za to!!

DSC_3054.JPG

a tak to się ostro (i to dosłownie) działało z wełną- straty: zapalenie spojówek Szanownego Kierownika- Majstra Darka, ogólne umęczenie, ból pleców, stawów, wszechobecne wełniane opiłki......i w tym miejscu wielkie podziękowania dla Darka i Marcina za cierpliwość i naprawdę dobrą robotę

DSC_3059.JPG

DSC_3060.JPG

DSC_3172.JPG

DSC_3173.JPG

DSC_3175.JPG

DSC_3178.JPG

DSC_3180.JPG

DSC_3181.JPG

DSC_3185.JPG

DSC_3194.JPG

DSC_3199.JPG

dzielna Mała Inwestorka również bardzo zaangażowana w pomoc ogólnobudowlaną, już nie może doczekać się przeprowadzki do nowego pokoju :)

DSC_3203.JPG

• 1 year później...