Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

109% sprawnosci

Recommended Posts

E, poprawka, nie bylo tak zle z ta cena. Piec 1122, do tego pompa cyrkulacyjna 58, zasobnik 637, zestaw napelniajacy 16, naczynie wzbiorcze 58, razem 1891, plus 21% VAT to bedzie € 2288 (instalacja gratis). Powtarzam, za tani piec. Czyli kondensat kosztowalby, powiedzmy, 2 razy tyle. No, niech kosztuje € 3500. To nadal potrzeba 15 lat zeby piec "sie zwrocil".

Gosciu, za oferte kondensata za € 2000 dziekuje, ale nie skorzystam. Po pierwsze, koszt transportu, po drugie na razie nie przewioze go przez granice bez zaplacenia tutejszego VATu, po trzecie kto mi go zamontuje?

Doki to była cena loko twój dom człowieku :)

Jak Ty tak wszystko kalkulujesz to zdrowia życzę :lol:

Co do realii z Vatem to już chyba całkiem Ci się pomieszało - a swoją drogą to gdzie ty mieszkasz na Ukrainie?

Osobiście jest mi wszystko jedno na co wydajesz pieniądze - są twoje :) ale nie dorabiaj brody do Twoich decyzji.

Cała ta podnieta z 106% to tylko przykład nieuctwa i skrajnej formy spiskowej teorii dziejów. Po prostu w odniesieniu do pewnej wartości określającej paliwo w jednym wypadku otrzymujemy 106 a w innym 90 - i tyle. A czy to się komuś opłaca czy nie - niech sobie sam policzy.

Odwołując się do mojego doświadczenia - mogę powiedzieć - inwestor indywidualny jest "krojony" niemiłosiernie przez różnego rodzaju fachowców - ale cóż takie życie.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a mnie na kondensa nie stać więc jest on beeee!

a kumpel ma to sobie chwali...

a znajomy sprzedaje to innym chwali... bardzo chwali

a rzeczywistość jest taka: trzeba wziąść kalukulator i policzyc. jednym się opłaca, innym nie. jak ktoś niewiele dopłaci, a wiele zyska to oczywiście jest o.k., a jak na odwrót to może chwalić dla lepszego samopoczucia.

w moim przypadku dopłata do vaillanta ecoTEC w stos. do zwykłego niekondensacyjnego w wersji plus po rabatach wyniosła ok. 2kzł, róznica w sprawności pewnie jest z 10% 9w te 17% nie uwierze), a te 2kzł zwrócą sie po 6-cu sezonach (o ile gaz nie podrozeje, jak podrozeje to szybciej).

w 7mym sezonie dopero grzanie stanie sie tańsze niż w przypadku zwykłego kotła, a po 12 latach kociołek spłaci się całkowicie

ale to mój przykład. innym moze sie nie opłacać.

znam tez takie opinie, ze te 2 kzł można przezaczyc np. na ocipelenie ścian, stropów itp, co pewnie u niektorych może dać większe efekty niż te zwiazane z zakupem kondensa

porownując kotły różnych firm należy zwrócić uwagę na ich jakość. termet kusi ceną, ale jak wygląda jakość termetu - nie wiem... może nie jest tak źle. wówczas zakup moze byc bardziej opłacalny

Z innego wątku :

( ... )

- Termet (min 5kW) - 6200 brutto

- Junkers Cerapur (min 8kW) - 7400 (zasobnik nie Junkersa)

- Dedietrich Domolight (min 5kW) - 7950

- Junkers Cerasmart Modul (min 4 kW - nowość) - ok. 9000

( ... )

Chyba zdecyduję się na Termeta.

kompletna kotłownia Termetu Minimax Turbo ( zamknięta komora spalania - niekondensat ) + pogodówka + pokojówka + instalacja = 6730 zł

kompletna kotłownia Immergas Vectrix Zeus 20 z pogodówką/pokojówką + instalacja = 7620 zł

Ceny brutto, z fakturkami, tzn. wsjo !

Potencjalne oszczędności 225 zł rocznie - oczywiście w moim domu .

Zwrot róznicy po 4 latach.

I cobyście wybrali ??? :)

a, ja już wybrałem.

Cz.