m4r3k 04.07.2011 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Witam, zbliża się spory remont 50 letniego domu (podnoszenie i zmiana dachu, wymiana instalacji, dobudowanie garażu itp.). Architekt stwierdził, że musi przeprowadzić inwentaryzacje budynku (koszt ok. 4 tyś zł). Budynek ma ok 94mkw + 40mkw podpiwniczenia i niezagospodarowany strych. Zastanawiam się czy nie wystarczy przeprowadzić jakąś wstępną ekspertyzę skoro posiadam oryginalny dokument podpisany jako "Plan inwentaryzacyjny budynku...". Sugerując się tym co znalazłem w internecie mam wydać 4 tyś. zł za przerysowanie kilku stron. Inwentaryzacja budowlana składa się zazwyczaj z części opisowej i części graficznej. Część opisowa zawiera dane ogólne nieruchomości, wykaz pomieszczeń wraz z ich wymiarami oraz przypisaniem do poszczególnych lokali. W skład części graficznej wchodzą rysunki techniczne przedstawiające rzuty poszczególnych kondygnacji lub ich części, które są przedmiotem inwentaryzacji. Pozdrawiam. Edytowane 4 Lipca 2011 przez m4r3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kama2011 04.07.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Ja za inwentaryzacje takiej samej wielkości domu zapłaciłam 300zł (inni chcieli do 800zł).Wydaje mi się że Twój architekt trochę przesadził z tą kwotą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4r3k 04.07.2011 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Z tego co widzę to nawet bardzo trochę... Dałem sobię spokój z tym architektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts