Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"kamienny dywan"

Ella

Recommended Posts

Ostatnio odkryłam "kamienny dywan" jako interesującą opcję pokrycia podłogi w domu.

Ciekawa jestem, czy ktoś z Was zna /użytkuje ten wynalazek .

Polega on na pokryciu podłoża warstwą drobnych kamyczków (kwarcowych, marmurowych, rzecznych- naturalnych lub barwionych) i zalania ich żywicą epoksydową.

Przykładowy efekt można zobaczyć na stronie: http://www.polfloor.pl/rustik.html .

Trochę jak kamienista plaża - powierzchnia nie jest gładka, wyczuwa się strukturę kamyczków, ale chodzi się po tym boso z dużą przyjemnością :) .

Kamienny dywan to tzw. posadzka przemysłowa - trwała, łatwa do utrzymania w czystości.

Istotną dla mnie sprawą jest możliwość połączenia kamiennego dywanu z ogrzewaniem podłogowym (które chciałabym zrobić w całym domu) - to dla mnie dużo bardziej interesująca perspektywa niż terakota - np. w sypialni, czy pokoju dziecięcym. Oprócz względów estetycznych, ważne dla mnie jest to, że w okresach, kiedy podłoga nie będzie ogrzewana, kamienny dywan będzie cieplejszy od terakoty.

Jeśli posiadacie wiedzę / doświadczenie odnośnie użytkowania kamiennego dywanu, to podzielcie się, proszę :) .

Marzeno, czy za Twoim pytaniem kryje się wiedza na temat szkodliwości żywicy epoksydowej? Jeśli tak, to napisz to jednoznacznie.

Ja nie jestem chemikiem i nie znam się na tym. Zaniepokoiłaś mnie, więc poszperałam trochę w necie. Na stronie producenta "kamiennego dywanu" jest następujące stwierdzenie:

Stosowane przez nas rozwiązania oparte są na materiałach posiadających wymagane polskim prawem Atest PZH i Aprobatę ITB. Materiały te spełniają także wysokie wymogi norm GMP i HCCP oraz zalecenia Komisji Europejskiej dla przemysłu żywnościowego i farmaceutycznego.

Poza tym wrzuciłam hasło w przeglądarkę . Efekt - znalazłam całą masę codziennych zastosowań żywicy epoksydowej - od zabezpieczania drewna czy ceramiki po kształtowanie trzpienia do protezowania stawu biodrowego (!) .

Modulor, a czy masz może pod kamiennym dywanem ogrzewanie podłogowe?

Jestem zaskoczona tymi środkami do hydrofobowania - myślałam, że właśnie żywica spełnia rolę hydrofobową i nie trzeba tego już niczym powlekać.

Ja wcale nie planuję tzw. struktury zamkniętej (czyli gładkiej), tylko otwartą - nierówności powierzchni kamyczków będą wyczuwalne. Ale w obu wersjach spoiwem i zewnętrzną powłoką jest żywica - tylko w strukturze otwartej jest jej po prostu mniej.

• 4 months później...

Ella - Czy znasz może już odpowiedź (której na tym forum niestety nie ma) - "czy można pod taka posadzkę montować ogrzewanie podłogowe?". Troche czasu upłyneło od Twojego zapytania, a ja dopiero zaczynam ten temat - gdybys znała odpowiedź byłbym wdzięczny za info.

Dodatkowo, zastanawiam sie nad mozliwością zastosowania tego na zewnatrz (taras nad garażem) - ktos ma jakies doświadczenia/uwagi?

pozdr Mariusz