Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY CYPRYSOWEJ w. 2 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 262
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam jeszcze jedno pytanie do budujących różne odmiany cyprysowej. W projekcie strop poddasza jest na wysokości 2,80 cm. Obniżaliście?

Ja nie obniżałem, jest OK. Nie czuje się tej wysokości. Do pułapu stropów kościelnych jeszcze daleko :)

Teraz zaczął sie problem u nas z oknami:) ale rzeczywiscie takie wyjscie najlepsze:):) a mogę zapyta ile zapłaciliście za wszystkie okna do domu??

Za wszystko wyszło 17,5 tys. ale w tym jest wliczone dodatkowe okno 150x180 do garażu.

W domu wszystkie okna otwierane i poza tym poziomym w kotłowni które jest dwuszybowe, reszta ma trzy szyby. Doliczone są profile poszerzające, one trochę nabiły cenę: 10-cm pod okna na górze i 20-cm pod okno balkonowe. Dzięki temu będzie cieplej i na pewno stabilniej bo okna są ciężkie (balkonowe waży 260kg!)

W tej cenie jest oczywiście montaż.

Ja nie obniżałem, jest OK. Nie czuje się tej wysokości. Do pułapu stropów kościelnych jeszcze daleko :)

Za wszystko wyszło 17,5 tys. ale w tym jest wliczone dodatkowe okno 150x180 do garażu.

W domu wszystkie okna otwierane i poza tym poziomym w kotłowni które jest dwuszybowe, reszta ma trzy szyby. Doliczone są profile poszerzające, one trochę nabiły cenę: 10-cm pod okna na górze i 20-cm pod okno balkonowe. Dzięki temu będzie cieplej i na pewno stabilniej bo okna są ciężkie (balkonowe waży 260kg!)

W tej cenie jest oczywiście montaż.

Dzięki za informacje :) mniej więcej podobne kosztorysy nam zrobily dwie firmy, okna piękne ale problemów jest troszkę niestety ;/

Gość Gosc321_1

Bardzo często pojawia się temat wielkości salonu w różnych odmianach cyprysów.

Trochę posiedziałem przed komputerem i udało mi się zrobić wizualizację salonu Przy Cyprysowej 4, który jest chyba jednym z mniejszych (22m lub z doliczonym holem 27m).

Z góry zaznaczam, że owoc mojej pracy to totalna amatorszczyzna, tak, że proszę oszczędźcie sobie złośliwości :)

Program do wizualizacji z US więc ciężko było jakieś normalne wymiarowo meble dopasować (amerykanie mają chyba manię wielkości ;) dlatego ich dobór jest czysto przypadkowy, aby zobrazować ile to mniej więcej miejsca zajmuje. Wymiary salonu takie jak w projekcie (mój projekt to odbicie lustrzane).

Wyszło tak jak przypuszczałem. To jest salon w którym po prostu musi być minimum mebli. Mnie ta "przytulność" odpowiada, ale każdy musi samemu dokonać oceny.

cyprysowa.4.aksami.1.jpgcyprysowa.4.aksami.2.jpg

Bardzo często pojawia się temat wielkości salonu w różnych odmianach cyprysów.

Trochę posiedziałem przed komputerem i udało mi się zrobić wizualizację salonu Przy Cyprysowej 4, który jest chyba jednym z mniejszych (22m lub z doliczonym holem 27m).

Z góry zaznaczam, że owoc mojej pracy to totalna amatorszczyzna, tak, że proszę oszczędźcie sobie złośliwości :)

Program do wizualizacji z US więc ciężko było jakieś normalne wymiarowo meble dopasować (amerykanie mają chyba manię wielkości ;) dlatego ich dobór jest czysto przypadkowy, aby zobrazować ile to mniej więcej miejsca zajmuje. Wymiary salonu takie jak w projekcie (mój projekt to odbicie lustrzane).

Wyszło tak jak przypuszczałem. To jest salon w którym po prostu musi być minimum mebli. Mnie ta "przytulność" odpowiada, ale każdy musi samemu dokonać oceny.

[ATTACH=CONFIG]210797[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]210798[/ATTACH]

Wizualizacje calkiem fajne. Czy moglbys podac dokladna nazwe tego programu?

• 1 month później...
  • 1 month później...
Profile Veka: http://www.vidok.pl/okna-pvc-energo

Same poszerzenia pomiędzy skrzydłami mają 13 cm szerokości. Z ramami okien i skrzydłami jest chyba coś trochę ponad 40 cm.

Tu gdzie poszerzenie wypada na ściance działowej, od środka wygląda jak zwykłe okno (ścianka 12-ka plus tynk).

A od środka pokoju mniej więcej tak:

[ATTACH=CONFIG]200366[/ATTACH]

Mi osobiście to nie przeszkadza. Światła wpada dużo a słupek i tak będzie za firanką.

@ sylwi_3

W środku mam gołe ściany, dopiero co zalane posadzki. Na obrazy jeszcze za wcześnie :)

Budowa domu i oddzielnego podwójnego garażu do tego stanu zajęła 13 miesięcy. Za rok Ty też będziesz cieszyć się swoim Cyprysem, życzę Ci tego :)

I właśnie tego się obawiałam - przepraszam, jeśli Cię urażę,ale mnie nie podoba się ten kawał plastiku w środku...

Na zewnątrz wygląda - no, powiedzmy nieźle, ale środek - cóż...

I jeszcze jedno - firm, które decydowały się na zrobienie takich okien bez poprzeczek i na zwykłym profilu okiennym można znaleźć więcej niż dwie - sama sprawdziłam (uwierz mi było ich ok. pięciu i to dobrych firm), ale chodzi o późniejsze użytkowanie. Okna są ogromne, to jest ciężar - przy ich użytkowaniu a zwłaszcza przez dzieci, serwis musiałby jeździć do mnie średnio co trzy -cztery tygodnie.

A mój cyprys wygląda tak :)

Ooo, ładnie, bardzo ładnie i czyściutko, wszędobylskiego pyłu już nie ma.

Ja mam już prawie ten sam etap. Zostało tylko malowanie wnętrz i zrobić schody. Niestety, z braku kasy robię je sam. Jak skończę (pewnie za jakieś dwa tygodnie) to też się pochwalę swoją budowlą :)

MichalMwp

hmm...pyłu jeszcze trochę jest, ale mniej :)

Jeśli chodzi o schody, to niestety też będziemy musieli poczekać z kasą:(

Podobają mi się takie (gdzieś znalazłam w internecie)

schody-drewniane-171.jpg

Już pytałam o ceny - same schody ok.5500 zł bez balustrady. Jak trochę pojęczałam, stolarz opuścił mi do 5000 zł. To chyba normalna cena...

A Ty jakie będziesz miał schody? I zrobisz je sam???

• 2 weeks później...
MichalMwp

hmm...pyłu jeszcze trochę jest, ale mniej :)

Jeśli chodzi o schody, to niestety też będziemy musieli poczekać z kasą:(

Podobają mi się takie (gdzieś znalazłam w internecie)

[ATTACH=CONFIG]228773[/ATTACH]

Już pytałam o ceny - same schody ok.5500 zł bez balustrady. Jak trochę pojęczałam, stolarz opuścił mi do 5000 zł. To chyba normalna cena...

A Ty jakie będziesz miał schody? I zrobisz je sam???

Ja robię schody w oparciu o system Quick Step, takie coś:

http://www.quick-step.com.pl/Articles/Quick-Step%20Laminate%20on%20your%20stairs

Koszt kompletu listew na pojedynczy stopień (panele na stopnie i podstopnice plus te specjalistyczne profile) to w moim przypadku około 140 zł. dochodzą jeszcze wylewki poziomujące (schody nierówne jak diabli, musiałem na nowo wyciągać poziomy) to jakieś 500 zł oraz 2m kw. paneli na spocznik. Powinienem zmieścić się w kwocie 3500 zł, robocizna oczywiście moja. Przy Twojej wycenie różnica może niewielka (w sumie to koszt robocizny) ale mi fachowcy wyliczali schody na blisko 7 tys., dlatego zdecydowałem się robić samemu.

Insza inszość to balustrady. Teraz to jest na tapecie. Też niemało kosztuje :(