Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY CYPRYSOWEJ w. 2 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

Witam, jestem tutaj nowa, nie ogarniam jeszcze tego forum ale mysle ze zawitam tutaj na dluzej poniewaz z mezem jestesmy bardzo zainteresowani budowa domu przy cyprysowej 6. Troche zmian chcemy naniesc no i oczywiscie bardzo interesuja nas koszta zwiazane z jego budowa. Mile widziane zdjecia - widze ze powoli sie w tym temacie rozkrecacie :). Byc moze uda nam sie ruszyc z budowa w przyszlym roku, o ile zdrowie dopisze :). Brac kredytu nie zamierzamy, dzialke juz mamy, marzy nam sie zamieszkac w nim nie przekraczajac kwoty 300 tys (najlepiej byloby miec w tej kwocie wyposazona kuchnie oraz lazienke na dole) reszta z czasem :)

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-6.html

Pozdr Ania

Edytowane przez vabien23

• Odpowiedzi 262
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cyprys2 - wychodzi na to ze za 1 szt dales ok 4 zl... na allegro sa po 2,60 zl/szt. Sa to jakies inne pustaki?

Czy ktos bedzie stosowal ogrzewanie podlogowe? oraz ogrzewanie z kominka (wyloty powietrza do pozostalych pomieszczen) nie wiem jak to sie fachowo nazywa ale teraz mieszkamy w domku ktory takie cos posiada i jest to super spraw a na zimowe dni, daje duzo, a nawet bardzo duzo cieplego powietrza :)

• 2 weeks później...
Gość Gosc321_1
Cyprys2 - wychodzi na to ze za 1 szt dales ok 4 zl... na allegro sa po 2,60 zl/szt. Sa to jakies inne pustaki?

Czy ktos bedzie stosowal ogrzewanie podlogowe? oraz ogrzewanie z kominka (wyloty powietrza do pozostalych pomieszczen) nie wiem jak to sie fachowo nazywa ale teraz mieszkamy w domku ktory takie cos posiada i jest to super spraw a na zimowe dni, daje duzo, a nawet bardzo duzo cieplego powietrza :)

Często cena na allegro jest bardzo zachęcająca, tylko, jak sobie później doliczą koszt transportu to wychodzi dużo drożej. Poza tym pamiętaj, ze porotherm Wienerbergera to raczej wyższa półka materiału. Dodatkowo na dwie rzeczy należy jeszcze zwrócić uwagę. Po pierwsze zamawiając na allegro nie masz możliwości zwrotu materiału którego nie wykorzystasz. Tak więc musisz dysponować dokładnymi obliczeniami. Po drugie zamawiając na bieżąco nie ponosisz dodatkowych kosztów związanych z uszkodzeniami materiału i dodatkowego czasu potrzebnego na dostarczanie go na budowę (przenoszenie). Po prostu dostawa ciężarówka z HDS, która układa Ci palety od razu na płycie. Szybko i czysto, bez uszkodzeń (chyba że cała paleta była uszkodzona, no ale wówczas wiadomo od razu reklamacja - a nie dopiero jak się paletę rozpakuje). Trzeba bardzo uważać na takie właśnie "handlowe sztuczki". Polecam pierwsze wizytę w okolicznych hurtowniach, negocjację co do wysokości rabatu i dopiero później szukanie innych ofert.

Kominek z DGP to naprawde super sprawa, pokoje bezposrednio nad kominkiem sa niesamowicie nagrzane dzieki temu, troche gorzej z pokojami dalej usytuowanymi ale i tak jestem zdania ze warto!!! odnosnie podlogowego ogrzewania zastanawiam sie czy mozliwe jest wowczas polozenie paneli drewniamych? teraz w domu tesciow mamy podlogowke ale tylko w linii prostej od kotlowni tzn, lazienka, kuchnia i jadalnia, natomiast w salonie mamy panele i tam juz brak podlogowego...

Odnosnie pustakow to juz widze ze forum okaze sie nieoceniona skarbnica wiedzy :) dziekuje za odpowiedz

• 4 weeks później...

Witam, budujemy z mężem dom przy cyprysowej 9 Projekty tych domów są bardzo podobne do siebie,więc postanowiłam się uaktywnić, bo może akurat powymieniamy się doświadczeniami a czasami to wiele ułatwia:)

W tej chwili mamy stan surowy zamknięty i czekamy na wiosnę. Ponieważ mamy po sąsiedzku elektryka,więc od czasu do czasu wpada i rozkłada nam kable i wstawia gniazdka. Zanim się zacznie wiosna, to będzie gotowe.

Wprowadziliśmy trochę zmian, więc gdyby ktoś był ciekawy, to chętnie napiszę.

DSCN6501.jpg

Edytowane przez Kmaja

Od czego by tu zacząć;)

Trochę tego było.Zamknęliśmy kotłownię od strony przedpokoju i zrobiliśmy wejście od strony garażu. Kotłownia i garaż teraz są na tym samym poziomie. Najniżej wyszła pralnia. Pozostały trzy poziomy parteru, a wg planu były cztery. Po wybudowaniu fundamentów załamaliśmy się, że wychodzi tak mały salon. W projekcie do powierzchni salonu dodana jest powierzchnia holu, która nie jest częścią użytkową salonu. W związku z tym zrezygnowaliśmy z małego pokoju na dole i tym powiększyliśmy salon. Zostawiliśmy słup, ale jest okrągły. W tym miejscu, gdzie miał być ten pokoik będziemy mieli jadalnię, gdzie będzie stał stół, krzesła i jakiś kredens. Okna salonu te duże przenieśliśmy na ścianę obok i zmniejszyliśmy je do dwóch (były trzy). W kuchni nie zrobiliśmy okna na ścianie łączącej z salonem (tu będzie wysoka zabudowa). Okno w kuchni, które jest od frontu zmniejszyliśmy od dołu, bo chcemy mieć w tym miejscu zlew, a wysoka bateria mogłaby przeszkadzać w otwieraniu okna. Łazienka na dole została zmniejszona i powiększona tym samym kotłownia (tak troszkę po skosie). Chcemy ogrzewać eko-groszkiem, więc kotłownia byłaby za mała. W łazience na dole będzie prysznic, umywalka i WC. Ściana przy schodach, która miała być pomiędzy małym pokojem (teraz jadalnią) a schodami nie została w całości wybudowana, schody są częściowo odkryte (4 stopnie), aby powiększyć optycznie tą jadalnię i stworzyć wrażenie większej przestrzeni. To tyle na dole. Na górze garderoba w sypialni nad garażem będzie po przeciwnej stronie - trochę mniejsza, ale nie szkodzi. Przez to sypialnia będzie trochę większa. Na następnym poziomie podnieśliśmy ścianę kolankową o jedną cegłę, dzięki czemu zwiększyła się część użytkowa poddasza. Duże okna na poddaszu - tu był ogromny problem. Na projekcie okna w pokojach od strony ogrodu oaz w łazience i pokoju od strony frontowej są razem.Niestety nie dało się tak zrobić, ponieważ ściana dzieląca te pomieszczenia wyszłaby w ramie tych okien. Jeśli chcielibyśmy zastosować szersze ramy takie ze wstawkami (poszerzone słupki) to uzyskalibyśmy 43 cm plastiku,który byłby bardzo widoczny z zewnątrz. Nie podobało nam się to, więc wsunęliśmy te ściany głębiej, aby przedzielić te okna. Nie podoba nam się to zbyt, ale może później kolorem elewacji to jakoś zatuszujemy i będzie możliwie wyglądało. Jak to się już udało, to okazał się następny problem: okna są tak wysokie, że niemożliwe jest zastosowanie zwykłych okiennych profili - trzeba użyć profili drzwiowych, co podniosło cenę za jedną stronę o 600 zł, czyli razem 1200 zł. Poza tym nie można było zrobić okien bez poprzeczek. Chociaż owszem można, ale to są bardzo duże okna i przy otwieraniu często by się mogły rozregulować. Przez 5 lat będzie przyjeżdżał Pan i nam je regulował - średnio raz na 2 miesiące. Po zakończeniu gwarancji za regulację musielibyśmy płacić. Nie chcę pamiętać o tych oknach i zamawiać kogoś do regulacji co chwila, więc zaakceptowaliśmy te poprzeczki. Poprzeczek w przyszłości od zewnątrz nie będzie widać, bo będą balustrady takie "na krzyż". Wyszedł bardzo fajny strych, pod kalenicą i niedaleko obok można spokojnie stanąć.Więc jak najbardziej takie pomieszczenie też będzie nam służyć. W przyszłości planujemy dorobić sobie drewniany balkon na drewnianych słupach od strony frontu, aby był to jednocześnie daszek nad wejściem, ale to już później.... I to chyba tyle. A, i jeszcze jedno: w pralni nie robiliśmy ściany przy schodach tak jak jest w projekcie, bo mielibyśmy zabudowaną wnękę, do której nie mielibyśmy dostępu. Jest trochę mniejsza i częściowo oparta na schodach. Powstałą "dziurę" przy schodach wyżej zabudujemy płytą. Przejście do garażu jest przez pralnię.

Najfajniej wyszła łazienka na górze - jest przestronna, nie ma miejsca, gdzie mogłabym uderzyć głową w sufit i to duże okno - super.

I jeszcze coś: nie budowaliśmy z porothermu, ale z maksa i kładliśmy go w drugą stronę, żeby ściana była grubsza.

Edytowane przez Kmaja

Witam krajanina :D

MichalMwp nie robisz przypadkiem adaptacji projektu na Bursakach? Razem z moim projektem zamawiali właśnie cyprysową 2bis :)

Jeśli chodzi o cenę - ja bym się mocno zastanowiła mniej zapłacisz organizując trochę rzeczy samemu, chyba że nie masz czasu. Ale wtedy baaaardzo pilnuj fachowców.

PS gdzie będziesz budował?

Witam! jestem z Lublina i zamierzam budować Cyprysową 24. Chciałam zapytać jak postepy w budowie i czy ewentualnie bedę mogła coś u Lubliniaków podejrzeć :) ?

• 2 weeks później...

Kmija - ciekawa jestem jednej rzeczy,bo piszesz ze polaczyliscie pokoj z salonem, tym samym pozbyliscie sie jednej sciany... mnie tez takie rozwiazanie przyszlo do glowy, ale powstal problem... mianowicie gdzie daie chociazby TV, czy jakies szafki? pokoj przez to stal sie bardzo slabo ustawny i jakbym nie kombinowala to mi nei pasuje :), napisz prosze jak to bedzie u Was.

Pozdrawiam

Witam, budujemy z mężem dom przy cyprysowej 9 [ATTACH=CONFIG]157053[/ATTACH]

Na wiosne planujemy rowniez ruszyc z budowa PRZY CYPRYSOWEJ 9. Praktycznie nie bedzie przerobek. Zmiana rozmiaru niektorych okien i fundament plytowy (plyta konstrukcyjna).

Z tego co widze Kmaja domek w lustrze. Skoro juz macie okna podpowiedz :) Planujemy zrezygnowac z okien dachowych. Czy przy tej wielkosci drzwi balkonowych i obecnej pogodzie bylaby w pokoju na gorze wystarczajaca ilosc swiatla jak na sypialnie ? Tne koszty gdzie sie da, pozatym z oknami polaciowymi mam niefajne doswiadczenia.

vabien23

Jak już pisałam, zmieniliśmy trochę układ okien. W salonie, na ściacie, gdzie były 3 okna balkonowe jest teraz okno 150 x 150. Okno balkonowe przenieśliśmy na ścianę, która jest wspólna z kuchnią. Tam są dwa okna balkonowe, a w kuchni po prostu nie zrobiliśmy okna na tej ścianie. Kuchnia ma tylko jedno okno od frontu.

Więc telewizor będzie wisiał na ścianie po przeciwnej stronie niż to jest wyrysowane w projekcie.

Oto rysunek:okna na dole.jpg

I uważam, że mimo wszystko bardzo fajnie wyszło: tam, gdzie był mały pokoik teraz bedzie jadalnia (i wiem.... już słyszałam, że będę miała daleko z kuchni - nie przeszkadza mi to, może później sobie zamienię:) ), długi rozłożony stół z krzesłami, jakiś kredens i tyle. Gdzieś koło słupa stanie kanapa narożna, na ścianie telewizor i pod nim szafka długa. Tyle jesli chodzi o meble. No, na pewno stolik na kawę, i może fotel.

Edytowane przez Kmaja

hej !

i ja buduje dom wzorowany na projekcie domu przy cyprysowej 2 bis.. odbicie lustrzane.. mamy stan surowy otwarty.. dopiero dzisiaj trafiłam na to forum bo szukam inspiracji na aranżacje działki :) jak ogarnę temat poruszania się na forum to wstawię mapkę działki z narysowanym domkiem i jakieś fotki.. dom jest prosty ale wnętrze jest bardzo ustawne - kto u nas na budowie był - ten potwierdza :)

Mamy dość trudne usytuowanie działki, wjazd od południa, a dom objeżdza się jakby dookoła.. najpierw widzi się elewację zachodnią, potem południową i w końcu dojeżdza się od strony zachodniej.. przy wyborze projektu mieliśmy takie priorytety aby: kuchnia i salon znajdowały się od strony południowej, wyjście z salonu na taras ( też od strony południowej), kotłownia i łazienka od strony północnej gdzie mamy podwórko. Do kotłowni chcieliśy mieć oddzielne wejście, żeby nie brudzić sobie wnoszonym opałem..

oto nasza działka

mapka 1.jpg

a oto moje planistyczne poczynania:

mapka gabrysie - 2.jpg

a to domek jeszcze w trakcie robienia dachu

22.jpg

Edytowane przez rzenewiew
dodanie zdjęcia