Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja piwnicy pomocy !!!

kapssel

Recommended Posts

witam

mam nurtujące pytanie które chodzi za mną już kilka dni może ktos pomoze

otóż

mój wykonawca skonczył izolowac mi piwnice

czyli bloczki m6 pomalował 4 razy dysperbitem następnie połączył mi ławe ze sciana papą ikopal (odcinek 0,5m) na to przykleił punktowo klejem hoter s styropian silver i do łączeń ze soba uzywał tak ze kleju atlas hoter s i na to przyczepił geowłókninę a następnie folie kubełkową ...

i teraz te pytania ??

czy styropian powinien byc zaciągnięty siatką

co da mi ta geowłóklina

a może ktoś podpowie jak jeszcze mogę do izolować piwnice aby w dalszym użytkowaniu nie wystapiły komplikacje

pozdrawiam

bardzo dziękuje za pomoc

Nie znam Twoich warunków wodno-gruntowych na działce- ale:

4x dysperbit -ładnie -to izolacja przeciwwilgociowa...ale nie przeciwwodna.

papa na styku ława ściana -ładnie ale powinno być to pokryte jeszcze warstwą izolacji

styropian - ładnie ale punktowo to nieładnie jeżeli podejdzie woda to styro nią nasiąknie.

geowłóknina -nie wiem w jakim celu...

folia kubełkowa -stosuje się w celu mikrodrenażu pionowego- woda jak podejdzie -tak też swobodnie zejdzie po jej ustąpieniu, zostawiając nasiąknięty styropian ....

Styropian powinien być zaciągnięty klejem zbrojonym siatką.

ogólnie dziwnie to masz zaizolowane- ale to tylko moje zdanie:]

Zapytaj wykonawcę o jego koncepcję tej izolacji, i napisz jego odpowiedź tu na forum -może to coś nowego?:)

Edytowane przez raas