Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop i tradycyjna więźba - może wiązary prefabrykowane

Recommended Posts

Witam,

Mam dylemat, wszyscy budowlancy z jakimi rozmawiam twierdzą że dla domu 4-spadowego nie robi się wiązarów i polecają wylać strop i zrobić tradycyjną więźbe. Dodatkowy argument jaki przytaczją jest to że w stropie drewnianym na łączneiu płyt gips-karton sufit będzie pękał natomiast jak jest strop odlewany to nie ma takiej możliwości.

Projektantka domu twierdzi z koleji że aby zrobić strop dla tego konkretnego projektu to trzeba dosyć znacznie zmienić jego konstrukcję - dodatkowe belki itp. i sie to nie opłaca - w cenie wiązarów prefabrykowanych mam już tak jakby strop z wiązarów.

W załączonym pliku rzut piętra i dachu.

Proszę o radę...

murator1-pietro.jpg

murator_2_dach.jpg

Zawsze ryzyko peknięcia g-k jest zwłaszcza przy takich rozpietosciach.

Z 9 lat temu wykonywałem dach na podobnym projekcie, zastosowałem tam dach mieszany po części jetkowy , a tam gdzie rozpietość była znaczna wiazary kratowe, wszystko ładnie się skomponowało więc mozna, ale problemem jest podparcie krokwi grzbietowych, ale to każdy rozsądny wykonawca zrobi oraz wstawianie dodatkowych elementów podporowych i łaczących, aby wypełnić pozostałe części gdzie wiązar nie siega, a to dodatkowa zabawa.

Przy zmianie na tradycyjny strop dojda ściany nośne itp.

• 1 year później...
Witam,

Mam dylemat, wszyscy budowlancy z jakimi rozmawiam twierdzą że dla domu 4-spadowego nie robi się wiązarów i polecają wylać strop i zrobić tradycyjną więźbe. Dodatkowy argument jaki przytaczją jest to że w stropie drewnianym na łączneiu płyt gips-karton sufit będzie pękał natomiast jak jest strop odlewany to nie ma takiej możliwości.

Projektantka domu twierdzi z koleji że aby zrobić strop dla tego konkretnego projektu to trzeba dosyć znacznie zmienić jego konstrukcję - dodatkowe belki itp. i sie to nie opłaca - w cenie wiązarów prefabrykowanych mam już tak jakby strop z wiązarów.

W załączonym pliku rzut piętra i dachu.

Proszę o radę...

Dla domu 4-spadowego robi się normalnie wiązary ,budowlancy wybierają wygodniejsze sposoby wznoszenia domów dla nich .Stropy żelbetowe opłaca robić się dla poddaszy użytkowych ,z tego projektu przy tak rozstawionych ścianach nośnych to problem trzeba dopakować ścian nośnych w mieszkaniu zmniejszy się powierzchnia mieszkalna oraz podroży to koszty budowy domu .Sufit z płyt gips-karton nie będzie pękał jeżeli nie będzie na sztywno przytwierdzony do wiązarów zastosuje się podwójnie płytę sufitową i zostanie odpowiednio zdylatowane każde pomieszczenie oddzielnie .Wentylację mechaniczną będzie łatwiej rozprowadzić. Edytowane przez animuss